Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Το ΟΑΚΑ δεν είναι Anfield. Και ο ΠΑΟΚ δεν είναι… ΠΑΣ Γιάννινα, που… έπρεπε να δεχθεί τρία γκολ σε ένα ημίχρονο για να αποκλειστεί και τα «έφαγε», παίζοντας και με παίκτη παραπάνω στα τελευταία 15 λεπτά. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που εντός αγωνιστικού χώρου δεν έχει αποκλειστεί σε διπλούς νοκ άουτ αγώνες Κυπέλλου από το 2013! Όταν ακόμα είχε προπονητή τον… Γιώργο Δώνη! Όταν ο Αστέρας του Σάκη Τσιώλη με δύο γκολ του Ουσέρο είχε ανατρέψει εντός έδρας το 2-1 της Τούμπας και πήγε στον τελικό εναντίον του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με τα γνωστά «Γιαχο – Τριτσώνεια» στο χέρι –αποβολή του Γιάννη Μανιάτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ… ΔΩΝΗ

Ηταν ο Αστέρας του Ντε Μπλάσις και του Ράγιος, του Ναβάρο και του Περόνε, του Σανκαρέ, του Κοντοέ και του… Δημήτρη Κουρμπέλη που είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ του «Σάλπι» και του Κατσουράνη, του Κλάους και του Λίνο, του Σίλντενφελντ και του Κάτσε. Ναι, ο Κουρμπέλης την έχει ζήσει αυτή την ανατροπή! Από την καλή, στην Τρίπολη. Και από την ανάποδη, στην Τούμπα πριν από τρία χρόνια. Με τον Κλωναρίδη να χάνει τρία γκολ στο α’ ημίχρονο και τα σφυρίγματα του Κύζα να βοηθούν τον ΠΑΟΚ για να αποκλείσει με θριαμβευτικό 4-0 τον «χαμένο» στο β΄μέρος Παναθηναϊκό.

Επτά χρόνια ο ΠΑΟΚ τους περνάει όλους «τρένο» σε διπλά ματς. Ολους, εκτός από έναν: τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι τον νίκησαν 2-1 στην Τούμπα πριν από τέσσερα χρόνια, το ματς διεκόπη, ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε το «δεν κατεβαίνουμε στο Φάληρο», ο Δικέφαλος αποκλείστηκε άνευ ρεβάνς και τιμωρήθηκε, ο Ολυμπιακός έχασε την κούπα στον αλησμόνητο τελικό με κενές εξέδρες από την ΑΕΚ του Τζιμπούρ…

Κακά τα ψέματα, λοιπόν: για να προκριθεί σήμερα ο Παναθηναϊκός, πρέπει να «αυτοκτονήσει» ο αντίπαλός του. Αλλιώς, δεν γίνεται! Πώς το… φαντάζεστε; Με 2-0 στα 90 λεπτά (όπως στο πρόσφατο ματς πρωταθλήματος) και τρίτο γκολ στην παράταση; Με 3-0 στα 90 λεπτά; Με 4-1 στην παράταση; Με πρωταγωνιστή τον Διούδη στα πέναλτι; Όπως και να το σκέφτεται ένας οπαδός του Παναθηναϊκού, αν ο αντίπαλός του δεν τα κάνει όλα ρόιδο, οι Πράσινοι θα αποκλειστούν και ο Δικέφαλος θα είναι για τέταρτη σερί σεζόν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου, πιθανότατα μαζί με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και έναν εκ των Αρη – Ατρομήτου. Για να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ θα πρέπει είτε να μην σκοράρει σε 90 ή σε 120 λεπτά (το κατάφερε μόνο ο Παναθηναϊκός στα τελευταία 70 ματς του φιλοξενούμενου στο πρωτάθλημα…) είτε να δεχθεί τουλάχιστον τέσσερα γκολ. Ποιο σενάριο θεωρείτε πιο πιθανό; Οποιο κι αν προτιμάτε, για να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να «αυτοκτονήσει». Μόνος του ο Παναθηναϊκός να πιάσει τέτοια σούπερ απόδοση ώστε να φτάσει σε ανατροπή – πρόκριση από ήττα με 2-0, δεν μπορεί να το πετύχει. Χρειάζονται αμυντικά λάθη, αστοχία, παθητικότητα ή και αποβολή από την πλευρά του νταμπλούχου για να φτάσουν οι Πράσινοι στην έκπληξη.    

ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα για το πνεύμα και την τακτική που θα εφαρμόσουν οι δύο ομάδες.

Α) Ο ΠΑΟΚ θα αποφασίσει να «περιμένει» τον Παναθηναϊκό, όπως έκανε η ΑΕΚ; Να βασιστεί στις τρομερές δυσκολίες των Πράσινων απέναντι σε κλειστές ζώνες και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί μια στιγμή στις αγαπημένες του στατικές φάσεις ή το ταλέντο του Μπίσεσβαρ και την ταχύτητα των Πέλκα, Λημνιού, Σφιντέρσκι σε open play;  Η’ θα παίξει straight από την αρχή, με στόχο ένα γκολ και…”finito la musica passato la festa”;

Β) Ο Παναθηναϊκός θα παίξει από την αρχή όπως στο ματς πρωταθλήματος με «παγίδες» ψηλά, κοντά στην περιοχή του Δικέφαλου, για να αξιοποιήσει πιθανά σφάλματα των Βαρέλα – Ινγκασον και κλεψίματα στη μεσαία γραμμή; Θα βάλει ως στόχο, δηλαδή, ένα γρήγορο γκολ ώστε να βάλει πίεση στον αντίπαλο, να «ανάψει» την κερκίδα και να οπλιστεί με έξτρα αυτοπεποίθηση για όλο το υπόλοιπο ματς; Η’ θα το πάει… λάου – λάου, με τρομερή προσοχή ανασταλτικά, με κύριο στόχο να διατηρεί σταθερά και με σχετική ασφάλεια το «μηδέν» παθητικό, ψάχνοντας τη δική του στιγμή για το 1-0;

Αν ήμουν στη θέση του Φερέιρα θα προτιμούσα το δεύτερο σχέδιο: παίζουμε ως ΠΑΟΚ, απλωνόμαστε. Παίζουμε σαν να είναι ματς πρωταθλήματος, σαν να χρειαζόμαστε το τρίποντο για να πάρουμε το πρωτάθλημα.

Κι αν ήμουν στη θέση του Δώνη, θα ρίσκαρα με φουλ πίεση και το κοντέρ στα κόκκινα για τα πρώτα 20-25 λεπτά. Με στόχο να «σπάσω» τον ποδοσφαιρικό τσαμπουκά του αντιπάλου, να του δείξω ότι το θέλω περισσότερο και να πετύχω ένα γκολ. Αν δεν τα είχα καταφέρει ως το 25’, θα συνέχιζα σε πιο νορμάλ τέμπο, με στόχο βασικό να βρω ένα γκολ υπό «φυσιολογικές» συνθήκες, παίζοντας σταθερά με δυναμισμό και συγκέντρωση για τη διαφύλαξη της εστίας.

Δεδομένου ότι δεν παίζει ο Εσίτι και ο Φερέιρα θα προτιμήσει Μίσιτς – Μαουρίτσιο, αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ φαίνεται μόνο το κέντρο της άμυνάς του. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, καλείται να προσέξει πάρα πολύ την αριστερή πτέρυγά του, όπου χωρίς Ινσούα (που ήταν ο μοιραίος για την ομάδα του ως συμμετέχων και στα δύο γκολ του πρώτου ματς), ο Χατζηθεοδωρίδης υπολείπεται σε δύναμη και εκρηκτικότητα του Λημνιού και ο Χατζηγιοβάνης καλείται να κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων ώστε να «σκάσει» εκείνος τον Βιεϊρίνια και να μην τον… πάρει φαλάγγι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, όπως έκανε στα πρώτα δέκα λεπτά του β’ μέρους στην Τούμπα…  

Κομβικό ρόλο θα παίξει η ευστοχία των δύο ομάδων (ευκαιρίες θα βρουν και οι δυο, το ζητούμενο είναι… τι θα τις κάνουν) και με ποια διάθεση αυστηρότητας θα παίξει ο Ιταλός ρέφερι. Διότι – τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο – το ματς θα έχει μπόλικη κλωτσιά και πολλά δυνατά μαρκαρίσματα.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This