Επιλογή Σελίδας



Μας έδωσε τον Sir Alex Ferguson, τον Kevin Keegan και τον Arsène Wenger. Μας έδωσε πανδαιμόνιο, μαγεία και τον Mike Dean. Μας έδωσαν άρχοντες, αήττητους και κατόχους τρεμπλ.

Δεν υπάρχει στο ποδόσφαιρο πρωτάθλημα όπως η Premier League, όπου οι ιδιοφυΐες και οι τρελοί του παιχνιδιού παλεύουν για να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία. Για είκοσι οκτώ χρόνια, είδαμε απίστευτα θεάματα -και κάποιους από τους μεγαλύτερους παίκτες που υπήρξαν ποτέ.

Εδώ στο Four Four Two, αποφασίσαμε να κατατάξουμε τους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν στην Premier League -που είναι η κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας από το 1992- με βάση την επίδρασή τους. Αυτός είναι ένας συνδυασμός της ικανότητας, του στάτους και των στιγμών που μας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια.

100. Ole Gunnar Solskjær

Εάν έχεις τον Ole Gunnar Solskjær να έρχεται από τον πάγκο τότε έχεις πάντοτε μία ευκαιρία. Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο της Manchester United ή για τους Κόκκινους Διάβολους το διάστημα των έντεκα χρόνων που πέρασε στο Old Trafford. Αφού σκόραρε έξι λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο στο ντεμπούτο του στην Premier League απέναντι στην Blackburn, ο Νορβηγός επιθετικός πρόσθεσε επιπλέον δεκαέξι γκολ στο πρωτάθλημα περνώντας ως αλλαγή για την Manchester United, περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη. Τελείωσε την καριέρα του στο Νησί το 2007 με 91 γκολ σε 235 εμφανίσεις στην Premier League με την φανέλα της Manchester United.

99. Emmanuel Petit

Ο Γάλλος μέσος δημιούργησε μία εμβληματική συνεργασία με τον συνάδελφο και συμπατριώτη του Patrick Vieira στην Arsenal, κερδίζοντας το πρωτάθλημα αλλά και τα δύο κύπελλα τη σεζόν 1997/98. Ενώ ο Vieira παρουσίαζε δύναμη και παρουσία στην καρδιά του κέντρου των Κανονιέρηδων, ο Petit ήταν ήρεμος, αξιόπιστος παίκτης που αντιστάθμισε το περιστασιακό πυρετώδες παιχνίδι του συμπαίκτη του. O Petit πέρασε επίσης ένα μικρό διάστημα στην Chelsea όπου και βοήθησε τους Μπλε να τερματίσουν στους πρώτους έξι της βαθμολογίας για τρεις σερί σεζόν.

98. Mark Schwarzer

Και ενώ η Premier League διαθέτει μία μακρά λίστα με σπουδαίους και μακροχρόνιους τερματοφύλακες -κάποιους από τους οποίους θα τους βρείτε αργότερα- το όνομα του Schwarzer είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τον αειθαλή γκολκίπερ της Premier League. Οι 514 εμφανίσεις του στο Νησί είναι λιγότερες μόνο από τον David James. Ο Schwarzer απόλαυσε τα ωραιότερα χρόνια του στη Middlesbrough και κατόπιν στη Fulham, χάνοντας από έναν τελικό Κυπέλλου UEFA και με τις δύο ομάδες. Παρόλο που δεν έγραψε ούτε μία εμφάνιση πρωταθλήματος με κάποια από τις δύο, τα τελευταία του δύο χρόνια τα πέρασε στο ρόστερ ομάδων που κέρδισαν τον τίτλο στην Premier League, στην Chelsea και στη Leicester. Ένας υπέροχος επίλογος σε μία εξαιρετική καριέρα.

97. Philippe Coutinho

Εάν υπήρχε ένα τίτλος για τον «Μάστερ που συγκλίνει προς τα μέσα από τα τριάντα πέντε μέτρα από την αριστερή πτέρυγα και εξαπολύει σουτ στην απέναντι γωνία κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού» αυτός θα ήταν ο Philippe Coutinho. Ο μικρός Βραζιλιάνος μάγεψε τους φίλους της Premier League με ένα μίγμα από περίτεχνες ντρίμπλες και υπέροχες ατομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που πέρασε στη Liverpool. Ο Coutinho σημείωσε 41 γκολ και 35 ασίστ σε 152 ματς με τους Κόκκινους συμπεριλαμβανομένου ένα γκολ στις πέντε ξεχωριστές συναντήσεις απέναντι στην συνδιεκδικήτρια του τίτλου Manchester City. Η City χάρηκε όταν είδε το Βραζιλιάνο να φεύγει από τη Liverpool και να ολοκληρώνει τη μεταγραφή των 105 εκατομμυρίων λιρών μετακομίζοντας στην Barcelona το 2018.

96. David James

Τέταρτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δεύτερος στο ρεκόρ ανέπαφων εστιών (Clean sheets) ανάμεσα σε όλους τους τερματοφύλακες στην ιστορία της Premier League, ο David James είναι περισσότερο διάσημος για το ασυνήθιστο μαλλί του. Ο James πέρασε μια μακρά καριέρα στο Νησί ως ο νούμερο 1 τερματοφύλακας των Liverpool, Aston Villa, West Ham, Manchester City και Portsmouth και κατέγραψε συνολικά 169 clean sheets με αυτά τα κλαμπ. Το ρεκόρ αυτό υπήρχε μέχρι το 2015, με τον Petr Čech να το καταρρίπτει.

95. Leighton Baines

Έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 εμφανίσεις με τις Everton και Wigan, ο Leighton Baines μπορεί να χαρακτηριστεί ως μοναδική αξιόπιστη στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Η αμυντική του οξυδέρκεια σε συνδυασμό με την επιρροή του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου τον καθιστούν έναν εξαιρετικά αξιόπιστο οπισθοφύλακα. Το νούμερο 3 των Toffees κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ που έχουν επιτευχθεί από αμυντικό, έχοντας δημιουργήσει 53 γκολ από την αριστερή πλευρά. Η ικανότητα του Baines στις στημένες φάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σπουδαίου ρεκόρ σχετικά με τις εκτελέσεις φάουλ, τον καθιστούν ένας από τους πιο προικισμένους τεχνικά αμυντικούς στην ιστορία της Premier League.

94. Jordan Henderson

Και ενώ το επιθετικό τρίο της Λίβερπουλ είναι εκείνο που συνεχίζει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, η ανάπτυξη του Jordan Henderson από νεαρό ταλέντο του Sunderland σε αρχηγό και νικητή του Champions League δεν είναι κάθε άλλο παρά αξιοσημείωτο. Ο Άγγλος διεθνής ήταν πάντοτε παρών κατά την άνοδο της Liverpool υπό τον Jürgen Klopp και το 71% επιτυχημένων τάκλιν, καθώς και το 85% εύστοχων μεταβιβάσεων του Henderson αποδεικνύει πως αποτελεί τον «καρδιακό χτύπο» της μεσαίας γραμμής των Reds.

93. Shay Given

Ο Shay Given μπορεί να μην έχει κερδίσει κάποια τιμή από την Premier League κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά θεωρήθηκε ως μια αξιόπιστη επιλογή για τις Newcastle, Manchester City, Aston Villa και Stoke City. Ο Ιρλανδός πραγματοποίησε 451 εμφανίσεις στο Νησί κατά τη διάρκεια της καριέρας του, καταγράφοντας 113 clean sheets στην Αγγλία. Επίσης βοήθησε τις Newcastle και Manchester City να φτάσουν στο ΤChampions League παρά την κυριαρχία των Arsenal, Manchester United και Chelsea στην αρχές της δεκαετίας του 2000.

92. Trent Alexander Arnold

Το γεγονός ότι ο Alexander Arnold συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο, μόλις δυόμισι χρόνια μετά την είσοδό του στην ομάδα της Λίβερπουλ, τα λέει όλα για την ικανότητά του. Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Liverpool είναι μια ασταμάτητη επιθετική δύναμη και έσπασε το ρεκόρ της Premier League σχετικά με τις ασίστ από έναν αμυντικό την περασμένη σεζόν μετρώντας συνολικά 12. Θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερος.

91. Juninho Paulista

Οι φίλαθλοι της Middlesbrough δεν μπόρεσαν να πιστέψουν τα μάτια τους όταν η ομάδα του υπέργαψε τον Βραζιλιάνο επιθετικό μέσο Juninho. Είχαν επίσης μείνει έκπληκτοι από τα μαγικά του κόλπα και το στυλ του που θάμπωσε τους φίλους της Boro στις τρεις διαφορετικές θητείες του στο Riverside Stadium. Ο Little Fella, όπως ονομάστηκε στα βορειοανατολικά, συνέβαλε σε 47 γκολ (18 γκολ και 29 ασίστ) σε 125 εμφανίσεις με τη Middlesbrough.

90. Chris Sutton

Το μισό από το φημισμένο SAS – μαζί με τον Alan Shearer – που οδήγησαν την Blackburn Rovers στη δόξα της Premier League το 1995. Ο Sutton ήταν ένας επιθετικός που προκαλούσε αίσθηση: Μεγάλος, ισχυρός στον αέρα και θανάσιμος όταν υπήρχε κομβική σημασία. Βρήκε 83 φορές δίχτυα στην Premier League με πέντε διαφορετικούς συλλόγους – με τα 80 από αυτά να έρχονται για τις Norwich και Blackburn.

89. Jamie Carragher

O Carragher είναι συνώνυμο για την Λίβερπουλ όπως είναι και ο μακροχρόνιος συμπαίκτης του Steven Gerrard, καθώς πέρασε και τα 17 χρόνια της καριέρας του στο Άνφιλντ. Ένας δυνατός, έξυπνος και αξιόπιστος αμυντικός που αγωνίστηκε στην τετράδα της άμυνας και πραγματοποίησε 508 συμμετοχές στην Premier League με τους «κόκκινους», ο 9ος υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών.

88. Steve Mcmanaman

Ενώ ο πολυσύνθετος μέσος έμεινε γνωστός για την επιτυχία του εκτός της Premier League με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο McManaman απόλαυσε μεγάλη επιτυχία στη Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων χρόνων της Premier League. Ικανός να αγωνιστεί σε όλη τη μεσαία γραμμή, ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ συνέβαλε σε 100 γκολ (51 ασίστ, 49 γκολ) κατά τη διάρκεια των 275 εμφανίσεων στην Premier League, η οποία περιλάμβανε επίσης μία διετή θητεία για το τέλος της καριέρας του στη Manchester City μεταξύ 2003 και 2005.

