Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Λέει ο θρύλος (και όχι μόνο αυτός) πως τον Οκτώβριο του 2006, όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε ήδη αποφασίσει να γίνει προπονητής επισκέφτηκε τον Μαρσέλο Μπιέλσα στο σπίτι του στο Ροζάριο και μιλούσαν έντεκα ώρες (!) για ποδόσφαιρο.

«Είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο» λέει μέχρι σήμερα για τον Αργεντινό τεχνικό της Λιντς ο Καταλανός ομόλογός του στην Μάντσεστερ Σίτι, μια άποψη που έχει για τον Γκουαρδιόλα ο αντίπαλός του στην φάση των «16» του Champions League.

Τον Μάρτιο του 2015, εννέα μήνες προτού αναλάβει (ως έκτακτη λύση ανάγκης) την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης για να την οδηγήσει στη συνέχεια σε τρία διαδοχικά Champions League, ο Ζινεντίν Ζιντάν επισκέφτηκε τον Πεπ Γκουαρδιόλα στο προπονητικό κέντρο της Μπάγερν Μονάχου.

Ο τότε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια, βεβαίως, δεν ξόδεψε έντεκα ώρες μιλώντας με τον Γκουαρδιόλα για ποδόσφαιρο, αλλά πήρε σημαντικές συμβουλές – οδηγίες, τις οποίες φρόντισε να εφαρμόσει στη συνέχεια της καριέρας του.

Αυτή η επίσκεψη, άλλωστε, έγινε στο πλαίσιο της κατάρτισης του για να εξασφαλίσει το δίπλωμα UEFA Pro, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί ένας προπονητής να εργαστεί σε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Παρεμπιπτόντως, εκτός από τον Γκουαρδιόλα, ο Ζιντάν επισκέφτηκε ΚΑΙ τον Μπιέλσα, ο οποίος τότε εργάζονταν στην Μαρσέιγ, την ομάδα της γενέτειρας και της καρδιάς του Ζιζού.

«Ο καλύτερος στον κόσμο»

Ο ένας τρέφει απεριόριστο σεβασμό για τον άλλο και φροντίζει να το δείξει και δημοσίως. Στο παρελθόν, πολύ καιρό προτού ανταμώσουν οι δυο τους, ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε χαρακτηρίσει τον Πεπ Γκουαρδιόλα ως τον «καλύτερο προπονητή στον κόσμο».

Στην συνέντευξη Τύπου πριν από την πρώτη επίσημη μονομαχία τους στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Γάλλος ρωτήθηκε για την συγκεκριμένη ατάκα του και αν εξακολουθεί να την υποστηρίζει. Και ο Ζιντάν ήταν κατηγορηματικός.

«Το λέω γιατί το πιστεύω. Το απέδειξε παντού (σ.σ. πως είναι ο κορυφαίος). Πρώτα στην Μπαρτσελόνα, μετά στην Μπάγερν, τώρα στην Σίτι… Είναι η άποψή μου, άλλοι σκέφτονται πως είναι άλλοι οι καλύτεροι. Υπάρχουν πολλοί προπονητές, αλλά για εμένα εκείνος (σ.σ. ο Γκουαρδιόλα) είναι ο καλύτερος» επανέλαβε.

Η εκτίμηση είναι αμφίδρομη, όπως προκύπτει και από τα λόγια του Πεπ, ο οποίος το 2001, στην πρώτη του αυτοβιογραφία, είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τον θαυμασμό του για τον ποδοσφαιριστή Ζιντάν.

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή, γιατί ο Ζιντάν είναι ένας από τους κορυφαίους» έχει πει, προσθέτοντας για τον άνθρωπο Ζινεντίν ότι «δεν έχω μιλήσει πολύ μαζί του, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος και τον θαυμάζω. Τέτοιοι άνθρωπο χρειάζονται στο ποδόσφαιρο»!

Τεσσάρα και τεσσάρα

Ως παίκτες, παρ’ ότι ανήκουν στην ίδια γενιά, συναντήθηκαν ελάχιστες φορές, μεταξύ άλλων γιατί το καλοκαίρι που ο Ζιντάν προσγειώθηκε στην Ισπανία για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης προερχόμενος από την Ιταλία (2001), ο Γκουαρδιόλα άφηνε την λατρεμένη του Μπαρτσελόνα για να πάει να παίξει στην… Ιταλία!

«Πάντα ονειρευόμουν να παίξω στην Γιουβέντους με τον Ζιντάν, αλλά δεν κατέστη δυνατό» θυμάται ο Πεπ, ο οποίος «πληγώθηκε» ως ποδοσφαιριστής από τον Ζιζού το καλοκαίρι του 2000, όταν η Γαλλία απέκλεισε την Ισπανία στα προημιτελικά του Euro με νίκη 2-1 και ένα γκολ του Ζιντάν.

