Επιλογή Σελίδας



Θέλεις να βρεις το επόμενο αθλητικό βιβλίο που θα σε συνεπάρει, αλλά δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις; Ανακάλυψε παρακάτω αυτά που διάβασε η ομάδα βιβλίου Public, ρίξε μια ματιά στις βιβλιοκριτικές τους και επέλεξε αυτό που θα κερδίσει την καρδιά σου.

Μουρίνιο ο εξωγήινος

Όποιου οι γνώσεις περιορίζονται στο ποδόσφαιρο δεν καταλαβαίνει τίποτε από ποδόσφαιρο.

Ο ιδιοφυής προπονητής σε μια ιδιοφυή γραφή. Ο Σάντρο Μοντέο, δημοσιογράφος επί εικοσαετία της Corriere della Sera, και εδώ και μερικά χρόνια της Guardian, ειδικεύεται σε θέματα επιστήμης και ποδοσφαίρου. Αντιμετωπίζει τον Μουρίνιο σαν εξωγήινο στις ομάδες που προπονεί και γι’ αυτό τον συγκρίνει με ήρωες ανάλογων ταινιών καθώς και με τον μάγο Χουντίνι. Ωστόσο δεν πρόκειται για αγιογραφία αλλά για διεισδυτική ματιά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Εισαγωγή από τον Arrigo Sacchi, τον δημιουργό του απόλυτου ποδοσφαίρου και, κατά τους “Times”, τον καλύτερο Ιταλό προπονητή όλων των εποχών. Επίλογος από τον Ίρβιν Γουέλς, τον συγγραφέα του “Trainspotting”.

“Ο Μουρίνιο είναι ξεχωριστός. Τίτλους έχουν πάρει και άλλοι στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μόνο που ελάχιστοι κατάφεραν να γίνουν σταρ, όπως και οι πανάκριβοι παίκτες που προπονούν! Αυτό είναι αληθινή επιτυχία. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να τον προσεγγίσει διαφορετικά. Και το καταφέρνει απόλυτα.”

(από τον πρόλογο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου)


Γ1ΟΧ4Ν, η αυτοβιογραφία

Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Η καριέρα του αποδείχθηκε συνώνυμη με το Total Football και η γενικότερη φιλοσοφία τού, τον κατέταξε ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος.

Στο βιβλίο, ο Γιόχαν Κρόιφ εξιστορεί την ιστορία της ζωής του, από το ποδόσφαιρο του δρόμου στα σοκάκια του Άμστερνταμ, ως την πρώτη του υπογραφή σε ηλικία 10 ετών στον Άγιαξ, με τον οποίο κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, προτού πάρει το 1973 την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα με ποσό που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή. Στην παρθενική του σεζόν στη Βαρκελώνη κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας και ψηφίστηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Βραβεύτηκε συνολικά τρεις φορές με την «Χρυσή Μπάλα» και οδήγησε την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974. Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση το 1984, έγινε ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής, τόσο στον Άγιαξ, όσο και στην Μπαρτσελόνα, οδηγώντας τους Καταλανούς στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην ιστορία τους. Το 1999 ο Κρόιφ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κατατάχθηκε δεύτερος, πίσω από τον Πελέ, στην ψηφοφορία για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Μετά την οριστική απόσυρση του από τους πάγκους, έδωσε σάρκα και οστά στο «Ίδρυμα Κρόιφ» και αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να απολαύσουν τον αθλητισμό. Αν και κατάφερε να διατηρεί τα πάντα υπό απόλυτο έλεγχο εντός αγωνιστικών χώρων, εντούτοις η ζωή του μακριά από αυτά ήταν ταραχώδης και στιγματίστηκε -μεταξύ άλλων- από μία απόπειρα απαγωγής και μία χρεοκοπία, περιστατικά τα οποία αφηγείται με παρρησία, ειλικρίνεια και τον χαρακτηριστικό πνευματώδη λόγο του, ο οποίος υπήρξε πάντα το σήμα-κατατεθέν του. Ο θάνατος του Κρόιφ τον Μάρτιο του 2016 «πάγωσε» την παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια και έφερε συναισθήματα ανείπωτης θλίψης. Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε ένας λαμπρός δάσκαλος και ένας ανεπανάληπτος αναλυτής του αθλήματος που αγάπησε και το οποίο άλλαξε διά παντός.

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της απίστευτης κληρονομιάς που άφησε πίσω του…

Μία από τους πιο επιδραστικές φιγούρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δίχως το στιλ παιχνιδιού και τη φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ, δεν θα υπήρχαν σήμερα Γκουαρντιόλα, Βενγκέρ, Μέσι ή Καντονά. Οι πρόσφατες επιτυχίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο χαρακτηρίζονται από πολλούς ως η τρανύτερη απόδειξη της επιρροής του Κρόιφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πέθανε τον Μάρτιο του 2016, μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.


Υπερμαραθωνοδρόμος

Ο Ελληνοαμερικανός θρύλος των υπεραποστάσεων και συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης έχει σπρώξει το σώμα και το πνεύμα του σε αδιανόητα όρια.

Έχει τρέξει συνεχόμενα 563 χιλιόμετρα, απόσταση που ισοδυναμεί με περισσότερους από 13 μαραθωνίους, χωρίς ύπνο, σε τρεις ημέρες. Έχει διασχίσει την Κοιλάδα του Θανάτου με το θερμόμετρο να δείχνει 49°C και έχει τρέξει μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο στους -40°C. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα κατορθώματά του έτρεξε 50 μαραθωνίους, σε 50 πολιτείες των Η.Π.Α., σε 50 συνεχόμενες μέρες. Ολοκλήρωσε τη δοκιμασία του με το μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, στον οποίο τερμάτισε σε τρεις ώρες ακριβώς!

To περιοδικό Time τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους «100 Πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους του Κόσμου».

Αυτή είναι η ιστορία του.


Ταχύτερος από την αστραπή

Η αυτοβιογραφία του ταχύτερου άνθρωπου όλων των εποχών, ενός σούπερ σταρ του οποίου το ταλέντο και το χάρισμα τον έκαναν έναν από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον πλανήτη. Είτε ασχολείστε με τον αθλητισμό είτε όχι, μάλλον θα έχετε ακούσει τον Γιουσέιν Μπολτ. Ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, όχι μόνο τώρα, αλλά πάντα, ο Μπολτ έχει κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με τις απίστευτες επιδόσεις του και το χάρισμά του. Στο πλαίσιο αυτό, στην πλήρη αυτοβιογραφία του, Μπολτ αφηγείται την ιστορία του με δικά του λόγια: από το ταπεινό ξεκίνημα στην Τζαμάικα σε διεθνές αστέρι στο Πεκίνο και σε νέα ύψη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, κανείς δεν φαντάζεται πού μπορεί να φτάσει ακόμα! Γεμάτο από τη γοητεία και το χάρισμα που τον έχουν κάνει τον πιο δημοφιλή αθλητή της εποχής μας με καθολική διασημότητα, αυτό είναι το βιβλίο που οι χιλιάδες θαυμαστές του Μπολτ θα αγαπήσουν, ενώ όλοι έχονυ την ευκαιρία να δουν ποιός πραγματικά είναι αυτός ο άνθρωπος φαινόμενο.

 


Senna: Το πνεύμα της ταχύτητας

Από το 1994 και εξής, “Senna” δεν είναι ένα πρόσωπο αλλά μια απώλεια, μια νοσταλγία και μια οδυνηρή έλλειψη προσωποποιημένη με τα χαρακτηριστικά του. Ο Ayrton Senna είναι Το Πνεύμα της Ταχύτητας, ο μεγαλύτερος αστέρας που ανέδειξε ποτέ η Φόρμουλα 1, μια προσωπικότητα πολύ πιο σημαντική από το ίδιο το σπορ.

Ο Βασίλης Τσακίρογλου, μετά την απόλυτη καταγραφή κάθε λεπτομέρειας της ζωής του Senna στο δίτομο “A Deus”, επιστρέφει με το νέο του βιβλίο “Senna: Το πνεύμα της ταχύτητας” στην αγαπημένη του εμμονή και αποπειράται να αναλύσει τον ήρωα και το φαινόμενο, να δώσει απαντήσεις στα αινίγματα γύρω από τον θάνατο και τη ζωή του.

Ποιος πραγματικά ήταν ο Βραζιλιάνος tricampeao; Τι ήταν αυτό που τον έκανε ήρωα; Ποιον δαίμονα κυνηγούσε και από ποιον πίστευε ο ίδιος ότι καταδιώκεται; Η σχολαστική ανάλυση του συγγραφέα ξεκινάει από την παιδική εμμονή του Senna με τα καρτ και το ψυχαναγκαστικό ξόδεμα του καθώς επεδίωκε την τελειότητα στην αγωνιστική οδήγηση και φτάνει έως τις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε το τελευταίο σαββατοκύριακο της ζωής του. Ποια ήταν τα σημάδια που αγνόησε; Ποιος ευθύνεται τελικά για τον θάνατό του; Τι λάθη έγιναν στην Ίμολα αλλά και πριν από αυτήν;

Στις 350 σελίδες του βιβλίου, μεταξύ των οποίων και 16 σελίδες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και αγωνιστική ζωή του, παρουσιάζονται και οι φυσιογνωμίες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή ή ακόμη και το θάνατο του μεγάλου Βραζιλιάνου. Πόσο τον επηρέασε ο υπερπροστατευτισμός της οικογένειας του; Πόσο τον άλλαξε σαν οδηγό και σαν άνθρωπο ο προπονητής του Νούνο Κόμπρα; Ποιος τον οδήγησε στην πίστη του στον Θεό; Πώς τον κρατούσε σε ισορροπία ο αβυσαλλέος ανταγωνισμός του με τον Αλαίν Προστ; Ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ η τελευταία του εμμονή;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα για το ψυχογράφημα του Senna και ο Τσακίρογλου καταφέρνει να εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση του όσο κανείς μέχρι σήμερα.

“…μιμούμενος τον Senna και εφαρμόζοντας τις δικές του αρχές στο δικό μου έργο, συνειδητοποίησα ότι με αυτή τη μέθοδο ενσυναίσθησης καταλάβαινα καλύτερα τον Senna μέσω εμού, όπως καταλάβαινα καλύτερα εμένα μέσω του Senna. Φαίνεται ότι οι σχέσεις τέτοιας έντασης συνάπτονται ελάχιστες φορές ή ίσως μόνο μία στη διάρκεια ενός συγγραφικού βίου, οπότε μάλλον θα πρέπει να είμαι ευγνώμων που είχα το προνόμιο να τη ζήσω…”.

Η Key Books προσφέρει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του βιβλίου σκανάροντας το QR code που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε έξτρα υλικό: σπάνιες φωτογραφίες, βίντεο και συνέντευξη του συγγραφέα.


Ο Νίκος λείπει

Από τις παραδεισένιες ακρογιαλιές της Καραϊβικής στα κακοτράχαλα βουνά των Ιμαλαïων. Και από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στις μητροπόλεις του παγκόσμιου μπάσκετ! Ο Νίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη το μικρόφωνο και τη γραφίδα και προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής μέσα από εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, συχνά απίστευτες και πάντοτε αληθινές ιστορίες.

Οι περιηγήσεις του συγγραφέα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι ποτισμένες με θαλασσινή αλμύρα, ορεινή δροσιά, άφθονη συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, με απρόσκλητους γκεστ σταρ κάμποσους ήρωες του ελληνικού (και παγκόσμιου) αθλητισμού, παλαιούς και λιγότερο παλαιούς.

Το ταξίδι αρχίζει από έναν ισοπεδωτικό τυφώνα στις Αντίλλες και καταλήγει σε μια βάρκα που πλέει προς το άγνωστο, με ενδιάμεσες στάσεις σε πέντε ηπείρους, εφτά θάλασσες, εξήντα χώρες, τρεις δεκαετίες, δεκάδες απρόοπτα και χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα.

