Επιλογή Σελίδας



Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και σε αυτή την γωνιά θα θυμόμαστε κάθε φορά ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Η Βραζιλία του 1982 έμεινε στην ιστορία ως η κορυφαία Βραζιλία χωρίς Μουντιάλ στο παλμαρέ της. Η Σελεσάο των Σόκρατες, Ζίκο και Φαλκάο πλήρωσε την παρουσία – απουσία του «λίγου» τερματοφύλακα Βαλντίρ Πέρες κάτω από τα δοκάρια, αλλά και την αφέλειά της ως ομάδα.

Στις 5 Ιουλίου του 1982, στο «Σαριά» της Βαρκελώνης, ο Πάολο Ρόσι τιμώρησε αυτή την αφέλεια και σημάδεψε την μετέπειτα εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ισπανία. Ο Ιταλός επιθετικός, ο οποίος επέστρεψε στην δράση λίγους μήνες πριν από το Μουντιάλ, μετά από τιμωρία του για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων παιχνιδιών, σημείωσε χατ – τρικ και απέκλεισε την Βραζιλία, στην δεύτερη φάση ομίλων της διοργάνωσης.

Η Σκουάντρα Ατζούρα, αντίθετα, προκρίθηκε στα ημιτελικά και, εντέλει, έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του παγκοσμίου στέμματος, για πρώτη φορά από το 1938 και τρίτη συνολικά. Η Ιταλία των Τζοφ, Κόντι, Ταρντέλι και Ρόσιδεν δεν έθελξε με την απόδοσή της, αλλά ήταν απολαυστικά ρεαλιστική.

Στην ματσάρα με την Βραζιλία, η Ιταλία στηρίχθηκε στις πλάτες του Ρόσι και απέκλεισε την πιο βιουρτόζα ομάδα μετά την Σελεσάο του Πελέ που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1970. Η παρέα των Σόκρατες και Ζίκο έμεινε με την όρεξη για κάτι παρόμοιο, ελέω Πάολο Ρόσι…

Ιταλία – Βραζιλία 3-2

(5′, 25′, 74′ Ρόσι – 12′ Σόκρατες, 68′ Φαλκάο)

Ιταλία (Έντσο Μπέαρτζοτ): Τζοφ – Καμπρίνι, Κολοβάτι (34′ Μπέργκομι), Τζεντίλε, Σιρέα – Αντονιόνι, Οριάλι, Ταρντέλι (75′ Μαρίνι), Κόντι – Γκρατσιάνι, Ρόσι.

Βραζιλία (Τελέ Σαντάνα): Βαλντίρ Πέρες – Λεάντρο, Όσκαρ, Λουιζίνιο, Ζούνιορ – Τονίνιο Σερέζο, Σόκρατες, Έντερ, Φαλκάο – Ζίκο, Σερζίνιο (69′ Πάουλο Ισιντόρο).

Διαιτητής: Αμπραάμ Κλάιν (Ισραήλ)

Απολαύστε τα γκολ της σπουδαίας αναμέτρησης σε περιγραφή του Μανώλη Μαυρομμάτη, για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης.

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This