Επιλογή Σελίδας



Το πρωτάθλημα που δεν έχει λόγο ύπαρξης και η διορθωτική κίνηση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο.

Ο Νίκος Παπαδογιάννης κατεβάζει τα ρολά της τραυματικής σεζόν στη Basket League και σκαλίζει κάτω από την επιφάνεια.

Το χειρότερο πρωτάθλημα από καταβολής επαγγελματισμού ολοκληρώνεται όπως του αξίζει: με ένα μπουρλότο, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο.

Μπορεί το φυτίλι να άναψε από το αόρατο χέρι ενός μικροσκοπικού τρομοκράτη, αλλά η καμένη γη έχει το ίδιο χρώμα, όποιος και αν είναι ο πυρπολητής.

Το μοναδικό μέλημα των δεκατεσσάρων εκπροσώπων που στήθηκαν μπροστά στα έξυπνα τηλέφωνά τους σήμερα το απομεσήμερο ήταν να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατό η σεζόν, ώστε να σταματήσει η διαρροή από τα πορτοφόλια τους.

Υπό άλλες συνθήκες, θα ξεσπούσε κλωτσοπατινάδα για την ανάδειξη πρωταθλητή, για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Εν έτει 2020 και εν μέσω πανδημίας, η λέξη κλειδί στη διαβούλευση δεν ήταν το μπάσκετ, αλλά η «ανωτέρα βία».

Ο περιορισμός της ζημιάς. «Damage limitation», όπως θα ‘λεγε και ο -καλή του ώρα- Ρικ Πιτίνο.

Αυτό που καίει προέδρους, γραμματείς και φαρισαίους είναι πώς θα λυθούν ανέξοδα τα συμβόλαια παικτών και προπονητών με την επίκληση της λεγόμενης force majeure – η οποία, ωστόσο, δεν προβλέπεται σε κανένα επίσημο έγγραφο στον πέραν του ΝΒΑ πλανήτη…

Χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος, προφητεύω ότι η σεζόν 2019-20 θα ακυρωθεί και θα κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο σαν μολυσμένο γάντι χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλητής και χωρίς να δοθούν τα σχετικά πριμ στους διάφορους δικαιούχους.

Είναι αδιανόητο να δοθεί ο τίτλος σε οποιαδήποτε ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος προβλέπει τη διεξαγωγή πλέι-οφ.

Η Λίβερπουλ μπορεί να επικαλεστεί τα μαθηματικά όταν έρθει η ώρα να υπερασπιστεί τα μέχρι τώρα κεκτημένα της (αφού προηγείται με διαφορά 25 βαθμών από τους διώκτες της), αλλά ο Παναθηναϊκός του μπάσκετ όχι.

Όποιος θεωρεί βέβαιη την επικράτησή του σε ένα υποθετικό σενάριο επιστροφής στα γήπεδα για πλέι-οφ, δεν έχει παρά να ψάξει εμπεριστατωμένη απάντηση στο παρακάτω ερώτημα.

Θα κέρδιζε μία σειρά 5 αγώνων απέναντι στην πλήρη ΑΕΚ ή στον πλήρη Προμηθέα ένας Παναθηναϊκός χωρίς λ.χ. τον τραυματία Καλάθη και με υπηρεσιακό προπονητή;

Η σωστή απάντηση δεν είναι «σίγουρα», αλλά «ίσως».

Μόνο αν ο τίτλος κρινόταν στην κανονική περίοδο (όπως στην περίπτωση της …Λίβερπουλ) θα είχε λογική βάση μία «κοινή συναινέσει» πρόωρη απονομή.

Ακόμη και στν τρέχουσα βαθμολογία της Basket League, ωστόσο, η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο δεν είναι 6-7 βαθμοί, αλλά μόλις 2. Και απομένουν έξι αγωνιστικές.   

Όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα που αυτή την εποχή αναζητούν λύσεις ανά τον κόσμο, το σημείο τριβής εδράζεται όχι στην κορυφή, αλλά στην ουρά.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο τίτλος του πρωταθλητή στο ελληνικό μπάσκετ είναι σχεδόν ασήμαντος, εμπορικά και οικονομικά. Όπως και η 2η και η 3η και η 4η θέση.

Περισσότερο για το ονόρε και για τη λεζάντα χρησιμεύει η τσίγκινη κούπα, παρά για να αλλάξει το στάτους του τροπαιούχου.

Ο υποβιβασμός, αντίθετα, απειλεί να κατακρημνίσει μία ομάδα για αρκετά χρόνια και να δημιουργήσει απώλεια στήριξης που δεν επιδιορθώνεται εύκολα.

Ακόμα και για μεγέθη όπως  ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, το Περιστέρι και ο Ηρακλής, η βουτιά στα θολά νερά των μικρών κατηγοριών αποδείχθηκε οδυνηρή και τραυματική.

Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ έχουν κόσμο και όνομα, αλλά κουβαλούν μαζί τους υπέρογκα χρέη και ωκεανούς διοικητικής αστάθειας. Εάν γκρεμοτσακιστούν στην Α2, θα δυσκολευτούν να ορθοποδήσουν. 

Τυχόν υποβιβασμός των δύο άλλοτε κολοσσών της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει για τη μισοδιαλυμένη Basket League καταστροφικό πλήγμα σε όλα τα επίπεδα.

Με χαρά πληροφορήθηκα, ότι οι 14 της τηλεδιάσκεψης εισηγούνται στον υφυπουργό Αθλητισμού όχι την αναδιάρθρωση των κατηγοριών με αύξηση των ομάδων (όπως αρχικά κυκλοφόρησε), αλλά μία κίνηση πρωτοποριακού χαρακτήρα.

