Επιλογή Σελίδας



Όταν ο Τζουάν Λαπόρτα ανέλαβε την προεδρία της Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2003, δεν υποσχέθηκε μόνο να αναγεννήσει την ποδοσφαιρική ομάδα (όπως και έκανε) και να εξυγιάνει οικονομικά τον σύλλογο (δεν τα κατάφερε και τόσο καλά), αλλά και να διώξει από το γήπεδο τα «τρελά παιδιά». Ποια είναι αυτά;

Ο πιο φανατικός σύνδεσμος οπαδών στην ιστορία του συλλόγου, οι «Boixos Nois», με δολοφονία φίλου της Εσπανιόλ στο… ενεργητικό τους (τον Ιανουάριο του 1991, ο 20χρονος Φρεντερίκ Ρουκιέ βρήκε τραγικό θάνατο από μαχαίρι) και δεκάδες συγκρούσεις με αστυνομία και αντίπαλους οπαδούς, όπως αυτές που έλαβαν χώρα έξω από το «Μεστάγια», πριν από το ματς της Βαλένθια με τους Μπλαουγκράνα.

«Σεξ, αλκοόλ, βία και Boixos Nois»

Με σημείο αναφοράς τους Άγγλους χούλιγκαν, οι «Boixos Nois» εγκαταστάθηκαν στο βόρειο πέταλο του «Καμπ Νόου» το 1981. Στην αρχή, έδειχναν συμπάθεια προς τα κινήματα ανεξαρτητοποίησης.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η πλειοψηφία εξ’ αυτών είχαν μεταλλαχθεί σε ακροδεξιούς, υιοθέτησαν την αισθητική (την ποια;) των skinhead και δρούσαν ανεξέλεγκτοι, υπό την προστασία μάλιστα των εκάστοτε διοικήσεων, τόσο του Τζουσέπ Γιουίς Νούνιεθ (ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου, με 22 χρόνια θητείας), όσο και στη συνέχεια του Τζουάν Γκασπάρ.

Με οδηγό την αγαπημένη… πολεμική ιαχή τους («Σεξ, αλκοόλ, βία και Boixos Nois»), σκορπούσαν τον τρόμο σε όλη την Ισπανία, ενώ δεν δίσταζαν να κάνουν… εξαγωγή της αλητείας και εκτός Ισπανίας. Όπως, δηλαδή, και οι Άγγλοι χούλιγκαν.

«Λαπόρτα, θα πεθάνεις»

Ο Λαπόρτα ξεκαθάρισε από την αρχή πως θα δείξει μηδενική ανοχή στους βίαιους οπαδούς, οι οποίοι έβγαζαν προς τα έξω μια πολύ άσχημη εικόνα του συλλόγου. Και τα κατάφερε με πολύ αγώνα, αφού καταρχήν έκλεισε τον χώρο που είχαν οι «Boixos Nois» μέσα στο «Καμπ Νόου», στον οποίο αποθήκευαν τις σημαίες, τα πανό και τα ταμπούρλα, αλλά και άλλα αντικείμενα που δεν ήταν για να «στηρίξουν» την ομάδα, όπως ρόπαλα του μπέιζμπολ, σιδερογροθιές, στυλιάρια κλπ.

Ο δυναμικός πρόεδρος δεν δίστασε να τα βάλει μαζί τους, παρά τις συνεχείς απειλές και τα συνθήματα που έβρισκε γραμμένα έξω από το σπίτι του, με τα οποία τον έβριζαν και τον απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν αυτόν και την οικογένειά του. Άλλαξε γειτονιά και σπίτι, όχι όμως και στάση.

Το 2004, ύστερα από έναν αγώνα χάντμπολ στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», μέλη του συνδέσμου την… έπεσαν στον Λαπόρτα, ο οποίος όμως δεν λύγισε ούτε τότε. Κατέδωσε τους επικεφαλής στην αστυνομία και, μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν και ένας εκ των υπευθύνων για την ασφάλεια του συλλόγου!

Η έρευνα της αστυνομίας για τις απειλές κατά του Λαπόρτα αποκάλυψε έναν ακόμα υπάλληλο του συλλόγου, αλλά και ένα μέλος των «Casuals», των πιο σκληρών οπαδών μέσα στους «Boixos Nois», ο οποίος αποδείχθηκε επικεφαλής ενός δικτύου που έκανε απαγωγές και εκβιασμούς εμπόρων ναρκωτικών και σχεδίαζε να κάνει το ίδιο με τον πρόεδρο της Μπάρτσα.

