Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Και ξαφνικά οι εκλογές της ΕΟΚ απέκτησαν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Έφτανε, όπως σας είχε προϊδεάσει το Contra.gr, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Φασούλα στη γιορτή της ΕΣΚΑΝΑ ότι θα είναι υποψήφιος, για να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι που δείχνει ότι ο ερχόμενος Σεπτέμβρης, μήνας που λογικά θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της ομοσπονδίας, να είναι από τους πιο σημαντικούς του ελληνικού μπάσκετ. Ο Φασούλας, μάλιστα, άνοιξε κι έναν διάλογο, με θέσεις και απόψεις που εκφράστηκαν μέσω δύο συνεντέυξεων (στα ‘Νέα’ και το Sport24.gr), όπου ο άλλοτε διεθνής σέντερ έθεσε εν τάχει βασικά θέματα όπως:

  • το ξεκαθάρισμα των οικονομικών στοιχείων της ομοσπονδίας κι ένα διαφορετικό οργανόγραμμα, που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση όλων των πρωταθλημάτων, με ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ανθρώπους που ξέρουν τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας. Η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, κρίνεται επίσης απαραίτητη. Μαζί κι η μεταστέγαση των γραφείων της ομοσπονδίας σε κάποιο δημόσιο κτίριο
  • την αναγέννηση του μάρκετινγκ της ΕΟΚ και του προγράμματος χορηγιών, ώστε να βρεθούν έξτρα πόροι από την κρατική επιχορήγηση, για την οποία βεβαίως πρέπει να δοθεί μάχη, ώστε να ανταποκρίνεται και στη συνολική απήχηση του μπάσκετ (όπως και της προσφοράς του στον ελληνικό αθλητισμό)
  • την απαλλαγή της ομοσπονδίας από τη διαιτησία του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Η ομοσπονδία αξιολογεί κάθε χρόνο τους ρέφερι, τους παραχωρεί στη λίγκα, η οποία έχει την ευθύνη του ορισμού τους στους αγώνες του πρωταθλήματος
  • τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών λειτουργίας των Εθνικών ομάδων, με αιχμή του ‘δόρατος’ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών, ενίσχυση του ρόλου του ομοσπονδιακού προπονητή και ειλικρινή συνεργασία με τους διεθνείς των μεγάλων ομάδων

Η ιστοσελίδα του Λιόλιου

Την ίδια ώρα, ο Βαγγέλης Λιόλιος ανακοίνωσε κι αυτός την υποψηφιότητά του, βγάζοντας μάλιστα στον αέρα την ιστοσελίδα dwsepasa.gr.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος υποψήφιος και με ιστοσελίδα
Ο Βαγγέλης Λιόλιος υποψήφιος και με ιστοσελίδα

Ο επικεφαλής του Προμηθέα εκθέτει εν συντομία το όραμά του, που αναπτύσσει τους εξής άξονες:

  • Ουσιαστική ανάπτυξη με εθνική στρατηγική (το μπάσκετ διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα)
  • Διαχωρισμό των ρόλων του ΔΣ με τη λειτουργία της ομοσπονδίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο
  • Οικονομική διαφάνεια
  • Πέρασμα του μπάσκετ στην ψηφιακή εποχή
  • Συνύπαρξη με το επαγγελματικό μπάσκετ

Μάλιστα, συναντήθηκε με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, “σε καλό κλίμα”, όπως ειπώθηκε σε σχετική ενημέρωση.

Η ΕΟΚ, από την πλευρά της, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της. Ούτε καν στην ερώτηση αν ο Βασιλακόπουλος κατέβει ως υποψήφιος, καθώς μετά τις παρεμβάσεις Λευτέρη Αυγενάκη στον αθλητικό νόμο, έχει ‘ανάψει’ απαγορευτικό. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει τα εξής: “Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών”.

 Ο νόμος χαρακτηρίστηκε από την ομοσπονδία “αντισυνταγματικός και φωτογραφικός”. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του εν όψει των εκλογών του Σεπτέμβρη, για τις οποίες διαδίδονται διάφορα. Είτε ότι θα κατέβει ο ίδιος, αγνοώντας τον νόμο και ζητώντας την εμπιστοσύνη των σωματείων είτε άνθρωπος που θα έχει πάρει το χρίσμα από τον Βασιλακόπουλο. Θα χρειαστεί να περιμένουμε, γιατί η διοιίκηση της ΕΟΚ θέλει να μιλήσει… τελευταία. Εκκρεμεί κι η προσφυγή των ομοσπονδιών στο ΣτΕ, για να κριθεί συνταγματικότητα της νομοθετικής παρέμβασης Αυγενάκη.