87. Gary Pallister

Ο αμυντικός Gary Pallister ήταν βασικός παίκτης για την United του Sir Alex Ferguson όταν αυτή κέρδισε τέσσερις τίτλους της Premier League σε πέντε χρόνια μεταξύ 1992 και 1997. Ο Pallister είχε υψηλή βαθμολογία από τους συναδέλφους του και αναδείχθηκε μέλος στην ομάδα της χρονιάς για τρία συνεχόμενα έτη μεταξύ 1992 και 1995 και ξανά το 1998. Μετά από 317 εμφανίσεις πρωταθλήματος σε μια περίοδο 9 χρόνων στο Old Trafford, ο Pallister μετακόμισε στη Middlesbrough όπου πέρασε άλλα τρία χρόνια στην Premier League.

86. Brad Friedel

Ενώ ο Brad Friedel δεν ήταν ο πιο εντυπωσιακός από τους τερματοφύλακες της Premier League, ήταν σίγουρα ένας από τους πιο σεβαστούς τύπους στο Νησί. Μετά την έναρξη της καριέρας του ως δεύτερη επιλογή στη Λίβερπουλ, ο Αμερικανός ήταν η πρώτη επιλογή για την Aston Villa, την Blackburn Rovers και την Tottenham Hotspur σε μια μακρά σταδιοδρομία στις αγγλικές ακτές. Ο Friedel θεωρήθηκε αξιόπιστη επιλογή από αυτά τα τρία κλαμπ και έπαιξε σε κάθε παιχνίδι της Premier League μεταξύ 2004 και 2012. Συνολικά, ο Friedel πραγματοποίησε 450 εμφανίσεις, καταγράφοντας 132 επεμβάσεις.

85. Peter Crouch

Ο Crouch θα παραμείνει για πάντα ένας από τους πιο σουρεαλιστικούς παίκτες της Premier League. Με ύψος 2.01 και με εντυπωσιακή επαφή με το γκολ, όταν εμφανίστηκε για τις Aston Villa και Southampton νωρίς στην καριέρα του, ούτε καν η Λίβερπουλ ή η Τότεναμ δε θα μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό των ικανοτήτων του Crouch. Είναι ακόμα απίστευτο πως κάποιος τόσο ψηλός μπορούσε να σκοράρει τον αμέτρητο αριθμό γκολ με ψαλιδάκι που ο Άγγλος διεθνής κατόρθωσε να πετύχει.

84. Alisson Becker

Πίσω από κάθε παγκόσμιας κλάσης ομάδα, υπάρχει ένα συμπαγές «ζευγάρι γαντιών» και ο Alisson απέδειξε ότι είναι ακριβώς αυτός που ήθελε η Λίβερπουλ από την άφιξή του στο Anfield το 2018. Ο Βραζιλιάνος έχει κρατήσει έναν εκπληκτικό αριθμό με 31 clean sheets σε 56 εμφανίσεις της Premier League από τότε που ήρθε από τη Ρόμα, ο οποίος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός δεδομένου ότι η εστία του παραβιάστηκε μόνο 28 φορές. Ο Allison επίσης μετράει κατά μέσο όρο περίπου 30 μεταβιβάσεις ανά αγώνα, το οποίο και αποδεικνύει πόσο πολύ η ομάδα του εμπιστεύεται τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

83. Gareth Barry

Ο κάτοχος του ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία της Premier League, έπαιξε 653 παιχνίδια με τις Aston Villa, Manchester City, Everton και West Brom και θα μπορούσε να παρατείνει ακόμα παραπάνω το ρεκόρ του, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει 39 ετών. Ένας σταθερός, αξιόπιστος μέσος με ένα εξαιρετικό αριστερό πόδι, ο 53 φορές διεθνής με την Εθνική Αγγλίας κέρδισε τον τίτλο με την City τη σεζόν 2011/12.

82. Robbie Keane

Ο επιθετικός της Εθνικής Ιρλανδίας ήταν τόσο αξέχαστος όσο και ο θρυλικός cartwheel πανηγυρισμός του. Κι ενώ εμφανίστηκε στην Premier League με σταθερές επιδείξεις γκολ για τις Coventry City και Leeds United, ο Keane διακρίθηκε περισσότερο στην Tottenham. Κατάφερε να φτάσει σε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε 7 διαδοχικές περιόδους στην Premier League μεταξύ 2002 και 2008 στο White Hart Lane, ενώ επίσης ο Ιρλανδός επιθετικός έβρισκε τακτικά δίχτυα και κατά τη διάρκεια των βραχυπρόθεσμων θητειών του στη Λίβερπουλ, στη West Ham και στην Aston Villa.

81. Riyad Mahrez

Αριστερά μπακ προσέξτε! Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αφήσετε τον Αλγερινό εξτρέμ να συγκλίνει με το αριστερό του πόδι και να σουτάρει στην απέναντι γωνία των διχτύων. Ο Mahrez επέδειξε απίστευτη συνοχή και αντίκτυπο στην επιθετική γραμμή από τότε που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League το 2014. Ο Mahrez διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Premier League από την Leicester City τη σεζόν 2015/16, σημειώνοντας 17 γκολ για τις «αλεπούδες» και ακολούθως εξασφάλισε το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στην Premier League. Αφού κέρδισε μία μεταγραφή που περίμενε καιρό για την Manchester City του Pep Guardiola το 2018, ο Αλγερινός εξτρέμ βοήθησε τη νέα του ομάδα να κερδίσει τον τίτλο στην πρώτη του σεζόν, σημειώνοντας μάλιστα ένα κρίσιμο γκολ την τελευταία ημέρα της σεζόν εναντίον της Μπράιτον προκειμένου να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα.

80. Freddie Ljungberg

Η επιθετική ώθηση του Σουηδού από την πτέρυγα ήταν σήμα κατατεθέν της διάσημης δεξιάς πλευράς της Arsenal του Arsene Wenger από τα τέλη του αιώνα. Ο Ljungberg αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Premier League καθώς οι «κανονιέρηδες» κέρδισαν τον τίτλο το 2001/02, πριν εκείνος διαδραματίσει ένα βασικό στέλεχος στη σεζόν των ‘Invincibles’ (αήττητοι) δύο χρόνια αργότερα.

79. Tim Cahill

Εάν υπήρχε ένας «κρεμασμένος σταυρός» στην περιοχή του πέναλτι στο Goodison Park, τότε ο Tim Cahill ήταν εγγυημένος να το γνωρίσει. Ο Αυστραλός είχε ένα πλεονέκτημα να φτάνει στη κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, κάτι που του επέτρεψε να σκοράρει 56 γκολ για την Έβερτον μεταξύ 2004 και 2012. Η ευελιξία του ως μέσος, ως δεκαριού και ως επιθετικός, κατέστησε αδύνατο για τους αντίπαλους αμυντικούς να τον παρακολουθούν στο τελευταίο τρίτο του τερέν.

78. Emile Heskey

Ενώ ο Heskey αναγνωρίστηκε για την τέχνη του στο σκοράρισμα – αφού σημείωσε 110 γκολ σε περισσότερες από 500 εμφανίσεις της Premier League – ο πρώην διεθνής Άγγλος θα είναι επίσης γνωστός για το συνδεδεμένο με πάσες παιχνίδι του, δίνοντας 53 ασίστ κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο πρωτάθλημα. Αφού εντυπωσίασε με το παιδικό του club τη Leicester City, τον άρπαξε στη συνέχεια η Λίβερπουλ για μία μεταγραφή ρεκόρ για την ομάδα τότε , 11 εκατομμύρια λίρες. Κι ενώ η σεζόν 2000/01 για τους «κόκκινους» μνημονεύεται για την επιτυχία τους στις διοργανώσεις των κυπέλλων, τα 14 γκολ του Heskey σε 36 παιχνίδια της Premier League εκείνης της χρονιάς δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από των αριθμό των γκολ που άφησε στις Birmingham, Wigan Athletic και Aston Villa.

77. Michael Essien

Ο ασταμάτητος Michael Essien ήταν ένας κομβικός box to box παίκτης για τις Chelsea των Jose Mourinho και Carlo Ancelotti που έφτασαν στον τίτλο. Ενώ τα γκολ και οι ασίστ δεν ήταν το ισχυρό ατού του Γκανέζου, η ευελιξία του σε όλη την άμυνα και τη μεσαία γραμμή, σε συνδυασμό με το πολυδιάστατο παιχνίδι του, τον κατέστησε έναν αξιόπιστο παίκτη σε μια πολύ επιτυχημένη εποχή των «μπλε» στη δεκαετία του 2000 και του 2010.

76. Kevin Phillips

Το ρεκόρ τερμάτων του Kevin Phillips κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν μια απόλαυση να παρακολουθήσεις. Τα 30 γκολ του στη Premier League τη σεζόν 1999/00 τον οδήγησαν στο να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Χρυσό Παπούτσι και παραμένει ο μοναδικός Άγγλος που έχει κερδίσει αυτό το βραβείο μέχρι σήμερα. Ο Phillips συνέχισε αυτή την παραγωγικότητα και τις επόμενες δύο σεζόν με τη Sunderland, πριν κάνει τη θητεία του στη Southampton για δύο σεζόν. Ενώ το ρεκόρ της Premier League στις Aston Villa, Birmingham και Crystal Palace ήταν λιγότερο αποδοτικό, ο Phillips θα μνημονεύεται πάντα για τα γόνιμα πρώτα του χρόνια, με το ιδιαίτερο πονηρό γκολ ενάντια στην Τσέλσι το 1999 να είναι ακόμα ζωντανό στη μνήμη.

75. Garry Speed

Ο Gary Speed ήταν ένας σταθερός και αξιόπιστος μέσος κατά τη διάρκεια της μακράς και καθιερωμένης καριέρας του στην Premier League. Ένας σημαντικός παίκτης για τις Leeds, Everton, Newcastle και Bolton κατά τη διάρκεια της εποχής του στην Αγγλία. Ο Speed ήταν επίσης ένας γεννημένος ηγέτης και εμπνευστική φιγούρα στο ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι έπαιξε υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο σε ένα γρήγορο πρωτάθλημα μέχρι τα τριάντα του, απέδειξε τα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης και επαγγελματισμού του. Ένα πολυσεβόμενο μέλος της Premier League που χάθηκε άδοξα από την ποδοσφαιρική κοινότητα.