Ο μπαρουτοκαπνισμένος δημοσιογράφος φοράει το καπέλο του ακοίμητου ταξιδευτή, γεμίζει μικρή βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και επιβιβάζεται στην επόμενη πτήση δίχως να πολυνοιάζεται για τον προορισμό. Από τα παράθυρα του αεροπλάνου σάς κλείνουν το μάτι ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον.

Κι αν δεν σας ενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Ο Νίκος μιλάει για αθλητικά μόνο τις ώρες της δουλειάς και ποτέ όταν λείπει.


Μια εποχή στο τσιμέντο

Η ενηλικίωση ενός εφήβου στις τσιμεντένιες κερκίδες της δεκαετίας του ’90, μιας συναρπαστικής οπαδικής περιόδου που άφησε σακατεμένους όσους επέζησαν από τις παγίδες της. Οι εκδρομές, τα συνθήματα, οι πέτρες, τα κλομπ, η πρέζα που μύρισε κάθε φλέβα δεμένη με δίχρωμο κασκόλ.

Ο παράλληλος κόσμος που οι περισσότεροι αγνοούν ή προσποιούνται πως αγνοούν – μια ωδή στην κοινή ουτοπία των «χούλιγκαν», στα παιδιά που δε μεγάλωσαν, στις ζωές που δε θα αφηγηθεί κανείς πέρα από όσους τις είδαν να σβήνουν, Κυριακή με Κυριακή, στις γαλαρίες των πούλμαν και στα κάγκελα των γηπέδων.

Συνάμα, μια νοσταλγική ματιά, σε πρώτο πρόσωπο, από ένα μέλος της κερκίδας του ΠΑΟΚ, που απλώνει στο χαρτί καθετί σοβαρό ή αστείο, σημαντικό ή ασήμαντο μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του, από την πρώτη του στιγμή στους καπνούς του πετάλου μέχρι την τραγωδία που έκλεισε και σημάδεψε ολόκληρη τη δεκαετία, ορίζοντας και το τέλος της «Old School» γενιάς που έθεσε τους κανόνες της οπαδικής ζωής ουρλιάζοντας, χοροπηδώντας κι αιμορραγώντας στα γήπεδα και στους δρόμους.

 


Καταραμένη ομάδα

Κάθε ματς είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου.

Αν έγραφε ιστορίες, θα ήταν ο Μπουκόφσκι: Ο Μπράιαν Κλαφ, ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εγωιστής, αυταρχικός, αλαζόνας, αυτοκαταστροφικός, αμετανόητος πότης. Τα μίντια τον λάτρεψαν. Δεν του άρεσε να κινείται σύμφωνα με το ρεύμα. Δεν κρατούσε τη γλώσσα του και απέφευγε τα κλισέ, σε μια εποχή όπου ποδοσφαιριστές και προπονητές μιλούσαν με κλισέ. Τολμούσε πράγματα που άλλοι θεωρούσαν πως ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Δεν κολάκευε ποδοσφαιριστές. Ήταν εκπρόσωπος μίας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και στην οποία ο προπονητής καθόριζε την πορεία του ποδοσφαιριστή και όχι ο πολυεκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής τη μοίρα του προπονητή. Του άρεσε να προγραμματίζει όσο και να αυτοσχεδιάζει. Η ευφυΐα του συνοψιζόταν στο ότι μπορούσε να πάρει μέτριους ποδοσφαιριστές και, μπολιάζοντάς τους με ένα δύο μεγάλους παίκτες, να τους μεταμορφώνει σε πρωταθλητές.

Όταν το ποδόσφαιρο πέρασε στην εποχή της οικονομικής πόλωσης με τα εκατομμύρια της Πρέμιερσιπ και του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μπράιαν Κλαφ πέθανε. Γιατί το νέο σύστημα δεν επέτρεπε τα θαύματα. Και ο Κλαφ ζούσε από τα θαύματα. Τα εμπορευόταν. Το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου περιέχει τόσες φορές το ταξίδι στην κόλαση, όσες και το πέταγμα στον παράδεισο, έτσι που στο τέλος να μένει ο ίδιος μόνος στο κέντρο της σκηνής. Τις περισσότερες φορές οργισμένος ή μεθυσμένος, αλλά πάντα αληθινός.

Aυτός υπήρξε ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Το σημαντικό όμως εδώ είναι ότι, πέρα από τη μυθική προσωπικότητα του ήρωά του, ο Ντέιβιντ Πις κατάφερε να δημιουργήσει μια σχεδόν βιβλικής ατμόσφαιρας λογοτεχνία, στην οποία, με αφορμή το ποδόσφαιρο, παρελαύνει μια ολόκληρη κοινωνία πολιτικών παραγόντων, διαφθοράς, παράνοιας, αγοράς συνειδήσεων, ύποπτων δοσοληψιών, προδοσίας, και ταξικών συγκρούσεων – εφόσον το θέατρο αυτού του δράματος, ενός δράματος που κόβει πραγματικά την ανάσα με τον άγριο ρυθμό του, είναι το υποβαθμισμένο Γιoρκσάιρ της δεκαετίας του εβδομήντα.

Ο Rick Broadbent, κριτικός των Τάιμς του Λονδίνου, σημείωσε με δικαιολογημένο ενθουσιασμό για το βιβλίο: “Η Καταραμένη ομάδα είναι κατά πάσα πιθανότητα το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ με θέμα το ποδόσφαιρο!”

O Tim Martin, κριτικός στην Independent (ο οποίος επίσης διατυπώνει ανάλογη θέση με των Τάιμς), προσθέτει: “η δεινότητα του συγγραφέα έγκειται στο ότι μετασχηματίζει πειστικά την περιγραφή του ποδοσφαιρικού αγώνα σε καταγραφή ενός διαφορετικού αγώνα που συμβαίνει σε κάποια άλλη, ανώτερη σφαίρα”, ενώ ένας άλλος κριτικός από την ίδια εφημερίδα, ο Phil Shaw, τονίζει στο ίδιο πνεύμα: “Σεξπιρικό ως προς την κλίμακα, τη φιλοδοξία του εγχειρήματος, το βάθος και τα στοιχεία της τραγωδίας, της φάρσας και της προδοσίας…”

Γι’ αυτό και ο Chris Petit, ο κριτικός της Guardian, θα γράψει: “Στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν παίζει κανένα ρόλο αν σας αρέσει ή δεν σας αρέσει το ποδόσφαιρο. Ο Πις υπήρξε πανούργος ως προς αυτό: με αφετηρία ένα θέμα για το ευρύ κοινό, έφτιαξε ένα μυθιστόρημα που έχει τη μεγαλοπρέπεια μιας ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε!”


Αντιστρέφοντας την πυραμίδα

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου που πιστεύουν πως οι συζήτησεις και οι διαφωνίες για τις τακτικές των προπονητών και τα χαρακτηριστικά των παικτών αποτελούν βασικά συστατικά της γοητείας του παιχνιδιού.

Ο Τζόναθαν Γουίλσον ανιχνεύει την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και των συστημάτων του μέσα από την συμβολή όλων των μεγάλων παικτών, προπονητών και ομάδων του αθλήματος. Από την “πυραμίδα” του 2-3-5 στα τέλη του 19ου αιώνα στην πλήρη αντιστροφή της με το 5-3-2 στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ως τα συστήματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου παραθέτει περιστατικά, συνεντεύξεις και ανέκδοτα συνδυάζοντας τις τεχνικές πληροφορίες με την κοινωνική ανάλυση.

Η επιδέξια γραφή του χρωματίζει και ζωντανεύει το θέμα μετατρέποντας το υλικό του σε ένα συναρπαστικό αφήγημα. Μια εντυπωσιακή μελέτη για το ποδόσφαιρο, ένα βιβλίο που θα γίνει κλασικό και στο οποίο θα ανατρέχουν συνεχώς οι φίλαθλοι.


Είμαστε πια πρωταθλητές

Η καψούρα της επίσηµης αγαπηµένης!

Ο χρόνος τρέχει, µα το ρολόι έχει µείνει σταµατηµένο, εδώ και τριάντα χρόνια, σε εκείνη τη στιγµή.
Στις δέκα και πέντε το βράδυ της 14ης Ιουνίου του ’ 87, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…

Δώδεκα µέρες ένας ολόκληρος λαός ακροβατεί στα όρια της µαγείας, της ανατριχίλας, του παροξυσµού, της κατάνυξης, της µέθεξης, της απόλυτης έκστασης: από τις 3 έως τις 14 Ιουνίου του σωτηρίου (για το µπάσκετ, για τον αθλητισµό, για έναν ολόκληρο λαό) 1987, οι δώδεκα µέρες που άλλαξαν τον κόσµο!

Όταν το απίθανο παίρνει σάρκα και οστά…

Όταν δυνατά γίνονται τα αδύνατα…

Όταν ο Δαβίδ ξαναρίχνει στο καναβάτσο τον Γολιάθ…

Όταν η Ελλαδίτσα παίρνει παραµάζωµα τους κολοσσούς, τινάζει την µπάνκα στον αέρα και προκαλεί ολούθε σοκ και δέος…

Εις ανάµνησιν αυτού του έπους, λοιπόν… Για το χατίρι των παλιών καιρών, που έλεγε (στην “Καζαµπλάνκα”) και η Ίνγκριντ Μπέργκµαν στον πιανίστα…

Για το χατίρι της νοσταλγίας, του ντελίριου και του τρέµουλου…

Για το χατίρι του χρέους και της ευγνωµοσύνης προς αυτή την οµάδα, που µας σήκωσε από τη γη και µας εκτόξευσε στον έβδοµο ουρανό…

Για το χατίρι των στιγµών, των εικόνων και των συγκινήσεων, που θα µείνουν ανεξίτηλα χαραγµένες και για πάντα αιχµάλωτες στη συλλογική µνήµη…

Για το χατίρι της “επίσηµης αγαπηµένης”, που µπορεί να γκρίζαρε, να έβγαλε ρυτίδες και να σκεβρώνει σιγά σιγά, µα όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο την καψουρευόµαστε.


Άνεμος ωραίος

Οι λέξεις δεν είναι μόνο ο τρόπος να γράφουμε και να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας. Έχουν κι αυτές την δική τους ιστορία, την δική τους διαδρομή. Μια διαδρομή που έχει νόημα να διασχίζεται με ευγνωμοσύνη, γιατί ακόμη και στα πιο σκοτεινά, ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία της, δώρα προσφέρει. Όπως άλλωστε και η ζωή.

Ισορροπία: Η κατάσταση κατά την οποία ένα σώμα υπό την επίδραση ίσων και αντίθετων δυνάμεων που αλληλοεξουδετερώνονται, βρίσκεται σε σταθερή ή στην κανονική του θέση, χωρίς να ταλαντεύεται ή να κλίνει προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Ποτέ δεν κατάλαβε πώς γίνεται αυτό: το να μην ταλαντεύεται κάποιος.

– Αγαπώ καθετί ζωντανό σ’ αυτόν τον κόσμο.
– Και τους πεθαμένους, δεν τους αγαπάς; Τους νεκρούς, τους άδικα νεκρούς όλου του κόσμου;
– Υπάρχει δίκαιος θάνατος;

Ωραίο, είναι αυτό που έρχεται στην ώρα του.

Φυσάει.

Ωραίος, ωραίος άνεμος!


Ευρωμπάσκετ ’87

Το “Ευρωμπάσκετ ’87 ” είναι ένα ορόσημο της δεκαετίας του ’80 και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ένας θρίαμβος που ξεπέρασε τα στενά όρια του αθλητισμού και συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ την ίδια χρονιά η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν από πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, αλλά είχε και περισσότερους από 1.000 νεκρούς, θύματα του φονικού καύσωνα που την έπληξε το καλοκαίρι, στο πέρασμα του χρόνου, αυτό που θυμούνται όλοι είναι η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Τα καλάθια του Γκάλη, οι βουτιές του Γιαννάκη, οι τάπες του Φασούλα, το παραλήρημα της νίκης είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όσων τα έζησαν, αλλά και μοιάζουν με ωραίο παραμύθι σε αυτούς που το έμαθαν από τις διηγήσεις των παλαιότερων.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Φιλέρης έζησε από κοντά τον θρίαμβο και τον εξιστορεί, μέσα από τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών.


