Επιλογή Σελίδας



Του Μιχάλη Τσόχου

Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά, απολύτως υπαρκτά και αληθινά πρόσωπα, των οποίων τα ονόματά έχουν απόλυτη ταύτιση με την πραγματικότητα. Οτιδήποτε χρησιμοποιείται στο κείμενο, είναι πραγματικοί διάλογοι ή επίσημες τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών, οι οποίοι είναι όλοι τους αληθινά πρόσωπα. Οτιδήποτε αναφέρεται στο κείμενο ως ρεπορτάζ, είναι διασταυρωμένο και απολύτως αληθές. Οπουδήποτε υπάρχει αμφιβολία αναφέρεται ρητά στο κείμενο.

Αν τυχόν και ψαρώσατε κακώς. Όλα τα παραπάνω ισχύουν μέχρι κεραίας. Τα προτάξαμε, γιατί το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να εκληφθεί από κάποιους ως χιουμοριστικό, με στοιχεία υπερβολής, ενώ δεν είναι. Είναι η απόλυτη πραγματικότητα, με αληθινά γεγονότα, απολύτως διασταυρωμένα και πραγματικά περιστατικά, συνοδευόμενα από δηλώσεις και επίσημες τοποθετήσεις πρωταγωνιστών της ελληνικής ποδοσφαιρικής και πολιτικής σκηνής.

Και αφού έγιναν οι διευκρινήσεις ότι ο συντάκτης δεν κάνει χιούμορ και δεν υπερβάλει ακολουθεί το κείμενο του συντάκτη.

Η ΕΕΑ συστήθηκε ως ανεξάρτητη επιτροπή το 1999. Στο καταστατικό της εκτός από τα 7 μέλη της προβλέπονταν και η ύπαρξη των αντίστοιχων αναπληρωματικών μελών. Από την σύσταση της επίσης προβλέπονταν η συνδρομή από 25 επιστημονικούς συνεργάτες.

Τον Ιανουάριου του 2020 η εν λόγω επιτροπή συνεδριάζει για την περιβόητη πλέον υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Η συνεδρίαση γίνεται με πέντε από τα επτά μέλη και με τη συνεισφορά ενός επιστημονικού συνεργάτη (οι άλλοι 24 δεν υπάρχουν), μίας δικηγόρου.

Τι δεν κατάλαβες; Από τους 25 επιστημονικούς συνεργάτες που πρέπει να στηρίζουν την επιτροπή, διαθέτουμε έναν. Τι άλλο δεν κατάλαβες; Από τα 7 μέλη της επιτροπής που έχουν και αναπληρωματικούς, η επιτροπή συνεδριάζει και αποφασίζει με 5!

Συνεδριάζει με 5 και όχι με 7 μέλη, διότι το ένα από τα επτά μέλη είναι υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η επίσημη απάντηση στην ερώτηση γιατί απουσίαζε, ήταν «αυτός δεν πατάει ποτέ, δεν ξέρω γιατί, ρωτήστε τον…». Την απάντηση δίνει το μέλος της ΕΕΑ, ο κύριος Αρκούδης σε συνέντευξη του στον Αρη Ασβεστά στον ΣΠΟΡ FM. Στην ερώτηση «ο αναπληρωτής του;» απαντά «ούτε αυτός έχει πατήσει ποτέ, δεν τον ξέρω…».

Τι δεν κατάλαβες; Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, πληρώνεται για αυτή την δουλειά, αλλά δεν πατάει ποτέ ούτε αυτός, ούτε ο αναπληρωτής, εδώ και 4 χρόνια.

