Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Την Πέμπτη 26/3 οι αρχές της Κίνας ενημέρωσαν πως από την Κυριακή 29/3 κάθε αεροπορική εταιρία επιτρέπεται να διατηρήσει μόνο μια τροχιά πτήσεων για τη χώρα και ότι δεν μπορεί να κάνει περισσότερες από μια πτήσεις την εβδομάδα. Επίσης, ζητήθηκε από τις εγχώριες εταιρίας να πράξουν το ίδιο -ως προς τις πτήσεις στο εξωτερικό. Πριν απογειωθεί κάθε αεροπλάνο, θα πρέπει να ‘χει καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα και να ‘χει λάβει την έγκριση των καθ’ ύλην αρμοδίων, ενώ επιτρέπεται να διατίθενται το 75% των θέσεων.

Μετά ήλθε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Εθνικής Διοίκησης Μετανάστευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (στο λέω όπως αναφέρεται στα έγγραφα), σύμφωνα με την οποία ‘αναστέλλεται προσωρινά η είσοδος ξένων εθνικοτήτων, κατόχων ενεργής βίζας ή άδειας παραμονής στη χώρα’, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσης του Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Η εξαίρεση του κανόνα είναι οι διπλωμάτες και τα πληρώματα των αεροσκαφών.

Οι ξένες εθνικότητες που έρχονται στην Κίνα για απαραίτητες δραστηριότητες που αφορούν την οικονομία, το εμπόριο, την επιστήμη και την τεχνολογία ή λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, μπορούν να αιτούνται βίζας στις πρεσβείες. Το μέτρο δεν επηρεάζει αυτούς που θα εξασφαλίζουν βίζες, μετά την ανακοίνωση”.

Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας (άρα όλα ελέγχονται) στην Κίνα έχουν καταγραφεί 81.430 κρούσματα και 3.292 θάνατοι. Οι 565 θάνατοι προσδιορίστηκαν ως ‘εισαγόμενοι’. Ενώ οι συνέπειες του κορονοϊού είχαν τεθεί -κατά μεγάλο ποσοστό- σε έλεγχο με το γενικό lockdown, τελευταία παρατηρήθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, κάτι που οι αρχές απέδωσαν στους ταξιδιώτες. Μόνο την Πέμπτη 26/3 τα νέα κρούσματα ήταν 55. Τα 54 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει από άλλες χώρες. Για την ιστορία, το 80% αυτών των περιπτώσεων ήταν Κινέζοι. Σκέψου πως μόνο στο αεροδρόμιο της Σανγκάης γίνονταν, καθημερινά 10.000 αφίξεις. Άρα, αυτό που έγινε ήταν λογική συνέπεια των εξελίξεων.

Προφανώς και ίσχυε η καραντίνα των 14 ημερών, σε όλους τους ταξιδιώτες. Θα έλεγες πως σε μια τόσο αχανή χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να ελεγχθεί τι κάνει ο καθένας. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον δεν έχει τύχει να διαβάσεις πώς μείωσαν -κατακόρυφα- την καμπύλη των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο έθνος. Κάνε ένα click εδώ, όπου παρεμπιπτόντως θα διαβάσεις και ποιο ήταν το πλάνο της κινεζικής λίγκας μπάσκετ.

Στα μέσα του Φλεβάρη, τα μέλη του CBA είχαν ενημερωθεί πως πρέπει να βρίσκονται στη βάση τους έως τις 15/3, ώστε να συνεχιστεί η σεζόν από τις αρχές του Απρίλη (6/4). Mετά έγινε 15/4, μετά Πρωτομαγιά και τώρα όλα αξιολογούνται εκ νέου.

Ο κόουτς των Shanghai Sharks, Μάνος Μανουσέλης βρίσκεται στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, στην 12η μέρα της καραντίνας (είναι κανονική, όχι όπως εδώ). Μένουν δύο, για να υποβληθεί στο σχετικό τεστ και να επανακτήσει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας. Μου είπε πως περπατάει μέσα στο σπίτι (είναι φίλος, δεν θα τον εκθέσω). Του έστειλα videos με ειδικές προπονήσεις που ‘χουν ‘φτιάξει’ γυμναστές, για συνθήκες καραντίνας (είμαι φίλη, δεν θα με εκθέσει).

