Επιλογή Σελίδας


Ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί γιατί όσοι θα συγκεντρωθούν στην «Big4» συνάντηση στην «Μεγάλη Βρετανία» δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καθαρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, και «απορεί» με την απουσία του γενικού γραμματέα της UEFA Θόδωρου Θεοδωρίδη.

Αν αυτό που πρόκειται να λάβει χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» είχε συμβεί προ 1180 ημερών θα του έδινα πολύ μεγάλη σημασία. Και ενδεχομένως η είδηση της συνάντησης από μόνη της να στεκόταν τον καιρό εκείνο ικανή να με «παραμυθιάσει» τόσο που να αρχίσω να παίρνω κουράγιο από την ιδέα αυτής της εξέλιξης και να αισιοδοξώ για την αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τρία χρόνια, δύο μήνες και εικοσιτέσσερις ημέρες πίσω, ήταν ο καιρός της πρώτης φοράς στα χρονικά που οι διεθνείς συνομοσπονδίες του ποδοσφαίρου, η FIFA και η UEFA αποφάσιζαν να παρέμβουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να ορίσουν μια δοικούσα επιτροπή, της οποίας η αποστολή ήταν να αποκαταστήσει την ηρεμία στο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα και να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ειρηνικές και καθαρές εκλογές για την ανάδειξη μιας νέας διοίκησης στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τον καιρό εκείνο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2016 ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι οι ξένοι θα μας βοηθήσουν, ή πιο σωστά θα μας επιβάλλουν να αλλάξουμε, δηλαδή να καθαρίσουμε και να εκπολιτίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μου πήρε μόνο μερικές από τις 1180 ημέρες που πέρασαν από τότε για να το καταλάβω, να το εμπεδώσω, να το χωνέψω ότι ματαιοπονούσα. Το κατάλαβα πολύ καλά, το έβαλα στο πετσί μου ότι οι ξένοι που ήρθαν δεν «κατάφεραν» τίποτα παραπάνω από το να γίνουν μέρος του προβλήματος και όχι να το λύσουν, διότι η FIFA και η UEFA δεν είχαν τέτοια πρόθεση· ήρθαν απλώς για να κάνουν διπλωματία αλλά και για να δείχνουν στις άλλες χώρες ότι δεν μένουν άπραγοι. Το εμπεδώσαμε όλοι αυτό κατά τη διάρκεια των 293 ημερών που διήρκησε η θητεία της διοικούσας επιτροπής μέχρι την 18η Αυγούστου 2017, δηλαδή την ημέρα των εκλογών από τις οποίες προέκυψε η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ. Και φυσικά δεν αλλάξαμε άποψη στη διάρκεια των τελευταίων 887 ημερών που το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει στον καιρό της διοίκησης Γραμμένου.

Όλα όσα ζούμε στη διάρκεια των τελευταίων 1180 ημερών είναι όμοια με αυτά που ζούσαμε στη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, κανένα νόημα να κάνουμε συγκρίσεις. Νόημα, για όσους είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι, έχει μόνο η αναγνώριση του βασικού προβλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου: η γενική αίσθηση διαφθοράς έχει πλήξει τόσο την αξιοπιστία του που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποβιβαστεί στη συνείδηση του μέσου ΕλληναΑν το ποδόσφαιρο που ζείτε σας αρέσει, μη μπαίνετε στον κόπο να συνεχίσετε την ανάγνωση. Θα πρότεινα το ίδιο και σε εσάς που σας νοιάζει μόνο να τσακωθείτε με τον απέναντι σε μια συζήτηση σχετικά με το πότε ήταν περισσότερο ή λιγότερο διεφθαρμένο το ποδόσφαιρο, σχετικά με το τι έκανε ο «δικός σας» και το τι έκανε ή τι κάνει σήμερα ο «δικός τους». Θα πρότεινα να συνεχίσετε την ανάγνωση μόνο όσοι νιώθετε ότι αυτό, το σημερινό, όπως και το χθεσινό είναι ποδόσφαιρο που δεν σας αρέσει, δεν σας εκφράζει, σας δημιουργεί αποστροφή και σας κρατά μακριά του παρόλο που αγαπάτε την μπάλα.

Στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 δεκαετιών που λειτουργώ στην αθλητική δημοσιογραφία μου έχει συμβεί να συναντήσω προέδρους των UEFA, ΕΠΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Superleague και ένα σωρό υφυπουργούς Αθλητισμού και γενικούς γραμματείς Αθλητισμού. Δεν είμαι από αυτούς που υποθέτουν, θεωρητικολογούν. Η γνώση στην περίπτωσή μου είναι και βιωματική. Συνεπώς δεν περιμένω από κανέναν να με διαφωτίσει σχετικά με τις βασικές αιτίες των κύριων παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νομίζω όλοι μας, οι σώφρονες, είμαστε διαφωτισμένοι, δηλαδή ακόμη και αυτοί που έχουν λιγότερες ανάλογες παραστάσεις συγκριτικά με εμένα. Στην υπόθεση του ελληνικού ποδοσφαίρου τα προβλήματα είναι ευδιάκριτα, αν θέλεις να τα δεις.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συγκεντρώνονται στην «Μεγάλη Βρετανία» αυτοί που δημιουργούν προβλήματα και αυτοί που είτε έχουν ήδη γίνει μέρος του προβλήματος είτε μας έχουν ήδη αποδείξει ότι δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα. Κυρίως όμως από αυτή τη συνάντηση λάμπει δια της απουσίας του ο μόνος που έχει τη δύναμη, και γι’ αυτό και την πειθώ για να επιβάλει στο οικοσύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου μια επανεκκίνηση με καθαρό λογισμικό: ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Κάθε φορά που ένας ξένος συνάδελφός μου στρέφει από περιέργεια την προσοχή του σε κάτι από όλα αυτά τα θαυμαστά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μου ζητά να του λύσω απορίες, με σταματά κατά τη διήγησή μου με την απορία – σλόγκαν: μα καλά, ο γενικός γραμματέας της UEFA, ο πιο ισχυρός της UEFA, Ελληνας δεν είναι; Γιατί δεν κάνει κάτι;

