Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Ως domino effect περιγράφονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες ξεκινούν από κάπου. Δεν ξέρω βέβαια, αν έχεις ασχοληθεί ποτέ με το παιχνίδι που λέγεται domino. Αν δηλαδή, έχεις στήσει τα σχετικά ‘τουβλάκια’. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν, πρώτα να σου δείξω και μετά να συνεχίσουμε.

Πάμε τώρα, στην εφαρμογή του παιχνιδιού στους πάγκους της Euroleague. Υπάρχουν καλοκαίρια που δεν κουνιέται άνθρωπος στους πάγκους των ομάδων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ή γίνεται το πολύ μια αλλαγή. Το προσεχές καλοκαίρι, εφόσον όλα πάνε καλά, ‘πατάξουμε’ (καλύτερα, θέσουμε υπό έλεγχο) τον κορονοϊό, επιστρέψουμε στην κανονικότητα (χωρίς παρεξήγηση) και ολοκληρωθούν τα απανταχού πρωταθλήματα, η πραγματικότητα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης αναμένεται να είναι άρδην διαφορετική.

Το πρώτο ‘τουβλάκι’ ήταν και παραμένει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, παρά τις εξελίξεις που προέκυψαν και αφορούν τον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, μετά την ενημέρωση που ‘ταξίδεψε’ από τις ΗΠΑ και κατά την οποία ο Ρικ Πιτίνο θα κάθεται στον πάγκο κολεγίου της Νέας Υόρκης την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Με τους ‘πράσινους’ έχει υπογράψει και για τη σεζόν 2020-21. Ο καημός του όμως, ήταν να επιστρέψει στις ΗΠΑ και στη δουλειά του, το NCAA, μετά την απόλυση του (ο αστικός θρύλος έκανε λόγο για ισόβια αποβολή), λόγω της εμπλοκής του ονόματος του, ως κόουτς του Λούιβιλ, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας που έγινε ‘δίνω τα πάντα αρκεί να ‘καθαρίσω’ το όνομα μου‘.

Και κάπως έτσι, έληξαν με συμβιβασμό (και ό,τι συνεπάγεται της λέξης αυτής) οι τρεις μεγάλες (ομοσπονδιακές) δικαστικές υποθέσεις που υπήρχαν και τον αφορούσαν. Θα έλεγε κανείς πως ο Αμερικανός ‘χρησιμοποίησε’ την Ελλάδα (σε επίπεδο συλλόγου με τον Παναθηναϊκό και σε επίπεδο εθνικών ομάδων), ώστε να κερδίσει τη μεγάλη επιστροφή. Ο Γιάννης Ζωιτός έγραψε για τους 12 προπονητές που μπορούν να αντικαταστήσουν τον Hall of Famer. Ας επιστρέψουμε στο domino effect για να δούμε λίγο πιο ρεαλιστικά τα όσα μπορούν να συμβούν.

Ο Γιώργος Βόβορας είναι η χρυσή εφεδρεία που μπορεί να θεωρηθεί και έως επένδυση, καθώς δεν έχει φθαρεί.  Και για αυτό τοποθετείται στο Νο1 της λίστας, αλλά και στην πρώτη καρέκλα άπαξ και ολοκληρωθούν τα φετινά πρωταθλήματα.

Πίσω στον “Ζοτς”, έχει συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε που λήγει αυτό το καλοκαίρι. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ποσό των 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων, δίπλα στο ‘ετήσιος μισθός του προπονητικού τιμ’. Ο ίδιος φέρεται να λαμβάνει τα 2 εκατομμύρια. Φέτος δεν θα έλεγες πως ήταν η χρονιά του. Αντιθέτως, θα έλεγες ότι είναι η χειρότερη σεζόν της καριέρας του, με τους λόγους να ποικίλουν.

Λίγο πριν γίνουμε έρμαια των διαθέσεων του κορονοϊού, το ρεπορτάζ της γείτονας ήθελε τη Φενέρμπαχτσε να του ‘χει προσφέρει νέο συμβόλαιο, για τα μισά χρήματα -και εκείνον να αρνείται, κάτι που έκανε όταν τα νούμερα αυξήθηκαν κατά τι. Άνθρωποι του Σέρβου κόουτς επέμεναν πως δεν υπάρχει κάποια πρόταση -πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ενημέρωση της διάθεσης που έγινε προφορικά. Εν τοιαύτη περιπτώσει, το τελευταίο άρθρο που γράφτηκε και τον αφορούσε ήταν στο Basketball.com.tr σύμφωνα με το οποίο “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με την Φενέρ να ετοιμάζεται να επιμηκύνει τη συνεργασία με τον θρυλικό προπονητή, κάτι που θέλει να επιτύχει πριν το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Η είδηση αυτή αγαλλίασε τις ψυχές των φιλάθλων που ανησυχούν για τις εξελίξεις”. Βάλε μια άνω τελεία εδώ: οι φίλαθλοι της Φενέρμπαχτσε έχουν ως κατ’ αρχάς καημό όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο, όπου φέτος ο οργανισμός επίσης, δεν διαγράφει θαυμαστή πορεία (ενώ υπάρχουν οφειλές σε όλα τα τμήματα). Σε επικοινωνία με Τούρκο ρεπόρτερ, άκουσα τη φράση ‘αν φύγει ο Ομπράντοβιτς θα είναι το τέλος εποχής της ομάδας’, κάτι που δείχνει το πώς προσεγγίζουν την παρουσία του αυτοί που είναι κοντά στις εξελίξεις -μαζί και το άγχος που δημιουργείται στους διοικούντες.

