Επιλογή Σελίδας



Του Δημήτρη Καρύδα

Το Basketball Champions League έγινε η πρώτη μπασκετική διοργάνωση παγκοσμίως που αποφάσισε να δώσει μια διαφορετική….ρότα στη χρονιά που έχει μείνει μισή. Μετά από μια πρόταση στην οποία πρωτοστάτησε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος και ψηφίστηκε από τη συνέλευση των ιδιοκτητών η αυλαία της χρονιάς θα πέσει τον Σεπτέμβριο με τη διεξαγωγή ενός final-8.

Γίνεται αντιληπτό ότι η δύσκολη και παράξενη απόφαση ήρθε σε μια εποχή που από μόνη της είναι πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα. Οι περισσότερες λίγκες ως τώρα έχουν βάλει λουκέτο ή τηρούν μια στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη. Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο. Οι ομάδες πήραν μια πρωτόγνωρη απόφαση για να ‘’σώσουν’’ τη σεζόν και να αναδειχθεί νικητής. Δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τις προθέσεις τους.  Ο ορισμός του αθλητισμού σύμφωνα με μια πιο φιλοσοφική προσέγγιση λέει ότι είναι μια δραστηριότητα που γίνεται σε ομαλούς, κοινωνικά, καιρούς. Και οι καιροί που περνάμε δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ομαλοί. Απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.

Ας πάμε στην ουσία. Το Final-8 του Σεπτεμβρίου μοιάζει ως μια ετεροχρονισμένη ασφαλή προσέγγιση. Ο Πατρίκ Κομνηνός, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και οι ομάδες υπολογίζουν ή προβλέπουν ότι οι καταστάσεις θα έχουν εξομαλυνθεί μέχρι τότε και θα μπορούν να τελειώσουν τη χρονιά. Εάν κάποιος θέλει να προβάλει αντιρρήσεις μπορεί να το κάνει μέχρι εδώ: Κανείς δεν τους εμπόδιζε να πάρουν την ίδια απόφαση σε 15 μέρες ή σε ένα μήνα από τώρα αφού ήταν φανερό ότι δεν πιστεύουν πως τον Ιούνιο για παράδειγμα θα μπορούσε να παιχτεί μπάσκετ. Εάν ανακοίνωναν την ίδια απόφαση αρχές Μαϊου για παράδειγμα δεν νομίζω ότι θα άλλαζε στο ελάχιστο η ουσία των πραγμάτων. Εκτός αν στο όλο θέμα υπάρχουν ψιλά γράμματα και αστερίσκοι που δεν γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Βάζοντας στην άκρη οποιοδήποτε ψήγμα καχυποψίας ας πάμε στο επόμενο κεφάλαιο. Το Final-8 δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο αντιπροσωπευτικό. Θα είναι απλά το κλείσιμο μιας περιπετειώδους χρονιάς με την ανάδειξη ενός νικητή. Οι ομάδες δεν θα έχουν τις ίδιες συνθέσεις και πρακτικά δεν θα μπορούσαν να τις έχουν. Κάποιοι από τους παίκτες τους θα ανήκουν σε άλλα κλαμπ. Ενδεχόμενα ορισμένες από τις ομάδες να μην έχουν καν τη διάθεση ή τις δυνατότητες να παίξουν σε αυτό το μίνι-τουρνουά. Θέλετε παραδείγματα; Κάποιες από τις ομάδες μπορεί να αποφασίσουν να παίξουν π.χ. στο Eurocup. Κάποιες άλλες μπορεί να μην υπάρχουν καν στον….χάρτη αφού το ενδεχόμενο χρεωκοπίας πολλών συλλόγων στην Ευρώπη αρχίζει καθημερινά και γίνεται ένα δυσοίωνο, πλην όμως ρεαλιστικό, σενάριο. Προφανώς και δεν αφορά τους ελληνικούς συλλόγους (δεν αναφέρομαι στην ΑΕΚ για να μην παρεξηγηθώ) που έχουν κάνει κανόνα τη λέξη ‘’κακοπληρωτής’’. Αλλά σε άλλες χώρες τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες. Ήδη, στην Εσθονία η πιο ιστορική ομάδα της χώρας, η Καλέβ Τάλιν δηλώνει αδυναμία να καλύψει τη ζημιά από την αγωνιστική απραξία που φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ και είναι έτοιμη να κατεβάσει ρολά και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πίσω στο BCL… To final-8 λοιπόν θα αναδείξει ένα κακέκτυπο νικητή αλλά τουλάχιστον θα αναδείξει νικητή. Ενδεχόμενα, κάποιες από τις ομάδες να το προσεγγίσουν με άλλη σκοπιμότητα. Κανείς δεν εμποδίζει ένα από τους διεκδικητές να υπογράψει 2-3 καλούς παίκτες που θα βρει ελεύθερους εκείνο το χρονικό διάστημα με συμβόλαια μιας εβδομάδας. Να κερδίσει το φάιναλ-8, να πάρει το ένα εκατομμύριο ευρώ του επάθλου (εφόσον ισχύει ακόμη το συγκεκριμένο μπόνους) και την επόμενη μέρα να τους αποδεσμεύσει. Είπαμε όμως: Παράξενες αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς. Συνεπώς, οι μετέχοντες στη διοργάνωση πήραν την απόφαση να κινηθούν προς μια κατεύθυνση, λειτουργώντας με γνώμονα τη λογική ότι η χρονιά έπρεπε να τελειώσει και να μη μείνει λευκή άγραφη σελίδα. Και παρά τις καλόπιστες ή κακόπιστες ενστάσεις μπορεί να προβάλει ο καθένας έχω την αίσθηση ότι τελικά ο χρόνος μάλλον θα τους δικαιώσει.

Πηγή: Nova Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This