Επιλογή Σελίδας



Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Οι Ισπανοί δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία και οι Ιταλοί συμφωνούν: για την εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες τους ήταν καθοριστικά δυο ματς του Τσάμπιονς λιγκ – το παιγνίδι της Αταλάντα με την Βαλένθια στο Σαν Σίρο και το ματς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν μπορούσαν να πάνε το χρόνο πίσω, αυτά τα παιγνίδια θα είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Αν είχαν γίνει.

Βιολογική βόμβα το ματς

Είναι καιρό τώρα που το θέμα συζητιέται. Ο πρώτος που μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειας του ματς Αταλάντα – Βαλένθια ήταν ο Ιταλός επιδημιολόγος και πνευμονολόγος Φαμπιάνο Ντι Μάρκο, επικεφαλής πλέον στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII του Μπέργκαμο. Ο Ντι Μάρκο ισχυρίζεται ότι αυτό ήταν το ματς που μεγάλωσε την διασπορά του ιού στην πόλη του: «το ταξίδι 40000 κατοίκων του Μπεργκαμο με τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα στο Μιλάνο, όπου έγινε το παιγνίδι, οι αγκαλιές τους και οι πανηγυρισμοί τους, είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτητα της μετάδοσης του ιού – το παιγνίδι ήταν μια πραγματική βιολογική βόμβα» είπε πρόσφατα μιλώντας στην Κοριέρε Ντε Λα Σέρα. Και πρόσθεσε: «τις συνέπιες εκείνου του παιγνιδιού της διαπιστώσαμε δεκαπέντε με είκοσι μέρες αργότερα».    

Τον ισχυρισμό του αποδέχεται και ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, που μιλώντας στην ισπανική Μάρκα πριν δυο μέρες πρόσθεσε ότι είναι αρκετά πιθανό και το δεύτερο ματς, (εξαιτίας και του θετικού αποτελέσματος που πήρε στην Ισπανία η Αταλάντα) να στάθηκε αιτία για μεγάλη διασπορά του ιού στο Μπέργκαμο. «Οι άνθρωποι χάρηκαν, πανηγύρισαν με φίλους, αγκαλιάστηκαν, βγήκαν το βράδυ στους δρόμους για να πανηγυρίσουν καθώς ακόμα τότε δεν υπήρχαν σοβαρά περιοριστικά μέτρα» είπε ο δήμαρχος Τζόρτζιο Γκόρι. Ο πρώτος άρρωστος έχει καταγραφεί στην Ιταλία στις 23 Φεβρουαρίου. Αν σκεφτούμε ότι χρειάζονται κάποιες μέρες για να εκδηλωθεί η ασθένεια στις 19 Φεβρουαρίου που έγινε το πρώτο ματς των δυο ομάδων στο Μιλάνο, υπήρχαν ήδη κάποιες εκατοντάδες ασυμπτωματικοί φορείς, ίσως και ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο υποτιμώντας ένα απλό βήχα που μπορεί να τους ταλαιπωρούσε: ο πνευμονολόγος έχει δίκιο. Για την επικινδυνότητα των πανηγυριών που υπήρξαν, όταν η Αταλάντα σφράγισε την πρόκριση στις 10 Μαρτίου, δεν τίθεται θέμα. Όπως δεν τίθεται θέμα ότι ήταν βιολογική βόμβα και η διαδήλωση υποστήριξης των οπαδών της Βαλένθια έξω από το Μεστάγια πριν αρχίσει τη ρεβάνς με την Αταλάντα: την έκαναν για να εμψυχώσουν τους παίκτες και για να διαμαρτυρηθούν (!) για την απόφαση να γίνει το ματς χωρίς θεατές.

 Τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται

Οι Ισπανοί πιστεύουν πως ο ιός μεταφέρθηκε στην χώρα τους κυρίως από τους οπαδούς της Βαλένθια που ταξίδεψαν στο Μιλάνο. Η Βαλένθια είχε προμηθευτεί δυόμισι χιλιάδες εισιτήρια όμως πολλοί από τους οπαδούς της ταξίδεψαν και με τις γυναίκες τους: η πόλη προσφέρεται για βόλτες. Η υποψία ότι η επιστροφή τους μεγάλωσε τη διασπορά του ιού, που μόλις είχε εμφανιστεί στην Ισπανία, μεγαλώνει από το γεγονός ότι η Βαλένθια ήταν η πρώτη ισπανική πόλη με πολλά κρούσματα. Φυσικά είναι απολύτως βέβαιοι ότι τεράστιο ρόλο στη διασπορά του ιού έπαιξε και το ταξίδι των 3450 οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Λίβερπουλ. Το παιγνίδι στην Αγγλία έγινε στις 11 Μαρτίου, όταν είχαμε ήδη κρούσματα και στην Ισπανία αλλά και στην Αγγλία. Μια σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι μετά την επιστροφή των οπαδών της Ατλέτικο από το νησί τα κρούσματα στην Μαδρίτη άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ασταμάτητα.