74. Ian Wright

Αυτός ο μύθος της Άρσεναλ ευλογήθηκε με συγκλονιστικό βηματισμό και με μια γκάμα από εντυπωσιακά τελειώματα που εντυπωσίασαν τους οπαδούς των «κανονιέρηδων» και της Premier League. Μόλις έφτανε κοντά στο γκολ, δεν υπήρχε τίποτα να κάνει ο καθένας για να σταματήσει τον Wright από το να σκοράρει – είτε πρόκειται για ένα κλινικό τελείωμα είτε για ένα επιδέξιο σπάσιμο της μπάλας.

Ο Wright κατατάσσεται στους παίκτες με διψήφιο αριθμό γκολ σε κάθε μία από τις έξι πρώτες σεζόν της Premier League που ήταν στην Arsenal, έχοντας συνολικά 124 γκολ σε 191 εμφανίσεις με τους Βορειολονδρέζους. Ο Άγγλος επιθετικός έφυγε από το Highbury το 1998 ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για το club και κατάφερε ακόμη να βρει δίχτυα εννέα φορές σε 22 εμφανίσεις πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου περάσματος από τη West Ham.

73. Patrice Evra

Ο Γάλλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους full back της γενιάς του, καθώς έκανε το αριστερό άκρο της άμυνας στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δικό του για σχεδόν μια δεκαετία. Γρήγορος, αθλητικός, δυνατός στον αέρα, ειδικός στο να διεισδύει στο τελευταίο τρίτο του τερέν, καθώς και ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου – ο Patrice Evra τα είχε όλα. Ο αριστερός οπισθοφύλακας ήταν συχνά ο πρώτος άνθρωπος στην 11αδα των «κόκκινων διαβόλων», με τη United να κερδίζει πέντε τίτλους στην Premier League μέσα σε επτά χρόνια μεταξύ 2006 και 2013. Συνολικά έφτασε τις 273 εμφανίσεις για την United κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βοηθώντας την να κρατήσει σε 97 ματς το μηδέν στην άμυνα.

72. Sami Hyypiä

Μπορεί να μην μοιράζεται τη μακροζωία του Jamie Carragher ή την επιτυχία του Virgil Van Dijk, αλλά ο Sami Hyypia παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους κεντρικούς αμυντικούς που είχε η Λίβερπουλ στην Premier League. Ο Φινλανδός διεθνής βοήθησε τους «Reds» να κρατήσουν το μηδέν σε 125 παιχνίδια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του στο Anfield, ενώ αναδείχθηκε μέλος στην ομάδα της χρονιάς στην Premier League το 2000 και το 2002. Ο Hyypia έδειξε επίσης την απειλή του προς την αντίπαλη περιοχή, σκοράροντας 22 γκολ ως σέντερ μπακ.

71. David De Gea

Ο Ισπανός τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να έχει κάνει κάποια καταστροφικά λάθη από τη στιγμή που ήρθε στην ομάδα από την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2011, αλλά έχει σίγουρα καταφέρει να πετύχει, με τον μεγάλο αριθμό των παγκοσμίου κλάσης επεμβάσεων όλα αυτά τα χρόνια. Τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του Ισπανού σε κομβικές στιγμές τον έχουν δώσει μία θέση σε πέντε ομάδες της χρονιάς στην Premier League από το 2012, ενώ κέρδισε επίσης το «Χρυσό γάντι» τη σεζόν 2017/18 παρά το γεγονός ότι η United τερμάτισε δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα πίσω από τη Manchester City.

70. Jimmy Floyd Hasselbaink

Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία της Premier League. Οι οπαδοί της Leeds ερωτεύτηκαν τον Hasselbaink μετά την υπογραφή του στο σύλλογο το 1997, αλλά είναι οι μέρες του στην Τσέλσι είναι εκείνες που μνημονεύονται κυρίως. Η θανατηφόρος συνεργασία του με τον Eidur Gudjohnsen ήταν το τέλειο μείγμα δύναμης και ευφυΐας. Κατέγραψε 127 γκολ, πολλά από τα οποία ήταν εντυπωσιακά.

69. Carlos Tévez

Χρειάζεται «γερά νεύρα» για έναν παίκτη να μετακινηθεί από τον έναν σύλλογο του Μάντσεστερ στον άλλο, αλλά ένα αγόρι όπως ο Carlos Tevez το έχει αυτό. Ο Αργεντινός επιθετικός είχε μία τόσο μεγάλη ποικιλία σκοραρίσματος που μπορούσε να βρει τα δίχτυα από οποιοδήποτε σημείο στον αγωνιστικό χώρο. Θέλεις κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής; Τσεκ! Κλινικό τελείωμα από εντός της μεγάλης περιοχής; Στοιχημάτισε! Μακρινό εντυπωσιακό σουτ; Κανένα πρόβλημα! Στις West Ham, Man United και Man City, ο Tevez είχε αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο που τον διέκρινε.

68. Roberto Firmino

“Ο Mo Salah, είναι παγκόσμιας κλάσης παίκτης, αλλά όχι κάθε μέρα. Ο Sadio Mane είναι παγκόσμιας κλάσης παίκτης αλλά όχι κάθε μέρα. Ο Roberto Firmino είναι παγκόσμιας κλάσης σχεδόν κάθε μέρα”, δήλωσε ο Jurgen Klopp για το θρυλική επιθετική του τριπλέτα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός είναι η «ζωτική κόλλα» που ταιριάζει στο επιθετικό τρίο της Λίβερπουλ, ενώ είναι και το τέλειο παράδειγμα ενός σύγχρονου φορ που μετατρέπεται συχνά στον πάροχο, σε περιπτώσεις όπου δεν σκοράρει.

67. Les Ferdinand

Ένας από τους πραγματικά μεγάλους επιθετικούς της πρώιμης εποχής της Premier League, ο Les Ferdinand ήταν το κλασικό καλούπι του 9αριού. Εξαιρετικός στον αέρα, αστραπιαίος και ευφυέστατος μέσα στο κουτί. Έχει σημειώσει το μεγαλύτερο μέρος των 149 γκολ της Premier League με τις QPR, Newcastle και Spurs, και παραμένει ο 10ος σκόρερ όλων των εποχών στη σχετική λίστα.

66. Dimitar Berbatov

Ψηλός, τεχνικός και με καταπληκτικό ρεπερτόριο δεξιοτήτων: Ο Dimitar Berbatov ήταν μια ισχυρή παρουσία στην μπροστινή γραμμή της Premier League με τις Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Φούλαμ. Ο Βούλγαρος επιθετικός έβγαινε με ευκολία μέσα από τις αγγλικές άμυνες και χρησιμοποίησε τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησής του για να σκοράρει μερικά εκπληκτικά γκολ. Στα αξιοσημείωτα στιγμιότυπά του, συμπεριλαμβάνεται ένα χατ-τρικ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Λίβερπουλ το 2010 και ένα απίστευτο ατομικό σόλο και ασίστ στον Cristiano Ronaldo εναντίον της West Ham το 2008. Α, και δύο τίτλοι Premier League το 2009 και το 2011!

65. Matt Le Tissier

Ο «Θεός», όπως ονομάστηκε από τους οπαδούς της Southampton, είναι γνωστός για δύο πράγματα μεταξύ άλλων: Για την ικανότητά του στα πέναλτι και για την αγάπη του για ένα λουκάνικο και ένα αυγό McMuffin!
Η στάση του απέναντι στη γυμναστική μπορεί να του είχε κοστίσει μερικές επιπλέον συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, αλλά ο Le Tissier ήταν ένας άνθρωπος που πάντα φαινόταν ικανοποιημένος με τη θέση του σε αυτό τον κόσμο. Ένα αντισυμβατικό ταλέντο, ο γεννημένος στο Guernsey επιθετικός μέσος είναι σεβαστός και λατρεμένος από τους φίλους σχεδόν κάθε ομάδας.

64. David Seaman

Ένας νικητής του τίτλου με την Άρσεναλ δύο σεζόν πριν από την έλευση της Premier League, ο Seaman επίσης τελείωσε στην κορυφή, δύο φορές στην εποχή μετά το 1992. Με ένα εξαιρετικό σουτ βολέ, ο Άγγλος διεθνής αντιπροσώπευε την ιδανική ασφάλεια στο διάσημο πίσω μέρος της Arsenal την δεκαετία του ’90.

63. Dion Dublin

Ο Dublin ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα ανθεκτικό στόπερ, αλλά άνθισε ως επιθετικός στις Manchester United, Coventry City and Aston Villa. Έχασε το μετάλλιο του νικητή της Premier League λόγω τραυματισμού το 1992/93, ενώ μοιράστηκε το «Χρυσό Παπούτσι» με τον Michael Owen και τον Chris Sutton το 1997/98, καθώς οδήγησε την Coventry στο καλύτερο τελικό πλασάρισμά της, στην 11η θεση!

62. Fernando Torres

Άλλοι επιθετικοί νίκησαν τον Torres στη μακροζωία, αλλά λίγοι ήταν τόσο θεαματικοί όσο ο Ισπανός στο εντυπωσιακό «πικ» της καριέρας του. Ο Torres πέτυχε 24 γκολ στην παρθενική του σεζόν στη Liverpool και συνέχισε στο ίδιο πνεύμα στη συνέχεια, αν και εμφανίστηκαν σημάδια πτώσης του ακόμη και πριν από την απογοητευτική του θητεία στην Chelsea.

61. James Milner

Κεντρικός μέσος, εξτρέμ, έκτακτης ανάγκης φουλ μπακ, πλάγιος μπακ … υπάρχει κάποια θέση που ο James Milner δε μπορεί να γεμίσει; Ο ευέλικτος Άγγλος δεν είναι ο πιο λαμπερός μεταξύ των παικτών, αλλά η τεχνική του ευελιξία τον έκανε έναν παίκτη κλειδί για τις Aston Villa, Manchester City και Liverpool όλα αυτά τα χρόνια. Άνετος και με τα δύο πόδια, αξιόπιστος στην κατοχή μπάλας και «κρύο αίμα» από το σημείο του πέναλτι είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες που μπορεί να φέρει ο Milner σε μια ομάδα. Θα μνημονεύεται για την Αγγλία και την Premier League ως ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες της.

