Επιλογή Σελίδας

Ο Ρόναλντ Γκόμες είδε το πρώτο φως της ζωής στις 24 Ιανουαρίου 1975, ώρα 02:00, στην Πουνταρένας (σ.σ. σημαίνει «σημείο της άμμου») της Κόστα Ρίκα.

Το 12ο παιδί της Φρανσίσκα Γκόμες, η οποία γέννησε πρώτα τους Χοσέ, Βίκτορ, Μιγκέλ, Ορλάντο, Βάλτερ, Πέδρο, Ντένις, Μαρίτσα, Σίνια, Λορένα και Σάντρα, μεγάλωσε στο χωριό Πιλάς ντε Κάνχελ της επαρχίας Γουανακάστε.

Ο κοντός και κοκκαλιάρης Ρόναλντ, πήγε σχολείο στο Μπίγιο Σελεδόν, το παρατσούκλι του ήταν «Πινίνο» και απέκτησε τα πρώτα του παπούτσια σε ηλικία 12 ετών.

Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, όταν ήταν μικρός έκανε διάφορες δουλειές για να εξασφαλίσει λίγα κολόν(σ.σ. τοπικό νόμισμα) για την οικογένειά του.

Πουλούσε εμπανάδας (σ.σ. κρεατοπιτάκια) σε λεωφορεία, καλλιεργούσε φασόλια και ρύζι, δούλεψε στο παντοπωλείο του αδερφού του Ορλάντο, μάζευε καφέ, έγινε βοηθός τσαγκάρη…Κατά δήλωσή του, αυτό που λάτρευε στο σχολείο ήταν τα… διαλείμματα, προφανώς επειδή είχε την ευκαιρία να κλωτσήσει οτιδήποτε βρισκόταν στο διάβα του.

Μάταια η μητέρα του προσπαθούσε να του ριζώσει στο μυαλό ότι αν σκίζονταν τα ρούχα του δεν θα υπήρχε η δυνατότητα αντικατάστασής τους.

Έπαιζε ποδόσφαιρο ξυπόλητος, κατέστρεφε συνεχώς τα νύχια των ποδιών του και τραυματιζόταν σε διάφορα σημεία, άλλες φορές επειδή κλωτσούσε κατά λάθος πέτρες ή ρίζες δέντρων και άλλες διότι πατούσε σε γυαλιά ή καρφιά.

Στο μεταξύ, το αριστερό του πόδι γινόταν ολοένα και πιο ισχυρό, γεγονός που συνέβαλε στην κατάκτηση ενός σχολικού πρωταθλήματος και που του προσέδωσε δημοφιλία.

Καθάριζε το γήπεδο που διέπρεψε

Ο Ρόναλντ Γκόμες παράτησε το σχολείο, συνέχισε να δουλεύει για να βγάζει τα προς το ζην, ώσπου μια μέρα πέρασε την πόρτα του Εθνικού Σταδίου για ένα καμπ με παιδιά της ηλικίας του.

Με δανεική εμφάνιση, ένα κίτρινο ριγέ φανελάκι και ένα λευκό σορτς, ο μετέπειτα άσος του ΟΦΗ έλαβε το «πράσινο φως», προκειμένου να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για ένα τουρνουά.

Επιβιβάστηκε σχεδόν με το ζόρι στο αεροπλάνο, ένα μεταφορικό μέσο που ούτε καν είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του, ενώ τον τρόμαζε απίστευτα η πτήση και μόνο σαν σκέψη.

Στα 16 του κατηφόρισε στην πόλη Αλαχουέλα για λογαριασμό της Καρμελίτα, με τη φανέλα της οποίας σημείωσε 9 γκολ σε 27 ματς πρωταθλήματος (σ.σ. ο ίδιος έχει πει 12, προφανώς εννοώντας σε όλες τις διοργανώσεις).

Πάντως το πρώτο του, στις 20 Σεπτεμβρίου 1992,σημειώθηκε επί της Ντεπορτίβο Σαπρίσα, δηλαδή της ομάδας με τους περισσότερους τίτλους στη χώρα και που ο Γκόμες έχει δηλώσει υποστηρικτής της.

Λάμβανε 3.000 κολόν, τα οποία έγιναν 10.000 από τη στιγμή που συμφώνησε να γίνει υπεύθυνος της καθαριότητας του σταδίου «Αλεχάνδρο Μορέρα Σότο».

Έβγαζε περισσότερα χρήματα από την πώληση εμπανάδας, όμως, όπως έχει δηλώσει κι ίδιος: «Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά».

