Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Η εκπομπή ‘Good Morning America’ προβάλλεται στην αμερικανική τηλεόραση επί 44 χρόνια (Γιώργο Παπαδάκη beat that). Ανήκει στο ΑΒC και από το καλοκαίρι του 2012 είναι ‘το πρωινό πρόγραμμα με τους περισσότερους τηλεθεατές, στο σύνολο’. Εκεί λοιπόν, εμφανίστηκε ο Ντόνοβαν Μίτσελ για να εξηγήσει την ιδιαιτερότητα και την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Κράτα πως αυτοί δεν είναι καιροί για να δείχνεις πόσο κοινωνικός είσαι. Είναι η εποχή που ο καθένας πρέπει να μάθει να ζει με τον εαυτό του.

Στο video που προηγήθηκε της ‘εμφάνισης’ του παίκτη της Γιούτα, υπήρχαν εικόνες από την ημέρα που έβαλε άνω τελεία το ΝΒΑ, λόγω κορονοϊού. Η αρχική απόφαση ήταν να ‘κλείσει’ η λίγκα για 30 μέρες, με τη νέα οδηγία του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) να αναφέρει πως απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 50 ανθρώπων, στον ίδιο χώρο, για οκτώ εβδομάδες. Άρα εφόσον όλα πάνε καλά οι επαγγελματικές λίγκες στην Αμερική, το νωρίτερο που μπορεί να συνεχιστούν είναι τα μέσα του Μάη.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά το ΝΒΑ διεκόπη την ημέρα που ο Ρούντι Γκομπέρ έγινε ο ‘patient zero’. Στο ρεπορτάζ επισημάνθηκε πως, παραμονή του lockdown, ο Γάλλος αποπειράθηκε να διακωμωδήσει τον παγκόσμιο πανικό, ακουμπώντας όλα τα μικρόφωνα και τα recorders που είχε μπροστά του, σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολούθησε το ‘λουκέτο’ και η ενημέρωση πως οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλοι οι Τζαζ βρήκαν πως ο συμπαίκτης του ‘καλύτερου αμυντικού της χρονιάς’, Ντόνοβαν ήταν επίσης θετικός. Λίγες μέρες μετά προστέθηκε στη λίστα των ασθενών ο Κρίστιαν Γουντ, φόργουορντ των Πίστονς, ο οποίος είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Γκομπέρ, την εβδομάδα της διάγνωσης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Thanks to everyone who has been reaching out since hearing the news about my positive test. We are all learning more about the seriousness of this situation and hopefully people can continue to educate themselves and realize that they need to behave responsibly both for their own health and for the well being of those around them. I appreciate the authorities in Oklahoma who were helpful with the testing process and everyone from the @utahjazz who have been so supportive. I am going to keep following the advice of our medical staff and hope that we can all come together and be there for each other and our neighbors who need our help❤️?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Donovan Mitchell (@spidadmitchell) στις

Ο All Star πόιντ γκαρντ των ‘Μορμόνων’ είχε γράψει στο Instagram πως ‘καλώς εχόντων των πραγμάτων ο κόσμος θα ενημερωθεί για την κατάσταση και θα αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το καλό του ίδιου αλλά και όσων βρίσκονται γύρω του’.

Προφανώς και ο Γκομπέρ ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και ευχήθηκε να δείξουν όλοι τη δέουσα σοβαρότητα, με τον Μίτσελ να ομολογεί πως αρχικά ένιωσε οργισμένος για το αλαφροΐσκιωτο του συμπαίκτη του. Από τη μέρα της διάγνωσης του, ο Γάλλος έχει απολογηθεί ουκ ολίγες φορές, ομολογώντας ότι ήταν απρόσεχτος. Μίλησε μαζί του ο Μίτσελ; “Για να είμαι ειλικρινής, χρειάστηκα λίγο χρόνο για να ηρεμήσω. Διάβασα και άκουσα όσα έχει πει. Χαίρομαι που είναι καλά, χαίρομαι που είμαι καλά. Το ευτυχές είναι ότι διαγνωστήκαμε μόνο εμείς οι δύο με τον ιό και όχι όλη η ομάδα. Στο τέλος της ημέρας, εμείς οι δυο δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι, οπότε χαίρομαι που το θέμα περιορίστηκε σε εμάς”.