60. Romelu Lukaku

Ενώ μπορεί να μην αποτελεί το «φλιτζάνι τσαγιού για κάθε έναν που έχει βήχα» ο Βέλγος ήταν ένας εφιάλτης για τους αμυντικούς της Premier League λόγω του αθλητικού του κορμιού και του κλινικού αριστερού του ποδιού. Ο Lukaku έγινε ο νεότερος ξένος παίκτης που έφτασε τα 100 γκολ στην Αγγλία, έχοντας αγωνιστεί στις Chelsea, West Brom, Everton και  Manchester United σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην Premier League. Παρόλο που ο συγκεκριμένος επιθετικός δεν σκόραρε ούτε μία φορά στο Stamford Bridge με την Chelsea, κατέγραψε διψήφια γκολ σε επτά διαδοχικές σεζόν μεταξύ 2012 και 2019. Ο Βέλγος έφυγε από το Old Trafford για την Ίντερ στη συνέχεια, αφού κατέγραψε 113 γκολ σε 252 αγώνες.

59. Gareth Bale

Η δημιουργία ενός παγκόσμιου σούπερ σταρ ξεκίνησε στην Premier League, καθώς ο Gareth Bale μάγεψε τους οπαδούς και προκάλεσε σύγχυση στα full back των αντιπάλων κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου στην Tottenham. Ο Ουαλός εξτρέμ ήταν μέλος στην ομάδα της χρονιάς στην Premier League για τρεις διαδοχικές περιόδους μεταξύ 2010 και 2013, ενώ τα 21 γκολ σε 33 αγώνες πρωταθλήματος το 2012/13 του έδωσαν μια μεταγραφή παγκοσμίου ρεκόρ στη Ρεάλ Μαδρίτης.

58. Jermain Defoe

Δεν είχε σημασία για ποιους συλλόγους της Premier League αγωνίστηκε ο Jermain Defoe, κατάφερνε πάντα να βρίσκει δίχτυα σε τακτική βάση. 162 γκολ για έξι διαφορετικούς συλλόγους της Premier League δικαιολογούν τη θέση του εδώ. Μετά τη διάσπαση στην Premier League με την West Ham, ο Defoe έφτιαξε το όνομά του στην Tottenham Hotspur, σκοράροντας 91 γκολ για τους Spurs σε δύο διαφορετικές θητείες, ενώ έγραψε έναν μεγάλο αριθμό και κατά τη θητεία του στην Portsmouth. Ακόμη και όταν ο ίδιος διαγράφηκε από όλους μετά από τη μεταγραφή του στο Τορόντο και το MLS, ο Defoe επέστρεψε για να παίξει στην Αγγλία και στη Sunderland, σημειώνοντας 34 γκολ σε 84 παιχνίδια για να διατηρήσει την κατάστασή του ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της Αγγλίας.

57. Paolo Di Canio

Από το να σκοράρει θαυμάσια γκολ έως να σπρώχνει διαιτητές, ο φλογερός Ιταλός έκανε αισθητή την παρουσία του στο αγγλικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της θητείας του σε Sheffield Wednesday, West Ham και Charlton. Οι οπαδοί των «σφυριών» θυμούνται τον Di Canio με την περισσότερη αγάπη αφού τον παρακολουθούσαν, ενώ τα λόγια του πρώην προπονητή του Harry Redknapp “κάνει πράγματα με την μπάλα, που οι άνθρωποι μπορούν μόνο να ονειρεύονται”, τα λένε όλα.

56. David Ginola

Ο Alex Ferguson προσβλήθηκε όταν ο Ginola κέρδισε το βραβείο του παίκτη της χρονιάς, ξεπερνώντας τους ήρωες του τρεμπλ του το 1998/99, αλλά ο Γάλλος ήταν φοβερός εκείνη τη σεζόν. Ο ύπουλος εξτρέμ μάγεψε τους υποστηρικτές της Newcastle και της Tottenham (λιγότερο της Aston Villa), και άφησε μεγάλο αριθμό αντίπαλων full back μέσα στο αίμα…

55. Jay Jay Okocha

Οι δεξιότητές του ήταν τόσο ωραίες που τον έδωσαν διπλό όνομα; Ο Okocha, ένας από τους καλύτερους Αφρικανούς παίκτες που έπαιξαν στην Premier League, εντυπωσίασε τους φίλους της Bolton με μία γκάμα από κόλπα και άπιαστα χτυπήματα φάουλ. Ο Okocha ήταν το κόσμημα του Bolton, το οποίο, κάτω από τη διοίκηση του Sam Allardyce, έφτασε στα αδιανόητα ύψη του τελικού του Κυπέλλου Λιγκ και του δεύτερου γύρου του κυπέλλου UEFA.

54. Gary Neville

Ο Jamie Carragher μπορεί να είχε αστειευτεί λέγοντας ότι “κανείς δεν θέλει να μεγαλώσει και να γίνει ένας Gary Neville”, αλλά ο μύθος της Manchester United παραμένει ο καλύτερος δεξιός μπακ που είδε ποτέ η Premier League. Ένας αξιόπιστος αμυντικός και υποτιμημένος προωθητής της μπάλας, ο Neville κέρδισε οκτώ τίτλους στο Old Trafford.

53. Jamie Vardy

Η ιστορία του Vardy είναι πασίγνωστή μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο αξιοσημείωτο. Ο πρώην εργάτης εργοστάσιου πέρασε μεγάλο μέρος της παρθενικής σεζόν του στην Premier League μακριά από τα δίχτυα, πριν ξεκινήσει να ηγείται του απίθανου τίτλου των «αλεπούδων» το 2015/16 με 24 γκολ. Γρήγορος και φλογερός, o Vardy ήταν περισσότερο παραγωγικός από ποτέ τότε.

52. Claude Makelele

Ξέρεις ότι είσαι καλός παίκτης όταν έχεις μια θέση που έχει πάρει το όνομά σου. Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων του στην Τσέλσι, ο Claude Makelele επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του αμυντικού μέσου σε αυτή τη χώρα τόσο πολύ, ώστε η θέση μπροστά από τους τέσσερις αμυντικούς να εξακολουθεί να αναφέρεται ως ο ρόλος του Makelele. Ο Γάλλος μπορούσε να καταστρέψει τους αντίπαλους μέσους πριν σκουπίσει το χάος που άφησε πίσω του. Ήταν μαχητικός στα τάκλιν και αδύνατο να περάσεις δίπλα του, αλλά μπορούσε επίσης να υπαγορεύσει το παιχνίδι από βαθιά, ακόμη και να προχωρήσει στην μπροστινές περιοχές και να επηρεάσει την κατάσταση εκεί. Ο Makelele ήταν ένα βασικό στέλεχος της ομάδας της Τσέλσι του Jose Mourinho που έκανε το back to back το 2005 και το 2006, χάνοντας μόλις εννέα παιχνίδια στις δύο αυτές εκστρατείες.

51. Raheem Sterling

Τόσο στη Liverpool όσο και στη Manchester City, ο Sterling ήταν μία από τις πιο λαμπερές σπίθες της Αγγλίας λόγω της έξυπνης τεχνικής και της ικανότητάς του να βλάπτει τις ομάδες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ο Άγγλος εξτρέμ σημείωσε διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ κάθε σεζόν της Premier League από το 2017/18 και έπειτα, μετά από μια μεγάλη άνοδο υπό το αφεντικό της Manchester City, Pep Guardiola.

50. Denis Irwin

Ο Alex Ferguson είπε κάποτε ότι ο Irwin ήταν η μόνη σίγουρη επιλογή στην καλύτερή του Manchester United. Ο Ιρλανδός αριστερός μπακ σπάνια τράβηξε τους τίτλους και τα φλας, παρά τις ικανότητές του στη θέση του και ήταν ένα βασικό γρανάζι στις ομάδες του Ferguson σε όλη τη δεκαετία του 1990 κερδίζοντας επτά τίτλους στο Old Trafford.

49. Teddy Sheringham

Ο αγαπημένος της Αγγλίας Teddy Sheringham έδωσε το σύνθημα του σκοραρίσματος στην Πρέμιερ Λιγκ από το αφού έγινε ο νικητής του «Golden Boot» (χρυσό παπούτσι) στην εναρκτήριά του σεζόν. Από εκείνη την στιγμή, ο Άγγλος επιθετικός θα καταλήξει να είναι μηχανή τερμάτων για τις Tottenham Hotspur, Manchester United, Portsmouth και West Ham. Έδειξε επίσης τις ιδανικές ιδιότητες του τέλειου all around σέντερ φορ. Εκτός από τα 146 συνολικά του τέρματα, ο Sheringham κατέγραψε 76 ασίστ, καθώς έδειξε την έφεσή του να παίρνει τη μπάλα από βαθιά και να μετατρέπεται σε πάροχο καθ’ όλη την επιτυχημένη του καριέρα που περιλάμβανε τρεις τίτλους της Premier League.

48. Michael Owen

Εάν ο Michael Owen τελείωνε την καριέρα του με τον τρόπο που την ξεκίνησε, θα ήταν σίγουρα κοντά στην κορυφή αυτής της λίστας. Το μικροκαμωμένο και γρήγορο παιδί ενέπνευσε μια γενιά οπαδών στη Liverpool, πρωταγωνιστώντας στο Κύπελλο UEFA, στο Κύπελλο FA και στο League Cup, κερδίζοντας το 2002 τη Χρυσή Μπάλα. Τα προβλήματα τραυματισμού του έκαναν τα περάσματά του από Newcastle και Manchester United να ήταν αναποτελεσματικά, αλλά τα 150 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, κυρίως με την Liverpool τον κατέστησαν 9ο στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών.

47. Robbie Fowler

Ο Άγγλος κυνηγός ξέσπασε στη σκηνή της Premier League το 1993 – και όχι μόνο με τις ικανότητές του στο σκοράρισμα. Ο Fowler ήταν ένας από τους “Spice Boys” της Liverpool, οι οποίοι συμπεριέλαβαν και τους Jamie Redknapp, Stan Collymore και David James, που έκαναν το όνομά τους εξαιτίας των εξωαγωνιστικών τους ζητημάτων. Ο Fowler βρήκε δίχτυα 120 φορές στην Premier League κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο Anfield, η οποία περιλάμβανε ένα hat-trick μέσα σε τέσσερα λεπτά κόντρα στην Arsenal τον Αύγουστο του 1994, αλλά ο Άγγλος είχε επίσης καλές αποδόσεις με τις Leeds United και Manchester City στην Premier League.