Ο Λαπόρτα συνέχισε τον πόλεμό του κατά των φανατικών, έδιωξε όσους υπαλλήλους τους κάλυπταν, τους τοποθέτησε πίσω από ένα τζάμι στο γήπεδο, μέχρι που τελικά εξαφανίστηκαν από το «Καμπ Νόου», όντας ο πρώτος Ισπανός παράγοντας που τα κατάφερε. Όπως αποδεικνύεται, όμως, τα «τρελά παιδιά» δεν εξαφανίστηκαν και από τον χάρτη…

Έξι «χτυπήματα» σε έναν χρόνο

Οι νέοι (;) «Boixos Nois», κάτω από την ομπρέλα μιας νέας ομάδας φανατικών ονόματι «Cachorros», εκμεταλλεύονται τα εκτός έδρας παιχνίδια της Μπαρτσελόνα για να προκαλέσουν τον πανικό.

«Η εμμονή τους είναι να κάνουν πολύ θόρυβο, να φέρουν τα πάνω – κάτω, ώστε να μιλάνε γι’ αυτούς» εξηγεί μια πηγή της τοπικής αστυνομίας της Βαρκελώνης, προσθέτοντας πως «βρίσκουν εισιτήρια για κάποια εκτός έδρας παιχνίδια και τα βάζουν με αντίπαλους οπαδούς, αλλά και με φίλους της Μπαρτσελόνα. Είναι πολύ βίαιοι».

Στις 3 Νοεμβρίου του 2018, οι Boixos επανεμφανίστηκαν στην περιοχή Βαγιέκας της Μαδρίτης. Περίπου εκατό εξ’ αυτών, μερικοί επανδρωμένοι με μαχαίρια, ξύλα και βεγγαλικά, επιτέθηκαν μέρα μεσημέρι σε σύνδεσμο των «Bukaneros», τους φανατικούς της Ράγιο Βαγιεκάνο, οι οποίοι τοποθετούνται πολιτικά στην άκρα αριστερά. Δύο Boixos συνελήφθησαν και τρία άτομα τραυματίστηκαν.

Οι «εκδρομείς» οπαδοί δεν μπήκαν καν στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους, αλλά αυτό ουδόλως τους απασχολούσε. Τρεις μήνες αργότερα, έκαναν άνω – κάτω το Λιόν, πριν από αγώνα για το Champions League, άναψαν καπνογόνα μέσα στο γήπεδο της Ολιμπίκ και τα έβαλαν με οπαδούς και των δύο ομάδων, χωρίς πάντως να… ξεφύγει η κατάσταση.

Ο σύλλογος αντέδρασε άμεσα και εντόπισε τους ανθρώπους που είχαν πουλήσει τα εισιτήρια τους στους φανατικούς, οι οποίοι έδρασαν εκ νέου πριν από τον περυσινό τελικό του Κυπέλλου με την Βαλένθια στην Σεβίλλη.

Συγκρούστηκαν με οπαδούς της Βαλένθια, διέλυσαν αυτοκίνητα και καταστήματα, η αστυνομία συνέλαβε 23 άτομα, τους κατάσχεσε τα εισιτήρια και δεν μπόρεσαν να μπουν στο γήπεδο. Προφανώς, τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι του Σαββάτου (25/01) στο «Μεστάγια», ήταν το… δεύτερο μέρος αυτών των συγκρούσεων.

Φέτος, η δράση τους ήταν περιορισμένη τους πρώτους μήνες, αλλά στις 18 Δεκεμβρίου τα έβαλαν με κόσμο που διαδήλωνε για την ανεξαρτησία, ώρες πριν από το «Clasico» με την Ρεάλ Μαδρίτης και έξω από το «Καμπ Νόου» σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με τραυματίες και συλληφθέντες.

Το τελευταίο κεφάλαιο, μέχρι αυτό της Βαλένθια, γράφτηκε πριν από λίγες ημέρες στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα. Στο γήπεδο «Johan Cruyff», όπου αγωνίζονταν οι δεύτερες ομάδες της Μπάρτσα και της Εσπανιόλ, είκοσι «Boixos Nois» έβριζαν τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές, δεν δίστασαν να βεβηλώσουν με σύνθημα τη μνήμη του πρόωρα χαμένου Ντάνι Χάρκε, ενώ φώναζαν διαρκώς και «Sieg Heil!», ο πιο γνωστός χαιρετισμός των Ναζί.

Η Μπαρτσελόνα έδιωξε τα άτομα αυτά από το γήπεδο, αλλά δύσκολα θα ησυχάσει από αυτή την «κατάρα». Η απάντηση, λοιπόν, στην εύλογη απορία «η Μπαρτσελόνα έχει χούλιγκαν;» είναι «ναι, και έχουν επιστρέψει δριμύτεροι και με πολύ άσχημους σκοπούς».

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This