Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον σκόπελο που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ και τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει να πείσει τους κατοίκους της χώρας που τον εξέλεγξε πως δεν έχει φτάσει στις ΗΠΑ ο κορονοϊός -και ότι για όλα φταίνε οι μη Αμερικανοί- και να πάμε στην ουσία. Που θέλει το ΝΒΑ να ήταν μακράν της δεύτερης, η πιο έτοιμη λίγκα σε αντανακλαστικά που αφορούν τον κορονοϊό. Μετά τον τραγελαφικό τρόπο που αντιμετώπισαν την κατάσταση η UEFA και η Euroleague και την καθυστέρηση στη διακοπή των διοργανώσεών τους ας δούμε πώς κινήθηκε το ΝΒΑ -και ακολούθησαν οι ανακοινώσεις όλων των υπολοίπων για διακοπή των πρωταθλημάτων, με τη Basket League να είναι η τελευταία (δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ θα συνεχίσω την προσπάθεια να διατηρηθώ στο ύψος μου).

Κατά το ESPN οι Θάντερ και οι Τζαζ είχαν βγει στο παρκέ της Chesapeake Energy Arena για προθέρμανση και όλα έδειχναν να είναι έτοιμα για το τζάμπολ. Μόνο που το ‘ζέσταμα’ διήρκεσε λίγο παραπάνω. Στις ‘καθυστερήσεις’ η Γιούτα ανακοίνωσε πως εκτός του αγώνα θα είναι οι Ρούντι Γκομπέρ και Εμάνουελ Μουντιάι. Ως λόγο ανέφεραν το ‘ασθένεια’. Πίσω στο παρκέ, είχε ακουστεί ο εθνικός ύμνος, είχαν παρουσιαστεί οι αρχικές πεντάδες και απέμεναν δευτερόλεπτα για το τζάμπολ, όταν εμφανίστηκε -τρέχοντας- ο Ντόνι Στρακ, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Οκλαχόμα Σίτι, εντός του παρκέ και πήγε στους διαιτητές.

Οι παίκτες έκαναν τις διατάσεις τους και τις εναλλακτικές χειραψίες -μετά την απαγόρευση των κανονικών, λόγω κορονοϊού αντάλλασσαν αγκώνες και γροθιές-, αλλά ουδείς τους φώναζε για να αρχίσει το ματς και περιφέρονταν ασκόπως -με βλέμματα απορίας. Ο Κρις Πολ πλησίασε τον πάγκο της Γιούτα και ρώτησε τι έχει ο Γκομπέρ. Εκείνοι του απάντησαν ‘φύγε’ και σχεδόν παράλληλα οι τρεις διαιτητές κάλεσαν τους κόουτς Κουίν Σνάιντερ και Μπίλι Ντόνοβαν στο κέντρο του γηπέδου. Οι φαν είχαν αρχίσει να εκνευρίζονται, καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση και από τα χειροκροτήματα πέρασαν στα γιουχαϊσματα. Η κουβέντα των ρέφερι με τους προπονητές ολοκληρώθηκε, η μουσική από τα μεγάφωνα σταμάτησε και ακούστηκε το μήνυμα για την καθυστέρηση της έναρξης.

Έως εκείνο το σημείο, όλοι πίστευαν πως ο αγώνας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Ο διαιτητής Μπεν Τέιλορ ενημέρωσε τη γραμματεία ότι του ‘χε ζητηθεί να καθυστερήσει το τζάμπολ, χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος. Οι ομάδες κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια (απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος) και δέκα λεπτά μετά προέκυψε το τηλεφώνημα από τα αρχηγεία της λίγκας για την αναβολή του ματς. Είχε ήδη αναβληθεί το Πέλικανς-Κινγκς, όπου ένας εκ των διαιτητών είχε σφυρίξει τα προηγούμενα 24ωρα ματς των Τζαζ.

Οι της ‘αρένας’ στην Οκλαχόμα Σίτι ειδοποίησαν τον κόσμο να εγκαταλείψει το γήπεδο, διαβεβαιώνοντας πως όλοι είναι ασφαλείς. Μόλις άδειασαν οι εξέδρες εμφανίστηκαν υπάλληλοι της Chesapeake Energy Arena με εργαλεία απολύμανσης και έπιασαν δουλειά. Λίγα λεπτά μετά ανακοινώθηκε ότι ο Γκομπέρ είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Κάποια λεπτά αργότερα το ΝΒΑ ενημέρωσε πως αναστέλλει τις εργασίες του, επ’ αόριστων.

