Επιλογή Σελίδας

Της Βάσως Πρεβεζιάνου

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ τo 1988 η κολυμβήτρια Κρίστιν Ότο κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια, επίτευγμα μοναδικό και μέχρι σήμερα ανεπανάληπτο.

Έναν χρόνο πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, συμβόλου του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος του ψυχρού πολέμου, και λίγα χρόνια πριν από τις σοκαριστικές αποκαλύψεις σχετικά με το ντοπάρισμα των Ανατολικογερμανών αθλητών, η Κρίστιν Ότο θα γινόταν το τελευταίο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο επιτυχημένο προπαγανδιστικό προϊόν της χώρας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα οι Ανατολικογερμανοί είχαν μποϊκοτάρει τη διοργάνωση του Λος Άντζελες και οι Αγώνες της Σεούλ ήταν η μεγάλη ευκαιρία τους να δείξουν τα φοβερά και τρομερά αποτελέσματα των αυστηρά οργανωμένων αθλητικών δομών τους. Αργότερα ο κόσμος όλος θα μάθαινε και τις παράνομες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν υπεραθλητές.

Η Ότο είχε γεννηθεί στη Λειψία το 1966. Από τα 12 της στις πισίνες, στα 16 της πήρε για πρώτη φορά μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Από την πρώτη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση ξεχώρισε και κατέκτησε μετάλλια. Σταδιακά οι επιτυχίες γίνονταν περισσότερες. Το 1988 έφτασε στο απόγειο της καριέρας της. Ήταν 22 χρόνων, κατέκτησε τα πάντα, κολυμπώντας τα πάντα… Και κατόπιν αποσύρθηκε.

Όσα έκανε η Ότο στη Σεούλ άφησαν άφωνο τον παγκόσμιο αθλητισμό. Το επίτευγμά της ίσως ήταν μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρκ Σπιτς, ο οποίος είχε κατακτήσει το 1972 επτά χρυσά μετάλλια. Η Ανατολικογερμανίδα κέρδισε μεν έξι χρυσά, αλλά σε τρία διαφορετικά στυλ: ελεύθερο, ύπτιο και πεταλούδα! Ήταν η νικήτρια στα 50 και στα 100 μέτρα ελεύθερο, στα 100 μέτρα ύπτιο και στα 100 μέτρα πεταλούδα και στις σκυταλοδρομίες 4 Χ100 ελεύθερο και 4Χ 100 μεικτή ομαδική. Θα έφτανε τον Σπιτς αν ήταν τότε στο πρόγραμμα και η σκυταλοδρομία 4 Χ 200 μέτρα ελεύθερο. Στα τρία από τέσσερα ατομικά αγωνίσματα που αναδείχθηκε χρυσή ολυμπιονίκης, η Ότο σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ. Πριν από την Ότο καμία άλλη γυναίκα δεν είχε καταφέρει να κερδίσει περισσότερα από τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μία μόνο διοργάνωση.

Η επιτυχία της Ότο, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας μετέδιδε να συγχαρητήρια μηνύματα των πολιτικών, οι οποίοι διαβεβαίωναν τον λαό ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν πως αυτή η θετική εικόνα του σοσιαλιστικού κράτους τους θα έμενε ζωντανή για πολλά χρόνια ακόμα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 διεξήχθησαν αρκετές δίκες την ώρα που πρώην αθλητές δήλωναν δημόσια ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της συστηματικής χρήσης απαγορευμένων ουσιών για να χτίσουν τις επιτυχημένες καριέρες τους. Το 2000 ο Στέφαν Χέτζερ, πρώην προπονητής στον σύλλογο στον οποίο ανήκε η Κρίστιν Ότο, υποδείχθηκε από πρώην κολυμβητές του ως ένας από αυτούς που εκτός από τις προπονήσεις «έφτιαχναν» αθλητές και με ενέσεις ντόπας. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι ο Χέτζερ ήταν ένοχος για εννέα περιπτώσεις κολυμβητών, της Ότο συμπεριλαμβανομένης.

Η πρώην συναθλήτριά της, Πέτρα Σνάιντερ, ομολόγησε δημόσια ότι λάμβανε τις απαγορευμένες ουσίες εν γνώσει της. Η Ότο δεν πιάστηκε ποτέ ντοπαρισμένη. Σκιές έπεσαν σίγουρα θολώνοντας την λάμψη των έξι χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων. «Τα μετάλλια είναι η απόδειξη και η υπενθύμιση του πόσο σκληρά δούλεψα. Δεν θα μπορούσαν τα αναβολικά να κάνουν τόσα πολλά» είναι η δική της απάντηση.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This