Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Από τον Δεκέμβριο του 2018 πάνω στις γιορτινές μέρες που έφτασε στη χώρα μας ο Ρικ Πιτίνο ένα πράγμα ήταν σίγουρο και δεδομένο: Η ελληνική ‘’πρόκληση’’ λειτουργούσε για τον Hall of Famer ως μια αναγκαία ‘’γέφυρα’’. Εξόριστος από τον κόσμο του NCAA που ήταν όλη του η ζωή ο Πιτίνο δεν έκρυψε ποτέ ότι έψαχνε τη μια τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει στο κολεγιακό μπάσκετ. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό ήταν πρώτα και πριν από όλα τα άλλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού: ‘’Υπάρχω, κοουτσάρω, είμαι εδώ’’. Και όσο πικρό ή κυνικό και αν ακούγεται αντάλλαξε μέσα σε μια νύχτα τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό με τον πάγκο ενός μετρίου δυνατοτήτων κολεγίου, το Αϊόνα, το οποίο καλείται να βγάλει από τον βάλτο της μετριότητας.

Το κίνητρο του Πιτίνο δεν ήταν και προφανώς δεν είναι τα χρήματα. Το Αϊόνα είναι βέβαιο ότι του δίνει περισσότερα χρήματα από τον Παναθηναϊκό για την επόμενη χρονιά αλλά επαναλαμβάνω το κίνητρο δεν είναι οικονομικό. Ο Πιτίνο εξορίστηκε από το κολεγιακό μπάσκετ χωρίς ποτέ να βρεθεί ένοχος για τις παραβάσεις του Λούιβιλ. Χωρίς ποτέ να αναμειχθεί αληθινά το όνομα του στο σκάνδαλο. Αρκετοί μεγάλοι προπονητές στο πρόσφατο παρελθόν είδαν το όνομα τους να αναμειγνύεται σε πολύ σοβαρότερες παραβάσεις των απαρχαιωμένων και αρτηριοσκληρωτικών κανονισμών του NCAA, δεν τιμωρήθηκαν και είχαν μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα τους. Ο Μπιλ Σελφ του Κάνσας μπήκε στο Hall of Fame (την ίδια μέρα με τον Νίκο Γκάλη) ενώ εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του και φέτος είχε μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Αν δεν διακοπτόταν το NCAA λόγω κορωνοϊού ενδέχεται να πήγαινε στο φάιναλ φορ ή ακόμη και να έπαιρνε τον τίτλο. Ο Στιβ Φίσερ, δημιουργός των θρυλικών Fab-5 στο Μίσιγκαν συνδέθηκε άμεσα με τα σκάνδαλα του Κρις Ουέμπερ και της παρέας του αλλά δουλεύει κανονικά στο Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Η πιο χτυπητή περίπτωση είναι αυτή του μαθητή και προπονητικού κλώνου (για ένα διάστημα και άσπονδου εχθρού) του Πιτίνο, του Τζον Καλιπάρι που είδε τις συμμετοχές του με δύο κολέγια σε φάιναλ φορ (Μασαχουσέτη, Μέμφις) να διαγράφονται από την ιστορία λόγω παραβάσεων αλλά σήμερα κάθεται κανονικά στον πάγκο μιας ομάδας που είχε περάσει και ο Ρικ (Κεντάκι) και είναι ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους κολεγιακούς προπονητές. Ακόμη και ο Σον Μίλερ, κόουτς της Αριζόνα, που το πανεπιστήμιο του βρέθηκε μπλεγμένο στο ίδιο σκάνδαλο και οι ασίσταντ του είχαν ανάμειξη με τον ίδιο τρόπο που είχαν οι αντίστοιχοι του Πιτίνο στο Λούιβιλ δεν έχασε ποτέ τη δουλειά του. Δεν θέλω να καταθέσω δημόσια όσα μου είπε ένα βράδυ στη διάρκεια ενός ταξιδιού ο Πιτίνο για αυτό το θέμα. Απλά θα παραπέμψω τους ενδιαφερόμενους στον πρόλογο του βιβλίου του (Πιτίνο, η ιστορία μου) που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Belle epoque για να αντιληφθούν πόσο πειραγμένος ήταν με όσα έγιναν το 2017. Με απλά λόγια που ενδεχόμενα δεν θα διαβαστούν πολύ ευχάριστα από τους φίλους του Παναθηναϊκού: Ο Πιτίνο ανάμεσα σε ένα πιθανό φάιναλ φορ της ευρωλίγκα και μια καλή πορεία του Αϊόνα στην επόμενη March Madness τέτοια εποχή του χρόνου ξέρει τι προτιμάει. Και δεν συζητάμε καν την προοπτική να αναμορφώσει σε τέτοιο βαθμό το Αϊόνα ώστε να το οδηγήσει σε ένα από τα επόμενα φάιναλ φορ και να μπει ‘’πωλών τοις μετρητοίς’’ σε ένα γήπεδο με 60.000 θεατές φορώντας το θρυλικό λευκό κουστούμι του που μάλλον δεν έφερε ποτέ στην Ελλάδα!

