Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Αθανασίου

Στο σημερινό σημείωμα  θα κάνουμε μια μεγάλη βουτιά στο παρελθόν! Το μακρινό και το πιο πρόσφατο! Πρώτα, όμως, μία υπενθύμιση! 

Ο πρώτος έρωτας, ο μεγάλος, ο μοναδικός και ο αγιάτρευτος παραμένει το Football Manager. Kαι σύντομα θα έρθουν επικές ιστορίες! Στο δικό μου μυαλό, για την δική μου ψυχοσύνθεση, το Championship Manager που εν συνεχεία έγινε Football Manager και μας συντροφεύει εδώ και 24 συναπτά έτη, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Είναι μια κατηγορία μόνο του.

Αφού ανανεώσαμε τους… δημόσιους όρκους αιώνιας αγάπης (κάπως πρέπει να ξορκίσω το κακό που δεν το έχω ακουμπήσει εδώ και έξι μήνες) με το Manager, πάμε να δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο έρωτα αυτής της ζωής στο gaming. Τα ποδοσφαιράκια.

Για ένα παιδί που έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο μέσα σε ένα διαμέρισμα και να διαλύει από βάζα μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, το να ξεδίνει ηλεκτρονικά ήταν μια κάποια λύση. Σχεδόν τα τελευταία τριάντα χρόνια με θυμάμαι να παίζω ηλεκτρονικά παιχνίδια ποδοσφαίρου. Υποκατάστατο ήταν και δεν αλλάζει το γεγονός και την αξία του να παίζεις κανονικά ποδόσφαιρο, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με καλοκαιρινές διακοπές στο ομορφότερο μέρος του κόσμου.

Από το Game Boy, το Sega Master System, το Sega Mega Drive, μέχρι όλες τις κονσόλες Playstation υπήρχαν παιχνίδια με πρωταγωνίστρια την στρογγυλή θεά που με έκαναν να κολλήσω, που με σημάδεψαν και μου ήρθαν στο μυαλό αμέσως στην προσπάθεια να θυμηθώ την πορεία μέσα στον χρόνο!

Φύγαμε και φυσικά περιμένω τα δικά σας, στα σχόλια…

NINTENDO WORLD CUP-GAME BOY

Αρχές δεκαετίας του 90᾽. Πριν βγουν οι κονσόλες των μεγάλων εταιριών και όσο το Atari αποτελούσε την αρχή των πάντων, το GAME BOY ήταν η μίνι κονσόλα που έκανε θραύση εκείνη την περίοδο. Το πρώτο ποδοσφαιράκι που με θυμάμαι να παίζω είναι το Nintendo World Cup.  Ασπρόμαυρο! Ούτε καν έγχρωμο! Με κάθε ομάδα να έχει πέντε παίκτες αν θυμάμαι καλά και τους ποδοσφαιριστές να απεικονίζονται σχεδόν σαν… νάνοι με τεράστια πόδια και κεφάλι! Αξέχαστη λεπτομέρεια τα δυνατά σουτ που η μπάλα… σπίνιαρε προς το τέρμα αλλά και ο ήχος όσο η μπάλα κυλούσε στον αγωνιστικό χώρο, κάτι σαν σύρσιμο στο χώμα ένα πράγμα! Ένα μικρό έπος…

,SUPER KICK OFF- SEGA MASTER SYSTEM

Λίγα χρόνια αργότερα θα γίνει ένα βήμα προς την… κανονικότητα που ζούμε στο σήμερα. Έγχρωμη εικόνα, έντεκα παίκτες σε κάθε ομάδα και σύλλογοι με χρώματα και ονομασίες που παρέπεμπαν στους κανονικούς. Μην φανταστείτε κάτι τρομερό βέβαια αλλά για την εποχή του, ήταν κάτι προς τα μπροστά. Οι ποδοσφαιριστές μπορούσαν να παίξουν την μπάλα σχεδόν μόνο προς την αντίπαλη εστία και κάθετα με μακρινές μεταβιβάσεις, είχαν ένα θέμα στο… στρίψιμο, η κάμερα ήταν λες και έβλεπες την αναμέτρηση από ελικόπτερο,  αλλά σε γενικές γραμμές και για την εποχή του, το Super Kick Off ήταν τιμιότατο.

FIFA 96- SEGA MEGA DRIVE

Το πρώτο FIFA, με το οποίο ήρθα σε επαφή και είδα το… φως το αληθινό. Ανώτερη κονσόλα, καλύτερα παιχνίδια!   Το υπέροχο αστέρι κάτω από τους παίκτες που είχαν κατοχή μπάλας, κανονικές ομάδες και φυσικά ο σίγουρος τρόπος να βάλεις γκολ, ο τρόπος που πάντα εκνεύριζε εκείνους που έρχονταν σε επαφή για πρώτη φορά με το παιχνίδι! Όπως καλή ώρα ο θείος και ο πατέρας μου, οι οποίοι με κατηγορούσαν(για πρώτη φορά, καθώς ακολούθησαν κι άλλες) πως κάτι πειράζω στο… μηχάνημα. Ποιο ήταν το κόλπο; Πήγαινες έξω από την περιοχή, στα όρια για την ακρίβεια.  Έστριβες λίγο τον παίκτη προς την γωνία που ήθελες να πάει η μπάλα, σχεδόν παράλληλα με την εστία και… γκολ!

PRO EVOLUTION SOCCER 2-PLAYSTATION 2

Επανάσταση! Απόλαυση. Κάτι μοναδικό. Αρχές των 00’s και το Pro αρχίζει να παίρνει την μερίδα του λέοντος από τους κολλημένους με το ποδόσφαιρο.  Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ανταγωνισμός! Έπαιζε μόνο του το Pro Evolution Soccer 2! Άπειρες ώρες, άπειρες μάχες, θρύλος τα παραφρασμένα ονόματα όσων παικτών δεν είχαν τα δικαιώματα και δουλίτσα για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις! Καταπληκτικό παιχνίδι και φυσικά Master League! Έπαιρνες μια ομάδα, για παράδειγμα την Μπάγερν Μονάχου, η οποία είχε 18 παίκτες άγνωστους και ολίγον τι… άμπαλους. Μέσα από την άνοδο στην πρώτη κατηγορία και τις νίκες, έπαιρνες βαθμούς για να κάνεις μεταγραφές κανονικών παικτών.  Ιβάνοφ, Στρόμερ, Ντούσιτς, Βάλει, Ιόργκα, Τσελίνι, Χιμένες, Εσπίνας, Μιράντα, Καστέλο, Μπολάτα. Αυτή ήταν η ενδεκάδα που ξεκινούσες το… ταξίδι!

FIFA 2014- PLAYSTATION 4

Για τα επόμενα πολλά χρόνια έπαιζα μόνο Pro. Τον χειμώνα του 2013, οι γονείς μου, μας κάνουν δώρο το Ps4 και από ένα λάθος, αντί για το κλασσικό και αγαπημένο Pro εκείνης της εποχής, το κουτί είχε μέσα το FIFA. Ε, αυτό ήταν. