Επιλογή Σελίδας



Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει γιατί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για «παύλες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρότι είναι πιθανό το restart σε ορισμένα πρωταθλήματα, την ίδια στιγμή που οι Λευκορώσοι συνεχίζουν να παίζουν μπάλα και οι Γερμανοί δείχνουν πιο έτοιμοι από όλους τους υπόλοιπους για την επανεκκίνηση.

Ολοι, λοιπόν, κάνουν σχέδια. Ξέρετε, δεν είναι και τόσο δύσκολο αυτό. Τα πλάνα, ανάλογα με όλα τα σενάρια, δεν είναι… πυρηνική φυσική. Δεν πάνε να βρουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου. Χρονικά πλαίσια θέτουν και τρόπους μπας και ολοκληρωθούν οι σεζόν αναζητούν, παράλληλα με τις μελέτες για τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν. Νούμερα και ημερομηνίες επεξεργάζονται, δεν είναι κάτι… φοβερό και τρομερό. Διαβάζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του Ινφαντίνο, τα επιφυλακτικά περιθώρια που θέτει ο Τσέφεριν, διαβάζουμε ακόμη – ακόμη ότι έχει έτοιμο πλάνο η ισπανική, η ιταλική και η αγγλική λίγκα. Καλά κάνουν! Αλλά στην Ισπανία θρηνούν περισσότερα θύματα από την Κίνα, στην Ιταλία χαμογελούν επειδή ο ημερήσιος αριθμός νεκρών σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες κάτω από το «700» και στην Αγγλία ο Πρωθυπουργός νοσηλεύεται από χθες σε νοσοκομείο και βγάζει διάγγελμα η Πριγκίπισσα Ελισάβετ!

Ωραία, λοιπόν, τα πλάνα της FIFA και της UEFA, σωστά πράττουν και φτιάχνoυν σενάρια όλες οι λίγκες, αλλά εδώ ξεχνάμε κάτι το οποίο επισημαίνει σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις της η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Ότι αποφασίζουν οι κυβερνήσεις! Όχι η UEFA!

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό που έγινε στις 11 Μαρτίου, στις ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League. Οι Ισπανοί, μετά τον «θόρυβο» που είχε ξεσπάσει μετά το Αταλάντα – Βαλένθια, είχαν απαγορεύσει το ταξίδι και την παρουσία οπαδών στη ρεβάνς, ενώ την ίδια ώρα πάλι Ισπανοί, οι οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης, πανηγύριζαν την ανατριχιαστικά θριαμβευτική πρόκριση της ομάδας τους στο «Ανφιλντ» επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Λίβεπουλ! Γιατί; Διότι ο ασθενής λόγω κορονοϊού, Μπόρις Τζόνσον, προφανώς θεωρούσε ότι ο κίνδυνος δεν ήταν τόσο μεγάλος ακόμα! Ηταν το ματς για το οποίο εν συνεχεία ο Κλοπ γκρίνιαζε στον Αντσελότι λέγοντας ότι εκείνο το παιχνίδι δεν έπρεπε να είχε διεξαχθεί παρουσία οπαδών, ήταν το ματς στo οποίο η UEFA δεν το είχε πάρει πάνω της για να απαγορεύσει την παρουσία φιλάθλων και επέτρεψε στην αγγλική κυβέρνηση να αποφασίσει.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι την απόφαση για το «αν» και το «πότε» το παίρνει η κυβέρνηση κάθε χώρας. Στη Λευκορωσία, επί παραδείγματι, ακόμα παίζεται μπάλα επειδή ο «τρελός» πρόεδρος (επί  26 χρόνια) πρόεδρος της χώρας θεωρεί ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι τα μέτρα που έχει λάβει πιάνουν τόπο!  Δεν το έχει απαγορεύσει ακόμα η UEFA! Σε ένα από τα κατεξοχήν αθλήματα «σωματικής επαφής» όπως είναι το ποδόσφαιρο. Άλλο το πινγκ πονγκ, το οποίο συνεχίζεται σε όλες τις πρώην «σοβιετικές» χώρες, άλλο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ…

