Επιλογή Σελίδας



Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Στο μεταξύ έχουμε και τον πρώτο Έλληνα αθλητή που βρέθηκε θετικός στον κωρονοϊό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Τουρκία ο Κώστα Σλούκας, όπως και άλλοι δυο συμπαίκτες του στην Φενερμπαχτσέ (ο Ντουβερίογλου και ο Βέσελι), πλήρωσε τις τρέλες των Τούρκων που άργησαν να διακόψουν το πρωτάθλημά τους. Στην αρχή πίστεψα ότι πρόκειται για ένα ακόμα Fake news – μετά είδα ότι το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο παίκτης που είναι πλέον στη Θεσσαλονίκη: έκανε την καραντίνα του και το ξεπέρασε – ήταν και τυχερός γιατί διαγνώστηκε νωρίς. Να ευχηθούμε στον διεθνή μας άσσο να μην έχει ποτέ ξανά ανάλογο πρόβλημα. Και να ελπίσουμε ότι η περιπέτεια θα τον κάνει να επανεκτιμήσει κάπως τις προτεραιότητές του. Και να γυρίσει στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια να μείνει εδώ που βρίσκεται.  

Οι κακοί εργοδότες

Η ιστορία του Σλούκα είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνονται οι τουρκικές ομάδες τη σχέση τους με τους επαγγελματίες αθλητές. Η ιστορία αποδεικνύει πως οι Τούρκοι μπορεί να μοιράζουν χρήματα με τη σέσουλα στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, αλλά δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι εργοδότες στην Ευρώπη. Ο καλός εργοδότης (κι όχι μόνο στα σπορ) φροντίζει πρώτα από όλα για την υγεία των εργαζομένων του: οι Τούρκοι θεωρούν τους αθλητές ως χρήσιμους διασκεδαστές ενός κόσμου που δεν πρέπει να προβληματίζεται – αν μπορούσαν θα έβαζαν τις ομάδες να παίξουν και τώρα! Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Δεν θα το έκαναν γιατί είναι κακοί: θα το έκαναν γιατί πιστεύουν ότι τα σπορ χρειάζονται κυρίως για να ξεδίνει ο κόσμος. Μια ανάλογη αντίληψη υπήρχε και στην Ευρώπη. Αλλά πριν από είκοσι και πλέον χρόνια.

Αρνήσεις και αναχωρήσεις

Στην Τουρκία τα πρωταθλήματα στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο σταμάτησαν μετά από αρνήσεις παικτών να αγωνιστούν – οι περιπτώσεις του Ομπι Μίκελ που παράτησε την Τραμπζονσπορ κι έφυγε μόνος του, αλλά και του Λάρκιν, που δήλωσε πως είναι επικίνδυνη η συνέχιση του πρωταθλήματος παρακαλώντας πριν από δεκαπέντε μέρες να σταματήσουν όλα, είναι ενδεικτικές. Ο Ομπι Μίκελ είναι μια από τις μεγαλύτερες φίρμες που πήγαν στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι. Η Τραμπζονσπορ του έδωσε εκτός από πολλά χρήματα και χρόνο για να βρει τα πατήματα του: όταν αγωνίστηκε, στη ρεβάνς με την ΑΕΚ, ο πρώην άσος της Τσέλσι ήταν σε τραγική κατάσταση, αλλά συνήλθε γιατί είναι καλός παίκτης. Ο πρόεδρος της ομάδας του είπε ότι πρέπει να παίξει κανονικά γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος δεν θα έχει που να εκτονωθεί, οι άντρες θα αρχίσουν να δέρνουν τις γυναίκες τους κλεισμένοι σπίτι! Ο Μίκελ δεν έδειξε να προβληματίζεται για μια πιθανή αύξηση των διαζυγίων και έφυγε με το έτσι θέλω. Ακόμα πιο σημαντική η περίπτωση του Λάρκιν. Ο Αμερικάνος είναι φέτος η απόλυτη ατραξιόν του τουρκικού πρωταθλήματος μπάσκετ και της Ευρωλίγκας. Πήρε πρόσφατα το τούρκικο διαβατήριο κι ανακοίνωσε ότι θα παίξει στην Εθνική Τουρκίας στο προολυμπιακό τουρνουά. Κι όμως απείλησε ότι θα τους παρατήσει όλους και θα φύγει.

