Επιλογή Σελίδας



Βετεράνος εκπρόσωπος της ΔΟΕ αποκάλυψε στη USA Today πως η απόφαση για την αναβολή των Αγώνων στο Τόκιο είναι ειλημμένη και εντός των προσεχών εβδομάδων θα ανακοινωθούν όσα θα ακολουθήσουν. Δεν μίλησε για το ρόλο που έπαιξε ο Καναδάς, στις εξελίξεις.

Της Νίκης Μπάκουλη

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αναβληθούν, με το πιθανότερο σενάριο να τους θέλει να διεξάγονται το 2021.

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αναβληθούν, με το πιθανότερο σενάριο να τους θέλει να διεξάγονται το 2021.  AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO

δώ ήμασταν τη Δευτέρα 23/3 για να ‘συζητήσουμε’ την προθεσμία που έβαλε η ΔΟΕ (στον εαυτό της), ώστε να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Που έχουν ως ημερομηνία εκκίνησης την 24η Ιουλίου.

Αυτό που δεν περίμενε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν το ‘δεν πάμε στους Αγώνες’ των Καναδών πρώτα και μετά των Αυστραλών, που προέκυψε λίγες ώρες μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη των ‘αθανάτων’. Η Μεγάλη Βρετανία ενημέρωσε ότι θα γίνει η τρίτη της παρέας, με τις Βραζιλία, Σλοβενία και Νορβηγία να αιτούνται της μεταφοράς σε άλλη ημερομηνία. Ακολούθησε η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο για να πει ότι ‘είναι μια σκέψη η αναβολή’, με την έκκληση της οργανωτικής επιτροπής να παρθεί το συντομότερο, μια απόφαση.

Δηλαδή, να μη ‘φάει’ η ΔΟΕ ένα μήνα, έως ότου πει το ‘αναβάλλουμε λόγω κορονοϊού’ -διότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ακύρωσης. Ανώνυμη πηγή -από τη διοργανώτρια αρχή- είχε αποκαλύψει πως οι Ιάπωνες ‘δουλεύουν’ ήδη επί της αναβολής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχες μάθει και για την ‘κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων‘, την οποία είχε εντοπίσει ο Υπουργός Οικονομικός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ιαπωνία, Τάρο Άσο. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε 40 χρόνια δεν γίνονται οι Αγώνες, βάσει προγράμματος.

Τις δυο τελευταίες φορές οι Ολυμπιακοί είχαν ανατεθεί στην Ιαπωνία. Είχε πρόχειρη την πληροφορία, καθώς η ΔΟΕ είχε αναθέσει στην Ιαπωνία τους Ολυμπιακούς του 1940, που αναβλήθηκαν λόγω Σινοϊαπωνικού Πολέμου. Να δούμε όμως, τι ακολούθησε των χωρών που αρνήθηκαν να στείλουν τους αθλητές τους στην Ασία, εφόσον οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποφάσιζαν να προχωρήσουν βάσει πλάνου: η διαβεβαίωση πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την αναβολή, αλλά… δεν μας το λέει ακόμα, γιατί έχει τους λόγους της. Αν θέλουμε το πιστεύουμε.

Ο βετεράνος ‘αθάνατος’ (μη γελάς) Ντικ Πάουντ δήλωσε στην USA Today ότι “βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν έως τώρα, η ΔΕΟ θα προχωρήσει στην αναβολή των Αγώνων. Είναι κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί. Οι παράμετροι δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Αλλά οι Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 24/7. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζω μετά βεβαιότητας”. Είπε και ότι δύσκολα θα μεταφερθούν εντός κάποιων μηνών και πως η τελική απόφαση θα παρθεί αφότου γίνει σύσκεψη με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες των σπορ (που ‘χουν φτιάξει τα προγράμματα τους), τους έχοντες τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων και της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο.

Σημείωσε πως ο Καναδός Πάουντ είναι εκ των πιο ισχυρών μελών της ΔΕΟ, εδώ και δεκαετίες.

Κατά του ιδίου το ρηθέν, τo πιθανότερο σενάριο πια, είναι να μεταφερθούν οι Αγώνες στο 2021 “με τις λεπτομέρειες να συζητούνται τις τέσσερις ερχόμενες εβδομάδες. Περιμένω ωστόσο, πως θα υπάρξει ανακοίνωση, νωρίτερα. Αρχικά θα αναβληθούν οι Ολυμπιακοί και μετά θα αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε τον αντίκτυπο της μεταφοράς τους, που θα είναι τεράστιος’.

Το δεδομένο είναι πως η απόσυρση Καναδά και Αυστραλίας ανάγκασε τη ΔΟΕ να αλλάξει ρότα. Βλέπεις, μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας επέμενε πως οι Αγώνες θα διεξαχθούν -παρ’ ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν την πανδημία οδηγούσαν προς το αντίθετο.