Στο ξενοδοχείο θα βρεθούν «κάποιοι» Ζόραν Λάκοβιτς, Λούκα Νικόλα, Χέρμπερτ Χούμπελ, Μάριος Γεωργίου, Σέφτον Πέρι, όλοι τους απεσταλμένοι των FIFA και UEFA. Ολοι τους «άγνωστες λέξεις» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τύποι που ούτε τους νοιάζει ούτε τους καίει να βρεθεί μια λύση και να καθαρίσει το ποδόσφαιρο, τύποι που δεν ζουν εδώ με τα παιδιά τους. Δεν μεγαλώνουν εδώ τα παιδιά τους, δεν μεγαλώνουν με αυτό το ποδόσφαιρο. Τα οράματα όλων αυτών των διπλωματών είναι να φύγουν άβρεχτοι από μια ακόμη κουραστική αποστολή και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και τον πολιτισμό τους. Ούτε μπορούν, ούτε έχουν τη δύναμη να μας λύσουν το πρόβλημα. Κι αν κρίνουμε από τη στάση του Χούμπελ μετά από τη φραστική επίθεση που δέχθηκε στο Καραϊσκάκη, φοβούνται να μπλέξουν.

Γιατί στέλνει όλους αυτούς ο Θεοδωρίδης και δεν έρχεται ο ίδιος; Η επιλογή του εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα: για δικούς του λόγους έχει αποφασίσει να συνεχίσει να ζει ως μέρος του προβλήματος. Διότι είναι ο μόνος Ελληνας που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει τη δύναμη για να επηρεάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου αυτό να αλλάξει και να καθαρίσει. Δεν έχει το κουράγιο να το κάνει. Υπό αυτή τη συνθήκη, όπως πολύ καλά έχουμε καταλάβει, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από αυτόν.

Μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες να περιμένουμε από όλους αυτούς που θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη στο ξενοδοχείο να κάνουν την αρχή για τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου; Όχι, διότι κάθε ένας από αυτούς νοιάζεται μόνο για να λύνει τα προσωπικά προβλήματά του και να κοιτάζει τα μικροσυμφέροντά του. Και αυτά τα συμφέροντα δεν είναι κοινά με τα συμφέροντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ολοι αυτοί νοιάζονται μόνο για να βάζουν στο χέρι το ποδόσφαιρο, και όχι για να το καθαρίσουν.

Με τη συμπεριφορά τους, οι διοικήσεις των FIFA και UEFA μας έχουν αποδείξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου 39 μηνών ότι δεν έχουν την αποφασιστικότητα για να καθαρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και να επιβάλλουν σε όλους αυτούς που το διαφθείρουν να σταματήσουν να το κάνουν. Για την συμπεριφορά των υπόλοιπων προσκεκλημένων, δεν έχω λόγια. Και φυσικά από αυτούς δεν έχω απολύτως καμία απαίτηση. Μας έχουν όλοι τους αποδείξει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε καθαρό και πολιτισμένο ποδόσφαιρο από τα χέρια τους.

Αρα τι έχουμε εδώ; Μια κυβέρνηση που δεν τολμά να ασχοληθεί, διότι «άσ’ το, θα σε πάρω εγώ αύριο», που έλεγε και ένας παλιότερος υφυπουργός Αθλητισμός σχετικά με την συζήτηση που είχε κάνει με τον Πρωθυπουργό του, διοικήσεις του ποδοσφαίρου που δεν τολμούν να το σκεφτούν να αγγίξουν την διαφθορά, και διεθνείς συνομοσπονδίες που δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός από ρηχή διπλωματία.

Γιατί προγραμματίστηκε αυτή η συνάντηση από ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει προς την επίλυση του προβλήματος; Μήπως ως αναγκαίο βήμα προτού ανακοινωθεί από τις FIFA και UEFA το GREXIT, το οποίο όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι λύση και θα βυθίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη περισσότερο στη διαφθορά και τη βία;

Δεν ελπίζω σε τίποτα σχετικά με τη συνάντηση της Τετάρτης. Μόνο μια περιέργεια έχω: θέλω να δω για ποιο λόγο το έστησε όλο αυτό το σκηνικό ο Θεοδωρίδης. Να δω πού το πάει, και ποιο είναι το επόμενο σχήμα που έχει επιλέξει να μας παρουσιάσει ως «διοίκηση ειδικών συνθηκών στην ΕΠΟ» προκειμένου να αγοράσει ακόμη μια διετία κατά την οποία οι εγχώριοι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα προσπαθούν ξανά να στήσουν τα πιόνια τους στη νέα monopoly με όραμα να εκμεταλλευθούν τις αλλαγές προσώπων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους. Βοήθειά μας…

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This