Τον ρώτησα αν τα πράγματα εκεί είναι όπως στην Ελλάδα (σούπερ μάρκετ, βόλτα σκύλων και τέλος). Μου απάντησε “είναι φυσιολογικά, τώρα”. Του ευχήθηκα να κάνει ό,τι επιθυμεί περισσότερο -να κάνει κάτι και για εμένα!- και περάσαμε στο παρασύνθημα: το τι θα γίνει με το CBA. Παρεμπιπτόντως, είχε την ευγενή καλοσύνη να μου προσφέρει πολλές από τις πληροφορίες που διάβασες έως εδώ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Safely landed back in Beijing to finish out the CBA season! Excited to hoop again, but leaving the bay worried and with a heavy heart for the sick, the jobless and all those fighting fear, anxiety and stress over the unknown future. Shoutout to our medical staff in the 50 states for working tirelessly and everyone keep doing your part in slowing the virus! It’s been an awesome 2 months camped out in the gym…basketball has never been more meaningful. The world needs basketball now more than ever. I still remember when I went through my toughest moments and worst injuries, you guys were there for me. I hope to return the favor. As all you beloved fans told me the day after my knee injury, keep fighting bc we’re #NeverDone ❤️ #14dayquarantine #airportcouchesarenttoobad

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jeremy Lin 林書豪 (@jlin7) στις

Τη σήμερον ημέρα λοιπόν, “μόνοι 6 από τις 20 ομάδες της λίγκας έχουν τους ξένους τους στη χώρα(μεταξύ αυτών που πήγαν εγκαίρως, ώστε να τιμήσουν και την καραντίνα, είναι οι Τζέρεμι Λιν και Λας Στέφενσον). Άρα τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία”. Σημείωση: ό,τι και αν αποφασίσει η λίγκα, ο πρόεδρος της, Γιάο Μινγκ, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει το “ΟΚ” της κυβέρνησης. Πάμε τώρα, στα σενάρια.

Πρώτον, θα διακοπεί το πρωτάθλημα -κάτι που έγινε ήδη στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου επίσης, η καμπύλη έχει παρουσιάσει τεράστια πτώση. Δεύτερον, θα παίξουν οι ομάδες μόνο με Κινέζους παίκτες. Τρίτον, θα προκριθεί το status Bayi”. Δηλαδή, “η Bayi είναι η ομάδα του στρατού, η οποία μετέχει στο πρωτάθλημα, χωρίς να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ξένους. Όταν οι άλλοι 19 παίζουμε εναντίον της, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους 2 ξένους, σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα”. Κατά συνέπεια “σε ματς που η μια ομάδα θα ‘χεις ξένους και η άλλη όχι, δεν θα χρησιμοποιούνται και οι δυο από την αρχή έως το τέλος”. Με ενημέρωσε και ότι “στο CBA απαγορεύεται να παίξει, η όποια ομάδα και με τους δυο ξένους της στο πρώτο και το τελευταίο δεκάλεπτο”.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόφαση -με πρόχειρο το παράδειγμα της Euroleague που έκανε τηλεδιάσκεψη για να αποφασίσει ότι… θα ξανακάνει τηλεδιάσκεψη. “Μετά το ‘κλείσιμο’ των συνόρων, αποφασίστηκε να γίνει μίτινγκ σήμερα. Ήταν να κάναμε τζάμπολ στις 15/4. Προχθές το πήγαν στην Πρωτομαγιά”. Ό,τι και αν αποφασιστεί, μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Το CBA έβαλε άνω τελεία την κινεζική Πρωτοχρονιά (25/1), άρα αν όντως επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα, για κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, η ‘παύση’ θα ‘χει ‘κρατήσει’ 11 εβδομάδες. Το ΝΒΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως προσπαθεί να υπολογίσει και να δημιουργήσει το καλύτερο πιθανό σενάριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This