Επτά

Η δική μου αποστολή τελείωνε. Χωρίς να ξέρω το αποτέλεσμα. Ήταν το δυσκολότερο πρότζεκτ από όλα όσα ετοίμασα στα είκοσι πέντε χρόνια εργασιακού βίου στο επάγγελμα. Μια περιπέτεια με συμβολισμούς ονειροκρίτη και διδαχές γεροντικού πατέρων της εκκλησίας. Γύρισα την «ταινία» στην αρχή της… Από την ημέρα που ανακάλυψα ότι ο καρκίνος παραβίασε και τη δική μου πόρτα. Τα σκαλιά στους επτά ορόφους του αντικαρκινικού νοσοκομείου. Την παιδοογκολογική, το σχολείο, τις θεραπείες, τις αναγούλες, τους εμετούς, τους σφάχτες στα σπλάχνα, τις νύχτες που μεταμορφώνονταν άλλοτε σε βόρειο Σέλας κι άλλοτε σε αντάρα της ερήμου. Τα πρόσωπα που σημάδεψαν μια περίοδο γεμάτη όσο επτά ζωές. Για πρώτη φορά θα τους συναντούσα όλους εκεί… Στο μικρό αμφιθέατρο… Ή μάλλον όσους άντεξαν να είναι εκεί… Οι υπόλοιποι θα χειροκροτούσαν από ψηλά… Το «έργο» όμως γράφτηκε και γι’ αυτούς… Και η δεκάχρονη Ελευθερία θα το καταλάβαινε.

 

 


Χρυσός θρύλος

Το βιβλίο καταγράφει με σεβασμό στην αλήθεια την ιστορική διαδρομή 90+1 χρόνων [1925-2016] του Ολυμπιακού.

Ειδικότερα το βιβλίο περιλαμβάνει:

  • Αφηγηματική εξιστόρηση της πορείας του Ολυμπιακού, από την ίδρυσή του μέχρι και την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.
  • Όλους τους αγώνες, τους σκόρερ και τις ενδεκάδες του Θρύλου στα Πρωταθλήματα Ελλάδας, στα Κύπελλα Ελλάδας και στα Πρωταθλήματα Πειραιά από το 1925 μέχρι σήμερα.
  • Την ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού και όλους τους φιλικούς αγώνες με τις ξένες ομάδες, αλλά και με τις ομάδες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
  • Παρουσίαση με έγχρωμες φωτογραφίες των ομάδων που πήραν τα 43 πρωταθλήματα.

 


Ο χορός των συμβόλων

Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας.

Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά.

Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.

 


Φιλική εταιρεία πνεύματος

Μια μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο προσφέρει το απόλυτο μπεστ σέλερ σ’ έναν αποτυχημένο συγγραφέα του ενός βιβλίου. Βασικοί όροι της “φαουστικής συμφωνίας” να μη μιλήσει ποτέ δημόσια για το έργο του και να το παραδώσει σε συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο. Σταδιακά και μετά την τρομερή επιτυχία του βιβλίου ο λογοτέχνης καταλήγει να αναζητά μανιωδώς τον παράξενο άγνωστο δωρητή και μπλέκεται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και σατανικό απ’ ό,τι περίμενε.

Η ιστορία κάποιου που κέρδισε ανορθόδοξα την αναγνώριση, αλλά έχασε τον εαυτό του επειδή αγνόησε τον βασικό κανόνα: όταν κάνεις συμφωνία με τον διάβολο, στα ψιλά γράμματα γράφει ότι θα σου πάρει την ψυχή. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα του την παραδώσεις.

Βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας “παίζει” με την αλήθεια του αναγνώστη όπως οι ήρωές του με τη λογοκλοπή. Τα τελευταία πέντε κεφάλαια του βιβλίου συνιστούν το καθένα έναν αυτόνομο επίλογο της πλοκής που έχει προηγηθεί, και ο αναγνώστης είναι αυτός που καλείται να βάλει την τελεία.

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ (τιμή €12,51)


Η μπάλα στην κερκίδα

Ένα αληθινό μυθιστόρημα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της ομάδας σου.

Οι καλές μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν για τους οπαδούς των «μοβ». Ο πολλά υποσχόμενος μεγαλοεπενδυτής χρησιμοποίησε τον κόσμο της ομάδας για τα προσωπικά του συμφέροντα και όταν ένα κομμάτι της εξέδρας προσπάθησε να αντιδράσει βρέθηκε απέναντι σ’ εκείνους που μέχρι πρόσφατα ξελαρυγγιάζονταν μαζί στα παγωμένα τσιμέντα.

Αλλά οι οπαδοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και οραματίζονται ένα δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης με μοναδικό ιδιοκτήτη της ομάδας τον κόσμο. Παρά το διεφθαρμένο παιχνίδι των ΜΜΕ, των πολιτικών και των αθλητικών παραγόντων, η σπίθα γίνεται φλόγα και οι επαφές με ομάδες του εξωτερικού που τα κατάφεραν δημιουργούν τη βάση κόντρα σε όλους και σε όλα. Θα καταφέρουν τα παιδιά της κερκίδας να γράψουν ιστορία;

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε έρευνα, με διαλόγους και πρωταγωνιστές που είναι ή θα μπορούσαν να είναι αληθινοί…

 


Εξηγώντας το θαύμα

Το πρώτο βιβλίο ιστορικής αναφοράς του Euro 2004 που αναλύει και εξηγεί τεκμηριωμένα πώς δημιουργήθηκε η κορυφαία Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου όλων των εποχών.

Ο Βασίλης Σαμπράκος, ένας εκ των κορυφαίων αθλητικών ρεπόρτερ, που ακολουθούσε την εθνική ομάδα επί μια πενταετία μέχρι τον Ιούλιο του 2004 και είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία, επιχειρεί την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έγινε ποτέ για την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδας και διηγείται με πλήθος από ανέκδοτες λεπτομέρειες την ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικής αθλητικής επιτυχίας όλων των εποχών.

Ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γιάννης Τοπαλίδης, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο Γιώργος Παπαλάνης και οι Στέλιος Βενετίδης, Τραϊανός Δέλλας, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Μιχάλης Καψής, Ντέμης Νικολαΐδης, Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Νταμπίζας, Τάκης Φύσσας, Άγγελος Χαριστέας αφηγούνται την ιστορία και αναλύουν τη χρυσή μέθοδο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων.

Ο διακεκριμένος αναλυτής ποδοσφαίρου, προπονητής Αθανάσιος Τερζής αναλύει τεχνικά όλους τους αγώνες-σταθμούς της πορείας προς την κορυφή της Ευρώπης. Το βιβλίο φέρνει για πρώτη φορά στο φως τις εκθέσεις της Τεχνικής Επιτροπής της UEFA και φιλοξενεί συνεντεύξεις των μεγάλων αντιπάλων της Εθνικής. Η έρευνα τεκμηριώνεται επιστημονικά μέσα από μελέτες σημαντικών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων της στατιστικής, του man management, της νευρολογίας και της ψυχιατρικής.


Σκίσε το manual

Στα 36 του χρόνια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ένας αθλητικός δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας και παραγωγός ραδιοφώνου, αποφασίζει να επιχειρήσει το μεγάλο κόλπο: να στήσει έντεκα αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου και να “παίξει” στον αέρα του ραδιοφώνου όλες τις ηχογραφημένες συνομιλίες, τις επαφές με τα πρόσωπα που τον βοήθησαν να καθορίσει τα αποτελέσματα των παιχνιδιών. Είναι το Greek soccergate, που ανατινάζει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Ο Αλεξάνδρου δίνει μια τελευταία ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πυρπολεί το χωριό αυτών που το διοικούν, το εκμεταλλεύονται και το νοθεύουν, για να παραδώσει την μπάλα σε καθαρά χέρια, στα χέρια που θα ξαναφτιάξουν το παιχνίδι από την αρχή με νέους, καθαρούς κανόνες, με νέο manual. Πώς έφτασε εκεί; Μέσα από το flash back της 20ετούς διαδρομής του στην αθλητική δημοσιογραφία, τις διηγήσεις των ιστοριών της περιπέτειάς του στα αγαπημένα του πρόσωπα και στα γεγονότα των τελευταίων ημερών πριν από την απόδρασή του σε ένα ισπανικό νησί, την Ίμπιζα, ο αναγνώστης παίρνει την ευκαιρία να κυκλοφορήσει στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού και της δημοσιογραφίας. Να κινηθεί στα παρασκήνια, στους διαδρόμους και στο πεζοδρόμιο της αθλητικής showbiz και να αντιληφθεί πώς παίζεται σήμερα το παιχνίδι. Τι γράφει το manual της καλής συμπεριφοράς, το manual που αποφασίζει στα 36 του χρόνια να σκίσει ο Αλεξάνδρου για να φωνάξει στην κοινωνία την αλήθεια του; Μπράβοι, υπόκοσμος, πόρνες πολυτελείας, μάνατζερ που στήνουν παιχνίδια, πρόεδροι, διαιτητές, δημοσιογράφοι, mediaρχες, bookmakers και bet fixers συμπρωταγωνιστούν στις ιστορίες της επαγγελματικής ζωής του αθλητικού δημοσιογράφου, κι είναι αυτές που τον οδηγούν στην επιλογή της επανάστασής του. Ο Βασίλης Σαμπράκος διηγείται μια φανταστική ιστορία, με φανταστικά πρόσωπα, φανταστικούς χαρακτήρες, έναν κακό εφιάλτη του ελληνικού ποδοσφαίρου, που καμιά σχέση δεν έχει με το σημερινό καθαρό, διαφανές, αξιόπιστο, άφθαρτο, καλοφτιαγμένο, υγιές ελληνικό ποδόσφαιρο.


Παιχνίδι χωρίς όρια

Το “Παιχνίδι χωρίς όρια” μπορεί να διαβαστεί από μυημένους και αμύητους ως θαυμάσια εισαγωγή σε μια παγκόσμια Ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ένας καλλιεργημένος και κριτικός αθλητικογράφος, ταξινομεί τις ιστορίες του σαν ένα είδος “αναμνήσεων από το παρελθόν”, προτάσσοντας σε κάθε ιστορία μία συγκεκριμένη χρονολογία ως σταθμό της αφήγησής του. Έτσι, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί με ευχαρίστηση ότι αυτό το δημοφιλές άθλημα έχει έναν πυκνό ιστορικό ορίζοντα, μια αρχή που χάνεται στον χρόνο και μια αδιάλειπτη συνέχεια. Ταυτόχρονα όμως, η ίδια αυτή συναρπαστική ανάγνωση του βιβλίου ταξιδεύει τον αναγνώστη στα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας. Πράγματι, δεν υπάρχει ποδοσφαιρική ιστορία στο Παιχνίδι χωρίς όρια που να μην εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα με τη “μεγάλη” Ιστορία: όλες οι ταξικές συγκρούσεις, κάθε θρησκευτική, ιδεολογική, πολιτική, οικονομική διένεξη αντικατοπτρίζεται στο γήπεδο όχι σε μικρογραφία, όπως θα βιαζόταν να υποστηρίξει κανείς, αλλά αντίθετα σε όλη την ένταση των παθών που εκτρέφει η εκάστοτε συγκυρία. Αυτό το κοινωνικό/πολιτισμικό στοιχείο οι ιστορίες του συγγραφέα το αποτυπώνουν με έμφαση και δραματικό τρόπο. Το βιβλίο έχει -δεν θα μπορούσε να μην έχει- τεράστια σημασία για τον ποδοσφαιρόφιλο, τον φίλαθλο που αγαπάει όχι μόνο την ομάδα του αλλά το ίδιο το άθλημα. Κι αυτό συμβαίνει πρώτα απ’ όλα επειδή στις σελίδες του παρελαύνουν, σε αργό play back, οι καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η μεγάλη σημασία όμως αυτών των αφηγήσεων είναι ότι οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ποδοσφαίρου συλλαμβάνονται από τον δεξιοτέχνη σπορτκάστερ στην πιο φημισμένη στιγμή της καριέρας τους: τη μαγική εκείνη στιγμή που ένα γκολ, μία φάση, ένα επεισόδιο στο γήπεδο ή στην κερκίδα μετατρέπεται σε θρύλο, ή πιο απλά, περνάει οριστικά και αμετάκλητα στην Ιστορία. Κι αλήθεια, πόσοι φίλαθλοι γνωρίζουν ότι π.χ. η κόντρα Σέλτικ-Ρέιντζερς πηγάζει από την άγρια θρησκευτική διαμάχη που κρατάει αιώνες τώρα στη Σκοτία; Πόσοι γνωρίζουν την ιστορική σχέση που συνδέει το αγγλικό ποδόσφαιρο με τη χώρα των Βάσκων; Πόσοι γνωρίζουν ότι μέχρι το 1952 η Ινδία αγωνιζόταν σε διεθνείς διοργανώσεις ποδοσφαίρου με τους παίκτες της ξυπόλητους κι ότι η ινδική ομοσπονδία αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση παπουτσιών, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, το 1952, οι περισσότεροι παίκτες έπαθαν κρυοπαγήματα; Τέλος, αλήθεια, ποιος γνωρίζει ότι το γκολ που έβαλε ο σέντερ φορ της εθνικής Ανατολικής Γερμανίας, Γιούργκεν Σπαρβάσερ, στον αγώνα κατά της αντίστοιχης ομάδας της Δυτικής, για το Μουντιάλ του 1974, του έσωσε τη ζωή, όταν έξι χρόνια αργότερα δοκίμασε να διαφύγει ως πολιτικός πρόσφυγας στη Δυτική Γερμανία; Τελικά το απολαυστικό βιβλίο του πολυβραβευμένου αθλητικογράφου και συγγραφέα Χρήστου Σωτηρακόπουλου αποδεικνύει μια σπουδαία αλήθεια, την πραγματικότητα πάνω στην οποία στηρίζεται το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου: ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς 22 άνθρωποι που κυνηγούν μία μπάλα. Σε σύγκριση με κάθε άλλο άθλημα, το ποδόσφαιρο υπερέχει σε μαζικότητα και συμμετοχή επειδή σ’ αυτό εμπλέκεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλη η κοινωνία, όλη η εποχή, η ίδια η Ιστορία. Γι’ αυτό και στο συναρπαστικό “Παιχνίδι χωρίς όρια” ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι ο αφανής οπαδός, το ίδιο εκείνο πρόσωπο που στην καθημερινότητα της ζωής αποτελεί το υποκείμενο της Ιστορίας.


Της Κυριακής τα είδωλα

Από τα στενά σοκάκια του Παγκρατίου, εκεί που μάταια προσπαθούσε με την παιδική του παρέα να μιμηθεί τις κινήσεις και τις ενέργειες που έκαναν οι ποδοσφαιρικοί ήρωες της εποχής, βρέθηκε στα μεγαλύτερα γήπεδα του πλανήτη. Σε κάποιες καλές μοίρες οφείλει, τριάντα χρόνια τώρα, την παρουσία του, ως δημοσιογράφος, σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του σπορ που αποτελεί για τον ίδιο αλλά και για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη “το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή”. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, στο βιβλίο “Της Κυριακής τα είδωλα” επιχειρεί μία βουτιά στον ωκεανό των αναμνήσεων για πρόσωπα και ομάδες που ξεχώρισαν στον τόπο μας καθώς και για γεγονότα όπως τα έζησε από πολύ κοντά ως αυτόπτης μάρτυρας των μικρών στιγμών που συνθέτουν τα μεγάλα γεγονότα. Δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους συλλόγους και τους πρωταγωνιστές τους, αλλά δίνει έμφαση και σε ιστορίες που δεν βρίσκουν εύκολα χώρο στα πρωτοσέλιδα, ωστόσο είχαν σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην χώρα μας. Η περιήγηση αυτή, σε πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος δεν γίνεται επιφανειακά, ούτε λειτουργεί ως υποκατάστατο οπτιμισμού ή ως απαραίτητες ανάσες νοσταλγίας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει πρέπει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, να γίνει σύμμαχος κάθε προσπάθειας για να προσεγγίσουμε σφαιρικά το παρελθόν, το οποίο αφήνει πάντα τα ίχνη του στο αύριο. “Της Κυριακής τα είδωλα” όπως και το προηγούμενο βιβλίο του, “Παιχνίδι χωρίς όρια”, υπηρετούν την πεποίθηση του Χρήστου Σωτηρακόπουλου ότι “η καταγραφή και συντήρηση της μνήμης του παιχνιδιού είναι υποχρέωση…”.


Στιγμές μουντιάλ

Για ένα ολόκληρο μήνα, κάθε τέσσερα χρόνια, τα μάτια είναι στραμμένα στο μέρος του πλανήτη που οργανώνει μία τεράστια γιορτή. Ποδοσφαιριστές από 32 χώρες, που κατάφεραν μέσα από δεκάδες παιχνίδια να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση, παλεύουν και διεκδικούν την υπέρτατη διάκριση: τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στο Μουντιάλ! Εκατοντάδες εκατομμύρια μάτια παρακολουθούν τα ματς με κομμένη την ανάσα. Κάθε φορά εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας η ίδια η ιστορία. Το δράμα και η χαρά, εναλλάσσονται και γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της στιγμής που η ίδια η μοίρα παίρνει σάρκα και οστά και καθοδηγεί από το χέρι τους εκλεκτούς της σε ένα ταξίδι με προορισμό τον θρίαμβο και την αποθέωση. Κάποιους άλλους, ωστόσο, επιλέγει να τους αφήσει με την πίκρα ίσως και για να δοκιμάσει τις αντοχές τους. Μερικοί επιστρέφουν χρόνια μετά και την αναγκάζουν να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους και να τους οδηγήσει στο θρόνο της αιωνιότητας. Κάποιοι όμως λυγίζουν! Σε αυτό το νέο βιβλίο του, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που τρεις δεκαετίες τώρα έχει ταξιδέψει στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, μας ταξιδεύει νοερά μέσα στο χρόνο και παρακολουθούμε σαν παραμύθι μία σειρά στιγμών του Μουντιάλ όπου μία λεπτή διαχωριστική γραμμή κρίνει νικητές και ηττημένους. Με ελάχιστες παραλλαγές μπορεί και να είχαν διαφορετική εξέλιξη αυτές οι στιγμές. Γιατί τελικά, το ποδόσφαιρο εκτός από ένα παιχνίδι είναι και κομμάτι της ίδιας της ζωής…

 


Ταξίδι στ’ αστέρια

Έχοντας βρεθεί σε κάθε γωνία της Ευρώπης ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, με οδηγό την εμπειρία των 500 και πλέον ματς που έχει καλύψει στη σπουδαιότερη διασυλλογική διοργάνωση, διηγείται πώς ξεκίνησε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1955-96, πώς μετατράπηκε σε Champions League και γιγαντώθηκε μέχρι τις μέρες μας! Ομάδες θρύλοι, παίκτες που ξεχώρισαν, μεγάλες αλλά και άγνωστες στιγμές από όλες τις σεζόν, λεπτομερής παρουσία των ελληνικών και των κυπριακών ομάδων, περνούν σαν φιλμ μπροστά από τα μάτια μας και διανθίζονται από πολλές προσωπικές μαρτυρίες σε ένα μοναδικό Ταξίδι στ’ αστέρια…

Το βιβλίο περιέχει πληθώρα φωτογραφιών από τα 60 χρόνια του θεσμού, μεταξύ των οποίων και πρωτότυπο υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

 

 


Football Talk

Βλέποντας ένα αστέρι να πέφτει, κάποτε, τη δεκαετία του ’70, ένα μικρό παιδί έκανε μια ευχή: να συναντήσει μια μέρα τον ποδοσφαιρικό ήρωά του, τον Γιόχαν Κρόιφ. Οι καλές Μοίρες που κρυφάκουγαν, φρόντισαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν να του πραγματοποιήσουν όχι μονάχα αυτή την επιθυμία, αλλά πολύ περισσότερες, ώστε μεγαλώνοντας να βλέπει και να μιλάει με όλα τα σπουδαία ονόματα που πέρασαν από το ποδόσφαιρο!

Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Ροναλντίνιο έως τον Μέσι, τον Ρονάλντο και τον Φαν Ντάικ, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος συνάντησε σχεδόν όλους αυτούς που έγραψαν τη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν οι συζητήσεις που είχε με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Πεπ, τον Μουρίνιο, τον Κλοπ και τον Λουίς Μενότι, τον Φερνάντο Σάντος, τον Κένι Νταλγκλίς, τον Κέβιν Κίγκαν, τον σερ Στάνλεϊ Μάθιους, τον Πάολο Ρόσι και τον Κρίστο Στόιτσκοφ…

Μίλησε, τρεις φορές μάλιστα, με τον Τζορτζ Μπεστ, του άνοιξε την καρδιά του ο Ρόμπι Ρένζενμπρινκ και του εκμυστηρεύτηκαν ωραίες ιστορίες ο Ρομπέρτο Μπάτζιο και ο Ντένις Λόου… Ο μόνος που του έχει ξεφύγει; O Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ωστόσο δεν λείπει από το βιβλίο, που αποτελεί μια ωδή σε όλους αυτούς που μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο στο καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή μας!


Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ

Τι σχέση έχει ο Αϊνστάιν με τον Πελέ; Το Τσέρνομπιλ με τον Μαραντόνα; Ο Μίκι Μάους με το πρώτο Μουντιάλ; Η «μάχη του Σαντιάγο» με τον Κόλπο των Χοίρων;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, το Παγκόσμιο Κύπελλο, επανέρχεται κάθε τέσσερα χρόνια στη ζωή μας και για ένα μήνα καθηλώνει τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου με έναν πρωτότυπο τρόπο: μέσα από τα γεγονότα στα γήπεδα όπου διεξήχθησαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Μουντιάλ από το 1930 μέχρι και το 2010, παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα κατορθώματα των άσων της στρογγυλής θεάς αντιπαραβάλλονται με τα «κατορθώματα» των ανθρώπων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και έθεσαν τις βάσεις για να είναι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στην παγκόσμια Ιστορία και στις αθέατες πτυχές του βασιλιά των σπορ.


Ποδόσφαιρο και πολιτισμός

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δεκαεπτά κείμενα πνευματικών ανθρώπων και επιχειρεί μέσω μιας διαθεματικής προσέγγισης του ποδοσφαίρου να αναδείξει την ψυχαγωγική και πολιτισμική πλευρά του. Αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του προηγούμενου βιβλίου που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας ομάδας και το οποίο προσέγγιζε την οπαδική βία και άλλες μορφές βίας στον αθλητισμό. Εκδίδεται με πρωτοβουλία των “Θρησκευόμενων Κόκκινων Επιστημόνων”, της γνωστής παρέας επιστημόνων και καλλιτεχνών, οπαδών του Ολυμπιακού, και συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει εντυπωσιακά στιγμιότυπα από αγωνιστικούς χώρους κι όχι μόνο… Η εγκεφαλική ευχαρίστηση που προσφέρει το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο, οι λόγοι της μαζικής απήχησής του, η λειτουργία του ως ο κεντρικός άξονας ενός διηγήματος, η εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, μια ψυχολογική προσέγγιση της οπαδικής λατρείας, το ποδόσφαιρο ως φορέας αλλά και μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, η ένταξή του σε λογοτεχνικό αλλά και γλωσσολογικό πλαίσιο, η σχέση του με την ποίηση, τη μουσική αλλά και το θέατρο είναι μερικά από τα ζητήματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο. Μέσα από όλα τα παραπάνω ερμηνεύεται και για ποιο λόγο το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε μια έστω πρόσκαιρη ευχάριστη φυγή από τη μουντή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, χώρο γνήσιας συλλογικής έκφρασης των αυθόρμητων λαϊκών αισθημάτων απέναντι σε αυτήν.