46. Jaap Stam

Ο αμυντικός Jaap Stam κέρδισε έναν τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ και μπήκε στην ομάδα της χρονιάς στο Νησί σε κάθε μία από τις τρεις σεζόν του στη Manchester United. Στα 79 παιχνίδια όπου οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν τον Ολλανδό στόπερ στο αρχικό σχήμα, έχασαν μόλις πέντε φορές. Δυνατός, γρήγορος και έτοιμος για κάθε πρόκληση, ο Stam ήταν μια κυρίαρχη φιγούρα κατά τη διάρκεια των χρόνων του στις αγγλικές ακτές. 

45. Robert Pires

Παρόλο που η Arsenal είχε τους Patrick Vieira, Thierry Henry και Dennis Bergkamp στην ανεκτίμητη ομάδα των αρχών της δεκαετίας του 2000, ο Robert Pires κατάφερε να δείξει τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις του ανάμεσα σε μια πληθώρα αστεριών. Ο Γάλλος εξτρέμ όχι μόνο βοήθησε την Arsenal στο νταμπλ σε πρωτάθλημα και κύπελλο το 2002, αλλά κέρδισε και τον τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς από τους δημοσιογράφους. Το παιχνίδι ακριβείας του, το ξαφνικό τελείωμά του και οι επιδέξιες φιγούρες του, μπορούν να συνοψιστούν από το αξέχαστο γκολ του στην Aston Villa κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν του νταμπλ. Ένα λαμπερό χατ-τρικ κόντρα στη Southampton το 2003 ήταν ένα άλλο παράδειγμα της γαλλικής αύρας που έφερε ο εν λόγω μέσος στο Βόρειο Λονδίνο.

44. Yaya Toure

Ο αδελφός του Kolo ήταν ένας Invincible (αήττητος με την Άρσεναλ), αλλά ο Yaya Toure ήταν ένας πραγματικά απαραίτητος παίκτης στη Manchester City για χρόνια. Δυναμικός είναι μια υπερτιμημένη λέξη όταν αναφέρεται σε κεντρικούς παίκτες, αλλά ο Yaya ήταν ένας κολοσσός του παιχνιδιού. Ο ίδιος ήταν εξίσου έμπειρος και ικανός στην άμυνα και την επίθεση, και κουβαλούσε τη City στην πλάτη του αρκετές φορές. Ο Silva ήταν κομψός, ο Aguero ήταν παραγωγικός και ο Kompany ήταν βράχος – αλλά ο Yaya Toure ήταν ένα μείγμα από όλα αυτά μαζί.

43. Cesc Fabregas

Λίγοι νέοι της Premier League άφησαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο ο Fabregas στο ξεκίνημα της καριέρας του στην Arsenal, με τον Ισπανό να επιβάλλεται στα παιχνίδια του στην εφηβεία του αλλά και μετά τα 20. Έφυγε από την Αγγλία για τη Βαρκελώνη το 2011, πριν επιστρέψει ως παλαιότερος, σοφότερος μέσος στην Chelsea, όπου μαζί της κέρδισε δύο τίτλους.

42. Sadio Mané

Ένα ταλέντο στη Southampton, ένας σούπερ σταρ στη Liverpool. O Mané βρίσκεται σε συγκλονιστική φόρμα στις δύο τελευταίες σεζόν του στο Anfield, κερδίζοντας από κοινού με τους Salah και Aubameyang το χρυσό παπούτσι του 2018/19 στο Νησί. Τερμάτισε τέταρτος στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα του περασμένου έτους και μπορεί να πάρει τόσα εύσημα όσο κανένας άλλος, για την αξιοσημείωτη κυριαρχία των Reds στην φετινή κούρσα του τίτλου.

41. Luis Suarez

Τα χρόνια του Suarez στο Λίβερπουλ ήταν γεμάτα με αμφιλεγόμενες στιγμές. Οι ισχυρισμοί βουτιών του, χτυπημάτων, δαγκώματος και κατηγορίες προκαταλήψεων επικράτησαν για εκείνον στο Anfield, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ουρουγουανός ήταν ένας κορυφαίος παίκτης για τους κόκκινους. Μετά από ένα σχετικά νωχελικό ξεκίνημα στην καριέρα του στο Anfield, σύμφωνα με τα στάνταρ του τουλάχιστον, ο συγκεκριμένος επιθετικός έκανε μπαμ στην Premier League, πετυχαίνοντας 54 γκολ σε 66 αγώνες πρωταθλήματος μεταξύ 2012 και 2014. Ο Suarez κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι τη σεζόν 2013 / 14 στην Αγγλία σκοράροντας 33 φορές με την φιναλίστ Liverpool, ενώ ο Ουρουγουανός κέρδισε επίσης τον τίτλο του Παίκτη της χρονιάς από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν.

40. Xabi Alonso

Αν και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Alonso με τη Liverpool ήρθαν έξω από την Premier League, με νίκες του Champions League και του FA Cup, ο Ισπανός αναχώρησε για τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2009 ως ένας από τους πιο κλασάτους μέσους που είδε ποτέ η κατηγορία. Οι πάσες του και η όρασή του ήταν εξαιρετικές, ενώ το θαρραλέο τέρμα του, που σκόραρε από το δικό του μισό εναντίον της Newcastle τον Σεπτέμβριο του 2006 έδειξε την καταπληκτική τεχνική του.

39. Robin Van Persie

Μετά από αρκετές περιόδους τραυματισμού, το γούρι του Van Persie επέστρεψε μετά την αποχώρηση του Cesc Fabregas και του Samir Nasri από το Βόρειο Λονδίνο, σημειώνοντας 30 γκολ τη σεζόν 2011/12. Μια μεταγραφή στη Manchester United πήρε σειρά – για μια συμφωνία £ 24 εκατομμυρίων μετά την άρνησή του να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο – με τον Van Persie να αποδεικνύεται στον παίκτη που έκανε τη διαφορά στον τελευταίο θρίαμβο του Sir Alex Ferguson στην Premier League.

38. Sol Campbell

Η μεταγραφή του Campbell από την Tottenham στην μισητή αντίπαλό της Arsenal το 2001 παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταγραφές της Premier League όλων των εποχών, αλλά προανείγγειλε μια εποχή τεράστιας επιτυχίας για τον ίδιο αλλά και τον σύλλογο. Ένας βράχος στην καρδιά της άμυνας του Arsene Wenger, ο διεθνής Άγγλος οδήγησε την ομάδα των “Invincibles” του 2003/04 και κέρδισε δύο τίτλους πρωταθλήματος με τους κανονιέρηδες.

37. Michael Carrick

Ο πρώην παίκτης της Manchester United και της Αγγλίας έπαιξε παράλληλα με τους συμπαίκτες του Paul Scholes, Frank Lampard και Steven Gerrard καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Όλοι αυτοί οι πολυσύνθετοι μέσοι βασίστηκαν στην αυτοκυριαρχία και την ασφάλεια, με τον Michael Carrick να φέρει ένα ρόλο deep-lying πλειμέικερ. Συχνά θεωρείται ως ένας από τους πιο υποτιμημένους Άγγλους μέσους όλων των εποχών, ο Carrick ήταν τακτική φιγούρα στην Manchester United που κέρδισε 17 τρόπαια μεταξύ του 2006 και του 2017.

36. Nicolas Anelka

Ο “Le Sulk” εκπροσώπευσε έξι διαφορετικούς συλλόγους της Premier League κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κερδίζοντας τον τίτλο με την Άρσεναλ και την Τσέλσι. Ο Anelka αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς στον Νησί με τους κανονιέρηδες και κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι στην Chelsea, σημειώνοντας συνολικά 125 γκολ πρωταθλήματος, γεγονός που τον τοποθετεί 16ο στην αντίστοιχα λίστα.

35. Ruud Van Nistelrooy

Ο απόλυτος κυνηγός. Θα μπορούσατε να κάνετε μια ισχυρή υπόθεση ότι ο Ruud van Nistelrooy είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Premier League μέσα στην περιοχή του πέναλτι. Ο Ολλανδός απλά ήξερε πώς να κολλήσει τη μπάλα στα δίχτυα και το απέδειξε 95 φορές σε πέντε εκθαμβωτικές εκστρατείες με την Manchester United.

34. Tony Adams

Ο κύριος Arsenal, όπως είναι πιο γνωστός, ήταν ο ιδανικός κεντρικός αμυντικός από την άποψη της αμυντικής ικανότητας, της ψυχραιμίας και της ηγεσίας. Έγινε αρχηγός της Arsenal σε ηλικία μόλις 21 ετών και ήταν ο άξονας στην περίφημη αμυντική τετράδα της ομάδας, παράλληλα με τους Steve Bould, Lee Dixon και Nigel Winterburn. ​ Ο Adams οδήγησε τους Gunners σε δύο νταμπλ (πρωταθλήματα και FA Cup) κατά τη διάρκεια της περιόδου της Premier League, ενώ αναδείχθηκε επίσης μέλος της ομάδας Premier League της Χρονιάς τρεις φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

33. Gianfranco Zola

Ο Ιταλός μάγεψε τους φιλάθλους στο Stamford Bridge και πέρα από τα επτά του χρόνια στην Premier League. Ο Zola έφτασε σε διπλάσιο αριθμό γκολ σε μόλις δύο σεζόν ως παίκτης της Chelsea, αλλά η θαυμάσια τεχνική και η τακτική του ευφυΐα, του επέτρεψαν επίσης να δημιουργήσει αμέτρητες ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του.

32. Harry Kane

Ο Kane δεν έχει πατήσει τα 27 του χρόνια ακόμα, αλλά είναι ήδη ο 13ος σκόρερ όλων των εποχών στην Premier League. Ο επιθετικός της Tottenham βρήκε δίχτυα 136 φορές σε 198 αναμετρήσεις και είναι ένας αληθινός all around παίκτης που έχει επίσης λαμπρή ικανότητα πάσας και καλό παιχνίδι σύνδεσης.

31. David Silva

Ο Silva θα αναχωρήσει από τη Manchester City αυτό το καλοκαίρι, αλλά η κληρονομιά του στην Premier League έχει εξασφαλιστεί εδώ και πολύ καιρό. Ο Ισπανός μάγος έχει κερδίσει τέσσερις τίτλους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του στην Αγγλία, στην οποία έχει καταγράψει την έβδομη μεγαλύτερη παροχή ασίστ (και είναι μόνο τέσσερις πίσω στην πέμπτη θέση) στην ιστορία του Αγγλικού πρωταθλήματος.

