Επιλογή Σελίδας



Η άλλοτε αρτηριοσκληρωτική FIBA δείχνει τον δρόμο σε όσους αναζητούν λύσεις στα τυφλά.

Ο Νίκος Παπαδογιάννης χαιρετίζει την επαναστατική διάθεση της FIBA και προφητεύει ότι το Basketball Champions League θα γίνει πυξίδα για πολλούς.

H ομόφωνη απόφαση της FIBA και των 10 εμπλεκόμενων ομάδων για διεξαγωγή της τελικής φάσης του Basketball Champions League το ερχόμενο φθινόπωρο είναι, δίχως άλλο, ρηξικέλευθη.

Μολονότι τυπικά ανορθόγραφη, καταργεί τους πατροπαράδοτους χρονικούς φραγμούς και εισάγει μία νεωτεριστική λογική, ταιριαστή με την εποχή του παραλόγου.

Τι σημασία έχει, που οι ομάδες θα έχουν νέα σύνθεση; Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες με διοργανώσεις (του μπάσκετ και άλλων αθλημάτων) όπως το Διηπειρωτικό Κύπελλο ή το Σούπερ Καπ.

Το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το τουρνουά. Η ανακήρυξη πρωταθλητή με βάση την τωρινή βαθμολογία (όπου αυτό είναι εφικτό) είναι παράλογη για διοργάνωση που προβλέπει πλέι-οφ, ενώ η ακύρωση της σεζόν ισοδυναμεί με ομολογία ήττας.

Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν αντέχει σε ανάλυση. Ευνοημένοι και αδικημένοι θα υπάρξουν σε κάθε περίπτωση. Για κάποιον λόγο, μου ήρθε πάλι στο μυαλό η Λίβερπουλ.  

«Desperate times call for desperate measures», λένε στην πατρίδα του Νέισμιθ. Οι καιροί της απελπισίας απαιτούν μέτρα απελπισίας. Εδώ, όμως, μιλάμε για μέτρο ελπίδας.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η άλλοτε αρτηριοσκληρωτική FIBA αποδείχθηκε λιγότερο «ξύλινη» από κάθε άλλον αθλητικό οργανισμό.

Ο Ανδρέας Ζαγκλής θα αισθάνεται υπερήφανος στο γραφείο του. Το ίδιο και ο Πατρίκ Κομνηνός.

Πιστεύω ότι πολλές Λίγκες και Ομοσπονδίες θα χρησιμοποιήσουν ως τυφλοσούρτη την ιστορική απόφαση του BCL, ώστε να αποκαταστήσουν αδικίες και να μετριάσουν τον κίνδυνο μηνύσεων και αγωγών για διαφυγόντα κέρδη, από χαμένους τίτλους ή υποβιβασμούς.

Για να το πω κυνικά, οι αδικίες είναι το λιγότερο. Εκείνο που μετράει είναι να παραμείνει οικονομικά εύρωστο και αξιόπιστο το οικοδόμημα του αθλητισμού. Έστω, με μεσοβέζικες λύσεις.

Μπορεί το μπάσκετ να είναι συγκριτικά μικρομάγαζο, σκεφτείτε όμως πόσα χρήματα θα χάσει π.χ. η Άστον Βίλα, εάν επικυρωθεί επίσημα η σημερινή βαθμολογία της Premier League και η ίδια υποβιβαστεί.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη 19η θέση, αλλά απέχει μόλις 2 βαθμούς από την κόκκινη γραμμή. Και έχει και έναν αγώνα λιγότερο.

Οι αστερίσκοι της απόφασης είναι προφανείς. Το αποτέλεσμα του Basketball Champions League δεν θα καθρεφτίζει την αλήθεια της σεζόν, αφού το Final-8 θα διεξαχθεί με οχτώ καινούρια «ρόστερ».