Born to Run

Η συναρπαστική περιπέτεια του ΜακΝτούγκαλ ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση:

Γιατί πονάει το πόδι μου;

Απομονωμένοι στα βαθιά φαράγγια του Μεξικό, οι ευτυχισμένοι Ινδιάνοι Ταραουμάρα τρέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς διαλείμματα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς τραυματισμούς. Το υπεράνθρωπο ταλέντο τους στο τρέξιμο, βοηθάει στο να έχουν καλή υγεία και ήρεμη ζωή, κάνοντας τους Ταραουμάρα απρόσβλητους από ασθένειες, άγχος και άλλα δεινά της σύγχρονης ζωής.

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και πολύπαθος δρομέας Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ ξεκινάει για να ανακαλύψει τα μυστικά τους και καταλήγει με μια καθηλωτική ιστορία. Ταξιδεύει στα επιστημονικά εργαστήρια του Χάρβαρντ και τις καυτές κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής, όπου όλο και περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ωθούν το σώμα τους στα όρια. Η ιστορία κορυφώνεται όταν οι κορυφαίοι υπερμαραθωνοδρόμοι του πλανήτη συναγωνίζονται του Ταραουμάρα στον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος.

Το Born to Run θα διεγείρει το πνεύμα σου και θα σε παρακινήσει να ασχοληθείς με το σώμα σου, όταν συνειδοποιήσεις ότι και εσύ, όπως όλοι μας, είμαστε γεννημένοι για να τρέχουμε.

Άλλωστε δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε.

Γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε.


Μαραθώνιος: Ραντεβού με την ιστορία

Η ιστορία των 114 χρόνων από τον πρώτο Μαραθώνιο στον Κόσμο, το 1896 στην Αθήνα. Ένα ντοκουμέντο του μοναδικού αγωνίσματος του Μαραθωνίου στους δεκάδες αγώνες που έγιναν στην αυθεντική διαδρομή από τον Μαραθώνα στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό στάδιο, Η πιο αναλυτική και πλήρης προσέγγιση στο αγώνισμα, με τα ξεχωριστά μηνύματα, αξίες και συμβολισμούς, που διορθώνει λάθη και παραλείψεις, που ξεδιαλύνει αμφισβητήσεις και απορίες, που προβάλλει τον Μαραθώνιο και τη γενέτειρά του! – Πώς ξεκίνησε, σε ποια διαδρομή διεξήχθη, ποια περιστατικά σημάδεψαν τους αγώνες του 1896 και 1906 στην Αθήνα; – Πού ήταν το “γεφυράκι στο Μπέϊ” και πόσα χιλιόμετρα έτρεχαν τα πρώτα χρόνια οι μαραθωνοδρόμοι; – Πόσοι αγώνες και για ποιες διοργανώσεις έχουν γίνει στις δώδεκα δεκαετίες ζωής του Μαραθωνίου; – Ποια μεγάλα ονόματα έτρεξαν στο δυσκολότερο μαραθώνιο της Γης; – Πότε αγωνίσθηκαν γυναίκες πρώτη φορά στην Αθήνα; – Πώς καθιερώθηκε ο λαϊκός μαραθώνιος, γιατί συνδέθηκε με τον αγωνιστή της δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη και πώς εξελίχθηκε σε μεγάλο διεθνή ανοικτό αγώνα; – Ποιοί έχουν κερδίσει τις κορυφαίες διοργανώσεις στην Αθήνα; Ποιοί κέρδισαν Βαλκανικά και Πανελλήνια πρωταθλήματα; – Ποιά είναι τα ρεκόρ στη διαδρομή, πώς εξελίχθηκαν, ποιοι είναι οι κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες δρομείς και οι επιδόσεις τους; Ερωτήματα -και όχι μόνο…- που βρίσκουν απάντηση. Μαζί με άγνωστα δραματικά ή απίστευτα περιστατικά, παραλειπόμενα, ανέκδοτα και πρωτότυπα στοιχεία η ύλη του βιβλίου δικαιώνει το απόφθεγμα του Όσκαρ Ουάϊλντ “ότι το μόνο χρέος που έχουμε απέναντι στην ιστορία είναι να τη ξαναγράψουμε”! Η ιστορία του Μαραθωνίου στην Αθήνα γραμμένη απ’ την αρχή, με γλαφυρό τρόπο, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και πιστότητα. Σαν κινηματογραφική ταινία που “ζωντανεύει” με συναρπαστικό τρόπο αγώνες, πρωταγωνιστές, δραματικά ή απρόσμενα γεγονότα, μύθους και λεπτομέρειες κρυμμένες σε …σκονισμένους τόμους! Μια ιστορία σαν μυθιστόρημα που θα συντροφεύει αθλητές, προπονητές, δημοσιογράφους, παράγοντες, εκπαιδευτικούς, φιλάθλους! Οι μαραθωνοδρόμοι τρέχουν 42.195 μέτρα… Ακολουθήστε τα βήματά τους στην μεγαλειώδη προσπάθειά τους μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Γιάννη Μαμουζέλου, του δημοσιογράφου που έχει ζήσει από κοντά και περιγράψει δεκάδες σπουδαίους αγώνες Μαραθωνίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!


ΠΑΟΚ αφού

Γράφουμε συνήθως βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε. Παρακολουθώντας τους εορτασμούς για τα 90 χρόνια του Δικέφαλου Αετού διεπίστωσα την έλλειψη μιας έκδοσης που να προσεγγίζει το ασίγαστο πάθος και τις ανησυχίες του λαού του ΠΑΟΚ. Ιστορία, ύμνοι, συνθήματα, ανέκδοτα, ο ΠΑΟΚ στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, στη δημοσιογραφία, ΠΑΟΚτσήδες από όλο το κοινωνικό φάσμα, οι σύνδεσμοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο στρατηγός Μανάβης και άλλα κεφάλαια μαυρόασπρου ενδιαφέροντος περιγράφονται στο παρόν πόνημα με εγκυκλοπαιδικό πνεύμα αλλά και χιουμοριστική διάθεση. Ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για φίλους και αντιπάλους.

 

 

 


Μύθοι παράλληλοι

Στο παρόν βιβλίο “παρελαύνουν” δέκα σημαντικές μορφές της Ιστορίας των Μουντιάλ. Της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Και “παρελαύνουν” σε ζευγάρια: οι επιλεγμένοι παίκτες, ανά δύο κάθε φορά, παραλληλίζονται ως προς τις μουντιαλικές τους “περιπέτειες”. Ωστόσο, υπάρχει γενικά κάτι κοινό – και σημαντικό – που συνδέει όλες τις ιστορίες. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που παρουσιάζονται, μυθικά ονόματα: ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Πούσκας, ο Κρόιφ, ο Ρονάλντο. Λείπει ο Πελέ; Όχι βέβαια. Κάπου μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, στέκει και ο “βασιλιάς”. Ένα βιβλίο για λάτρεις του ποδοσφαίρου. Διαχρονικό…

 

 

 


Kobe Bryant – Στον κόσμο του

Οι μυριάδες των θαυμαστών τον θεωρούν αρτίστα. Χρυσοδάκτυλο. Περιπατητή των αιθέρων. Συλλέκτη τίτλων και πολύτιμων μετάλλων.

Οι αμφισβητίες τον βάφτισαν «Showboat», δηλαδή, φιγουρατζή. Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Σακίλ Ο’Νηλ, μοιράστηκαν μαζί του ένα αποδυτήριο.

Άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν μπασκετμπολίστα που νοιάζεται περισσότερο για τον εαυτό του παρά για την ομάδα.

Η απάντηση του Κόμπι Μπράιαντ κρύβεται στην τροπαιοθήκη του. Πέντε πρωταθλήματα. Ένα έπαθλο MVP. Δεκαοχτώ All-Star Game. Δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Αμέτρητα ρεκόρ στο σκοράρισμα. Εκκωφαντικές στιγμές που μπορούν να γεμίσουν συλλογές ολόκληρες με highlights. Και μία ζωή σαν παραμύθι, όχι πάντοτε ευχάριστο, όχι πάντοτε κατάλληλο για μικρά παιδιά.

Ορισμένες φορές ο ήλιος χάνεται, στον πλανήτη του Κόμπι Μπράιαντ. Το βιογραφικό του δεν έχει μόνο θαύματα, αλλά και τραύματα.

Ο θρόνος του είναι μονοθέσιος και δεν χωράει άλλους. Παιδάκι στους δρόμους της Φιλαντέλφια, έφηβος στην Ιταλία, άνδρας στα λαμπερά φώτα του ΝΒΑ, σύζυγος και πατέρας τώρα που οι προβολείς έσβησαν, ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν και παραμένει μία κατηγορία μόνος του.


David Beckham: Η μεγάλη προδοσία

Ντέιβιντ Μπέκαμ -ήρωας του βρετανικού ποδοσφαίρου και ίνδαλμα εκατομμυρίων φιλάθλων ανά την υφήλιο. Το πρόσωπό του είναι ανάμεσα στα πιο διάσημα του πλανήτη, ενώ η ικανότητά του να συνδυάζει εμφάνιση, γοητεία και ένα απίστευτο ταλέντο τον έχουν κάνει τον αγαπημένο του κοινού. Το Ιούνιο του 2003, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άφησε άναυδο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, όταν πούλησε τον πολυτιμότερο παίκτη της στην Ισπανική αντίπαλό της, Ρεάλ Μαδρίτης. Τι οδήγησε τη Μάντσεστερ σε μια τέτοια απόφαση; Πώς αντέδρασε ο Μπέκαμ όταν έμαθε τα νέα; Υπήρξαν άραγε πιο σκοτεινές δυνάμεις, που λειτούργησαν παρασκηνιακά στην όλη υπόθεση; ‘Ολη η αλήθεια για αυτή την καθοριστική στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποκαλύπτεται για πρώτη φορά σε ένα εκρηκτικό βιβλίο, που κάθε φίλος του ποδοσφαίρου οφείλει να διαβάσει. Επίσης, οι θαυμαστές του Μπέκαμ θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για τον αγαπημένο τους σταρ: την αλήθεια για τη σχέση του με τον προπονητή του Άλεξ Φέργκιουσον· πώς ο ίδιος και η γυναίκα του Βικτόρια αντιμετωπίζουν τη συνεχή δημοσιότητα· και, φυσικά, πώς αυτό το χαρισματικό παιδί κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά!


Το θέμα δεν είναι μόνο το ποδήλατο

Θέλω να πεθάνω εκατό χρονών, φορώντας την αμερικάνικη σημαία στη φανέλα μου και το αστέρι του Τέξας στο κράνος μου, αφού θα έχω κατέβει κραυγάζοντας πάνω στο ποδήλατο μια αλπική διαδρομή τρέχοντας με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Θέλω να περάσω την τελευταία γραμμή του τερματισμού ενώ η λεβέντισσα η γυναίκα μου και τα δέκα παιδιά μου θα με χειροκροτούν, και ύστερα θέλω να ξαπλώσω σ’ ένα λιβάδι γεμάτο με τα περίφημα εκείνα γαλλικά ηλιοτρόπια, κι εκεί ν’ αφήσω απαλά την τελευταία μου ανάσα, σε τέλεια αντίθεση με τον κάποτε προαναγγελθέντα σπαρακτικό πρόωρο χαμό μου. Ο αργός θάνατος δεν είναι για μένα. Τίποτε δεν κάνω αργά, ούτε το να ανασαίνω. Τα πάντα τα κάνω σε γρήγορο ρυθμό: γρήγορα τρώω, γρήγορα κοιμάμαι. Τρελαίνομαι όταν οδηγεί η γυναίκα μου η Κριστίν, επειδή φρενάρει κάθε φορά που θα βρεθεί σε κίτρινο φανάρι, ενώ εγώ στο κάθισμα του συνοδηγού πάω να σκάσω από την ανυπομονησία μου. “Σαν γυναικούλα οδηγείς” της λέω. “Να παντρευόσουνα άντρα” μου απαντάει. Πρόκειται για την εξιστόρηση ενός ταξιδιού, από το δύσκολο ξεκίνημα στο θρίαμβο, στην τραγωδία, τη μεταμόρφωση και την υπέρβαση. Είναι η προσωπική εξιστόρηση της μέχρι στιγμής ζωής του Lance Armstrong, από την παιδική του ηλικία στις πρώτες επιτυχίες, τον παρά λίγο μοιραίο καρκίνο, την ανάρρωση, τη ζωή μετά τον καρκίνο, τους μεγαλύτερους θριάμβους (νίκη στο Γύρο της Γαλλίας το 1999), το γάμο και τη γέννηση του πρώτου του παιδιού.