Οι παίκτες των Θάντερ παρατάχθηκαν για να ‘πάρουν’ οι γιατροί τη θερμοκρασία τους. Έλαβαν την οδηγία να αναφέρουν το όποιο σύμπτωμα αντιμετωπίσουν, όπως και να μπουν σε συνθήκη αυτοπεριορισμού για 24 ώρες. Δεν υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό, κάτι που έγινε στους παίκτες των Τζαζ, οι οποίοι περίμεναν τους γιατρούς στα αποδυτήρια με μάσκες και γάντια για περίπου τέσσερις ώρες. Ακολούθησε ο έλεγχος των ανθρώπων ασφαλείας και των διαιτητών, ενώ απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι. Τα μέλη της Γιούτα ενημερώθηκαν πως θα πάρουν τα αποτελέσματα σε τέσσερις ώρες και αναλόγως θα έπρατταν. Η Chesapeake Energy Arena, στην οποία μπήκε λουκέτο με την αστυνομία να περιπολεί, προετοιμάστηκε για να τους φιλοξενήσει το βράδυ.

Τι είχε γίνει όμως, με τον Γκομπέρ, ο οποίος προσδιορίστηκε ως ο ‘patient zero’ του ΝΒΑ.

Σύμφωνα με τους Τζαζ, ο Γάλλος είχε ταξιδέψει με την ομάδα για την Οκλαχόμα Σίτι. Δεν είχε πάρει μέρος στα σουτ, το πρωί του προγραμματισμένου αγώνα με τους Θάντερ και δεν πήγε στο γήπεδο για το παιχνίδι. Είχε μείνει στο ξενοδοχείο.

Την Τετάρτη (11/3) για γρίπη, φαρυγγίτιδα και αναπνευστική λοίμωξη. Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. “Ως μέτρο πρόληψης και σε συνεργασία με το ιατρικό staff του ΝΒΑ και τους υπευθύνους υγείας στην Οκλαχόμα, αποφασίστηκε να κάνει τεστ και για κορονοϊό”. Βρέθηκε θετικός και μπήκε σε καραντίνα, με τους ανθρώπους της Γιούτα να ενημερώνουν αμέσως το ΝΒΑ. Ακολούθησε η οδηγία για καραντίνα στους παίκτες των ομάδων που αντιμετώπισαν οι Τζαζ το τελευταίο δεκαήμερο (Καβς, Νικς, Σέλτικς, Πίστονς και Ράπτορς) και η εικόνα που ακολουθεί.

Ο ‘καλύτερος αμυντικός’ του ΝΒΑ είχε πιάσει, δίκην αστείου, όλα τα μικρόφωνα και τα recorders που είχε μπροστά του, στη συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία προπόνηση -πριν τον αγώνα με τους Θάντερ. Τώρα εξετάζεται αν ‘κόλλησε’ τον ιό, από αυτήν την επαφή.

Πόσο αναμένεται να κρατήσει το ‘κλείσιμο’

Η αρχική ειδοποίηση των οργανισμών από τη λίγκα ήταν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Οι πιθανότητες ωστόσο, θέλουν να κρατά περισσότερο. Αναφέρεται ως παράδειγμα αυτό της Κίνας, όπου το CBA διεκόπη για 10 εβδομάδες.

Τι θα κάνουν οι παίκτες στο μεσοδιάστημα;

Ο Μαρκ Κιούμπαν (σήκωσε λίγο το βλέμμα να δεις πώς αντέδρασε μόλις έλαβε το μήνυμα του ΝΒΑ για τη διακοπή) ανέφερε το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι προπονήσεις, παρ’ όλα αυτά σε πρώτη φάση αυτό φαντάζει αδύνατο, καθώς η οδηγία που δόθηκε σε όλους ήταν να μπουν σε αυτοκαραντίνα.  Ο ιδιοκτήτης των Μαβς είπε πως ‘αυτό που συμβαίνει είναι μεγαλύτερο από το ΝΒΑ. Σαν να είναι σενάριο ταινίας. Σουρεάλ. Προτείνω να κάνουμε όλοι ό,τι είναι καλύτερο για τις οικογένειες μας’.

Θα πληρώνονται οι παίκτες;

Ενόσω κρατήσει το lockdown της λίγκας οι παίκτες θα πληρώνονται, με την επικρατέστερη προοπτική να είναι αυτή της επανεκκίνησης όταν θα υπάρχει ασφάλεια και της ολοκλήρωσης, ώστε να τιμηθούν όλα τα συμβόλαια -και να μπουν στο ταμείο όλα τα συμφωνηθέντα. Στη σύμβαση εργασίας μεταξύ του ΝΒΑ και των παικτών (NBPA) υπάρχει μια διάταξη που αναφέρει ότι “η λίγκα διατηρεί το δικαίωμα να μην πληρώσει τους παίκτες, για τα ματς που έχασαν κατά τη διάρκεια ακραίων συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας”.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This