Στις 10 Μαρτίου η Μαδρίτη είχε ελάχιστα καταγεγραμμένα κρούσματα: μόλις 12. Μια εβδομάδα μετά το ταξίδι των οπαδών της Ατλέτικο τα κρούσματα στην ισπανική πρωτεύουσα έφτασαν στα 830 και δυο εβδομάδες αργότερα στα 2155! Ισως να πρόκειται για σατανική σύμπτωση  – ίσως και όχι. Αλλά υπήρχε κάποιος δόλος των οπαδών σε όλα αυτά ώστε να συζητάνε οι γιατροί και οι δήμαρχοι για την συμπεριφορά τους; Απολύτως κανένας: οι οπαδοί των ομάδων έκαναν ό,τι συνηθίζουν να κάνουν. Η ευθύνη, ειδικά για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ανήκει στις κυβερνήσεις που τα επέτρεψαν: ειδικά αυτό των Μαδριλένων στο Λίβερπουλ είναι λάθος εγκληματικό, όσο φυσικά κι αυτό των Αγγλων που επέτρεψαν να γίνει το συγκεκριμένο παιγνίδι με κόσμο.

Η γιγάντια διασπορά  

Τα διάβαζα όλα αυτά και σκεφτόμουν πόσο ως χώρα μας αγαπάει ο Θεός τελικά. Αν εδώ έχουμε γλυτώσει την γιγάντια διασπορά που θα μπορούσε να προκληθεί μέσω των αγώνων του ποδοσφαίρου είναι γιατί συνέβησαν μερικά πράγματα εντελώς τυχαία. Η κλήρωση θέλησε και το πρώτο ματς του Ολυμπιακού με την Γούλβς ήταν στο Καραϊσκάκη και όχι εκτός έδρας: αν ήταν στο Μολινό θα είχαμε πάνω από 3 χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού εκεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια! Επίσης σταθήκαμε τυχεροί γιατί για λόγους που προσωπικά δεν θυμάμαι προέκυψε εκείνη η ξεκάρφωτη (και εν πολλοίς ακατανόητη) διακοπή μιας εβδομάδας μετά το τέλος της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Στις 7 και στις 8 Μαρτίου, όταν ο ιός ήταν ήδη στην Ελλάδα και είχαν επισημανθεί τα πρώτα κρούσματα, δεν έγιναν ματς για τα play off γιατί η Λίγκα άργησε (;) να κάνει τη σχετική κλήρωση – ίσως περιμένοντας την πρωτόδικη απόφαση για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ετσι δεν έγιναν εκείνο το  Σαββατοκύριακο (με κόσμο και κανονικά) τα ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ΠΑΟ – ΑΕΚ και ΟΦΗ – Αρης, τα οποία θα παρακολουθούσε στα γήπεδα πάνω από 50 χιλιάδες κόσμος. Θυμίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή παιγνιδιών μόνο κεκλεισμένων των θυρών και στο ποδόσφαιρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9 Μαρτίου. Κι αν ωστόσο τότε είχαμε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής να γίνουν τα ματς κεκλεισμένων των θυρών εκείνο το Σαββατοκύριακο και πάλι, αν τα ματς γινόντουσαν, θα είχαμε το συνηθισμένο συνωστισμό στις καφετέριες – ειδικά σε αυτές με PAOK ΤV θα γινόταν το αδιαχώρητο. Φυσικά η κυβέρνηση έκανε πολύ καλά που αποφάσισε ό,τι αποφάσισε στην συνέχεια (ματς κεκλεισμένων των θυρών, αναβολές πρωταθλημάτων κτλ) αλλά αν στις 7 και στις 8 Μαρτίου είχαμε κόσμο κι αν το πρώτο παιγνίδι της Γουλβς με τον Ολυμπιακό ήταν στην Αγγλία τώρα μπορεί ήδη να ζούσαμε τραγωδίες. Επι της ευκαιρίας να πούμε ότι ίσως έσωσε ζωές και η απόφαση της Cosmote να μεταδώσει το ματς Ολυμπιακός – Γουλβς στο Youtube. Κράτησε τον κόσμο σπίτι.  

Ο κόσμος είναι τελικά μικρός

Οι ιστορίες αυτές αποδεικνύουν ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Ευρώπη υποτιμήθηκε – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά από όλους μας. Θυμάμαι σαν τώρα τα παράπονα γιατί το Ολυμπιακός – Γούλβς έγινε χωρίς κόσμο. Γινόντουσαν από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να φανταστούν τον κίνδυνο: δεν τους κατηγορώ. Η Κίνα έπεφτε σε όλους μας αρκετά μακριά για να δούμε τι ζούσε τον χειμώνα. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας παραμένει μικρός, αλλά το χαμε ξεχάσει.

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This