Εφόσον όμως, δεν άλλαζαν μυαλά οι ‘αθάνατοι’, υπήρχε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια.

Για εβδομάδες φαινόταν πως η ΔΟΕ και η Οργανωτική Επιτροπή της Ιαπωνίας βάζουν τα κέρδη προ της δημόσιας υγείας. Κάτι που ουδόλως φάνηκε να ενοχλεί τα μέλη της πρώτης, μέχρι που ήλθε η άρνηση του Καναδά. Σύμφωνα με πληροφορίες της USA Today, οι ομάδες στίβου και κολύμβησης των ΗΠΑ (οι οποίες είχαν αιτηθεί την αναβολή, με επιστολή τους στη ΔΟΕ) έχουν ήδη ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή διενήργησε έρευνα και σε δείγμα 1.780 αθλητών, το 68% απάντησε πως ‘δεν θα είναι δίκαιο να γίνουν οι Αγώνες ως είχαν προγραμματιστεί’.

Και κάπως έτσι, μπαίνει ένα τέλος στην αβεβαιότητα (και το άγχος που τη συνόδευε) που ένιωθαν οι αθλητές, οι οποίοι έχουν ήδη προκριθεί, όπως και οι δεκάδες που εξακολουθούν να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη -με τις σχετικές διοργανώσεις να ‘χουν αναβληθεί.

Να πούμε όμως, ένα ‘μπράβο’ στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά

Το Athletic ασχολήθηκε με το πώς οι Καναδοί αποφάσισαν να κάνουν την επανάσταση και τελικά, να φέρουν την αλλαγή στο ‘περιμένετε και όλα θα γίνουν’ της ΔΟΕ. Η Ρόζι ΜακΛίναν, δυο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στο τραμπολίνο και εκ των πιο δυνατών φωνών στην αθλητική επιτροπή της Canadian Olympic Committee (είναι αντιπρόεδρος), εξήγησε ότι “δεν είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στα σπορ. Είναι η ώρα να κάνουμε φόκους στην υγεία της χώρας”. Η 31χρονη είναι προ της τελευταίας της εμφάνισης σε Αγώνες. Αλλά όπως εξήγησε, αυτό πια είναι ήσσονος σημασίας.

Λίγες ώρες αφότου η ΔΕΟ ανακοίνωσε την Κυριακή 22/3 πως παραμένει αμετακίνητη στη θέση της (να διεξαχθούν οι Αγώνες), αφήνοντας μόνο ένα μικρό ενδεχόμενο να αναβληθούν, η ΜακΛίναν επικοινώνησε με την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της “και συμφωνήσαμε όλοι πως είμαστε ευγνώμονες που οι ‘αθάνατοι’ δεν θα ακυρώσουν τους Αγώνες, αλλά θα τους κάνουν κάποια στιγμή. Την ίδια ώρα, νιώσαμε απογοητευμένοι, από το ασαφές της ανακοίνωσης. Έγινε ξεκάθαρο πως η Επιτροπή έπρεπε να παίξει ηγετικό ρόλο, ώστε να βοηθήσει τους αθλητές να νιώσουν ασφάλεια και τη διαβεβαίωση πως ως χώρα θέτουμε την υγεία ως προτεραιότητα“. Στη συζήτηση που είχε με την COC τόνισε πως η έλλειψη σαφούς εικόνας “αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους αθλητές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα βάλουν σε ρίσκο τις οικογένειες τους, όπως συνεχίζουν τις προπονήσεις, ώστε να είναι έτοιμοι για τις υποχρεώσεις τους“. Οι Καναδοί συζητούσαν εδώ και μια εβδομάδα το πώς θα κινηθούν (μέσω και διαρκής επικοινωνίας με τους γιατρούς) και περίμεναν να τοποθετηθεί η ΔΟΕ πριν αποκαλύψουν τις προθέσεις τους.

“Αυτό που συζητούσαμε δεν ήταν αν θα στείλουμε τις ομάδες μας (αθλητές, προπονητές, μέλη ομάδων) και τους φαν στο Τόκιο, αλλά αν είναι δίκαιο και αρμόζον να ζητήσουμε από τους αθλητές να προπονούνται για αυτούς του Ολυμπιακούς και να θέτουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειες τους και τις κοινότητες τους, σε κίνδυνο. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Και ήταν αρνητική”.

Ε, μετά εμφανίστηκε ο Πάουντ να ενημερώσει ότι η ΔΟΕ είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις της -ενώ η ανακοίνωση της Κυριακής 22/3 διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου.

πηγή: contra.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This