Ως προπονητές, οι δυο τους δεν έχουν συναντηθεί σε επίσημο παιχνίδι, αλλά μόνο σε ένα φιλικό. Στις 27 Ιουλίου του 2017, Ρεάλ και Σίτι τα είπαν στο «Memorial Coliseum» του Λος Άντζελες, με τους Πολίτες να παίρνουν εύκολη νίκη (4-1), με γκολ των Νικολάς Οταμέντι, Ραχίμ Στέρλινγκ, Τζον Στόουνς και Μπραχίμ Ντίαθ (ο τελευταίος ανήκει, πλέον, στην Ρεάλ).

Η Ρεάλ, η οποία σε εκείνο το παιχνίδι είχε παραταχθεί ως επί το πλείστον με αναπληρωματικούς και παίκτες της δεύτερης ομάδας (έναρξη προετοιμασίας γαρ), είχε πετύχει το γκολ της «τιμής» με τον Όσκαρ Ροδρίγεθ, ο οποίος φέτος αγωνίζεται δανεικός στην Λεγανές.

Σε προπονητικό επίπεδο, πάντως, οι δυο τους συναντήθηκαν και τον Απρίλιο του 2014, όταν όμως ο Ζιντάν κάθονταν μεν στον πάγκο της Ρεάλ, αλλά ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι.

Στα ημιτελικά του Champions League, Ρεάλ και Μπάγερν πάλευαν για το εισιτήριο του τελικού. Στο πρώτο παιχνίδι, η Βασίλισσα είχε επικρατήσει 1-0 στην Μαδρίτη, με την Μπάγερν να πείθει ότι μπορεί να ανατρέψει το σκορ στην ρεβάνς.

Ο Γκουαρδιόλα παρασύρθηκε από φίλους και συμπαίκτες, έπαιξε φουλ επιθετικά και το πλήρωσε πολύ ακριβά. Δύο γκολ του Σέρχιο Ράμος, άλλα τόσα του Κριστιάνο Ρονάλντο και ιστορικός διασυρμός της Μπάγερν (0-4), στην πιο βαριά ήττα στην προπονητική σταδιοδρομία του Πεπ, ο οποίος χρόνια αργότερα παραδέχθηκε πως «σε αυτό το ματς, έκανα το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου».

Ευχή και κατάρα

Στατιστικά, ο Ζιντάν είναι το απόλυτο αφεντικό στο Champions League. Μετράει εννέα προκρίσεις σε ισάριθμες νοκ άουτ κόντρες, έχοντας αποκλείσει μεταξύ άλλων την Μάντσεστερ Σίτι (με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο της), την Γιουβέντους, την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου.

Συνεχείς προκρίσεις, τρεις διαδοχικές ευρώ – κούπες και όσοι υποστήριζαν στην αρχή ότι η επιτυχία του Ζιντάν οφείλονταν μόνο στην τύχη και την ποιότητα των παικτών του, άρχισαν να αναθεωρούν.

«Η επιτυχία του Ζιντάν δεν είναι τύχη, αλλά μέθοδος, δουλειά» είπε πρόσφατα στην εφημερίδα «AS» ο Ραχίμ Στέρλινγκ, ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους για την Ρεάλ του Ζιζού και ένας από τους μελλοντικούς μεταγραφικούς στόχους της Βασίλισσας.

Η ιστορία είναι στο πλευρό του Ζιντάν, όχι όμως και η (φετινή) στατιστική. Μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, η Ρεάλ μοιάζει ορφανή στην επίθεση και σκοράρει με το σταγονόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, η Ρεάλ έχει την χειρότερη αναλογία σουτ – προσπαθειών για γκολ / γκολ, αφού χρειάζεται 3,49 σουτ στην εστία για να σκοράρει (304 σουτ για 87 γκολ).

Η Σίτι των 118 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (σε 336 σουτ), τρίτη πίσω από Παρί Σεν Ζερμέν (130) και Μπορούσια Ντόρτμουντ (120), χρειάζεται 2,84 σουτ για να βρει δίχτυα, χωρίς βεβαίως αυτό να εγγυάται την επιτυχία της κόντρα στους Μαδριλένους.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, άλλωστε, μοιάζει καταραμένος σε αυτή την διοργάνωση, παρ’ ότι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» νιώθει σαν στο… σπίτι του, αφού σε οκτώ επισκέψεις του ως προπονητής μετράει πέντε νίκες (κορυφαία το ιστορικό 6-2 με την Μπάρτσα την σεζόν του πρώτου τρεμπλ), δύο ισοπαλίες και μόλις μια ήττα, με απολογισμό τερμάτων 18-8.

Από το καλοκαίρι του 2012, όταν έφυγε από την Μπαρτσελόνα με την οποία είχε κατακτήσει δύο Champions League (2009 και 2011), ο 49χρονος Καταλανός δεν έχει καταφέρει να φτάσει ούτε καν στον τελικό.

Αποτυχίες με την Μπάγερν Μονάχου, αποτυχίες με την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ την ίδια ώρα ο 47χρονος Γάλλος έφτανε σε τρεις κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς και σεζόν. «Δεν είναι μονομαχία Ζιντάν – Γκουαρδιόλα, αλλά Ρεάλ – Σίτι» υποστήριξε ο τεχνικός της Βασίλισσας. Με κάθε σεβασμό αγαπητέ Ζιζού, αλλά είναι και λίγο μια κόντρα μεταξύ των δύο σας…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This