Το δεύτερο από τα επτά μέλη που απουσίαζε ήταν ο κύριος Μανταίος, δικαστικός, ο οποίος σύμφωνα με τον κύριο Αρκούδη είχε κάνει χειρουργική επέμβαση στα μάτια του και δεν ήταν σε θέση να πάρει μέρος στη διαδικασία. Γιατί δεν υπήρξε αναπληρωματικός, μη με ρωτάς, δεν κατάλαβα…

Από τα υπόλοιπα πέντε μέλη της επιτροπής τα 3 έχουν διοριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τους τότε Υφυπουργούς αθλητισμού τον κύριο Κοντονή και τον κύριο Βασιλειάδη. Τα άλλα δύο διορίστηκαν από τον νυν Υφυπουργό τον κύριο Αυγενάκη. Το ένα, ο πρόεδρος, τον περασμένο Ιούλιο και το άλλο μέλος πριν λίγες ημέρες και αφού είχε ήδη γίνει γνωστή η υπόθεση Ξάνθης – ΠΑΟΚ και ότι η επιτροπή θα καλούνταν να εξετάσει μία δύσκολη και καυτή υπόθεση.

Η ΕΕΑ συνεδριάζει και αποφασίζει να εισηγηθεί με ψήφους 5-0 τον υποβιβασμό της Ξάνθης επειδή λανθασμένα δεν κατέθεσε το νέο μετοχολόγιο της στην ΕΕΑ. Σύμφωνα με αρκετούς αυτήκοους μάρτυρες η Ξάνθη δήλωσε στην ακροαματική διαδικασία δια του εκπροσώπου της «σας παίρναμε τηλέφωνο αλλά δεν απαντούσατε…». Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ.

Τι δεν κατάλαβες; Δεν σηκώνουν το τηλέφωνο οι άνθρωποι…

Η ΕΕΑ αποφασίζει επίσης να εισηγηθεί με ψήφους 4-1 τον υποβιβασμό της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ για το ζήτημα της πολυιδιοκτησίας. Το σκεπτικό της απόφασης δεν είναι γνωστό. Δεν έχει συνταχθεί καν από τον πρόεδρο της ΕΕΑ που το γράφει. Θα δοθεί στην δημοσιότητα σε 3-4 ημέρες. Η απόφαση ανακοινώνεται την ώρα του αγώνα ΠΑΟΚ – Βόλος στην Τούμπα. Ο κύριος Αρκούδης δηλώνει ότι το γεγονός είναι απολύτως τυχαίο και ότι δεν ήξερε καν ότι παίζει ο ΠΑΟΚ… Η μειοψηφούσα είναι η κυρία Μαρούπα και έτσι η απόφαση δεν είναι ομόφωνη, αλλά έχει την ισχυρή πλειοψηφία του 4-1. Οι δύο διορισμένοι στην επιτροπή από τον κύριο Αυγενάκη ψηφίζουν «υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης», αλλά και δύο διορισμένοι από Κοντονή και Βασιλειάδη και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν «υποβιβασμό». Επαναλαμβάνω το σκεπτικό δεν το ξέρεις κανείς, διότι δεν έχει συνταχθεί καν. Συντάσσεται αυτές τις ημέρες και θα δοθεί στη δημοσιότητα, ίσως την Παρασκευή.

Τι δεν κατάλαβες; Δεν ήξερε κανείς από τους πέντε ότι παίζει ο ΠΑΟΚ εκείνη την ώρα…

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κύριος Λευτέρης Αυγενάκης λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ΕΕΑ και της εισήγησής της για υποβιβασμό, βάλει ευθέως εναντίον της επιτροπής με δημόσια τοποθέτηση στα social media. Η ένστασή του αφορά το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο όχι απλώς δεν γνωρίζει, αλλά δεν υπάρχει καν, την στιγμή που ο ίδιος κάνει την τοποθέτηση.

Τι δεν κατάλαβες; Ο Υφυπουργός έχει σοβαρή ένσταση για το σκεπτικό της απόφασης το οποίο δεν γνωρίζει.

Το ματς στην Τούμπα είναι στο ημίχρονο και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ φωνάζουν συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά του Υφυπουργού Αυγενάκη, ενώ εμφανίζεται και πανό που κάνει λόγω για την Ελλάδα που χωρίζεται στα δύο.