Ντράζεν Πέτροβιτς: Ρέκβιεμ

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς διαφέρει από τους σούπερ σταρ που έφυγαν νωρίς από τη ζωή· δεν πέθανε για να γίνει αθάνατος – ήταν αθάνατος πολύ πριν το νήμα της ζωής του κοπεί απρόσμενα και τραγικά, σε έναν γερμανικό δρόμο, το καλοκαίρι του 1993. Ο “Μότσαρτ του μπάσκετ”, όπως έμεινε στην Ιστορία, κατάφερε από νεαρή ηλικία να πετύχει πράγματα, για τα οποία άλλοι αθλητές χρειάζονται δύο ζωές και τρεις καριέρες. Η ιστορία της ζωής του δεν είναι απλά μια εξιστόρηση των επιτευγμάτων του, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο: το πάθος ενός νέου ανθρώπου να είναι ο πρώτος. Πρώτος στην Ευρώπη και ο πρώτος ξένος που τα κατάφερε στο NBA. Ο Ντράζεν δεν ήταν ποτέ συμβατικός. Ζούσε με τους δικούς του κανόνες, ήταν ασυμβίβαστος με την ήττα και σκληρός πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του.

Το παρόν βιβλίο, προϊόν μιας τεράστιας έρευνας, φωτίζει κάθε πτυχή της σύντομης ζωής του και της μεγάλης καριέρας του: από τα παιδικά χρόνια του στο Σίμπενικ, την πανευρωπαϊκή καταξίωση με την Τσιμπόνα και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, μέχρι την επιτυχία του στο NBA, αλλά και τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν. Παράλληλα, αποτελεί τον τέλειο οδηγό για κάθε αθλητή ο οποίος δεν βάζει περιορισμούς στις φιλοδοξίες του.

Για μια ολόκληρη χώρα, την Κροατία, ο Ντράζεν παραμένει ένας μύθος, που ξεφεύγει από το στενό αθλητικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, όμως, ανήκει σε όλους και αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου μπάσκετ.


Ποιος, ποιος, ποιος, ο μαύρος θεός

Αν στόχος της ζωής σου είναι η κορυφή, ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Σε κάθε σου βήμα πρέπει να αγωνίζεσαι, να κάνεις αυτοκριτική, να δουλεύεις σκληρά μα και να είσαι ταπεινός.

Το ποδόσφαιρο είναι όπως η ζωή. Όλοι θέλουμε να βάζουμε γκολ… Να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Μέσα και έξω από το γήπεδο καλείσαι να παλεύεις με προκλήσεις και πειρασμούς, ακόμα και με τον ίδιο σου τον εαυτό. Και το βάρος της ευθύνης μοιάζει πολλές φορές θεόρατο.

Για να κατακτήσεις την κορυφή, να βιώσεις τη μεγάλη χαρά της νίκης αλλά και να κερδίσεις τον σεβασμό των φιλάθλων, των φίλων, της οικογένειάς σου, πρέπει κάθε στιγμή να ξεπερνάς τον εαυτό σου.

 


Ο τελευταίος των πέντε

Δεν πρόκειται για αυτοβιογραφία ούτε για “αγιοποίηση”. Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, για να τον υποδεχθούν μυριάδες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Απλώς έπαιξε καλή μπάλα. Έβαλε όμως πλάτη για να υπάρξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έβαλε το λιθάρι του στο όποιο ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Σε άλλη χώρα ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, ο τελευταίος επιζών της “ηρωικής” εποχής της μπάλας, θα είχε κληθεί και θα καθόταν στις θέσεις των επισήμων κατά την υποδοχή της εθνικής ομάδας. Αυτό το κενό, τεράστιο κατά τη γνώμη μου, έρχεται να καλύψει τούτο το βιβλίο, που δεν είναι παρά άσκηση βαθιάς αναπνοής σε έναν κόσμο που τη χρειάζεται.

 

 


Ταξίδι στη δόξα

Η μικρή σε χρόνια, αλλά μεστή σε δόξα και μεγαλείο ζωή του πρώτου Ολυμπιονίκη μας, στον 20ό αιώνα, Κωστή Τσικλητήρα. Μια ζωή γεμάτη Ελλάδα και Θεό, μια ζωή γεμάτη αγώνα για τη Δόξα! Ο Κωστής Τσικλητήρας, ίσως ο ενδοξότερος Ολυμπιονίκης της Ελλάδας, αθλητής του Πανελληνίου, έγινε το ίνδαλμα ενός ολόκληρου λαού, σε χρόνια δύσκολα (1912-13). Η σημαία ενός ολόκληρου Έθνους, ζωντανεύει μέσα σ’ ένα συναρπαστικό, και συνάμα τρυφερό ερωτικό, μυθιστόρημα, ενώ ο συγγραφέας κατορθώνει, παράλληλα με τη ζωή του αθλητή, να αναπλάσει μια μυθική, για τα σημερινά δεδομένα, εποχή και μια τοιχογραφία ζωής ενός κράτους, που από την Εθνική ντροπή του 1897, πέρασε στη μεθυστική δόξα των Βαλκανικών πολέμων. Σε μια εποχή όπου η κοινωνία και οι νέοι αναζητούν πρότυπα και ινδάλματα, ο Κωστής Τσικλητήρας δίνει μια πρόταση ζωής!

 

 


Πιτίνο: η ιστορία μου

Μπασκετική σοφία και αξιοθαύμαστη ευφυΐα. Κοφτερές ατάκες που διαδέχονται η μία την άλλη. Αγωνία που κορυφώνεται, όσο ξετυλίγονται σκάνδαλα και ραδιουργίες, πολιτικά παιχνίδια και συνωμοσίες. Ο Ρικ Πιτίνο αποκαλύπτεται μέσα από την αυτοβιογραφία του και φωτίζει άγνωστες, συναρπαστικές ιστορίες του επαγγελματικού και κολεγιακού μπάσκετ των ΗΠΑ.

Ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, το βιβλίο «Η ιστορία μου» έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη κάθε φίλου της καλαθοσφαίρισης. Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, με το φλεγματικό του χιούμορ, το ταλέντο του στην αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων και ντοκουμέντων, την αυστηρότητα στον λόγο του, ξεσκεπάζει τις ασχήμιες του αθλητικού συστήματος, που κρύβονται πίσω από τη λάμψη του NBA και του NCAA. Και όπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης: «Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, θα βλέπετε με διαφορετική ματιά πολλές πτυχές του σύγχρονου αθλητισμού».

 


Μάικλ Τζόρνταν: Ζωή

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη παγκοσμίως φιγούρα στο χώρο του αθλητισμού.
Όλοι γνωρίζουμε τα κατορθώματά του: τα έξι πρωταθλήματα του ΝΒΑ με τους Μπουλς, τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, τον κολεγιακό τίτλο με το Νορθ Καρολάινα, τις άπειρες προσωπικές διακρίσεις.

Πόσα γνωρίζουμε, όμως, για τον άνθρωπο Μάικλ Τζόρνταν;

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει, με μεγάλη επιτυχία, ο Ρόλαντ Λέιζενμπι (συγγραφέας, μεταξύ άλλων, και του μπεστ σέλερ «Τζέρι Γουέστ – Η ζωή και ο θρύλος ενός ειδώλου του μπάσκετ»). Ο πασίγνωστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος και διδάκτορας του πανεπιστημίου Βιρτζίνια Τεκ επιδόθηκε σε εξαντλητική έρευνα αρκετών ετών. Πήρε πολυάριθμες συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν από κοντά την απίστευτη πορεία του «Αιρ», όπως και από πολύ κοντινά του πρόσωπα, και «βούτηξε» ακόμα και σε αρχεία του 18ου αιώνα, στην προσπάθειά του να φωτίσει την ανθρώπινη πλευρά του παίκτη που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος.

Ξεκινώντας από τις ίδιες τις ρίζες της οικογένειας Τζόρνταν, ως απελεύθερων σκλάβων της Βόρειας Καρολίνας, και περνώντας από τις επιρροές των γονιών του και γενικά των ανθρώπων που σημάδεψαν την τρυφερή του ηλικία, ο Λέιζενμπι ζωγραφίζει με μεγάλη ακρίβεια το ψυχολογικό πορτρέτο του Τζόρνταν, χωρίς -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- να τον αγιοποιεί. Από το μικροσκόπιό του δεν ξεφεύγουν ούτε η κάποιες φορές υπέρμετρη ανταγωνιστικότητά του, ούτε ο εθισμός του στον τζόγο, ούτε η απροθυμία του να πάρει θέση σε καυτά φυλετικά ζητήματα. Έτσι το έργο του «Μάικλ Τζόρνταν – Ζωή» δίκαια θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη βιογραφία του μεγάλου σταρ που εκδόθηκε ποτέ.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 2014, και πλέον υπάρχει και στα ελληνικά (μετάφραση: Βασίλης Πουλάκος), αποτελώντας ένα ακόμα εντυπωσιακό βήμα στην ολιγοετή, αλλά ιδιαίτερα δυναμική παρουσία της MVPublications στον τομέα των αθλητικών εκδόσεων. Μετά τις αντίστοιχες -καθαρά ελληνικού ενδιαφέροντος- του Ζιοβάνι, του Αντώνη Νικοπολίδη, του Μάικ Μπατίστ και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Θανάσης Ασπρούλιας ξεφεύγει για τα καλά από τα καθ’ ημάς και προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια από τις πιο πολύκροτες αθλητικές βιογραφίες.

Ένα βιβλίο που θα συναρπάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του είδους και τους πιο φανατικούς θαυμαστές του τεράστιου «MJ».