Επίσης εξανεμίζεται το αβαντάζ των ομάδων που θα έμπαιναν με πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, όπως και τα έσοδα των αγώνων που δεν θα γίνουν ποτέ (π.χ. ΑΕΚ-Νίμπουρκ, δύο στην Πράγα και ενός στην Αθήνα).

Διαβάζεται όμως και ανάποδα η εξίσωση. Θα είναι πιο εύκολο να προσελκύσει λ.χ. η ΑΕΚ έναν χορηγό για την περίοδο 2020-1, όταν έχει για επιχείρημα την πιθανότητα κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου.

Όποιος πετύχει τρεις απανωτές νίκες στο πενθήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, σηκώνει την κούπα. Τρεις όλες κι όλες, κύριε χορηγέ. Όχι εικοσιτρείς.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η …επόμενη περίοδος του BCL, οπότε μπορεί κάποια ομάδα να κατακτήσει (και πάντως να διεκδικήσει) δύο διεθνή τρόπαια μέσα στην ίδια αγωνιστική σεζόν!

Ίσως και τρία, αν προστεθεί στην εξίσωση κανένα διηπειρωτικό σαν αυτό που επέστρεψε στο προσκήνιο την τελευταία τριετία.

Ας αφήσουμε στην άκρη τους επί μέρους προβληματισμούς, όπως την ταυτόχρονη παρουσία Ελλήνων και Τούρκων οπαδών στο ίδιο γήπεδο. Όποιος ζει με τον φόβο, δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ τίποτα.

Το πραγματικό πρόβλημα εν έτει 2020 δεν είναι οι χούλιγκανς, αλλά ο κορονοϊός και οι παρενέργειες της φονικής πανδημίας. 

Προσωπικά θεωρώ σχεδόν απίθανο να ξεκινήσουν κανονικά οι αθλητικές διοργανώσεις -και με παρουσία φιλάθλων- μέσα στο επόμενο εξάμηνο και αμφιβάλλω αν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021.

Εύχομαι να διαψευστώ και κατανοώ απόλυτα την ανάγκη για αισιοδοξία και εξωστρέφεια. Δεν γίνεται να ζήσουμε για πάντα αδρανείς σε καθεστώς τρόμου.

Η εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δικτατορίας στην Ουγγαρία δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι πολλαπλοί και δεν περιορίζονται στον βήχα, την κατάθλιψη και την κομμένη συνδρομή του Netflix.

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πρόθυμοι να φιλοξενήσουν το Final-8 του BCL και να διοχετεύσουν εκεί ένα μέρος από τον κολοσσιαίο προϋπολογισμό της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Παρέχουν μάλιστα διαβεβαιώσεις για το σύστημα υγείας της χώρας και υπόσχονται καίρια αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων.

Αουτσάιντερ για τον ρόλο του αμφιτρύονα είναι η Πράγα με οικοδέσποινα τη Νίμπουρκ, ενώ η ΑΕΚ -που πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις- προσφέρει ως εναλλακτική έδρα το ΟΑΚΑ.

Η εισπρακτική επιτυχία του προπέρσινου Final-4 στο αχανές ΟΑΚΑ αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη FIBA, άσχετα αν ο Μάκης Αγγελόπουλος επικαλείται ενοχλήσεις στο πορτοφόλι από τον ισολογισμό του 2018.

Η οικονομική απώλεια προήλθε μάλλον από τη χρηματοδότηση της ταινίας «1968», παρά από την ίδια τη διοργάνωση του Final-4. Άλλωστε, η χαρά από την κατάκτηση του κυπέλλου ήταν αρκετή για να μετριάσει τον πόνο.

Εκτός της ΑΕΚ, της Νίμπουρκ και της Χάποελ, έχουν προκριθεί στο Final-8 η Τουρκ Τέλεκομ Άγκυρας και οι ισπανικές Σαραγόσα και Μπούργος. Εκκρεμούν δύο εισιτήρια, από τις σειρές που διακόπηκαν στο 1-1: Ντιζόν-Νίζνι και Τενερίφε-Οστάνδη.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This