Ίδια διαδικασία σε πρωτόγνωρo πλουραλισμό

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προηγούμενη ρύθμιση του Αθλητικού Νόμου από τον Γιώργο Βασιλειάδη, που έδινε δικαίωμα ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ακυρώθηκε από την τωρινή κυβέρνηση κι η διαδικασία των εκλογών θα είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαφορά ότι απαγορεύτεται, πλέον, η ψήφος δια αντιπροσώπου. Οι εκπρόσωποι των σωματείων πρέπει να είναι παρόντες.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΚ, τα μέλη του ΔΣ και της εξελεγκτικής επιτροπής προτείνονται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την πρώτη Γενική Συνέλευση. Το ΔΣ με απόφασή του, αφού εξετάσει τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων για κάθε υποψήφιο, καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο ονομαστικός κατάλογος αναρτάται 8 μέρες πριν από από την ψηφοφορία στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Εκλέγονται (κατά σειρά) όσοι ξεπεράσουν το 50% των ψηφισάντων. Λευκά και άκυρα δεν προσμετρώνται για τον υπολογισμό του μέτρου που λαμβάνει υπόψη όσους ψήφισαν και όχι όσους παρουσιάστηκαν και υπόγραψαν το βιβλίο παρουσίας της Γενικής Συνέλευσης.

Το ΔΣ αποτελείται απο 21 μέλη, που είναι ο Πρόεδρος, δυο Αντιπρόεδροι (Α’ και Β’, με τον Α’ να είναι από τον νόμο ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και ο Β’ ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής), ο Γενικός Γραμματέας, ο Ταμίας, ο Γενικός Έφορος Εθνικών Ομάδων και 15 σύμβουλοι. Όσοι λοιπόν εκλεγούν (με το 50% συν ένα, επί των ψηφισάντων), συνεδριάζουν έπειτα από 8 μέρες και εκλέγουν τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Σε μια υπόθεση εργασίας, δηλαδή, μπορεί να εκλεγούν ο Φασούλας, ο Λιόλιος και ο Βασιλακόπουλος ή ο… εκλεκτός του. Το ζήτημα είναι πόσοι από τους συνεργάτες τους θα κερδίσουν την ψήφο των σωματείων, ώστε να υπάρξει και ανάλογη πλειοψηφία στο ΔΣ.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τα σωματεία, το εκλογικό σώμα δηλαδή, θα έχουν φέτος μια πρωτόγνωρη ευκαιρία για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ. Να ακούσουν θέσεις, απόψεις και προτάσεις από διαφορετική σκοπιά, χωρίς τη… μονοχρωμία (και τη μονοτονία θα λέγαμε) της μιας φωνής. Ήδη οι διεργασίες άνοιξαν, υπάρχει ζύμωση, υπάρχει κουβέντα, που μόνο καλό μπορεί να κάνει στο μπάσκετ. Και τα σωματεία είναι εκείνα που φυτοζωούν, δεν έχουν πόρους, τους φορτώνονται έξοδα και αντιμετωπίζονται λες και είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης.

Τα κωλύματα

Σύμφωνα με τον νόμο, για να εκλεγεί κάποιος σε Αθλητική Ένωση, κατά τον χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς του πρέπει να είναι μέλος αθλητικού σωματείου-μέλους της. Απαγορεύεται να βάλουν υποψηφιότητα μέλη ΔΣ άλλης αθλητικής ομοσπονδίας (κατά τον χρόνο υποβολής της υποψηφιότητας) ή υπάλληλοι αθλητικής ένωσης και ομοσπονδιών. Το τελευταίο χρησιμοποιείται, εσχάτως, σαν επιχείρημα για την υποψηφιότητα Φασούλα, επειδή τα τελευταία χρόνια είχε έμμισθη σχέση με την ομοσπονδία μπάσκετ ως σύμβουλος του πρόεδρου. Λέτε να… ενόχλησε πραγματικά το άνοιγμα του πραγματικού διαλόγου, που ξεκίνησε ο ‘ψηλός’; Μπορεί. Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε, άλλωστε, μη το ξεχνάμε.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This