Η διαχείριση ενός θεοπάλαβου

Το επίσημο τουρκικό Κράτος μάλλον έκανε ό,τι μπορούσε για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα: η Τουρκία πρέπει να είναι η μόνη χώρα που την απόφαση να γίνουν τα ματς αρχικά κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια να αναβληθούν δεν την πήραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αλλά ο Υπουργός Αθλητισμού μετά από συσκέψεις με τους παράγοντες! Στην Ισπανία π.χ η Λίγκα αποφάσισε αναβολή του πρωταθλήματος επ αόριστο και ξεκαθάρισε ότι οι ομάδες θα ξαναπαίξουν μόνο αν τους δώσει το Υπουργείο Αθλητισμού την διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: στην Τουρκία οι Υπουργοί τρέχουν πίσω από τους παράγοντες. Σε συνθήκες πανδημίας δεν το λες και το πλέον λογικό, αλλά οι Τούρκοι έτσι είναι συνηθισμένοι: οι Υπουργοί εξυπηρετούν τις ομάδες που έχουν τον πρώτο λόγο για όλα. Όταν πριν χρόνια η UEFA τιμώρησε την Φενέρ για στημένα ματς ο Ερτογάν της έκανε επίθεση! Τις αντιλήψεις του «σουλτάνου» κατήγγειλε χθες και ο Καντέρ από την Βοστώνη όπου βρίσκεται. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό στο φως της ημέρας στην Τουρκία. Ο δικτάτορας Ερντογάν συγκαλύπτει και δεν παρέχει την απαιτούμενη φροντίδα και προσοχή. Κάνε κάτι θεοπάλαβε» ήταν το απλό, αλλά ενδεικτικό μήνυμά του.   

Τα κριτήρια θα αλλάξουν

Δεν ξέρω πόσοι αθλητές θα συνεχίσουν να θέλουν να παίζουν στη χώρα του θεοπάλαβου. Νομίζω ότι από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι οι αθλητές θα προσθέσουν νέα κριτήρια  επιλογής των επαγγελματικών τους προορισμών. Μέχρι τώρα η επιλογή τους είχε να κάνει κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά με τα χρήματα: τους καταλαβαίνω γιατί όλοι κάνουν ένα επάγγελμα στο οποίο πρέπει να βγάλουν χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειές τους για ζωή αξιοποιώντας ένα σχετικά περιορισμένο χρόνο. Αλλά κάτι μου λέει πως αυτό το κριτήριο επαγγελματικής επιλογής θα αλλάξει γιατί το να σε πληρώνουν για να αρρωστήσεις δεν μου μοιάζει και τόσο ελκυστική δουλειά. Επίσης η ίδια η προηγούμενη μέρα δείχνει και ποια θα είναι η επόμενη. Θέλω να πω ότι όποια χώρα έχει διαχειριστεί τη μέχρι τώρα κατάσταση με επιπολαιότητα, αργώντας πάρα πολύ να πάρει μέτρα, μοιάζει απίθανο να είναι υποδειγματική στη διαχείριση της κρίσης στη συνέχεια. Κι αν ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, όποιος απλά ανησυχεί ότι κάτι ανάλογο μπορεί να προκύψει και προσεχώς, το να αποφασίσει να πάει να δουλέψει σε μια χώρα που διοικείται από ανθρώπους που δεν νοιάζονται και πολύ για την υγεία του μου μοιάζει, όχι απλά παράλογο, αλλά αυτοκαταστροφικό. Μια σοβαρή πνευμονία που σου αφήνει αναπνευστικό πρόβλημα σου διαλύει την καριέρα.

Σαν φυλακισμένος που απόδρασε

Γνωρίζω ότι ο Σλούκας είχε ήδη κάποιες προτάσεις επιστροφής στην Ελλάδα, πριν ξεσπάσει ο κακός χαμός. Δεν είχε αρνηθεί να συζητήσει, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι τις προτάσεις θα τις αξιολογήσει μόνο στο τέλος της σεζόν. Εκανε πολύ καλά γιατί εκτός από σπουδαίος παίκτης είναι και σοβαρός επαγγελματίας. Αλλά τώρα που είδε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς π.χ να φεύγει με ειδική πτήση για το Βελιγράδι σαν φυλακισμένος που απόδρασε, θα μετρήσει πιστεύω και άλλα πολλά εκτός από τα χρήματα: το αν μια χώρα σέβεται τους αθλητές και την υγεία τους, πρέπει πλέον να αποτελεί κριτήριο επιλογής στην οποία  απόφαση κάθε σοβαρού επαγγελματία. Το ότι ο Σλούκας θα φύγει από την Τουρκία μου μοιάζει βέβαιο. Ας ελπίσουμε να γυρίσει στην Ελλάδα. Να μείνει εδώ…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This