Η συμφωνία του Πιτίνο με το Αϊόνα λογικά είχε κλείσει όταν πριν από μερικές μέρες με το ‘’πάγωμα’’ της Ευρωλίγκα χρησιμοποίησε μια από τις άδειες που προβλεπόταν στο συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό και γύρισε στη Νέα Υόρκη. Το ποστ του στο τουίτερ έμοιαζε με ένα δελφικό χρησμό, λίγο αποχαιρετισμός και λίγο ΄’’ελπίζω να σας ξαναδώ’’. Την ίδια ώρα στο πανεπιστήμιο της Αϊόνα οι ιθύνοντας ‘’υποχρέωναν’’ τον επί δεκαετία κόουτς της ομάδας Τομ Κλούες να υποβάλλει την παραίτηση του μετά από μια μέτρια χρονιά που η ομάδα δεν είχε ελπίδες να παίξει στη March Madness και ο νέος πρόεδρος των αθλητικών προγραμμάτων Σίμους Κάρεϊ πήρε τηλέφωνο ένα άνθρωπο που γνώριζε και εμπιστευόταν για να του δώσει την ευκαιρία που περίμενε εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο Κάρεϊ την εποχή που ο Πιτίνο δούλευε στο Κεντάκι ήταν πρόεδρος αθλητικών προγραμμάτων σε ένα πολύ μικρότερο κολέγιο της περιοχής, ενώ είναι και οι δύο Νεουρκέζοι. Πρόσφερε στον Πιτίνο το τέλειο πακέτο: Επιστροφή στο NCAA και μια δουλειά τριάντα λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι του. Και μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Ο μεγαλύτερος booster του πανεπιστημίου Ρόμπερτ Πλέντα είναι ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων στάβλων παραγωγής αλόγων στη Νέα Υόρκη. Ότι ακριβώς αποτελεί την μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα του Πιτίνο πίσω στο Κεντάκι εδώ και δύο δεκαετίες. Και αν κάποιος δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη booster ας το ψάξει λίγο παραπάνω στο διαδίκτυο και θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η παρουσία τέτοιων ανθρώπων σε ένα κολεγιακό πρόγραμμα. Ακόμη καλύτερα: Μέρες που είναι και λόγω….εγκλεισμού ας δει την ταινία ‘’Blue Chips’’. Θα μάθει πιο πολλά από όσα μπορούμε να γράψουμε…