Μαραντόνα, το χέρι του θεού: Η αλήθεια μου

“Σας µιλάει ο Ντιέγκο Αρµάντο Μαραντόνα, ο άνθρωπος που έβαλε δύο γκολ στην Αγγλία, κι ένας από τους λίγους Αργεντινούς που ξέρουν πόσο βαρύ είναι το Παγκόσµιο Κύπελλο. Ξέρεις τι ποδοσφαιριστής θα ήµουν άµα δεν είχα πάρει ναρκωτικά; Θα ήµουν για πολλά πολλά χρόνια ο Μαραντόνα του Μεξικού. Ήταν η στιγµή της µεγαλύτερης ευτυχίας που ένιωσα ποτέ µέσα στο γήπεδο. Ο γέρος µου ποτέ δε µου έκανε κοµπλιµέντα, και σπάνια µου έλεγε “Τι ωραία που χτύπησες την µπάλα” ή “Τι ωραία πάσα έδωσες”. Αλλά µετά τον αγώνα µε την Αγγλία, όταν συναντηθήκαµε, µε αγκάλιασε και µου είπε: “Γιε µου, σήµερα µάλιστα, έβαλες γκολάρα!”. Ήρθε η ώρα να διηγηθώ τα πράγµατα όπως έγιναν. Αυτό ήταν το αληθινό παγκόσµιο πρωτάθληµα των Αργεντινών: το πιο αγωνιστικό, το πιο συγκινητικό και το πιο άξιο. […] Ήµασταν είκοσι δύο τρελοί έτοιµοι να πάµε στον πόλεµο, και κατάφερα να εδραιώσω την ιδέα ότι το να παίζουµε µε τη φανέλα της Εθνικής ήταν το σηµαντικότερο πράγµα του κόσµου, παρόλο που το πολύ χρήµα το κέρδιζες µε τη φανέλα µιας ευρωπαϊκής οµάδας. Πριν από τριάντα χρόνια κερδίσαµε το Παγκόσµιο Κύπελλο, το τελευταίο που σήκωσε µια Εθνική Αργεντινής, µε 25 δολάρια τη µέρα σιτηρέσιο. Ήρθε επίσης η ώρα να µιλάµε περισσότερο για την οµάδα και λιγότερο για το σύστηµα του Μπιλάρδο. […] Παίξαµε εναντίον των Άγγλων έπειτα από έναν πόλεµο όπου τα παιδιά της Αργεντινής είχαν πάει να πολεµήσουν µε πάνινα παπούτσια: αυτό, οι γονείς το διηγήθηκαν στα παιδιά τους, και τα παιδιά θα το διηγηθούν στα δικά τους. Πέρασαν τριάντα χρόνια και εξακολουθούν να το διηγούνται”. Τριάντα χρόνια µετά το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, ο Ντιέγκο Αρµάντο Μαραντόνα αφηγείται, για πρώτη φορά και σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες στιγµές και ιστορίες εκείνου του µοναδικού παγκόσµιου πρωταθλήµατος, όταν ο ίδιος ηγήθηκε της Εθνικής Αργεντινής στην πορεία για την κατάκτηση του παγκόσµιου τίτλου. Ανατρέχοντας σε αυτόν σήµερα, ο ιστορικός εκείνος άθλος φτάνει στα όρια του θρύλου: κι εκείνος θυµάται και διηγείται, µε καθαρή φωνή, πώς τον κατόρθωσε, µαζί µε τους συµπαίκτες του, κόντρα σε όλα και σε όλους.


Ο Δρόμος προς τη Σπάρτη

Ο Κωνσταντίνος Καρνάζης επιστρέφει στη γη των προγόνων του και συνθέτει τρεις διαφορετικές ιστορίες σε μία μοναδική αφήγηση.
Αναζητά τις ελληνικές ρίζες του, με τη συνδρομή κορυφαίων ακαδημαϊκών ψάχνει τα ίχνη της αυθεντικής διαδρομής που διένυσε ο Φειδιππίδης και ολοκληρώνει την «αποστολή» του τρέχοντας στο σημαντικότερο αγώνα αντοχής του κόσμου, το Σπάρταθλον.

O Καρνάζης ανατρέχει στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Φειδιππίδη και αποτίει φόρο τιμής στον αγγελιοφόρο αναδεικνύοντας τον υπεράνθρωπο άθλο του. Στην προσπάθειά του να μπει στο μυαλό και στο σώμα του ήρωά του τρέχει τα 245 χιλιόμετρα της διαδρομής του Σπάρταθλου καταναλώνοντας μόνο τροφές που θα μπορούσε να έχει κι εκείνος στη διάθεσή του το 490 π.Χ. (σύκα, ελιές, παστέλι, καπνιστό κρέας και νερό).

Ο Δρόμος προς τη Σπάρτη προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στον τρόπο σκέψης και στα κίνητρα που επιστρατεύει ο Καρνάζης κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης και προσωπικής πρόκλησης της ζωής του (μέχρι σήμερα).
Οι ιστορίες από τους ανθρώπους και τους τόπους που συναντά εναλλάσσονται με τις συναισθηματικές, πνευματικές και σωματικές δυσκολίες που οφείλει να αντιμετωπίσει για να φτάσει στον τερματισμό.

Η εμψυχωτική (περι)γραφή του σίγουρα θα γοητεύσει και θα εμπνεύσει τους αναγνώστες, είτε τρέχουν μεγάλες αποστάσεις είτε δεν τρέχουν καθόλου.


Michael Schumacher

22 Οκτωβρίου 2006, στο Σάο Πάολο… Οι τελευταίες στιγμές της πιο επιτυχημένης καριέρας όλων των εποχών στη Formula 1. O Μίκαελ Σουμάχερ έχει μόλις αποσπάσει την τέταρτη θέση στο Γκραν Πρι της Βραζιλίας – ενώ σε μία φάση του αγώνα βρισκόταν τελευταίος – σε μια ηρωική προσπάθεια να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για όγδοη φορά. Ο αγώνας αποτελεί το απόσταγμα όλης του της σταδιοδρομίας, συνδυάζοντας την αξεπέραστη δεξιοτεχνία του με την ένταση των μεγάλων συγκινήσεων, που έκανε το κοινό να τον λατρέψει. Αυτή είναι η ιστορία του.

 


Επιστολές σε μια νεαρή αθλήτρια

Τριάντα χρόνια μετά το θρίαμβο της μικρής Νάντιας, η ώριμη Κομανέτσι σε μια εμπνευσμένη αυτοβιογραφία, υπό τη μορφή επιστολών προς ένα φανταστικό πρόσωπο -μια νεαρή αθλήτρια της γυμναστικής- ξετυλίγει την ιστορία μιας ζωής που ξεκινάει από την “γκρίζα” Ρουμανία της δεκαετίας του ’60 για να γίνει ένα “σούπερσταρ” του σύγχρονου αθλητισμού. Oι σκέψεις της Νάντια πάνω στον αθλητισμό και τη θυσία, αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο με αξιοθαύμαστη προσωπικότητα και αποτελούν πρότυπο ιδιοσυγκρασίας για κάθε αθλητή. “Η γυμναστική μου έδωσε αυτογνωσία και με έκανε πιο δυνατή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η λέξη συντετριμμένη δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό μου. Δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή που να μην μπορεί με κάποιο τρόπο να διορθωθεί.” “Δεν θέλω να ξεφύγω από μια πρόκληση που με φοβίζει. Tρέχω να τη συναντήσω, γιατί ο μόνος τρόπος να γλιτώσεις από το φόβο είναι να τον λιώσεις κάτω από τα πόδια σου.” “Ως νέος ενήλικας, είναι δύσκολο να ισορροπήσεις ανάμεσα σ’ εκείνα που περιμένει ο κόσμος από σένα, στις δικές σου προσδοκίες και στην πραγματική σου κατάσταση…” “Πάνω απ’ όλα, πρέπει να νιώθεις τη δίψα να κάνεις κάτι απίστευτο…”


Claudio Ranieri: The Thinkerman

Πως μια ομάδα και ένας προπονητής που ήταν σχεδόν στα αζήτητα ένα χρόνο πριν, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο; Πως κατέκτησαν το πιο σκληρό πρωτάθλημα του πλανήτη την Πρέμιερ Λιγκ; Δικαίωμα στο όνειρο έχουν όλοι μετά το θαύμα της Λέστερ του Ρανιέρι. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Άρης Γάτας είναι ο μοναδικός που κατάφερε να καταγράψει με αποκλειστικές συνεντεύξεις και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ την πορεία του Ρανιέρι τα τελευταία δυο χρόνια. Άπό την κατακραυγή της αποτυχίας με την Εθνική Ελλάδας, στην αποθέωση και την απόλυτη καταξίωση της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ιταλός προπονητής γίνεται το σύμβολο της πίστης στον στόχο. Παράδειγμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και θετικής ενέργειας. Ο Τinkerman (άνθρωπος που έκανε συνέχεια αλλαγές) μεταλλάχτηκε και έγινε Thinkerman (άνθρωπος που σκέφτεται). Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των αξιών, το παράδειγμα του Ρανιέρι καθηλώνει. Με ανέκδοτες συγκλονιστικές ιστορίες όλων εκείνων που βίωσαν την αλλαγή στην ζωή τους από το θαύμα της Λέστερ, το βιβλίο είναι οδηγός για τα νέα παιδιά που ξεκινούν με όνειρα και φιλοδοξίες να κατακτήσουν τον παράξενο κόσμο του ποδοσφαίρου.

 


Κωστής Τσικλήτηρας από την πύλη του Νέστορα στην κορυφή του κόσμου

Ο Τσικλητήρας, με κριτήριο την ολυμπιακή ταυτότητά του (ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο), κατέχει δικαιωματικά την κορυφαία θέση στον Ελληνικό Αθλητισμό του 20ου αιώνα. Τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί σε βιβλία και στο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σχολιασμού και πληροφόρησης για έναν αθλητή αυτού του διαμετρήματος.

Ο Έλληνας πρωταθλητής διέγραψε σε (μικρό) χρονικό διάστημα έξη ετών (1906-1912) μια θαυμαστή πορεία, κυρίως στο ολυμπιακό πλαίσιο, ενώ έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, βυθίζοντας στην οδύνη έναν ολόκληρο λαό. Έγινε λαϊκό ίνδαλμα με διαδρομή τόσο σύντομη αλλά συναρπαστική, όπως ενός φωτεινού ουράνιου σώματος. Κατά συνέπεια, γεννάται το ερώτημα: προς τι αυτή η βιογραφία;

Η συγγραφική προσπάθεια οδηγεί σε κάτι περισσότερο από την απλή έννοια της βιογραφίας, αφού επιδιώκεται να προσφερθεί στον σύγχρονο αναγνώστη, και πιο ειδικά στη νέα γενιά, μια σύνθετη και συνάμα ολοκληρωμένη εικόνα του Κωστή Τσικλητήρα σε άμεση σύνδεση με την εποχή του, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης και με πλήθος ανθρώπων, με τους οποίους ο πρωταθλητής συναντήθηκε κατά τη διάρκεια του σύντομου πλην μεστού βίου του, σε σπουδαία γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευνόητη θέση κατέχει η σύμπτωση των αθλητικών επιτευγμάτων του Τσικλητήρα με τη νέα περίοδο, όπου η Ελλάδα κατόρθωσε να σπάσει τα μίζερα γεωπολιτικά σύνορά της.

Προσωπικά, η ζωή του ολυμπιονίκη αποτελεί ένα συγκλονιστικό ψυχόδραμα. Πυξίδα της συγγραφής και της ερευνητικής αποτίμησης, η προσωπικότητα του μεγάλου αθλητή – πατριώτη και ο ελληνικός και διεθνής περίγυρος. Το κατά πόσον επιτεύχθηκε ο στόχος μας, κάθε άλλο παρά εύκολος, εναπόκειται στην εκτίμηση του κάθε φίλου αναγνώστη.


Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του ποδοσφαίρου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ειναι προϊον μίας εκπληκτικής έρευνας που έκανε ο συγγραφέας για το ποδόσφαιρο και πως αυτό αποτελούσε, πηγή ζωής ή αιτία θανάτου για τους κρατούμενους

“Στα κολαστήρια του ανείπωτου τρόμου, ο χτύπος της αυτοσχέδιας ποδοσφαιρικής μπάλας συμβόλιζε τη φωνή της ελπίδας. Κρατούμενοι που βρέθηκαν στο χείλος του Άδη, από το διεστραμμένο καπρίτσιο μίας υπερδύναμης που αιματοκύλιζε την οικουμένη, γαντζώνονταν από ο,τιδήποτε μπορούσε να τους προσφέρει μία σπίθα φωτός στο βάθος της ερεβώδους σήραγγας.

Από τα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του ναζιστικού Ράιχ μέχρι τα σκλαβωμένα γήπεδα της Αυστρίας, από τις Ολυμπιάδες της φασιστικής προπαγάνδας μέχρι τα Μουντιάλ της μουσολινικής ποδηγέτησης, από τα δακρύβρεχτα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας μέχρι τα ματωμένα φαράγγια της Ουκρανίας, το ποδόσφαιρο των μελλοθανάτων έγινε όχημα επιβίωσης και φεγγίτης προς ένα δυσνόητο και νεφελώδες μέλλον. Οι φλόγες του Πολέμου κατέκαψαν την Ευρώπη και άφησαν πίσω τους 60 εκατομμύρια θύματα. Το πρώτο από αυτά, το πιο ευάλωτο, ήταν η αθωότητα, η χαρά του ανέμελου παιχνιδιού.

