Επιλογή Σελίδας



Του Κώστα Ζάλιαρη

Ο τρόπος με τον οποίο ο Πέδρο μίλησε για το επικείμενο φινάλε της θητείας του στην Τσέλσι αφήνοντας το συμβόλαιο στην άκρη εν μέσω κορονοϊού, φανερώνει και τον χαρακτήρα του. Ο Ισπανός βγάζει τη μπλε φανέλα το καλοκαίρι και η παρουσία του στο Λονδίνο ολοκληρώνεται με επιτυχία και με τον σεβασμό όλων…

Ο Πέδρο άφησε τη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2015 και έγινε μια από τις πιο τελευταίες, χρονικά, μεταγραφές εκείνης της θερινής περιόδου. Φόρεσε τα μπλε επί Μουρίνιο, έζησε Κόντε, έζησε Σάρι, έζησε και Λάμπαρντ και τώρα θα ψάξει για κάτι καινούργιο, αφού ανακοίνωσε σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό πως θα μείνει ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι.

Προφανώς μέσα στο γενικότερο πρότζεκτ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Τσέλσι, ο Ισπανός εξτρέμ αυτή τη στιγμή δεν χωράει. Και λόγω ηλικίας, αφού έχει πατήσει τα 32, αλλά και λόγω προτιμήσεων του νυν προπονητή του, ο οποίος έχει αρκετές επιλογές για τις πλευρές της επίθεσης όπου αγωνίζεται κυρίως ο Πέδρο, όσο και για τις πτέρυγες στη μεσαία γραμμή ανάλογα το 4-3-3 ή το 3-4-3 που χρησιμοποιείται στους «μπλε».

Το γκολ που είχε πετύχει στο ευρύ 4-0 επί της Έβερτον στο «Στάφορντ Μπριτζ» την τελευταία Κυριακή που υπήρξε Premier League προτού κλείσουν τα πάντα και μπει η ζωή όλων μας στην καραντίνα, δεδομένα ήταν από τα τελευταία του, αν όχι το τελευταίο του καθώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα υπάρξει επανεκκίνηση της σεζόν και τι θα γίνει με τα συμβόλαια των παικτών…

Σε 201 συμμετοχές με τη φανέλα της Τσέλσι, ο Πέδρο σκόραρε 43 φορές και έχει μοιράσει 28 γκολ μέχρι και αυτή τη στιγμή. Φέτος, έχει σημειώσει μόλις 9 συμμετοχές στην Premier League υπό τις οδηγίες του Φρανκ Λάμπαρντ, αφού δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις των επιλογών του Super Frankie. Παρ’ όλα αυτά, μαζί και με τον Ολιβιέ Ζιρού, δεν δημιούργησε ποτέ κάποιο πρόβλημα.

Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές στον οποίο οι δημοσιογράφοι θα βρουν την ίντριγκα ή θα ενδιαφερθούν για ν’ ασχοληθούν μαζί του. Ήπιων τόνων, αντιεμπορικός, αλλά τρομερός δουλευταράς πάνω στο χορτάρι. Και μπορεί να είναι πλεονασμός αυτή η αναφορά, αλλά αποτυπώνει στο ακέραιο τον τρόπο παιχνιδιού του Πέδρο, τα ασταμάτητα τρεξίματά του και τις στροφές που προσπαθεί να δώσει στο μυαλό του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, εκτός από τις στροφές που παίρνουν τα πόδια του στις ντρίμπλες που επιχειρεί.

Άνοιξε λογαριασμό από νωρίς, τον Αύγουστο του 2015, μόλις στην πρώτη του εμφάνιση με την Τσέλσι, σε εκτός έδρας ματς απέναντι στη Γουέστ Μπρομ. Έκτοτε μεσολάβησαν εντυπωσιακά γκολ, αλλά και τέτοια πολύ μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη των αγώνων στους οποίους έβρισκε το δρόμο για τα δίχτυα. Φυσικά δεν θα ξεχάσει ποτέ το εκπληκτικό τακουνάκι στην κίνηση, σε ματς απέναντι στην Ζάλτσμπουργκ, το πρώτο γκολ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» αφήνοντας πίσω δυο αμυντικούς και τον Νταβίντ Ντε Χέα, αλλά και έναν «κεραυνό» με το αριστερό κόντρα στην Έβερτον.

Το σουτ από απόσταση με φάλτσο για να καταλήξει συστημένο στα αντίπαλα δίχτυα ήταν το… φόρτε του, όπως επίσης οι απότομες αλλαγές κατευθύνσεων στις οποίες βοηθούσε ο σωματότυπός και το χαμηλό κέντρο βάρους του, αλλά φυσικά και η τεχνική του.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της Τσέλσι στην κορυφή της Premier League τη σεζόν 2016-2017 με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο, κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας to 2018, έναν χρόνο αργότερα και το 2019 κατέκτησε το Europa League, στον τελικό του οποίου στο Μπακού βρήκε δίχτυα, μαζί με τους Ζιρού και Αζάρ για το 4-1 επί της Άρσεναλ.

Πάντοτε με το χαμόγελο το οποίο γινόταν όσο πιο πλατύ μπορούσε όταν σκόραρε και έτρεχε ν’ αφιερώσει το γκολ στα παιδιά και τη σύζυγό του όποτε εκείνοι βρίσκονταν στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όλοι έχουν να πουν για το πρότυπο επαγγελματία και καλού παιδιού που χαρακτηρίζει τον Ισπανό. Είτε θα έμπαινε σε ένα ματς από την αρχή, είτε για το τελευταίο δεκάλεπτο, θα έβαζε το κεφάλι κάτω και θα έτρεχε ασταμάτητα για να χωθεί στην αντίπαλη άμυνα, να κρατήσει τη μπάλα, να φτιάξει φάσεις, ν’ απειλήσει την αντίπαλη εστία. Το work-ethic και η γενικότερη προσπάθεια που κατέβαλλε για την ομάδα του και την τιμή της υπογραφής του με τον σύλλογο, θα μείνουν να περιγράφουν το 5ετές πέρασμά του από την Τσέλσι.

Ακόμα κι αν φέτος παραγκωνίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, κανείς δεν άκουσε τον παραμικρό ψίθυρο από εκείνον. Ούτε καν κυκλοφορούσαν σενάρια για το μέλλον του. Ούτε εκείνος φρόντιζε να δίνει τροφή σε τέτοια δημοσιεύματα. Ο Πέδρο έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων και ο τρόπος που επέλεξε ν’ ανακοινώσει το φινάλε αποτυπώνει το μεγαλείο της προσωπικότητάς του.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του για τη βοήθεια που πρόσφερε στα νοσοκομεία της Ισπανίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, απλά έκανε αναφορά στο τέλος της θητείας του στην Τσέλσι. Δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα, αρκέστηκε να μιλήσει για το κακό που έχει βρει την ανθρωπότητα και για το stop που έχει πατηθεί στις ζωές όλων μας. «Δεν έχει σημασία τώρα το συμβόλαιο…» είπε για να μην επεκταθεί, παρά το γεγονός πως όπως και ο Γουίλιαν δεν γνωρίζουν αν θα βρεθεί λύση να μπορούν να παίξουν και μετά την τυπική ημερομηνία λήξης των συμφωνητικών τους με τους «μπλε» αν η σεζόν τραβήξει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This