H τραγωδία του 1996

Το 1994, ο 19χρονος Ρόναλντ ήταν ήδη γνωστός, δεδομένου ότι από τις 16 Φεβρουαρίου 1993 είχε κληθεί στην εθνική (σ.σ. δύο γκολ στο ντεμπούτο με τη Νικαράγουα), με συνέπεια να μεταπηδήσει στην Αλαχουελένσε, τη δεύτερη πιο επιτυχημένη -βάσει τίτλων- ομάδα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η άσημη Καρμελίτα νοίκιαζε (και νοικιάζει ακόμα) το στάδιο «ΑλεχάνδροΜορέραΣότο», γεγονός που σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στη μεταγραφή Γκόμες.

Ο «LaBala», δηλαδή «Η Σφαίρα», όπως είναι το παρατσούκλι του, έκανε τη διαφορά, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν 1995-96 και κατέκτησε το πρώτο από τα 4 πρωταθλήματα της καριέρας του.

Τα 45 γκολ σε 68 συμμετοχές στη LigaFPD του έδωσαν το εισιτήριο για την PrimeraDivision μέσω της Σπόρτινγκ Χιχόν, ενώ λίγο μετά τη μεταγραφή ο Γκόμες έγινε μάρτυρας μιας ποδοσφαιρικής τραγωδίας.

Στις 16 Οκτωβρίου 1996 η Γουατεμάλα υποδεχόταν την Κόστα Ρίκα στο στάδιο «ΜατέοΦλόρες», σε αναμέτρηση για τον 1ο όμιλο του 3ου γύρου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998.

Μία ώρα πριν από τη σέντρα, οι εξέδρες ήταν σχεδόν γεμάτες με 45.000 θεατές, αρκετοί εκ των οποίων κάθονταν σε τοίχους και πάνω στα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Τότε ένα ανθρώπινο κύμα στριμώχθηκε σε ένα μέρος των κερκίδων και 84 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου είτε, κατά κύριο λόγο, από ασφυξία είτε από πολλαπλά κατάγματα.

Σύμφωνα με τη FIFA, η είσοδος θεατών με πλαστά εισιτήρια προκάλεσε επιπλέον συνωστισμό, ενώ από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι το κακό προκλήθηκε όταν μερικοί προσπάθησαν να απομακρυνθούν από ένα σημείο που είχαν ξεσπάσει μικροσυμπλοκές.

Ο Ρόναλντ Γκόμες ήταν χαρούμενος με τη μεταγραφή σε ομάδα της Primera Division, ωστόσο αυτή η τραγωδία του πάγωσε το χαμόγελο και εντυπώθηκε για πάντα στο θυμικό του…

Η ώρα του ΟΦΗ

Στη Σπόρτινγκ Χιχόν, μεταξύ άλλων,ο Ρόναλντ Γκόμες συνάντησε έναν παίκτη που προερχόταν από τον Ολυμπιακό. Το όνομά του;ΡασιντίΓεκινί!

Ενδεχομένως ο αείμνηστος Νιγηριανός να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που του μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, ο Κοσταρικανός δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει σε σχετική συζήτηση από τη στιγμή που δεν στέριωσε ούτε στη μεγαλύτερη πόλη των Αστουριών (21 συμμετοχές-2 γκολ) ούτε στην Έρκουλες (11 συμμετοχές-4 γκολ).

Ένα σύντομο πέρασμα από τη Μουνισιπάλ της Γουατεμάλας τον βοήθησε να ξαναπάρει τα πάνω του, ώσπου το καλοκαίρι του 1999 άρχισε να επικοινωνεί με μία ομάδα του ευρωπαϊκού νότου που έδρευε στο πασίγνωστο νησί της Κρήτης και ονομαζόταν ΟΦΗ.

Τον Ιούλιο του 1999 ο Γκόμες ταξίδεψε στην Ολλανδία, όπου ο «όμιλος» πραγματοποιούσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, προκειμένου να μπει στο μικροσκόπιο του πολύπειρου Ευγένιου Γκέραρντ.

Ο τεχνικός του ΟΦΗ άναψε το «πράσινο φως» και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ανακοινώθηκε η συμφωνία τριετούς διάρκειας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Όταν ήρθα στο Έπε όπου προετοιμάζεται η ομάδα, έμεινα έκπληκτος από το περιβάλλον του ΟΦΗ και ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου σε αυτήν την ομάδα.