Τι δεν κατάλαβες; Η χώρα χωρίζεται στα δύο…

Ο Αυγενάκης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την φράση «έχουμε πρόβλημα…». Στην Κυβέρνηση φτάνουν από πολλές πλευρές, η έντονη δυσαρέσκεια του ΠΑΟΚ, αλλά και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη. Ο Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης όχι απλώς εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, αλλά ενημερώνει και για την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί. Τελικώς βγάζει ανακοίνωση στην οποία αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τον Αυγενάκη και τονίζει ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Την επόμενη ημέρα το πρωί ο Πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει να αλλάξει την απόφαση με νομοθετική ρύθμιση όπως ζήτησε ο Ζαγοράκης, αλλά διαγράφει τον Ζαγοράκη από τη Νέα Δημοκρατία.

Τι δεν κατάλαβες; Ο Πρωθυπουργός κάνει ότι ακριβώς ζήτησε το προηγούμενο βράδυ με επιστολή του ο Ζαγοράκης και μετά τον διαγράφει. Συγγνώμη λάθος. Πρώτα διαγράφει τον Ζαγοράκη και αμέσως μετά κάνει αυτό που ζήτησε.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει επισήμως ότι «απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους και ότι σε δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα της χώρας η Κυβέρνηση δεν μπορεί να το επιτρέψει…»

Τι δεν κατάλαβες; Απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους σε δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα, λόγω του ποδοσφαίρου. Δεν το λέει ο ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του, ο Ολυμπιακός η Θύρα 7, αλλά η Κυβέρνηση, όχι με διαρροή, αλλά με επίσημη δήλωση.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού αλλάζει ο νόμος! Πώς να αλλάξει όμως; Η ιδέα πέφτει στον Πρωθυπουργό από κοντινό πρόσωπό του, έναν από τους πιο σημαντικούς συμβούλους του, ο οποίος του προτείνει. «Το απόγευμα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επιδόματα γέννας. Θα περάσουμε διάταξη για το ποδόσφαιρο που θα αλλάζει τον νόμο και δεν θα προβλέπει υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση βαθμών και όλα καλά…».

Τι δεν κατάλαβες; Με έναν… πόνο και το επίδομα γέννας και η αλλαγή του νόμου για το ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι γράφουν ιστορία και εσύ κοιμάσαι όρθιος. Λύνουν το πρόβλημα υπογεννητικότητας της χώρας και του ποδοσφαίρου της, στον ίδιο νόμο.

Ο Πρωθυπουργός ενθουσιάζεται από την ιδέα του… φωστήρα και δίνει αμέσως εντολή για ψήφιση του νόμου. Η πρόταση και η τροπολογία φτάνει στη Βουλή. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Αυγενάκης δεν είναι εκεί όμως. Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φωνάζει «Που είναι ο Αυγενάκης ρε. Πίνει ουίσκι σε μπαρ;».

Τι δεν κατάλαβες; Σκέτο, χωρίς σχόλιο και πάγο, σαν το ουίσκι.

Την τροπολογία κρατά στα χέρια της η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Πριν ανέβει στο έδρανο προσπαθεί στα γρήγορα να ενημερωθεί για το θέμα που ασφαλώς δεν είναι της αρμοδιότητάς της και δεν φέρει και καμία ευθύνη. Ακούγοντας την βιαστική ενημέρωση του συνεργάτη της εκφράζει σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες στο περιστύλιο της Βουλής, την απορία της. «Πως θα παίζουν οι ομάδες με -5 παίκτες…». Ο συνεργάτης της της εξηγεί αγχωμένος, ότι το μόνο στο οποίο πρέπει να σταθεί η ίδια είναι ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους. «Καμία άλλη αναφορά μην κάνετε κυρία Υπουργέ» της λέει.

Τι δεν κατάλαβες; Η Υπουργός απλώς έχει απορίες…

Η Υπουργός Πολιτισμού υπακούει στην εντολή του συνεργάτη της, ανεβαίνει στο έδρανο και λέει ότι υπάρχει μία τροπολογία για το ποδόσφαιρο που η Κυβέρνηση την φέρνει στη Βουλή αμέσως γιατί απειλείται η κοινωνική συνοχή του κράτους και αποχωρεί.