30. Edwin Van der Sar

Ένας πρώτος πρωτοπόρος του σύγχρονου τερματοφύλακα που παίζει με τα πόδια. Ίσως το μόνο σφάλμα που μπορείς να βρεις στην καριέρα του Van der Sar στην Premier League είναι ότι πέρασε τόσο μεγάλο διάστημα με τη Fulham. Ο Ολλανδός ήταν απίστευτος κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου στο Δυτικό Λονδίνο, πριν η Man United έρθει και τον καλέσει το 2005. Με μόλις 2 εκατομμύρια λίρες, κατατάσσεται δίπλα στις καλύτερες διαπραγματεύσεις του Fergie. Ο βράχος στον οποίο χτισθήκαν επακολούθως τέσσερις τίτλοι της Premier League.

29. David Beckham

Δεδομένου του βαθμού στον οποίο ο Μπέκαμ έχει φύγει πλέον από το ποδόσφαιρο, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι υπέροχος παίκτης ήταν. Ο καλύτερος πλάγιος crosser στην ιστορία της Premier League κέρδισε έξι τίτλους με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τερμάτισε τις 3 από τις 8 πλήρεις σεζόν του στο Old Trafford ως ο κορυφαίος παίκτης σε ασίστ στην κατηγορία.

28. N’Golo Kante

Μικρό σε ανάστημα αλλά τεράστιος στην επιρροή του στο κέντρο – η PL δεν έχει δει παίκτες όπως ο N’Golo Kante στο παρελθόν. Ο κεντρικός μέσος έχει αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο 4 κλεψίματα και 10 ανακτήσεις μπάλας ανά αγώνα, καθώς χρησιμοποιεί την τεράστια αντοχή του για να καλύψει κάθε κομμάτι του γρασιδιού σε εβδομαδιαία βάση. Ο Γάλλος ήταν ζωτικής σημασίας παίκτης για την επιτυχία της Leicester όταν εξέπληξε τον κόσμο κερδίζοντας την Premier League το 2016, σχηματίζοντας μια απίθανη συνεργασία με τον Danny Drinkwater στην καρδιά της μεσαίας γραμμής των «αλεπούδων» που υποστηρίζονταν επίσης από τον αστραπιαίο Jamie Vardy μπροστά. Αργότερα είχε μια παρόμοια επιρροή στη χρονιά που κέρδισε τον τίτλο της περιόδου 2016-17 με την Chelsea, και έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε το μετάλλιο των νικητών της Premier League σε διαδοχικές σεζόν με δύο διαφορετικά κλαμπ.

27. Dwight Yorke

Ο Yorke καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο εντυπωσιακούς επιθετικούς της Premier League στην Aston Villa, προτού μετακομίσει στη Manchester United το 1998. Ξεκίνησε μια φανταστική συνεργασία με τον Andy Cole στο Old Trafford, όπου κέρδισε τρεις τίτλους πριν συνεχίσει τις θητείες του στις Blackburn, Birmingham και Sunderland.

26. Andy Cole

Ο Cole απολάμβανε μία από τις καλύτερες παρθενικές σεζόν παίκτη στην ιστορία της Premier League, σημειώνοντας 34 γκολ με τη Newcastle το 1993/94. Ποτέ δεν έπιασε ξανά αυτά τα ατομικά ύψη, αλλά ήταν ακόμα ένας τακτικός σκόρερ για τη Manchester United, με την οποία κέρδισε πέντε τίτλους σε οκτώ σεζόν.

25. Eden Hazard

Μεταξύ των πιο διασκεδαστικών παικτών που έχει δει η Premier League, ο Hazard εξελίχθηκε σε επιθετικό παγκόσμιας κλάσης στην Chelsea. Σε επτά χρόνια στο Stamford Bridge κέρδισε δύο τίτλους, σημείωσε 85 γκολ, παρείχε 54 ασίστ και τερμάτισε στις πρώτες θέσεις του Παίκτη της Χρονιάς στο Νησί δύο φορές.

24. Didier Drogba

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 21 του, αλλά ο αργά ανθισμένος Didier Drogba θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών της Αφρικής και ο πιο εμβληματικός επιθετικός της Chelsea. Η υπεροχή του σε μεγάλα παιχνίδια και η εκπληκτική σωματική του διάπλαση δεν κέρδισαν μόνο τέσσερις τίτλους για την Chelsea, άλλα έγιναν ορόσημα της επαναδημιουργίας των «μπλε» μετά την αγορά τους από τον Roman Abramovich το 2003.

23. Virgil van Dijk

Η Λίβερπουλ δέχτηκε 28 γκολ πρωταθλήματος πριν από το ντεμπούτο του Virgil Van Dijk στα μέσα της σεζόν το 2017/18, στη συνέχεια, μόνο δέκα. Από μόνος του διαχειρίστηκε μία άμυνα με διαρροές μετατρέποντάς την, την πιο στιβαρή στο πρωτάθλημα.

22. Kevin De Bruyne

Αφού διώχτηκε από την Chelsea, ο Kevin De Bruyne επέστρεψε στην Premier League με στόχο να αποδείξει, και το αγόρι το έχει αποδείξει. Οι 60 ασίστ του στην Premier League σε λιγότερες από 150 εμφανίσεις αποτυγχάνουν να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα των ακριβών μεταβιβάσεων, των ατομικών επιθέσεων και των στιγμών της μεγαλοφυΐας του De Bruyne που αγωνίζεται στις περισσότερες θέσεις που περπατά στο γήπεδο. Μπορεί να τον βοηθά το γεγονός ότι παίζει σε μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες της Premier League στην ιστορία, αλλά ο De Bruyne είναι αναμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος της παρέας.

21. Nemanja Vidic

Ο σκληρός κεντρικός αμυντικός της Man United ήταν ένας απαραίτητος παίκτης για τους «Κόκκινους διαβόλους». Ο Σέρβος έκανε 211 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τον σύλλογο κατά τη διάρκεια οκτώ ετών στο Old Trafford, με την κυρίαρχη παρουσία του στο πίσω μέρος να οδηγεί την United σε πέντε τίτλους της Premier League. Ο Vidic αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που μπήκαν στις αγγλικές ακτές και είναι ένας από τους τρεις μόνο παίκτες – μαζί με τους Thierry Henry και Cristiano Ronaldo – που έχουν κερδίσει το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς στην Premier League περισσότερες από μία φορές.

30. Edwin Van der Sar

Ένας πρώτος πρωτοπόρος του σύγχρονου τερματοφύλακα που παίζει με τα πόδια. Ίσως το μόνο σφάλμα που μπορείς να βρεις στην καριέρα του Van der Sar στην Premier League είναι ότι πέρασε τόσο μεγάλο διάστημα με τη Fulham. Ο Ολλανδός ήταν απίστευτος κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου στο Δυτικό Λονδίνο, πριν η Man United έρθει και τον καλέσει το 2005. Με μόλις 2 εκατομμύρια λίρες, κατατάσσεται δίπλα στις καλύτερες διαπραγματεύσεις του Fergie. Ο βράχος στον οποίο χτισθήκαν επακολούθως τέσσερις τίτλοι της Premier League.

29. David Beckham

Δεδομένου του βαθμού στον οποίο ο Μπέκαμ έχει φύγει πλέον από το ποδόσφαιρο, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι υπέροχος παίκτης ήταν. Ο καλύτερος πλάγιος crosser στην ιστορία της Premier League κέρδισε έξι τίτλους με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τερμάτισε τις 3 από τις 8 πλήρεις σεζόν του στο Old Trafford ως ο κορυφαίος παίκτης σε ασίστ στην κατηγορία.

28. N’Golo Kante

Μικρός σε ανάστημα αλλά τεράστιος στην επιρροή του στο κέντρο – η PL δεν έχει δει παίκτες όπως ο N’Golo Kante στο παρελθόν. Ο κεντρικός μέσος έχει αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο 4 κλεψίματα και 10 ανακτήσεις μπάλας ανά αγώνα, καθώς χρησιμοποιεί την τεράστια αντοχή του για να καλύψει κάθε κομμάτι του γρασιδιού σε εβδομαδιαία βάση. Ο Γάλλος ήταν ζωτικής σημασίας παίκτης για την επιτυχία της Leicester όταν εξέπληξε τον κόσμο κερδίζοντας την Premier League το 2016, σχηματίζοντας μια απίθανη συνεργασία με τον Danny Drinkwater στην καρδιά της μεσαίας γραμμής των «αλεπούδων» που υποστηρίζονταν επίσης από τον αστραπιαίο Jamie Vardy μπροστά. Αργότερα είχε μια παρόμοια επιρροή στη χρονιά που κέρδισε τον τίτλο της περιόδου 2016-17 με την Chelsea, και έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε το μετάλλιο των νικητών της Premier League σε διαδοχικές σεζόν με δύο διαφορετικά κλαμπ.

27. Dwight Yorke

Ο Yorke καθιέρωσε τον εαυτό του ως έναν από τους πιο εντυπωσιακούς επιθετικούς της Premier League στην Aston Villa, προτού μετακομίσει στη Manchester United το 1998. Ξεκίνησε μια φανταστική συνεργασία με τον Andy Cole στο Old Trafford, όπου κέρδισε τρεις τίτλους πριν συνεχίσει τις θητείες του στις Blackburn, Birmingham και Sunderland.

26. Andy Cole

Ο Cole απολάμβανε μία από τις καλύτερες παρθενικές σεζόν παίκτη στην ιστορία της Premier League, σημειώνοντας 34 γκολ με τη Newcastle το 1993/94. Ποτέ δεν έπιασε ξανά αυτά τα ατομικά ύψη, αλλά ήταν ακόμα ένας τακτικός σκόρερ για τη Manchester United, με την οποία κέρδισε πέντε τίτλους σε οκτώ σεζόν.

25. Eden Hazard

Μεταξύ των πιο διασκεδαστικών παικτών που έχει δει η Premier League, ο Hazard εξελίχθηκε σε επιθετικό παγκόσμιας κλάσης στην Chelsea. Σε επτά χρόνια στο Stamford Bridge κέρδισε δύο τίτλους,
σημείωσε 85 γκολ, παρείχε 54 ασίστ και τερμάτισε στις πρώτες θέσεις του Παίκτη της Χρονιάς στο Νησί δύο φορές.

24. Didier Drogba

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 21 του, αλλά ο αργά ανθισμένος Didier Drogba θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών της Αφρικής και ο πιο εμβληματικός επιθετικός της Chelsea. Η υπεροχή του σε μεγάλα παιχνίδια και η εκπληκτική σωματική του διάπλαση δεν κέρδισαν μόνο τέσσερις τίτλους για την Chelsea, άλλα έγιναν ορόσημα της επαναδημιουργίας των «μπλε» μετά την αγορά τους από τον Roman Abramovich το 2003.