Οι παίκτες αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής με δέχθηκαν σαν να με γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βοηθήσω τον ΟΦΗ να πραγματοποιήσει τους στόχους του», ήταν οι πρώτες του δηλώσεις από την Ολλανδία.

Με 16/16 (!) έκανε τη διαφορά

Από το επίσημο ντεμπούτο του στις 12 Αυγούστου κόντρα στην Αναγέννηση Καρδίτσας για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Κοσταρικανός φανέρωσε μέρος της αξίας του, καθώς σημείωσε 2 υπέροχα γκολ.

Στον α’ γύρο του πρωταθλήματος ήταν ασυγκράτητος, αφού σημείωσε 16 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές και «κλείδωσε» τον ΟΦΗ στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Ακολούθησε περίοδος αφλογιστίας για τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (μόλις 1 γκολ), όμως με 19 γκολ σε 28 εμφανίσεις στο σύνολο, συνέβαλε τα μέγιστα για την 4η θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο UEFA.

Μεταξύ άλλων, ο Γκόμες έβαλε 2 γκολ στο 1-4 με τον Πανιώνιο, άλλα τόσα στο 1-2 με την ΑΕΚ, σημείωσε το νικητήριο στο εντός έδρας 2-1 επί του Ολυμπιακού, «πλήγωσε» δύο φορές τον Παναθηναϊκό στην ήττα με 3-4 και χάρισε 3 βαθμούς με Ξάνθη, Καβάλα, Άρη.

Σε περίοπτη θέση το τρομερό γκολ με την Προοδευτική (17/10/1999), το οποίο αργότερα ψηφίστηκε μέσα στα 100 καλύτερα της επαγγελματικής Α’ Εθνικής, κατόπιν επιλογής της κρατικής τηλεόρασης.

Tο καλοκαίρι του 2000 άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον Κοσταρικανό με τον Παναθηναϊκό, κυρίως εν όψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, όταν και θα άδειαζε μία θέση ξένου.

Τελικά, ο Γκόμες παρέμεινε στον ΟΦΗ, επειδή ναι μεν ο μη κοινοτικός Μπλένταρ Κόλα άφησε την Παιανία, όμως οι «πράσινοι» προτίμησαν να στραφούν στον Ντέρεκ Μπόατενγκ της Καλαμάτας.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έβαλε 5 γκολ σε 10 ματς Κυπέλλου και άλλα 2 σε 3 αγώνες για το Κύπελλο UEFA, αλλά στον α’ γύρο της Α’ Εθνικής ήταν απελπιστικός, καθώς σημείωσε μόλις 2.

Εντούτοις, αφυπνίστηκε στο β’ μισό και στους αγώνες μπαράζ για την παραμονή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν καθοριστικός.

Αρχικά σκόραρε στο 1-1 της κανονικής διάρκειας, τρεις εβδομάδες αργότερα σημείωσε το μοναδικό γκολ στο πρώτο ματς των μπαράζ, ενώ στις 17 Ιουνίου έβαλε το ένα από τα δύο (το άλλο ο Μάουρο) στο καθοριστικό 2-0 επί του συλλόγου της Ηπείρου.

«Μουντιαλικός» και άτυχος…

Ο κρητικός σύλλογος προέβη στη διετή επέκταση της συνεργασίας με τον Γκόμες τον Οκτώβριο του 2001, όπερ σήμαινε ότι το συμβόλαιο θα είχε πλέον ισχύ μέχρι το 2004.

«Ήταν απόφαση καρδιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κ. Καζανάκη, ο οποίος με έπεισε να παραμείνω. Κυρίως,όμως, τον φανταστικό κόσμο του ΟΦΗ που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει με την αγάπη του.

Αυξάνονται οι υποχρεώσεις μου απέναντι στην ομάδα. Υπόσχομαι να μιλήσω στο γήπεδο και να δικαιώσω όλους αυτούς που με πίστεψαν», δήλωνε μεταξύ άλλων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πράγματι, με 11 γκολ σε 19 αγώνες πρωταθλήματος και 12 σε 21 αν προστεθούν τα ματς του Κυπέλλου, ο Κοσταρικανός έκλεισε τη σεζόν με θετικό πρόσημο και προετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας.

Έβαλε γκολ στο 2-0 επί της Κίνας, έπαιξε σε όλο το ματς με την Τουρκία και είχε τη χαρά να παραβιάσει την εστία της μετέπειτα πρωταθλήτριας κόσμου Βραζιλίας στην ήττα με 5-2.

