Επιλογή Σελίδας



Του Νίκου Παπαδογιάννη

To μήνυμα που έφτασε στο κινητό μου στα μισά του β’ ημιχρόνου παρομοίαζε τον τελικό Κυπέλλου με εκείνο το αλήστου μνήμης 42-40 των «αιωνίων» στο Σπόρτιγκ, αλλά εγώ που είμαι γεροπαράξενος και old skool διαφώνησα οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως.

Στο μπάσκετ που μου αρέσει δεν έχει ρεζερβέ θέση το θέαμα, καμαρώνουν ωστόσο σε πρώτο πλάνο όλα τα άυλα στοιχεία που έκαναν τη μάχη της Κρήτης συναρπαστική και τελικά απολαυστική.

Yψηλό επίπεδο τακτικής, σκοπιμότητα όταν την απαιτούν οι καταστάσεις, άμυνα σαν μέγγενη, ξύλο μέχρι να βγει αίμα, μπάσκετ του προπονητή, δράμα, σασπένς. Ο τελικός δεν ήταν απλά καλός, ήταν πολύ καλός.

Όποιος προτιμά yolo τρεχαλητό με τρίποντα και καρφώματα, ας ξενυχτήσει απόψε να δει το All-Star Game του ΝΒΑ. Η Ελλάδα έφτασε από διαφορετικό δρόμο στην κορυφογραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Θα προτιμούσα προφανώς να συνδυάζονταν τα παραπάνω με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στις βολές (20/41) και στα τρίποντα (12/45).

Eιδικά σήμερα, όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο παράγων άγχος, μοιρασμένος ανάμεσα σε δύο ομάδες που καίγονταν για το τρόπαιο και είχαν τη γλυκιά γεύση της σαμπανιζέ τσικουδιάς στα χείλη.

Η δίψα δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος, ούτε η πίεση αντιμετωπίζεται εύκολα. Εάν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός του 1994 είχαν δικαίωμα σε ένα 42-40, ο Προμηθέας και η ΑΕΚ του 2020 έχουν δικαίωμα σε πολύ περισσότερα 61-57.

Κέρδισε, τελικά, η ομάδα που είχε περισσότερους περπατημένους παίκτες και ισχυρότερες προσωπικότητες στη σύνθεσή της.

Ο Νίκος Ζήσης συμπλήρωσε σήμερα 31 τίτλους καριέρας, ο Γιόνας Ματσιούλις 20, ο Μάριο Τσάλμερς έχει στη βιτρίνα του δαχτυλίδια από ΝΒΑ και ΝCAA, o Μάρκους Σλότερ από την Euroleague με τη Ρεάλ.

Ο Προμηθέας είναι εξαιρετική ομάδα, αλλά δεν παύει να αποτελείται από παίκτες «δεύτερης ευκαιρίας», ξένους και Έλληνες.

Θα φτάσει και η δική του σειρά, να καμουφλάρει τις πληγές με γαλόνια, όπως κάνει την τελευταία τριετία η ΑΕΚ. Ίσως να μην αργήσει τόσο όσο φοβούνται οι όψιμοι φίλοι του.

Αλήθεια, ποιος τον ανάγκασε να πουλήσει τον αναντικατάστατο Έλις στον Ολυμπιακό, Ιανουάριο μήνα και με την ατζέντα τόσο γεμάτη;

Το έπαθλο του ΜVP κατέληξε στα χέρια του μοναδικού παίκτη που έβλεπε το καλάθι φαρδύτερο από δαχτυλήθρα (του Κέντρικ Ρέι, που θα αγωνιζόταν ελάχιστα αν έπαιρνε το πράσινο φως ο σχεδόν έτοιμος Λάνγκφορντ), αλλά το αποδυτήριο της ΑΕΚ ήταν γεμάτο με μικρούς ήρωες της άμυνας και της τακτικής.

Αν δεν «κλείδωναν» οι Γιάνκοβιτς, Χρυσικόπουλος (αλλά και Γκραντ και Ρογκαβόπουλος) τους δύο ψηλούς που συνιστούν τη δύναμη πυρός του Προμηθέα, το Κύπελλο θα το κατακτούσαν οι φρουροί της Αχαϊας.

Ο Αγραβάνης έμεινε στους 2 πόντους με απελπιστικά ποσοστά (1/6 διπ., 0/5 τριπ., 0/2 β.), ο Μαυροκεφαλίδης χρειάστηκε 8 σουτ και 12 βολές για να φτάσει σε διψήφιο αριθμό πόντων (11), οπότε το σχέδιο του Μάκη Γιατρά ξεχαρβαλώθηκε.

Ο Λεωνίδας Κασελάκης κράτησε όρθιο τον Προμηθέα στα δύσκολα, αλλά η πονηρή πρωτοβουλία που πήρε την κρισιμότερη στιγμή (να σουτάρει τρίποντο υπό κακές προϋποθέσεις επειδή περίμενε να του γίνει φάουλ, στο 57-60) έγινε μπούμερανγκ.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε όντως δώσει εντολή για εσκεμμένο φάουλ, αλλά προσεκτικά και πάντως όχι πάνω σε σουτ τριών πόντων. Για άλλη μία φορά, η πείρα των παικτών της ΑΕΚ έγειρε την πλάστιγγα.

Όταν δύο σχοινοβάτες παίζουν τη ζωή τους πάνω στο τεντωμένο νήμα, μισή έκλαμψη διαύγειας κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο γκρεμοτσάκισμα.

Ο Ζήσης σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας με την ΑΕΚ το 2001 και το σήκωσε ξανά το 2020. Τότε θύμα του ήταν ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, τώρα η ομάδα που αποκαθήλωσε τον Παναθηναϊκό του Πιτίνο.

Μπορεί να αστόχησε στο τελευταίο σουτ εντός παιδιάς (προτού η κατοχή ανανεωθεί από το φάουλ του Λίποβι στον Σλότερ), αλλά πέτυχε τα δύο τρίποντα που έφεραν την ΑΕΚ σε θέση ισχύος (51-43) και ενέπνεε σιγουριά όταν άλλοι έτρεμαν.

Συνολικά ο Ζήσης είχε 11 πόντους, 5 ασίστ και μόλις 2 λάθη και έμεινε στο παρκέ 36 λεπτά, ένα για κάθε έτος της ηλικίας του. Δίχως αυτόν, η ΑΕΚ με την αποδεκατισμένη περιφέρεια δεν θα κέρδιζε.

Δύο μεταγραφές, του Έλις και του Ζήση, έγραψαν εν τέλει την ιστορία του τελικού πριν ακόμη γίνει το τζάμπολ. Η απονομή έγινε τον Γενάρη.

Ο Μάντζαρης και ο Κατσίβελης θα φορέσουν τα μπλε από αύριο βαδίζοντας στα χνάρια του, αλλά το καθαρό βλέμμα δεν γνωρίζει ηλικία και ο …πολύτεκνος Ζήσης θα γινόταν ένεση εμπειρίας και ποιότητας στην Εθνική του Ιουνίου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This