Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Θεοφίλη

Πιθανότατα το όνομα Αϊζάια Ουάσινγκτον δεν σας λέει κάτι, εκτός αν είστε κάποιος… εθισμένος στο κολεγιακό μπάσκετ και περνάτε τα βράδια σας βλέποντας τη δράση στο NCAA. Ο Ρικ Πιτίνο, πάντως, οφείλει να τον ξέρει και θα τον μάθει ακόμη καλύτερα.

Πρόκειται για τον 21χρονο πόιντ γκαρντ του κολεγίου Iona, το οποίο θα προπονεί από τη νέα σεζόν και για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Αμερικανός Hall Of Famer. Η υπόθεση όμως με την επικείμενη συνεργασία τους, για τους Αμερικανούς τουλάχιστον, έχει… ζουμί.

Ας ξεκινήσουμε με την παρουσίαση ενός background για τον Ουάσινγκτον που θα καταλήξει στο να συνδέσουμε την πορεία του με τον νέο του προπονητή. Ο βραχύσωμος γκαρντ μεγάλωσε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και πήγε στο High School St. Raymond’s, όπου άρχισε να φτιάχνει το όνομά του. Είναι χαρακτηριστικό πως είχε αξιολογηθεί από τους αναλυτές ως ο Νο. 1 πόιντ γκαρντ της ηλικίας του στη Νέα Υόρκη και μέσα στο Top-100 των projects όλης της χώρας.

Μέχρι τώρα, στην κολεγιακή του πορεία, δεν έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει star του ΝΒΑ και προφανώς περιμένει από τον κόουτς Πιτίνο να τον βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ή, τουλάχιστον, να το κάνει καλύτερα από τον… κόουτς Πιτίνο. Μπερδευτήκατε;

Το 2017, ο γιος του Ρικ Πιτίνο, Ρίτσαρντ, «στρατολόγησε» τον Ουάσινγκτον και τον έπεισε να ξεκινήσει την καριέρα του στο NCAA με τη φανέλα του Minnesota, το οποίο κοουτσάρει. Τώρα, μάλλον, αρχίζετε να καταλαβαίνετε τη σύνδεση.

Στην πρώτη του σεζόν (2017/18), ο Ουάσινγκτον είχε μια αξιοπρεπή παρουσία μετρώντας κατά μέσο όρο 8.7 πόντους, 2.6 ασίστ και 2.3 ριμπάουντ, ενώ έκανε και το ρεκόρ καριέρας του με 26 πόντους κόντρα στο Michigan. Τη δεύτερη σεζόν, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν εξίσου καλά (4.3π., 2.8ασ.).

Ο μειωμένος χρόνος συμμετοχής του Ουάσινγκτον αποτελούσε σταθερά το αντικείμενο των ερωτήσεων που υποβάλλονταν στον Ρίτσαρντ Πιτίνο εκείνη τη σεζόν μ’ εκείνον να απαντά πως θέλει έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του να έρχεται από τον πάγκο. Μάλιστα, δεν είχε διστάσει να πει πως θεωρεί τα social media… ευχή και κατάρα για τον νεαρό.

«Εξαιτίας τους status του στα social media, φαίνεται πως έχει τοποθετηθεί ο πήχης των προσδοκιών για εκείνον ψηλότερα από ο,τι θα έπρεπε. Είναι καλός παίκτης και θα γίνει καλύτερος, αν συνεχίσει να βελτιώνεται» είχε πει ο Πιτίνο για τον Ουάσινγκτον των 629 χιλιάδων followers στο instagram. Κι αν θέλετε ένα… μέτρο σύγκρισης, ο Άντονι Έντουαρντς του Georgia που οδεύει προς το Νο. 1 του φετινού draft δεν ξεπερνά για πολύ τις 150 χιλιάδες followers.

Και φτάνουμε στον Πιτίνο… senior: ο Ρικ Πιτίνο θα είναι πια ο νέος προπονητής του ανερχόμενου γκαρντ με το twitter να παίρνει «φωτιά» σχετικά με το ότι ο Ουάσινγκτον… άφησε τον έναν Πιτίνο για να καταλήξει εν τέλει στα χέρια του άλλου. Αυτό φυσικά προέκυψε, καθώς ήδη από το καλοκαίρι του 2019 ο 21χρονος φορά την φανέλα του Ioan. Μάλιστα, κάποιοι θυμήθηκαν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο 67χρονος για εκείνον κι είχαν κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες του γιου του.

«Ο Ρίτσαρντ έχει μια σπουδαία ομάδα, μου αρέσει πολύ. Δεν τρελαίνομαι για τη θέση του πόιντ γκαρντ. Νομίζω ότι χρειαζόταν κάτι άλλο. Τώρα, αν ο Αϊζάια Ουάσινγκτον μπορεί να ωριμάσει έξω από τον κόσμο των social media, τότε υπάρχει μεγάλη προοπτική. Αν όχι, θα πρέπει να βρουν έναν άλλον πόιντ γκαρντ και να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση» ήταν το… φαρμακερό σχόλιο του Ρικ.

Κάπως έτσι, η δεύτερη σεζόν του 21χρονου στο κολέγιο Iona θα τον φέρει μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς θα συνεργαστεί με έναν Hall of Famer προπονητή και θα κληθεί να τον πείσει πως το κομμάτι των social media δεν περνά τις τέσσερις γραμμές του παρκέ για εκείνον.

Πάντως, οι Αμερικανοί έδωσαν έξτρα… ίντριγκα στο story παρουσιάζοντας ένα tweet, το οποίο όμως φέρεται να έμεινε στον «αέρα» του twitter για λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Ουάσινγκτον το σβήσει. «Όχι, σας παρακαλώ όχι» είχε γράψει, όπως αυτό μπορεί να μεταφραστεί.

Λίγο αργότερα, βέβαια, ο Ουάσινγκτον έκανε νέο post που παραμένει στον… αέρα και στο οποίο αναφέρει: «Πάμε να τα καταφέρουμε, Hall of Famer».

Είναι βέβαιο πως τα αμερικανικά media, που… τρίβουν τα χέρια τους για τέτοιες ιστορίες, περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Αν δουλέψει, δεν αποκλείεται ο Ουάσινγκτον να εκτοξεύσει το ταβάνι του. Αν όχι, μια ματιά στα social media θα έχει ενδιαφέρον.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This