23. Virgil van Dijk

Η Λίβερπουλ δέχτηκε 28 γκολ πρωταθλήματος πριν από το ντεμπούτο του Virgil Van Dijk στα μέσα της σεζόν το 2017/18, στη συνέχεια, μόνο δέκα. Από μόνος του διαχειρίστηκε μία άμυνα με διαρροές μετατρέποντάς την, την πιο στιβαρή στο πρωτάθλημα.

22. Kevin De Bruyne

Αφού διώχτηκε από την Chelsea, ο Kevin De Bruyne επέστρεψε στην Premier League με στόχο να αποδείξει, και το αγόρι το έχει αποδείξει. Οι 60 ασίστ του στην Premier League σε λιγότερες από 150 εμφανίσεις αποτυγχάνουν να αποτυπώσουν την πλήρη εικόνα των ακριβών μεταβιβάσεων, των ατομικών επιθέσεων και των στιγμών της μεγαλοφυΐας του De Bruyne που αγωνίζεται στις περισσότερες θέσεις που περπατά στο γήπεδο. Μπορεί να τον βοηθά το γεγονός ότι παίζει σε μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες της Premier League στην ιστορία, αλλά ο De Bruyne είναι αναμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος της παρέας.

21. Nemanja Vidic

Ο σκληρός κεντρικός αμυντικός της Man United ήταν ένας απαραίτητος παίκτης για τους «Κόκκινους διαβόλους». Ο Σέρβος έκανε 211 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με τον σύλλογο κατά τη διάρκεια οκτώ ετών στο Old Trafford, με την κυρίαρχη παρουσία του στο πίσω μέρος να οδηγεί την United σε πέντε τίτλους της Premier League. Ο Vidic αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους
κεντρικούς αμυντικούς που μπήκαν στις αγγλικές ακτές και είναι ένας από τους τρεις μόνο παίκτες – μαζί με τους Thierry Henry και Cristiano Ronaldo – που έχουν κερδίσει το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς στην Premier League περισσότερες από μία φορές.

20. Peter Schmeichel

Σταμάτημα των σουτ, χειρισμός, τοποθέτηση. O Μεγάλος Δανός ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο των σύγχρονων τερματοφυλάκων. Ο Schmeichel βοήθησε τη Manchester United σε πέντε τίτλους της Πρέμιερ Λιγκ και ήταν κεντρική φιγούρα στην ομάδα των Red Devils το 1999 που κατέκτησε το τρεμπλ. Ο Δανός έχει επίσης την τιμή να είναι ο πρώτος τερματοφύλακας που σημείωσε γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας βρει δίχτυα με την Aston Villa στην ήττα από την Everton το 2001.

19. Vincent Kompany

Ο Vincent Kompany είναι το ιδανικό σέντερ μπακ για κάθε προπονητή. Ένας γεννημένος ηγέτης που είναι δυνατός, γρήγορος, εξαιρετικός στον αέρα. Εκτός από το ότι είναι ένας αμυντικός βράχος στην πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία της City, ο Kompany έδειξε επίσης την αξία του στην περιοχή του αντιπάλου, πετυχαίνοντας κρίσιμα γκολ που έδωσαν τίτλους στη μπλε πλευρά του Μάντσεστερ. Το νικητήριο γκολ του στην εντός έδρας ισοπαλία εναντίον της Manchester United το 2012 και μια εκπληκτική προσπάθεια μακρινής απόστασης εναντίον της Leicester City το 2019 είναι τα δύο κλασικά τέρματα του Kompany…

18. Dennis Bergkamp

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» εντυπωσίασε στην Αγγλία με μερικά επικά γκολ όλα αυτά τα χρόνια. Το χατ τρικ του Bergkamp εναντίον της Leicester City τον Αύγουστο του 1997 – ήταν στα τρία πρώτα γκολ για το διαγωνισμό Match of the Day Goal of the Month – ενώ αργότερα μπήκε στη λίστα και το γκολ με ένα εκθαμβωτικό άγγιγμα και τελείωμα εναντίον της Newcastle πέντε χρόνια αργότερα. Η αντίληψή του σχετικά με το χώρο, η ματιά του για ένα ξεχωριστό γκολ, καθώς και η ικανότητά του να περνάει φαινομενικά αδύνατες μπαλιές σε συμπαίκτες, τον κατέστησαν ως μια από τις καλύτερες «εξαγωγές» της Ευρώπης στην Premier League.

17. Petr Cech

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της υπέροχης ομάδας του Jose Mourinho στην Τσέλσι, η εξαιρετική περίοδος 15 χρόνων του Cech στην Premier League με τους «μπλε» και η Arsenal που του έδωσε το όνομα ως έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες που χάρισε το αγγλικό παιχνίδι. Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής με την Chelsea, ο σπουδαίος της Τσεχίας κατέχει το ρεκόρ του πρωταθλήματος με 202 clean sheets (ανέπαφες εστίες).

16. Mohamed Salah

Η άφιξη του Mohamed Salah στη Liverpool πυροδότησε τη μετάβασή της από μια πολλά υποσχόμενη ομάδα σε μια εξαιρετική ομάδα. Στην πρόσφατη μνήμη, μόνο ο συμπαίκτης του Virgil van Dijk είχε μια τόσο εκπληκτική πρώτη σεζόν σε μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, μια χρονιά με 32 γκολ στην οποία όσα άγγιξε ο Αιγύπτιος έγιναν χρυσός. Στη συνέχεια κέρδισε τη Χρυσό Παπούτσι ξανά στη δεύτερη σεζόν του στο Λίβερπουλ, προτού να βοηθήσει τη Liverpool σε αυτό που σχεδόν σίγουρα θα γίνει, με τον τίτλο της πρωτοπόρου. Αναμφισβήτητα δεν υπήρξε ποτέ κανένας που είχε τόσο γρήγορο αντίκτυπο σε ένα κλαμπ στην ιστορία της Premier League. Ο Salah μετέτρεψε άνδρες σε κατακτητές – της Αγγλίας, της Ευρώπης και του κόσμου.

15. Sergio Aguero

Ο Martin Tyler φώναξε το όνομα του Sergio Aguero και αυτό έμεινε στην ιστορία, καθώς ο δεύτερος κατέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιο δραματικό φινάλε του πρωταθλήματος. Ο Aguero θα θυμάται για πάντα εκείνη τη μαγική στιγμή που κέρδισε τον τίτλο, σχεδόν οκτώ χρόνια πριν, αλλά έχει κάνει πολλά περισσότερα από τότε για να δικαιολογήσει τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους της Premier League. Τώρα με 180 γκολ της Premier League στο όνομά του, πλησιάζει στους τρεις πρώτους σκόρερ όλων των εποχών, με 7 μόλις γκολ πίσω από τον Dwight Yorke. Το έχει καταφέρει επίσης μόνο σε 258 παιχνίδια, που είναι και η καλύτερη αναλογία γκολ ανά παιχνίδι στην ιστορία της Premier League.

14. Ashley Cole

Αναμφισβήτητα το καλύτερο full-back που έχει τιμήσει ποτέ την κατηγορία, ο Cole ήταν τόσο μία επιθετική δύναμη όσο και ένας αμυντικός βράχος. Ήταν ένας παίκτης κλειδί στις δύο ομάδες της Arsenal που κέρδισαν τον τίτλο, αλλά έφτασε στο αποκορύφωμά του στο Λονδίνο με την Chelsea, παρά το γεγονός ότι σήκωσε το τρόπαιο της Premier League μόνο μία φορά στο Stamford Bridge.

13. Rio Ferdinand

Αναδυόμενος στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα είχατε συγχωρεθεί επειδή πιστεύατε ότι ο Ρίο έφτασε στην Premier League ως μέρος αυτού του πρώτου κύματος ξένων «εισαγωγών». Τα αγγλικά στόπερ δεν ήταν ποτέ τόσο ικανά, τόσο γρήγορα, τόσο έξυπνα, τόσο ωραία. Ως έφηβος, απέρριψε την υποτροφία στο Central School of Ballet για εστίαση στο ποδόσφαιρο.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν το εγκατέλειψε, παίζοντας με τόσο μεγάλη χάρη και ισορροπία στις West Ham, Leeds, Man United και την Εθνική Αγγλίας, την ώρα που περιμένατε να κοιτάξετε κάτω και να τον δείτε με ένα ζευγάρι ροζ παντόφλες. Δις ακριβότερος αμυντικός του κόσμου, η συνεργασία του με τον Nemanja Vidic στην United θεωρείται ένα από τα πιο υπέροχα δίδυμα όλων των εποχών στο άθλημα. Ο Ferdinand είναι το σημείο αναφοράς βάσει του οποίου πρέπει να μετρηθούν όλοι οι κεντρικοί αμυντικοί που παίζουν μπάλα.

12. John Terry

Στατιστικά, ο John Terry είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός της Premier League όλων των εποχών, σηκώνοντας πέντε τρόπαια της Premier League, ένα περισσότερο από τους Roy Keane και Vincent Kompany. Κάθε δυνατή εγχώρια τιμή ανυψώθηκε πάνω από τους ώμους του Terry κατά τη διάρκεια των 19 χρόνων του στην Chelsea, των οποίων οι θαυμαστές του εξακολουθούν να κρεμούν το πανό «Captain Leader, Legend». Ένας αμυντικός με το κλασικό καλούπι – ο Terry ήταν πάντα πρόθυμος να βάλει το σώμα του στη γραμμή, ενώ ήταν ανίκητος στον αέρα – με τα 41 γκολ πρωταθλήματος να είναι τα περισσότερα στην Premier League από οποιονδήποτε αμυντικό.

11. Ryan Giggs

Ο Ryan Giggs όχι μόνο έκανε τον τεράστιο αριθμό 672 εμφανίσεων στο πρωτάθλημα για την United, αλλά έμεινε στην κορυφή, ακόμη και μετά από τα 40α γενέθλιά του. Είναι ο απόλυτος πιστός της εποχής Fergie – οι 13 τίτλοι του στην Premier League και οι 162 ασίστ είναι και τα δύο άνετα ρεκόρ. Καθώς το πρωτάθλημα και το ποδόσφαιρο γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά, ενδέχεται να μην δούμε ποτέ τους συγκεκριμένους αριθμούς να ταιριάζουν.

