Επιλογή Σελίδας



Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και κάθε μέρα θα θυμόμαστε ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Δέκα χρόνια πριν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ξεκληριστεί στο δυστύχημα του Μονάχου. Έμελλε, όμως, να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, με οδηγούς δύο εκ των επιζήσαντων της τραγωδίας: Τον προπονητή Ματ Μπάσμπι και τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή Μπόμπι Τσάρλτον.

Οι δύο τους ηγήθηκαν μιας ομάδας που ήταν γεμάτη ταλέντο (με σημείο αναφοράς τον χαρισματικό μπαλαδόρο Τζορτζ Μπεστ), αλλά διψούσε για να πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης, δέκα χρόνια αφότου η μοίρα της στέρησε την ευκαιρία να το διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Και τα κατάφερε, επί αγγλικού εδάφους (στο παλιό «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου), ούσα η πρώτη αγγλική ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και η δεύτερη βρετανική, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε προηγηθεί η σκωτσέζικη Σέλτικ. Αντίπαλος η Μπενφίκα του Εουσέμπιο, η οποία είχε καθίσει στον θρόνο της Ευρώπης δύο φορές και, μάλιστα, διαδοχικές (1961 και 1962).

Αγωνιώδης η εξέλιξη του τελικού, αφού κρίθηκε στην παράταση. Εκεί, μετά από ένα ισορροπημένο 90λεπτο που έληξε 1-1, τα μωρά του Μπάσμπι με την καλύτερη φυσική κατάσταση, έκαναν… πάρτι, σημείωσαν τρία γκολ και έδωσαν την ευκαιρία στον Τσάρλτον, σκόρερ δύο τερμάτων στον τελικό, να σηκώσει το τρόπαιο, ώστε να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπαικτών του.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπενφίκα 4-1 (παράταση)

(52′, 99′ Τσάρλτον, 93′ Μπεστ, 95′ Κιντ – 75′ Γκράσα)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ματ Μπάσμπι): Στέπνι – Μπρέναν, Νταν, Κρίραντ, Φουκς, Στάιλς – Μπεστ, Κιντ, Τσάρλτον, Σάντλερ, Άστον.

Μπενφίκα (Ότο Γκλόρια): Ενρίκε – Αντόλφο, Ουμπέρτο, Ζασίντο, Κρουζ – Γκράσα, Κολούνα, Ζοζέ Αουγκούστο, Τόρες, Εουσέμπιο, Σιμόες.

Διαιτητής: Κοντσέτο Λο Μπέλο (Ιταλία)

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This