Οι 4 βαθμοί, όμως, δεν ήταν αρκετοί για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, καθώς η γειτονική χώρα συγκέντρωσε τον αντίστοιχο αριθμό και, μάλιστα, έφτασε μέχρι την 3η θέση της διοργάνωσης.

Η συγκεκριμένη ατυχία δεν ήταν η μοναδική για τον Γκόμες, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο, επέστρεψε νωρίτερα απ’ όσο έπρεπε στη δράση και υποχρεώθηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για νέο χειρουργείο τον Μάιο του 2003.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής τελικά δεν τοποθετήθηκε μόσχευμα, αντ’ αυτού του έγινε ένας απλός καθαρισμός, με την επάνοδο να υπολογίζεται αρχικά σε διάστημα 3-3,5 μηνών.

Στο μεταξύ, με 2 γκολ σε 18 ματς πρωταθλήματος, οι διοικούντες τον ΟΦΗ δεν έδειχναν ιδιαίτερα ζεστοί στο ενδεχόμενο εξάντλησης της τελευταίας σεζόν του συμβολαίου του.

Αρχικά, συμφωνήθηκε να μεταβεί για αποθεραπεία στην Κόστα Ρόκα, να του γίνει μείωση αποδοχών (είπε «ναι» ο παίκτης) και να επιστρέψει στον σύλλογο για την προετοιμασία, τελικά όμως, το εκτός έδρας ματς της 13ης Απριλίου κόντρα στο Αιγάλεω έμελλε να αποδειχθεί το τελευταίο με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Περιπλανήσεις…

Η Αλ Καντίσιγια από το Κουβέιτ ήταν ο επόμενος προορισμός του, ωστόσο δεν κατάφερε να στεριώσει στον Κόλπο. Παραχωρήθηκε δανεικός στη μεξικάνικη Ιραπουάτου και το 2004 επέστρεψε χώρα του και την Ντεπορτίβο Σαπρίσα. Με τον Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος έπαιξε στην ΑΕΚ, πήρε Πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε 61 ματς, ο Γκόμεζ σημείωσε 13 γκολ.

Δηλώσεις-φωτιά για Παναθηναϊκό και συνέχεια στην Κύπρο!

Σε ηλικία 31 ετών, ο πρώην φορ του ΟΦΗ έκανε το βήμα για την Μεγαλόνησο. Το καλοκαίρι του 2006, έπειτα από τις υποχρεώσεις του με την Εθνική της χώρας του στο Μουντιάλ της Γερμανίας (3 συμμετοχές, 1 γκολ), υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1+1 χρόνια με τον ΑΠΟΕΛ.

Η Κυπριακή ομάδα διατηρούσε μονομερή οψιόν ανανέωσης, αν έμενε ικανοποιημένη από την προσφορά του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες περίεργες δηλώσεις του περί των σχέσεων του ΟΦΗ με τον Παναθηναϊκό. Το όνομα του Γκόμεζ είχε ακουστεί αρκετές φορές για τους «πράσινους», στους οποίους όμως δεν πήγε ποτέ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η μετακίνησή του χάλασε λόγω των αντιδράσεων του κόσμου.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι… πληρωνόταν από τον Παναθηναϊκό και ότι ο Ολυμπιακός είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, αλλά οι Κρητικοί δεν τον παραχωρούσαν. Οι «πράσινοι» είχαν υποστηρίξει ότι «Η ΠΑΕ δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις ποδοσφαιριστών», ενώ ο τότε πρόεδρος του ΟΦΗ, Γιάννης Παπαματθαιάκης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του!

Σε ομάδα-φάντασμα!

Όταν αποχώρησε από την Κύπρο, ο Ρόναλντ Γκόμεζ έπεσε στα δίχτυα ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία στην Κόστα Ρίκα. Ο Ιταλός Ματέο Κινταβάλε αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της χώρας. Η ιδέα του ήταν να αγοράσει ένα σύλλογο και να τον οδηγήσει στην κορυφή. Βιαστικός γαρ, απέκτησε 14 παίκτες ενώ ήταν ακόμα σε διαπραγματεύσεις με ομάδες. Ο «Bala» ήταν το αστέρι του. Λίγες βδομάδες μετά, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις του έφταναν σε αδιέξοδο και έμενε με τους παίκτες χωρίς να έχει ομάδα! Ο Γκόμεζ κατάφερε να αποδεσμευτεί, «ψάχτηκε» με σύλλογο στην Νότια Κορέα, αλλά τελικά γύρισε στην πατρίδα του…