10. Patrick Vieira

Ο Patrick Vieira είναι πιθανώς ο πιο πλήρης παίκτης που έχει κοσμήσει ποτέ τις αγγλικές ακτές. Μια παράθεση ενός παίκτη, ο Γάλλος ήταν σωματικά επιβλητικός και σκληρός στο τάκλιν, αλλά χωρίς κόπο και κομψός στη μπάλα. Μέρος του κλασικού αγγλικού εργατικού δυναμικού, εξαιρειτκός αναγνώστης παιχνιδιών, έγινε το γούρι της επιτυχημένης πρώτης εποχής της βασιλείας του Arsene Wenger στην Arsenal.

9. Roy Keane

«Θα τον κοίταζες που έτρεχε πέρα δώθε και του έβγαιναν τα εντόσθια και θα ένιωθες ότι θα τον πρόδιδες αν δεν έδινες όλα όσα είχες», είπε ο Garry Neville για τον Roy Keane. Ο Ιρλανδός δεν ήταν μόνο ο αρχηγός του Sir Alex Ferguson, ήταν ο εκπρόσωπός του, καθρέφτης για τη στάση του προπονητή του ως προς τη νίκη με όλα τα κόστη. Ο Keane μετέφερε τη Manchester United στις επιτυχίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’90, φύλακας στο κέντρο στην γνωστή «τάξη του ’92». Τρομοκρατούσε όποιον μοιράστηκε το γρασίδι μαζί του με το σκληρό τάκλιν και το πείσμα του. Ο Roy Keane ήταν ο πρώτος παίκτης που θα έπαιρνες μαζί σου σε μία μάχη.

8. Steven Gerrard

«Ως παίκτης all around, ήταν ο καλύτερος. Θα μπορούσε να κάνει τα πάντα – αγωνιζόμενος και με τα δύο πόδια, να σκοράρει γκολ, να αμύνεται, να κάνει τάκλιν, να οργώνει το γήπεδο και να καθοδηγεί». Κατά τη γνώμη του James Milner, υπάρχει μόνο ένας νικητής.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από τόσες πολλές εξαιρετικές ομάδες της Λίβερπουλ που κατά κάποιον τρόπο πέφτουν, ο Gerrard δυστυχώς ποτέ δεν πήρε τα χέρια του στο μετάλλιο του νικητή της Premier League. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι τόσο σεβαστός στο άθλημα λέει τη δική του ιστορία, ωστόσο. Όπως συνοψίζει τέλεια ο Milner, ο Gerrard ήταν ο πλήρης μέσος. Οι περισσότερες από τις πραγματικά υπέροχες στιγμές του πιθανότατα έπεσαν έξω από το καθήκον της Premier League, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον αντίκτυπό του στις καλύτερες μέρες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

7. Paul Scholes

Σε μια άγρια ομάδα της United, ο Paul Scholes έδωσε μια ήσυχη χάρη. Ένας μέσος με ένα εύρος πασών και με διάβασμα του παιχνιδιού όπως κανείς πριν από εκείνον στο Old Trafford – ή από τότε. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό – είχε την αντοχή που ταίριαζε σε ένα πρωταθλητή. Σε σχεδόν 500 εμφανίσεις πρωταθλήματος για την Man United, ο Σολς πήρε 11 τίτλους και έγινε δημοσίως σεβαστός στο κοινό από τους οπαδούς όπως οι Xavi και Andrea Pirlo.
Όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους μεσαίους όλων των εποχών, ο Scholes είναι μια μοναδική προσωπικότητα στην Premier League. Ποτέ δεν υπήρξε Άγγλος παίκτης όπως ο Paul Scholes, πόσο μάλλον ένας παίκτης σαν εκείνον στην Premier League.

6. Frank Lampard

Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές έχουν ποτέ ευλογηθεί με τη φυσική ικανότητα και το καθαρό εργασιακό ήθος του Frank Lampard. Αυθεντία σε σχεδόν οποιονδήποτε ρόλο στη μεσαία γραμμή, με οποιονδήποτε συνεργάστηκε, ο Lampard θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές μιας ιδιαίτερα χρυσής γενιάς και ένας από τους πιο πολύπλευρους μέσους που έπαιξαν ποτέ το παιχνίδι. Σε δεκατρία χρόνια στην Chelsea, ο Lampard κέρδισε τρεις τίτλους και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου. Είναι επίσης ο μόνος μέσος που έχει σημειώσει πάνω από 150 γκολ στο πρωτάθλημα από το 1992 ενώ τερμάτισε και κορυφαίος πασέρ της Premier League τρεις φορές.

5. Eric Cantona

“Όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα …” Αν μιλάμε για καθαρό αντίκτυπο, ο Eric Cantona θα το είχε τελειώσει πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία…
Η μεταγραφή του Γάλλου από τη Leeds στην Manchester Unied τον Ιούνιο του 1992 προανήγγειλε δύο πράγματα: Την αυγή της νέας εποχής της Premier League και την έναρξη μιας περιόδου άνευ προηγουμένου επιτυχίας για τους «Κόκκινους Διαβόλους». Ο Cantona ήταν η ιδιοφυΐα πίσω από τον πρώτο τίτλο του συλλόγου υπό τον Ferguson, και στους τρεις επόμενους θριάμβους στο πρωτάθλημα, παρέχοντας σε μια νεανική αλλά ταλαντούχα ομάδα, ένα γνήσιο σημείο αναφοράς παγκόσμιας κλάσης.

Ο Cantona απολάμβανε το κεντρικό στάδιο, τραβώντας την United πέρα από τα όρια και επιτυγχάνοντας ένα θεϊκό προσωπικό στάτους μεταξύ των οπαδών της United. Το πρώτος αληθινός «megastar» της εποχής της Premier League.

4. Wayne Rooney

Λίγες μορφές στο ποδόσφαιρο υπήρξαν ποτέ τόσο διασκεδαστικές όσο ένας νεαρός, θυμωμένος Wayne Rooney. Ένας παίκτης που φαινόταν πάντα συνδεδεμένος με το συναισθηματικό ρεύμα ενός αγώνα, ήταν συχνά στα καλύτερά του όταν η ψυχραιμία του τον εγκατέλειπε για λίγο… Αυτό το volley goal εναντίον της Newcastle το 2005 ήταν το πρωταρχικό παράδειγμα.

Δεν ήταν μόνο πάθος, μόνο μυαλό. Στην πομπή του, ο Rooney ήταν ένας εξαιρετικά χαρισματικός ποδοσφαιριστής. ένας εύσωμος τύπος, φουσκωτό νούμερο9 και playmaker σε ένα.
Γρήγορος, δυνατός, έξυπνος, εργατικός, σπουδαίος πασέρ και ανιδιοτελής παίκτης της ομάδας, που είναι και ο πρώτος σκόρερ της Manchester United και τρίτος στις ασίστ στην Premier League, η απόδειξη του εύρους των ικανοτήτων του. Ω, και αυτό το ανάποδο ψαλίδι εναντίον της City αξίζει πιθανώς επίσης μια αναφορά.

3. Alan Shearer

Πώς θα μπορούσε μια λογική συζήτηση να μην περιλαμβάνει τον Alan Shearer, ο οποίος πέτυχε 260 γκολ στην Premier League μεταξύ της έναρξης του πρωταθλήματος και του 2006; Ένα κλασικό No.9, ο Shearer συνδύαζε την εναέρια δύναμη και το ένστικτο ενός κηνυγού με ένα απόλυτο κανόνι του δεξιού ποδιού. Νικητής της Premier League με την Blackburn το 1994/95, ο Big Al αργότερα έγινε θρύλος με το παιδικό του κλαμπ, την Newcastle United. Το ρεκόρ των γκολ του εξακολουθεί να ισχύει και μπορεί να διατηρηθεί πάρα πολύ καιρό πριν τελικά εκθρονιστεί. Ο άνθρωπος ήταν απλά γκολ.

2. Cristiano Ronaldo

Αν ο Ronaldo είχε κολλήσει στην Αγγλία λίγο περισσότερο, όλη αυτή η συζήτηση θα ήταν μάλλον χάσιμο χρόνου… Η Πρέμιερ Λιγκ ίσως να μην είχε τα καλύτερα του CR7, αλλά σίγουρα πήρε την πιο συναρπαστική φάση της καριέρας του, την εξέλιξή του από το «πόνυ της μπάντας» σε μία ασταμάτητη δύναμη της φύσης. Ένας παίκτης που τα είχε όλα: ταχύτητα, δεξιοτεχνία, δύναμη, ψυχρό τελείωμα και την αφοσίωση να τα φέρει όλα μαζί στην προπόνηση με συγκλονιστική επίδραση. Οι εμφανίσεις του καθ ‘όλη τη σεζόν 2008/2009 σίγουρα κατατάσσονται στις μεγαλύτερες παραστάσεις μιας σεζόν στην ιστορία της Premier League. Ταλέντο και αφοσίωση σοφά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εκεί, αλλά το έκανε για αρκετό καιρό προκειμένου να θεωρηθεί πραγματικά ο μεγαλύτερος όλων των εποχών;

1. Thierry Henry

Κανείς δεν έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι περισσότερες φορές. Κανείς δεν βοήθησε περισσότερο σε μια σεζόν. Κανείς δεν έχει τρομοκρατήσει τους αντίπαλους αμυντικούς με έναν τέτοιο συνδυασμό μαγευτικής χάρης και εκπληκτικής δύναμης. Ήταν ο καταλύτης σε δύο τίτλους της Πρέμιερ Λιγκ για την Arsenal, τους έφερε στην πλάτη του κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ημερών και άναψε το αγγλικό ποδόσφαιρο με την μάγκικη υπογραφή του!

Ο Thierry Henry δεν είναι μόνο ο Βασιλιάς του Highbury ή ένας επιθετικός μιας γενιάς. Εκπροσωπεί την τέχνη με την οποία άνθισαν οι μεγαλύτερες ομάδες του Arsene Wenger. Έκανε διασκέδαση στο ποδόσφαιρο. Φαινόταν αριστοκρατικός, αβίαστος και όμορφος, όλα σε ένα. Μπορεί να είχε εγκαταλείψει την Arsenal το 2007, αλλά ο Henry στο αποκορύφωμά του θα είχε ευδοκιμήσει σε οποιαδήποτε εποχή, σε οποιαδήποτε ομάδα στην ιστορία της Premier League!

Πηγή: Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This