Επιλογή Σελίδας


Ο Μιχάλης Τσόχος απαντά στο ερώτημα που του κάνουν όπου βρεθεί και όπου σταθεί τις τελευταίες ώρες, αν αξίζει ο Πορτογάλος να είναι η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα είμαστε μπροστά στην ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα συνέβαινε και αυτό κάποια στιγμή, θα έσπαγε και το φράγμα των 25 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία 24ωρα, από την ώρα δηλαδή που το κοινό κατάλαβε ότι τα νούμερα που ζαλίζουν δεν είναι υπερβολικά, αλλά πραγματικά και ότι αυτή η μεταγραφή είναι πλέον μία ανάσα από το να ολοκληρωθεί, είναι πολλοί αυτοί που με ρωτούν στο δρόμο, στο καφέ, στα social media “μα αξίζει ο Ποντένσε 25 εκατ. ευρώ;”. Ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντηση που θέλει και στο τέλος να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά, με τις όποιες στρεβλώσεις της, διαμορφώνει τις τιμές…

Στην πραγματικότητα βεβαίως, το ότι ο Ποντένσε θα φύγει από την Ελλάδα ως η ακριβότερη πώληση που έγινε ποτέ, δεν έχει να κάνει μόνο με τα αγωνιστικά προσόντα του, αλλά με μία σειρά από λόγους τους οποίους παραθέτω με την σειρά να είναι εντελώς τυχαία.

Ο Ποντένσε είναι συχνά μέσα στους 23 που φωνάζει ο Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας. Δηλαδή με ένα αρκετά αντικειμενικό κριτήριο, θεωρητικά ένας από τους 7-8 καλύτερους Πορτογάλους μεσοεπιθετικούς. Θέλετε να ρίξετε μία ματιά πόσο κοστίζουν οι υπόλοιποι.

Ο Ποντένσε κόστισε στον Ολυμπιακό 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματά του και αυτόν τον 1,5 χρόνο που παίζει για αυτόν έχει κοστίσει μαζί με την εφορία των συμβολαίων του άλλα σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Αν η επένδυση του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε είναι συνολικά 10 εκατ. ευρώ γιατί να τον δώσει με 13 ή 15 εκατ. ευρώ;

Ο Ποντένσε έχει μάνατζερ τον Μέντες, δηλαδή τον ισχυρότερο μάνατζερ στον πλανήτη ποδόσφαιρο με πελάτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Μέντες επιπλέον είναι ο άνθρωπος που τρέχει διοικητικά την Γουλβς και είναι και μέτοχός της.

Ο Ποντένσε στα δύο ματς με την Τότεναμ για το Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν καταπληκτικός. Οι ρεπόρτερ της Τότεναμ στο “Καραϊσκάκη” ρωτούσαν τους Ελληνες δημοσιογράφους “ποιός είναι αυτός και πως παίζει ακόμη στην Ελλάδα…”.

Η τελευταία φορά που παραχώρησε παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ ο Ολυμπιακός, ήταν ο Μιλιβόγιεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας με ένα ποσό λίγο χαμηλότερο από τα 15 εκατ. ευρώ. Και τότε θυμάμαι στην Ελλάδα να απορούν άπαντες πως είναι δυνατόν; Σήμερα ο Μιλιβόγιεβιτς, όπως είπε και ο Ολυμπιακός στους ανθρώπους της Γουλβς, είναι ο καλύτερος παίκτης και αρχηγός της Κρίσταλ Πάλας, δεν χάνει ούτε λεπτό από τους αγώνες της, αφού η ενδεκάδα της ξεκινά από αυτόν και η τιμή του υπολογίζεται υπερδιπλάσια από αυτήν που τον αγόρασε η ομάδα του Λονδίνου…

Η Γουλβς έχει φτιάξει πορτογαλική παροικία και έχει Πορτογάλο προπονητή, ο οποίος έχει περάσει από την Ελλάδα (τον Παναθηναϊκό) και μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου προκειμένου να έχουν γρήγορη προσαρμογή οι παίκτες της, έκανε την επιλογή να χτυπήσει ξανά Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, θέλει άλλωστε και τον Ολιβέιρα της ΑΕΚ.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσετε την ηλικία του Ποντένσε που μεγαλώνει την μεταπωλητική αξία του παίκτη, αλλά και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, η ταχύτητα και η τεχνική κατάρτιση του είναι του κορυφαίου επιπέδου, έχετε την εξήγηση γιατί στη Γουλβς είναι έτοιμη να προσφέρουν πάνω από 25 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Οσο για το κορυφαίο ερώτημα που έχει ασφαλώς μεγάλη βάση “Μα ο Ποντένσε δεν βάζει πολλά γκολ και δεν έχει καλά τελειώματα…”, η απάντηση εκτός του ότι αυτό ισχύει 100%, είναι εύκολη. Αν ο Ποντένσε είχε και καλά τελειώματα και έβαζε 15 -20 γκολ το χρόνο, δεν θα είχε περάσει από την Σπόρτινγκ στον Ολυμπιακό με 7 εκατ. ευρώ, για να πάει με 25 στη συνέχεια στην Πρέμιερ Λιγκ. Θα είχε κάνει απευθείας το δρομολόγιο Σπόρτινγκ – Πρέμιερ Λιγκ με ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This