Το θέμα βέβαια δεν είναι η Αϊόνα αλλά τι θα γίνει με τον Παναθηναϊκό και την εθνική ομάδα. Ο Πιτίνο δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει εφόσον η Ευρωλίγκα μετά τις 11 Απριλίου ξαναρχίσει τη δράση της. Και θα το κάνει αν η λίγκα δεν βάλει ‘’λουκέτο’’.  Παρότι είναι δεδομένο ότι ποτέ δεν ένιωσε άνετα με τις συνθήκες δουλειάς του στην Ελλάδα. Τα είπε φεύγοντας πέρσι το καλοκαίρι, τα έχει πει στις τετ-α-τετ συναντήσεις του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και παρότι στη χώρα μας πέρασε καλά, εισέπραξε πολύ αγάπη και εκτίμηση ήταν μαθημένος αλλιώς: Με ένα γήπεδο δικό του για χρήση ότι ώρα το ήθελε, ένα γήπεδο με θέρμανση και κλιματισμό, με ιδιωτικές πτήσεις για την ομάδα, με ένα προσωπικό γραφείο που δεν μυρίζει….μούχλα. Ακόμη και στο ‘’άσημο’’ Αϊόνα που παίζει σε ένα γήπεδο, όχι μεγαλύτερο από αυτό του Περιστερίου, θα βρει αυτά που ψάχνει. Ας προσθέσουμε και στην εξίσωση κάτι ακόμη που μικρή σχέση έχει με όλα αυτά: Στα 67 του χρόνια ο Πιτίνο δεν είχε ποτέ επιτυχία στο ΝΒΑ, αν και προσπάθησε δύο φορές και στο προπονητικό DNA του δεν είναι γραμμένη η δουλειά με επαγγελματίες. Ο χαρακτήρας του και τα επικοινωνιακά του χαρίσματα είναι φτιαγμένα για να δουλεύει με ‘’υπό κατασκευή’’ μπασκετμπολίστες. Η ικανότητα του να δημιουργεί κίνητρα με διάφορα τρικ ήταν και μάλλον παραμένει ιδανική για κολεγιόπαιδα. Στον Παναθηναϊκό όλα αυτά λειτούργησαν πέρσι όταν η ομάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού και την οδήγησε στα πλέι οφ αλλά ήταν ολοένα και πιο φανερό ότι φέτος λειτουργούσαν λιγότερο. Ο Πιτίνο ήταν μαθημένος για σχεδόν 40 χρόνια να λειτουργεί πάνω από τις ομάδες του, ο προπονητικός εγωισμός του να είναι κυρίαρχος και να μη λειτουργεί κάτω από ομάδες, διοικήσεις και παίκτες. Αυτό σε απόλυτο βαθμό και χωρίς….εκπτώσεις. Η ανάγκη τον έκανε να τις δεχτεί στην Ελλάδα.

Το θέμα της επιστροφής ή όχι του Πιτίνο είναι ένα μπαλάκι που πλέον έχει στα χέρια του ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Νομίζω ότι η απάντηση έχει δύο και όχι ένα σκέλη. Το πρώτο ερώτημα είναι για την ώρα αναπάντητο: Θα αρχίσει ξανά η Ευρωλίγκα; Πότε και πότε θα τελειώσει; Το δεύτερο είναι πολύ πιο απλό. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μια ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον προπονητή που έφερε δύο φορές στην Ελλάδα χωρίς κανένα προσωπικό κόστος, χωρίς αντιπαλότητα και χωρίς ένταση. ‘’Διάλεξες, έφυγες, σε ευχαριστούμε και φίλοι να μείνουμε’’. Φυσικά δεν είμαι ο αρμόδιος να δώσει απάντηση σε κανένα από τα δύο ερωτήματα αλλά μάλλον τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι μας την απάντηση στο δεύτερο.