Επανερχόμαστε λοιπόν: υπ’ αυτές τις συνθήκες, μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο έως και απίθανο να ολοκληρωθούν το εφετινό Champions League και Europa League. Είναι πιο εύκολο το restart και η ολοκλήρωση της Super League παρά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Και δεν είναι μόνο θέμα… χρόνου (διότι για την Super League αρκούν μόνο πέντε εβδομάδες, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση των «16» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Είναι καθαρά «τεχνικό» το θέμα. H UEFA δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία Γιουβέντους και Νάπολι, καμία Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο και Ρεάλ, καμία Μάντσεστερ Σίτι και καμία Παρί Σεν Ζερμέν να συνεχίσουν στο Champions League αν δεν έχουν αρχίσει τα πρωτωθλήματά τους. Δεν μπορεί ούτε τους αθλητές, ούτε τους παράγοντες να πιέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει την έδρα των αγώνων! Γι’ αυτό ας κάνουμε προθέρμανση ακόμα και για «παύλες» εφέτος. Για πολλές «τελείες» στα πρωταθλήματα και για «παύλες» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΟΙ «ΡΟΜΠΟΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ» ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΙΣΩΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ BONUS ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Οσο για τα χαρμόσυνα νέα; Δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί: τους Γερμανούς τους «καταχεριάζουν» όλοι για την άρνησή τους να υποκύψουν στις πιέσεις για το «Corona-ομόλογο», αλλά ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με την καλύτερη οργάνωση, με τη μεγαλύτερη μεθοδικότητα και με τις πιο σοβαρές μελέτες για το τι μέλλει γενέσθαι. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Σε όλα! Εκτός όλων αυτών, είναι και πειθαρχημένοι και ειδικά στα σπορ δεν έχουν διστάσει πολλές φορές να θέσουν το όφελος μιας ομάδας κάτω από το συνολικό κέρδος μιας λίγκας ή ενός αθλήματος. Η Μπάγερν, η οποία αρχίζει σήμερα προπονήσεις σε γκρουπ, δεν είναι η πρώτη ομάδα της Bundseliga της οποίας οι παίκτες ήδη αθλούνται ξανά στο γήπεδο. Το έχει κάνει η Ντόρτμουντ, η Βόλφσμπουργκ, η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, η Σάλκε…

Οι «ρομοποτοποιημένοι» Γερμανοί προγραμματίστηκαν πιο γρήγορα από όλους τους υπόλοιπους και έθεσαν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επόμενα βήματα και τις προτεραιότητες: πρώτα αρχίζουν οι προπονήσεις, μετά αρχίζουν τα τεστ στους παίκτες, μετά το βλέπουμε… Οι προπονήσεις αρχίζουν σταδιακά και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Στα τεστ η Γερμανία είναι η πρώτη σε αριθμό/κάτοικο σε όλη την Ευρώπη και ο αριθμός θυμάτων και κρουσμάτων είναι χαμηλότερος (όχι όμως και «μικρός»!!!) συγκριτικά με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Oλλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο…

Το restart σ’ αυτή τη χώρα μοιάζει πιο προσιτό και εφικτό ως σενάριο συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη. Κεκλεισμένων των θυρών ασφαλώς. Αν αυτό θα ωφελήσει κάποιον άλλο; Ασφαλώς! Το ψυχολογικό bonus θα είναι τεράστιο σε όλους τους φιλάθλους και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αν δουν και πάλι ματς της Bundsesliga! Θα’ ναι σα να παίρνει μπρος το πρώτο γρανάζι μιας μιηχανής που έχει σταματήσει εδώ και έναν μήνα. Πέραν τούτου, ουδέν όμως. Διότι ακόμα κι αν οι Γερμανοί φανούν… γενναιόδωροι και μοιραστούν με όλες τις λίγκες το πώς στο διάολο τα κατάφεραν αυτοί;», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο δικός τους τρόπος θα είναι εφαρμόσιμος σε άλλες χώρες…

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This