Οι τυχεροί που χρωστάνε τη ζωή τους σε μία επιδέξια ντρίμπλα απέναντι στον κατακτητή μνημονεύουν τους νεκρούς και, λίγο πριν φύγουν, παραδίδουν στις νεώτερες γενιές τον τρόμο του μάταιου μίσους. Μία ολόκληρη ήπειρος πενθεί εδώ και δεκαετίες το κληροδότημα ενός ακατανόητου οφσάιντ”.


Γεννημένοι Ήρωες

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ετερόκλητη παρέα αγωνιστών της αντίστασης, υπό την ηγεσία του Βρετανού συγγραφέα και φιλέλληνα Πάτρικ Λη Φέρμορ, πετυχαίνει στην Κρήτη κάτι που έμοιαζε αδιανόητο: απαγάγει τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε, τσακίζοντας το ηθικό του “Χασάπη της Κρήτης”, του “Λύκου του Χίτλερ” και του δολοφονικού επιτελείου τους.

Ο Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ ξεκινάει ένα οδοιπορικό με σκοπό να ακολουθήσει τα χνάρια αυτών των ανδρών σε όλη την Κρήτη και να διαπιστώσει με ποιον τρόπο κατάφεραν να ξεφύγουν από μία παντοδύναμη πολεμική μηχανή, επιβιώνοντας σε αντίξοες συνθήκες. Μέσα από την έρευνά του πάνω στον τρόπο ζωής των Κρητικών, ανακαλύπτει αρχαίες τεχνικές αντοχής, διατροφής και φυσικής κίνησης που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας. Η αναζήτησή του τον οδηγεί στις ταράτσες του Λονδίνου και του Μπρούκλυν για να καταλήξει στις παραλίες της Βραζιλίας και στους δρόμους των σύγχρονων πόλεων. Αντλώντας από το παράδειγμα των θαρραλέων μαχητών της Κρήτης, οι Γεννημένοι ήρωες θα σας ωθήσουν να αναθεωρήσετε όσα πιστεύατε για τη σωματική και πνευματική αντοχή – θα σας εμπνεύσουν να τρέξετε, να σκαρφαλώσετε, να κολυμπήσετε και να ανακαλύψετε τον ήρωα μέσα σας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Total Football: Επανάσταση χρώματος πορτοκαλί

Το επονομαζόμενο Total Football είναι ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο, προϊόν πολλών στοιχείων και ιδεών. Αποτέλεσμα η εικόνα ενός ολοκληρωμένου –και όχι ολοκληρωτικού– ποδοσφαίρου. Στον ‘Aγιαξ –και στην εθνική Ολλανδίας– τα δύο αντιθετικά ζεύγη που ορίζουν τη μορφή και την εικόνα του παιχνιδιού (τέχνη-δύναμη / θέαμα-αποτέλεσμα) γίνονται στοιχεία μιας και μόνο σύνθεσης, μιας ποδοσφαιρικής επανάστασης που, για τους Ολλανδούς, τέλειωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ευτυχώς, όμως, οι βασικές αρχές αυτής της επανάστασης διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Μπαρτσελόνα από τον Γιόχαν Κρόιφ. Πολλοί πρόσφατα άρχισαν να αναζητούν ξανά τις αρχές αυτής της επανάστασης.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο εκείνο που είναι πραγματικό, γιατί συνδυάζει δημιουργικότητα, επινοητικότητα, τέχνη, λιτότητα στο ύφος και απλότητα στην εκτέλεση, όπου η πλέον απίθανη σύλληψη φαίνεται σαν να είναι ρουτίνα και το πρωτόφαντο μοιάζει σαν κάτι το συνηθισμένο. Το βιβλίο αυτό μιλάει για καλλιτέχνες, για αρτίστες της μπάλας, για δημιουργούς που επιτελούν κοινωνικό ρόλο – όχι για τρεχαλατζήδες, πολυεργαλεία και καιροσκόπους που «παίρνουν» απλώς αποτελέσματα.

 


Οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. Οι αθέατες πλευρές

Οι γνώσεις μας για τους Ολυμπιακούς Aγώνες στην αρχαία Ελλάδα, στην υπερχιλιόχρονη πορεία τους, είναι αρκετά πλούσιες. Προέρχονται από περιγραφές αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, από τις απεικονίσεις αθλητικών σκηνών σε αρχαία έργα τέχνης καθώς και από τα ευρήματα των ανασκαφών. Οι αγώνες ήταν συνδεδεμένοι με την αγωγή των νέων και με την κοινωνική ζωή στην αρχαία Ελλάδα. Μέσα στα στάδια και τις παλαίστρες οι αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν την ανθρώπινη προσωπικότητα στο σύνολό της για να καταστήσουν το άτομο χρήσιμο στην πολιτεία και γι’ αυτό κατόρθωσαν να πλάσουν τον υπέροχο εκείνο σωματικό τύπο, που μόνο η ελληνική αρχαιότητα μας άφησε, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Έφηβος των Αντικυθήρων ή ο Δορυφόρος του Πολυκλείτου. Ωστόσο αν φανταζόμαστε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κάτι ιδεατό, έναν “ατσαλάκωτο” αθλητικό θεσμό όπου οι νέοι επιδίδονταν στη ευγενή άμιλλα, έχοντας αναπτύξει αρμονικά το σώμα και το νου, για να κερδίσουν ένα κλαδί ελιάς, πέφτουμε έξω. Η αλήθεια είναι ότι και σ’ αυτόν τον τομέα (αθλητισμός) παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς: ευγένεια, ήθος, πολιτισμός αλλά και ματαιοδοξία, απληστία, δωροδοκία, απάτη, φθόνος. Η φιλολογική έρευνα, στηριζόμενη στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, φωτίζει τα παρασκήνια, προσφέρει μια πλούσια σοδειά των αθέατων πλευρών των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο των αγώνων, περιπτώσεις πολιτικής εκμετάλλευσης της νίκης, είτε από τη μεριά κρατών και ηγεμόνων είτε από τη μεριά αθλητών, παράνομες πολιτογραφήσεις αθλητών, δωροδοκίες και χρηματισμούς, παραβιάσεις των κανονισμών, εξαπατήσεις των ελλανοδικών, βιαιοπραγίες καθώς και τη χρησιμοποίηση της Ολυμπίας και των αγώνων για τη νομιμοποίηση παράνομων πράξεων ηγεμόνων, σφαγών και κατακτητικών ενεργειών.


Μοχάμεντ Σαλάχ – Ο Αιγύπτιος βασιλιάς

«Ο Μο ήταν πανταχού παρών. Είχε δυο τρία σουτ στην εστία, είχε εκτελέσει ένα επικίνδυνο κόρνερ, έκανε διεισδύσεις, μοίραζε πάσες και παραλίγο να ολοκληρώσει επιτυχώς την καλύτερη ευκαιρία που είχε η Λίβερπουλ. Το καφενείο του μικρού χωριού σειόταν από τις φωνές κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα. Στις κερκίδες, άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα συνθήματα. “O Αιγύπτιος βασιλιάς!” Και τότε συνέβη το αδιανόητο».

Η συναρπαστική ιστορία του Μοχάμεντ Σαλάχ, που ξεκίνησε από ένα χωριουδάκι της Αιγύπτου για να γίνει ένας σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

 

 

 


ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ο Βασιλιάς του παιχνιδιού

Η ιστορία της απίστευτης πορείας προς τη δόξα ενός παιδιού που έγινε ο καλύτερος µπασκετµπολίστας στον κόσµο.

Μια έφηβη µητέρα και ο συνεσταλµένος γιος της φιλοξενούνται αποδώ κι αποκεί, αναζητώντας διαρκώς ένα µόνιµο σπίτι και παλεύοντας να επιβιώσουν. Όταν κάποια στιγµή το πελώριο ταλέντο του αναγνωρίζεται, εκείνος αρπάζει την ευκαιρία που αλλάζει για πάντα τη ζωή του.

Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναµη της οικογένειας, της φιλίας και της αγάπης.

 

 


Στέφεν Κάρρυ: Με θέληση και πίστη

Ο Στέφεν Κάρρυ οδήγησε τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στη θεαματική κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων του ΝΒΑ, το 2015 και το 2017. Το αδύνατο και μικρόσωμο παιδί, που κανένας δεν πίστευε ότι μπορούσε να φτάσει τόσο ψηλά, θεωρείται σήμερα ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών.

Διαβάστε εδώ τη συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αφοσίωση και την πίστη μιας οικογένειας.

 

 

 


Λουίς Σουάρες: Η ιστορία ενός στράικερ

Ο Λουίς Σουάρες είναι ένας από τους πιο ολοκληρωµένους στράικερ του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο µικρός από την Ουρουγουάη δούλευε ως οδοκαθαριστής όταν ο κόσµος ανακάλυψε το εκπληκτικό ταλέντο του. Έγινε µεγάλο αστέρι, ενώ ταυτόχρονα πάλευε να ισορροπήσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο µε την εκρηκτική του προσωπικότητα.

Αυτή είναι µια ιστορία για όνειρα που έγιναν πραγµατικότητα και για ένα αγόρι που κατάφερε να ξεφύγει από την απελπισία και να γνωρίσει τεράστια επιτυχία.

 

 

 


Νεϊμάρ: Ο Μάγος

Η συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης του Νεϊµάρ Τζούνιορ, του ασθενικού παιδιού από το Μοζίντας Κρούζες της Βραζιλίας, που από πολλούς θεωρείται ο νέος Πελέ.

Με την υποστήριξη του πατέρα του και το πείσµα που τον διέκρινε από µικρό, ο Νεϊµάρ έκανε το ταξίδι από τη φτωχική ζωή στην κορυφή του παγκόσµιου ποδοσφαίρου χάρη στην αγάπη, στην πίστη και στην αυτοπεποίθησή του.

Στην αρχή κατέπληξε τη Βραζιλία και στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσµο.

Τώρα πια γοητεύει εκατοµµύρια φιλάθλους παγκοσµίως µε το ταλέντο, τη ζεστή καρδιά και το χαµόγελό του.

 


Κριστιάνο Ρονάλντο: Γεννημένος νικητής

H συναρπαστική ιστορία του αγοριού που ξεκίνησε από τους δρόµους της Μαδέρας για να γίνει ένας από τους µεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Αυτή η συναρπαστική και συγκινητική ιστορία παρακολουθεί την πορεία του Ρονάλντο προς τη δόξα, ένα ταξίδι που τον έκανε αυτό που είναι σήµερα.

 

 

 

 


Χάρρυ Κέιν – Ο Τυφώνας

Το μικροκαμωμένο αγόρι έπαιζε στο πάρκο πίσω απ’ το σπίτι του κάθε μέρα. Χωρίς κανονικά τέρματα. Χωρίς κανονικό γήπεδο. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγο χορτάρι και δύο δέντρα και ήταν το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο. Καθώς μεγάλωνε, όλοι έλεγαν ότι δεν τους γέμιζε το μάτι για στράικερ.

Αλλά ο Χάρρυ Κέιν δικαιώθηκε!

Αυτή είναι η όμορφη ιστορία μιας οικογένειας που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και ενός παιδιού που δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του.

 

 


Λίο Μέσσι μια ζωή σαν παραμύθι

H συναρπαστική ιστορία του θρύλου του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσσι, από την πρώτη φορά που άγγιξε την µπάλα σε ηλικία πέντε χρονών στους δρόµους του Ροζάριο της Αργεντινής µέχρι το πρώτο του γκολ στο Καµπ Νου µε την Μπαρτσελόνα. Η εκπληκτική πορεία ενός παιδιού προορισµένου να γίνει ένας από τους µεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσµου γίνεται ένα µυθιστόρηµα γεµάτο αγωνία και συγκίνηση.

 

 

 

 


Pin It on Pinterest

Shares
Share This