Να επιλέξουν ιδίοις αυτών χερσίν τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη Λίγκα της επόμενης σεζόν!

Αυτή η πρωτοβουλία έχει τριπλή στόχευση, αλλά μη περιμένετε να το ομολογήσουν αυτό δημόσια:

1. Την παραμονή του Άρη και του ΠΑΟΚ στην κατηγορία, αφού η συμμετοχή τους θεωρείται καθοριστική για τη βιωσιμότητα του πρωταθλήματος, εμπορικά και αγωνιστικά. Εάν επικυρωθεί ως τελική βαθμολογία η τρέχουσα, θα υποβιβαστούν αμφότεροι, αφού βρίσκονται στη 13η και 14η θέση αντίστοιχα. Το ιστορικό κριτήριο αποτελεί πρόσθετο επιχείρημα στο παραπάνω αίτημα, αλλά η παράδοση είναι έρεισμα λιγότερο ισχυρό. Οι εκπρόσωποι ορισμένων ομάδων της σημερινής Basket League δεν σκαμπάζουν και πολλά από μπάσκετ, ούτε ενδιαφέρονται για τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα.

2. Την επιστροφή του Ολυμπιακού, η απουσία του οποίου έκανε τη Basket League να μοιάζει με ανέκδοτο. Οι προβλέψεις του προηγούμενου καλοκαιριού για μείωση των εσόδων, αποψίλωση του φίλαθλου ενδιαφέροντος και απίσχνανση του κύρους επαληθεύτηκαν απόλυτα. Εάν γίνει αύριο ψηφοφορία, το αποτέλεσμα θα είναι 14-0, άσχετα αν συνοδευτεί από τους γνωστούς λεονταρισμούς. Η νοητή 15η ψήφος θα ανήκει στον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε το κομμάτι του και είναι ώρα να επιστρέψει. Περισσότερο από όλους, χαμένος βγαίνει ο ίδιος. Σημειωτέον ότι ο Ολυμπιακός είναι σήμερα 6ος στη βαθμολογία της Α2, αλλά θα βρισκόταν στη 2η θέση αν δεν ξεκινούσε με -6 βαθμούς.

3. Τον εξοστρακισμό κάποιων τυχοδιωκτών, οι οποίοι βρήκαν το μαγαζί ανοχύρωτο και τρύπωσαν για να θησαυρίσουν. Η πιάτσα βοά για συγκεκριμένες ομάδες (τουλάχιστον δύο), στους αγώνες των οποίων παρουσιάζονται φαινόμενα ύποπτου στοιχηματισμού. Εδώ το σκορ υπέρ του πραξικοπήματος αποκλείεται να είναι 14-0, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι ορισμένοι έντιμοι ανταγωνιστές είναι έξαλλοι με τους όψιμους ντεσπεράντο του χώρου και ψάχνουν τρόπο για να τους εκπαραθυρώσουν από τη Λίγκα. Νομίζω ότι αυτό το στοίχημα είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, με τα δύο που προαναφέρθηκαν.

Αναμένοντας τις επίσημες τοποθετήσεις, υπενθυμίζω ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν βάσει νομοθεσίας στον υφυπουργό Αθλητισμού. Καπιταλισμός, καπιταλισμός, αλλά μέχρι ενός ορίου.

Αποκλείεται ωστόσο να φέρει αντιρρήσεις σε μία ομόφωνη εισήγηση ο άσχετος με τον χώρο Λευτέρης Αυγενάκης, ιδίως αν αυτή συντάσσεται απόλυτα με νόμους και κανονισμούς.

Δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι η διαφοροποίηση της προκήρυξης του Πρωταθλήματος στου κασίδη το κεφάλι είναι δόκιμη, αλλά εδώ μιλάμε για force majeure. Όχι παίξε ούτε γέλασε.

Η ΕΟΚ διέκοψε εξαρχής τις διοργανώσεις που γίνονται υπό τη δική της αιγίδα, οπότε θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την τελική βαθμολογία της Α2, όπου προηγούνται με διαφορά οι Χαρίλαος Τρικούπης, Διαγόρας Δρυοπιδέων.

Βαθμολογικά, η Α1 δεν είναι παρά η κορυφή ενός ντόμινο, το οποίο είτε θα ενεργοποιηθεί με προβιβασμούς, υποβιβασμούς και αναδιαρθρώσεις είτε θα μείνει αμετακίνητο λόγω ανωτέρας βίας.

Άλλωστε, είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν στην ώρα της. Η πανδημία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως διά μαγείας μέσα σε 3-4 μήνες. Η κατάσταση στον πλανήτη θα επιδεινωθεί αισθητά, πριν βελτιωθεί.

Είπαμε, όμως, το αγωνιστικό σκέλος δεν είναι παρά αστερίσκος μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματικές ομάδες με τα συμβόλαια που τρέχουν, τα δεδουλευμένα που εκκρεμούν και τις απαιτήσεις που θα διατυπωθούν.

Το ΝΒΑ έχει τον γάιδαρό του δεμένο αφού όλες οι εργασιακές σχέσεις καθορίζονται με πανίσχυρες συλλογικές συμβάσεις. Αλλά στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα χτίζουμε σε κινούμενη άμμο.

Τώρα που γκρεμίζονται τα πάντα γύρω μας με την κοσμογονία του κορονοϊού, ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This