Στη σύνδεση που έγινε μέσω Skype, ο 23χρονος ‘βγήκε’ από το σπίτι του και στην πρώτη ερώτηση (αν είναι καλά) “είμαι (παύση) είμαι (χαμόγελο) καλά. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Είμαι σε περιορισμό. Δεν έχω πυρετό ή άλλα συμπτώματα, μέχρι τώρα. Είμαι ευλογημένος που είμαι καλά”. H αμηχανία του στην πιο απλή -και κοινότυπη- ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένο λόγο. “Οι γιατροί μου είπαν να μείνω σε απομόνωση. Δεν έχω συμπτώματα, κάτι που είναι ιδιαίτερο. Δεν είχα συμπτώματα ούτε όταν διαγνώστηκα με τον κορονοϊό. Δεν ένιωθα άρρωστος. Σε όποιον με ρωτά του απαντώ νιώθω έτοιμος να μπω σε σειρά επτά αγώνων από αύριο κι όλας”.

Ο πατέρας του εργάζεται για τους New York Mets, οι οποίοι επίσης, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Ήταν αρνητικές. Του ζήτησαν να εξηγήσει πώς είναι το τεστ -τη διαδικασία, ώστε να τη γνωρίζουν όσοι θέλουν να υποβληθούν σε αυτή. “Έχει ενδιαφέρον. Όπως ξέρετε όλοι κάναμε το τεστ. Μας έβαλαν μια μπατονέτα μέσα στο λαιμό, για 15”. Ένιωσα τη μεγαλύτερη δυσφορία που ‘χω νιώσει ποτέ. Στο τέλος έτρεχαν δάκρυα από τα μάτια μου. Ήταν σίγουρα ιδιαίτερο, αλλά είμαι ευτυχής που ‘χα τη δυνατότητα να κάνω το τεστ”.

“Είμαι ασυμπτωματικός. Θα μπορούσα να περπατήσω στο δρόμο και αν δεν ήξερε ο κόσμος ότι έχω τον ιό, δεν θα το καταλάβαινε κανείς. Έχω την αίσθηση πως αυτό είναι το πιο τρομακτικό πράγμα με αυτόν τον ιό. Μπορεί να νιώθεις μια χαρά, να είσαι μια χαρά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς ή με ποιον ζει στο σπίτι αυτός που μιλάς”.

Ο Μίτσελ αντιμετωπίζει το ίδιο θέμα με όλους όσοι βρίσκονται, για πρώτη φορά, με άπλετο χρόνο στα χέρια τους και δεν ξέρουν πώς να τον διαχειριστούν, ενώ είναι κλεισμένοι σπίτι. Τον ρώτησαν πώς περνά τις μέρες του, στην απομόνωση. Απάντησε “με ΝΒΑ 2K και παρακολουθώντας ταινίες. Πολλοί ΝΒΑers έχουν πει πως περνούν ώρες, βλέποντας highlights. Το κάνω κι εγώ αυτό. Πολύ. Παρακολουθώ τον εαυτό μου στο κολέγιο, στο ΝΒΑ. Μου ‘ξυπνά’ αναμνήσεις. Αλλά μου λείπει το παιχνίδι. Μου λείπουν οι καλύτεροι φαν του κόσμου, που είναι αυτοί του ΝΒΑ”.

Από την απομόνωση κάνει και κάτι ακόμα. “Δουλεύω μαζί με το εκπαιδευτικό σύστημα συγκεκριμένης περιοχής στο Σολτ Λέικ Σίτι (Salt Lake City Granite School District). Είναι περίπου 88 με 90 σχολεία και 66.000 μαθητές. Βοηθώ στο να μπορούν να λαμβάνουν τα γεύματα τους, τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία. Αυτή η συγκεκριμένη περιοχή της πόλης είναι το σπίτι κάποιων εκ των πιο ευάλωτων παιδιών και ήθελα να κάνω κάτι. Όπως είπα και πριν, ο χρόνος θα δείξει τι αντιμετωπίζουμε πραγματικά. Κανείς δεν ξέρει την πραγματική φύση του ιού. Για τους γονείς που μπορεί να μην έχουν χρήματα και την ίδια ώρα δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να φάνε ένα πιάτο φαγητό, είναι τρομακτικό -ως συναίσθημα. Θέλησα να κάνω κάτι ”. Κάτι αντίστοιχο κάνει και ο Στεφ Κάρι με τη σύζυγο του, Αϊσα: πρόσφεραν 1.000.000 γεύματα σε μαθητές σχολείων που έχουν ‘κλείσει’. Άλλοι NBAers προσφέρουν χρήματα για τους μισθούς των part-time υπαλλήλων στα γήπεδα που θα χάσουν το εισόδημα τους, για τον καιρό που δεν υπάρχει ΝΒΑ -μεταξύ τους ήταν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. O καθένας κάνει ό,τι θέλει και μπορεί.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This