Το μεγαλύτερο πρακτικά πρόβλημα το έχει πλέον η εθνική ομάδα. Αν πιστέψουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε κάποιας μορφής έγγραφη συμφωνία (ας μου επιτραπεί προσωπικά να αμφιβάλλω αλλά χωρίς αποδείξεις περί του αντιθέτου) το όλο θέμα είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πιτίνο. Ο ίδιος θέλει να κοουτσάρει την εθνική ομάδα ή τουλάχιστον αυτό λέει. Αλλά και πάλι ο χρόνος και οι γενικότερες εξελίξεις θα αποτελέσουν καταλύτη. Θα γίνει το Προολυμπιακό τουρνουά; Αν δεν γίνει η συμμετοχή της εθνικής στους Ολυμπιακούς θα αποφασιστεί και θα κριθεί, όπως και για όλες τις άλλες ομάδες, με ένα σύστημα επιλογής από τη ΦΙΜΠΑ. Εάν υποθετικά μιλώντας η εθνική πάρει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς ο Πιτίνο σίγουρα θέλει να είναι εκεί. Για δεκάδες διαφορετικούς λόγους. Αλλά εδώ μπαίνει ένα νέο πρόβλημα στην εξίσωση: Οι Ολυμπιακοί είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου και να τελειώσουν στις 9 Αυγούστου. Το Αϊόνα δεν έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις αλλά το καλοκαίρι είναι το κατ΄ εξοχήν διάστημα που οι κολεγιακοί προπονητές αξιοποιούν για το recruiting νέων παικτών. Ο Πιτίνο από το….Τόκιο θα είναι πολύ δύσκολο να στρατολογήσει την πρώτη γενιά δικών του παικτών στο κολέγιο.

Η ουσία πάντως είναι μια: Τον Πιτίνο τον…..δανειστήκαμε από το κολεγιακό μπάσκετ για λίγο. Ένα….λίγο που κράτησε….λίγο παραπάνω και ίσως διαρκέσει και λίγο….περισσότερο. Όχι όμως για πάντα. Με απλά λόγια: Ο Πιτίνο επιστρέφει εκεί που πάντα ήθελε να είναι και εκεί που ανήκει!

Δεν τελειώσαμε…. Ένα πολύ ενδιαφέρον αλλά μελλοντολογικό σενάριο που μου μετέφεραν από τις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το κολεγιακό μπάσκετ λέει τα εξής: Το NCAA δεν έχει τερματίσει την έρευνα για τις παραβάσεις του Λούιβιλ στο σκάνδαλο του 2017. Αντίθετα τις συνεχίζει. Ο Πιτίνο αυτή τη στιγμή είναι καθαρός, δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν η έρευνα βγάλει στην επιφάνεια κάποια νέα στοιχεία. Με τον Αμερικανο-ιταλό κόουτς ξανά ενεργό ίσως το NCAA αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του και ενδεχόμενα η επιστροφή του να είναι πολύ πιο σύντομη και περιορισμένη χρονικά. Και επειδή όλοι πια ξέρουμε ότι ο Πιτίνο πριν και πάνω απ΄ όλα είναι ένας τύπος με πολύ υψηλό IQ που δεν κάνει και δεν λέει τίποτα στην τύχη το να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες μιας πιθανής επιστροφής στην Ελλάδα ίσως είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Ίσως και όχι. Αλλά ο αγαπητός Ρικ σε μια άλλη ζωή μπορεί να ήταν η μετενσάρκωση της Δελφικής Πυθίας και όσα λέει διαβάζονται ή ερμηνεύονται και έτσι και αλλιώς. Σίγουρα, όμως είτε μείνει, είτε φύγει θα μας απασχολήσει ξανά και συνεχώς τους αρκετούς επόμενους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι η επαγγελματική εμπειρία δίπλα και κοντά σε ένα τέτοιο άνθρωπο για τον υπογράφοντα ήταν και παραμένει ανεπανάληπτη.

ΥΓ Και για να μην κατηγορηθώ ως μετά Χριστό προφήτης τι ακριβώς έπαιρνε ο Παναθηναϊκός και το ρίσκο της υπόθεσης Πιτίνο τα έγραψα όταν πρωτοπάτησε το πόδι του στη χώρα μας. Ευτυχώς τα γραπτά μένουν.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This