Ολοι ψάχνουν τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη για να μιλήσουν μαζί του, κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων ζητούν την άμεση παραίτησή του ή την αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό. Ο ίδιος απουσιάζει. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις για τις γέννες ζητούν το λόγο εκπρόσωποι των κομμάτων για να τοποθετηθούν για το -5 ως -10 του νέου νόμου για το ποδόσφαιρο. Κανείς και προς τιμήν τους, δεν μπερδεύεται να πει τη φράση «για κάθε μωρό που γεννιέται 2.000 ευρώ επίδομα και -5 βαθμοί…». Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Κυβέρνηση η κοινωνική συνοχή της χώρας απειλείται και πρέπει άμεσα να ψηφίσουμε νόμο για να αποφύγουμε τα χειρότερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού είναι εκείνη την ώρα στο Μέγαρο Μουσικής. Όχι, μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό, ο άνθρωπος τιμά με την παρουσία του τα βραβεία του ΠΣΑΠ!

Τι δεν κατάλαβες; Το ποδόσφαιρο απειλεί την κοινωνική συνοχή της χώρας και τρέχουμε να ψηφίσουμε νόμους, αλλά ο Υφυπουργός Αθλητισμού πιστός στο καθήκον βραβεύει ποδοσφαιριστές. Δεν σε κατάλαβα από πού και ως που το αντιμετωπίζεις ως τραγική ειρωνεία…

Την ίδια ώρα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία να γίνει ονομαστική. Ο Βουλευτής της ΝΔ από τον Πειραιά, Γιάννης Μελάς μόλις το ακούει, από το βήμα της Βουλής προτείνει. «Γιατί Υπουργέ μου να είναι από -5 ως -10, να το κάνουμε από -6 ως -20». Κάποιος από το ΚΙΝΑΛ ακούγεται να λέει «Να κάνει η μάνα…». Ο Τσκαλώτος δεν σχολιάζει και ευτυχώς ούτε η Υπουργός απαντά «Μα κύριε Μελά μου με 11 παίζουν οι ομάδες πώς να τους αφαιρέσουμε 20…».

Τι δεν κατάλαβες; Ονομαστική θα είναι η ψηφοφορία. Να δεις που σήμερα θα λείπουν πολλοί από τη Βουλή και αρκετοί θα έχουν κολλήσει από την ασθένεια «με ζώνουν τα φίδια…».Ας είναι. Χαρτί γιατρού παιδιά να φέρεται…

Ο αρχηγός του κόμματος Ελληνική Λύση, ο Κυριάκος Βελόπουλος, δεν κρύβεται όμως, δεν μασάει τα λόγια του. Παίρνει τον λόγο και ξεσπαθώνει. «Θα γίνουμε Γιουγκοσλαβία, κάπως έτσι ξεκίνησαν και αυτοί, είχαν κόντρα κάποιες ομάδες τους…»

Τι δεν κατάλαβες; Ερχεται εμφύλιος, θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς όπως οι Γιουγκοσλάβοι, η χώρα θα χωριστεί στα δύο ή και στα τρία, αναλόγως θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Το είπαν και στη Βουλή.

Κάπου εδώ στερεύει το όποιο χιούμορ διαθέτω, έχουν ξεπεραστεί τα όρια, κάθε όριο για την ακρίβεια. Έχουν ξεπεραστεί και τα γεγονότα που περιγράφω, θα έχουμε πλέον άλλα μπροστά μας. Έρχεται ονομαστική ψηφοφορία σε λίγο στη Βουλή, από τα μνημόνια είχα να παρακολουθήσω τη διαδικασία.

«Ναι σε όλα» φαντάζομαι… Ναι μωρέ και ένα ουίσκι χωρίς πάγο, κι’ ας είναι μεσημέρι. 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This