Πρώτη απόφαση για αποχώρηση και προπονητής

Το 2007 επέστρεψε στην Ντεπορτίβο Σάπρισα  και τον Δεκέμβριο του 2008, ο Κοσταρικανός ανακοίνωσε την απόφασή του να κρεμάσει τα παπούτσια του, 17 μέρες πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με την Σάπρισα και ενώ είχε συμπληρώσει 16 χρόνια καριέρας στα γήπεδα. Ο 33χρόνος τότε Γκόμεζ έδειχνε να το έχει πάρει απόφαση να ασχοληθεί με την προπονητική, αν και τα πόδια του κρατούσαν ακόμα. Ανέλαβε την ομάδα με την οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, την Καρμελίτα, με στόχο να την οδηγήσει  στη σωτηρία στο θερινό πρωτάθλημα του 2009.

Ωστόσο, η ομάδα του δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό και για το χειμερινό πρωτάθλημα αποφάσισε να φορέσει ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια! Πήγε στη Σάντος ντε Γκουάπιλες, την οποία βοήθησε να ανέβει στην μεγάλη κατηγορία της Κόστα Ρίκα. Μετά από λίγους μήνες ανέλαβε προπονητής στην ίδια ομάδα, την οδήγησε μέχρι τα ημιτελικά του χειμερινού Πρωταθλήματος, αλλά τον Οκτώβριο του 2010 απολύθηκε λόγω των κακών αποτελεσμάτων. Η ήττα με 3-0 από την Αλαχουενένσε ουσιαστικά επιτάχυνε τις εξελίξεις, με την ομάδα στην 7η θέση της βαθμολογίας. 

«Έψηνε» επιστροφή!

Το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Γκόμεζ ήταν προπονητής στη δεύτερη κατηγορία με την Καρμελίτα, έριξε γέφυρες για επιστροφή του στον ΟΦΗ! Στην ουσία, είχε… αυτοπροταθεί στον Φανούρη Βατσινά, ο οποίος τότε αποτελούσε τον διοικητικό ηγέτη του συλλόγου. Από το περιβάλλον του προέκυπτε ότι ένιωθε έτοιμος να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και ως προπονητής και θεωρούσε τον ΟΦΗ ως ιδανικό «σκαλοπάτι», καθώς κανείς δεν είχε ξεχάσει τα επιτεύγματά του ως ποδοσφαιριστής! Την επόμενη χρονιά και ενώ οι Ηρακλειώτες είχαν ήδη ανακοινώσει τον Γιώργο Παράσχο, δήλωνε ότι :  «Θέλω να προχωρήσω, έχω επιλογές από την Ευρώπη και ίσως να πάω και στην Ελλάδα. Αυτή η ομάδα μπορεί να είναι και ο ΟΦΗ. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την διοίκηση της ομάδας ωστόσο μπορεί να πάω και σε κάποια άλλη ομάδα από την Β΄ Εθνική στην Ελλάδα». Ωστόσο, η ομάδα της Κρήτης είχε ήδη βρει τον προπονητή της…

Τελικά… Γουατεμάλα!

Τη σεζόν 2012-13, ανέλαβε να οδηγήσει στην πρώτη κατηγορία την Εσκαθουσένια, ωστόσο δεν τα κατάφερε. To Φεβρουάριο του 2012 ουσιαστικά… ανακοινώθηκε από την Ντεπορτίβο Μικτλάν από τη Γουατεμάλα, αλλά τελικά το deal χάλασε, καθώς η διοίκηση της ομάδας δεν συμφωνούσε στο να του πληρώσει το τεχνικό επιτελείο του. Τελικά, πάντως, άφησε την Κόστα Ρίκα για τη Γουατεμάλα, όπου και το Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε την Αλκόνες, αντικαθιστώντας τον Αργεντινό Πανιάγουα. Η ομάδα του σε 13 ματς έχει 16 βαθμούς μέχρι στιγμής και βρίσκεται στην 9η θέση της βαθμολογίας. Το συμβόλαιό του τελειώνει τον επόμενο Ιούνιο, με τον ίδιο να δηλώνει: «Θέλω να το ολοκληρώσω και στη συνέχεια να αναλάβω μια μεγάλη ομάδα. Θέλω να γράψω ιστορία σε αυτή τη χώρα».

Pin It on Pinterest

Shares
Share This