Το άρθρο αποκάλυψε πως το θέμα του Ομπράντοβιτς το χειρίζεται πια, προσωπικά ο Αλί Κοτς (πρόεδρος του οργανισμού και μέλος της οικογένειας που ‘χει οκτώ μέλη στη λίστα του Forbes με τους 100 πιο πλούσιους Τούρκους -συνολικά είναι 80.810.000 νοματαίοι) και πως ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι θα παραμείνει στη θέση του GM. Ενδεχομένως αυτή να είναι η διάθεση, αλλά συμβόλαιο σχετικό δεν έχει υπογραφεί. Κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν, έγινε μια συζήτηση, που δεν προχώρησε ποτέ σε επίπεδο εγγράφων, με τους διοικούντες να περιμένουν την ολοκλήρωση της χρονιάς. Και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν άρεσε στον ‘Ζοτς’, με φίλα προσκείμενους να λένε πως είναι διατεθειμένος να μείνει εκτός για την ερχόμενη σεζόν, αν δεν ικανοποιηθούν τα ‘θέλω’ του. Επειδή τα ‘χουμε δει αυτά και στην Ελλάδα (γενικά) ας πούμε πως η Φενέρ κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει πως κάνει τα πάντα -ενώ ξέρει πως δεν υπάρχει τύχη.

Αντιλαμβάνεσαι πως αυτό σήμερα είναι και ενδεχομένως, αύριο να μην είναι (εδώ που φτάσαμε με την κατάσταση που ζούμε, ως πλανήτης). Ας πούμε λοιπόν, ότι ο Ομπράντοβιτς ολοκληρώνει το συμβόλαιο του και φεύγει από τη Φενέρ. Και θα το πούμε αυτό, διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οργανισμός έχει ήδη επικοινωνήσει με άλλους κόουτς, ώστε να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Το πρώτο τηλεφώνημα φέρεται να έγινε στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος όχι μόνο έχει συμβόλαιο με τη Ζάλγκιρις και για του χρόνου, αλλά είναι κοντά στο εκατομμύριο. Το μόνο που ενδεχομένως, να τον οδηγήσει στο να αλλάξει μετερίζι είναι οι φιλοδοξίες του και το πέρασμα στο επόμενο επίπεδο.

Ο ‘Σάρας’ φέρεται να είναι και στα ‘θέλω’ της ΤΣΣΚΑ, εφόσον ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Δημήτρη Ιτούδη ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου (το συμβόλαιο λήγει το 2022). Οι πληροφορίες θέλουν τον Έλληνα προπονητή να ενδιαφέρεται να δοκιμάσει το ΝΒΑ (είναι γνωστές οι σχέσεις που ‘χει αναπτύξει μέσα στα χρόνια με τους Πίστονς -και άλλους οργανισμούς). Εφόσον ωστόσο, δεν βρει αυτό που πραγματικά επιθυμεί, θα μείνει στην Ευρώπη. Και χωρίς άγχος, θα ακούσει προσφορές.

Κάτσε όμως, γιατί δεν τελείωσα με τον Γιασικεβίτσιους, ο οποίος -όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι από τότε που αποφάσισε να γίνει κόουτς- είναι και στο ‘μπλοκάκι’ της Μπαρτσελόνα, που ολοκληρώνει αυτήν τη σεζόν τη συνεργασία της με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς. Τις προηγούμενες φορές, οι συζητήσεις φέρονται να μην τελεσφόρησαν, καθώς οι ‘μπλαουγκράνα’ δεν ‘έδωσαν’ στον ‘Σάρας’ ποτέ την πλήρη ευθύνη της ομάδας. Προτίμησαν να διατηρήσουν τον τελευταίο λόγο σε όλες τις εξελίξεις (από μεταγραφές έως οτιδήποτε άλλο), μολονότι τα είχαν κάνει μαντάρα και δίχως να αλλάξουν τους υπεύθυνους. Αν αλλάξουν τακτική αυτήν τη φορά, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και οι νικητές. Που σημαίνει πως η Φενέρ και η ΤΣΣΚΑ θα συνεχίσουν να ψάχνουν -με τους Ρώσους να ‘χουν την ‘ασφάλεια’ του Ιτούδη.

Από εκεί και πέρα, προπονητή αναζητά η Μπάγερν Μονάχου (με τον GM Μάρκο Πέσιτς να δηλώνει πως το τμήμα εκτιμά πως θα ‘χάσει’ 1.000.000 ευρώ από τον κορονοϊό -θέλοντας να δείξει πως όπου και αν πάει δεν έχει ανεξάντλητο μπάτζετ), ενώ στη λίστα θα προστεθεί και η Χίμκι, αν ο Ρίμας Κουρτινάιτις δεν πάρει τον τίτλο στη VTB League (υπάρχει αυτός ο όρος για να ενεργοποιήσει το +1 που ‘χει στο συμβόλαιο του).

Όλα αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα, που δεν είναι γνωστές οι συνέπειες του κορονοϊού στα οικονομικά των οργανισμών, καθώς ουδείς μπορεί έστω να δηλώσει με βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Και βεβαίως, όπως διάβασες στην αρχή για να αρχίσει το domino effect πρέπει να ‘πέσει’ το πρώτο ‘τουβλάκι’.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This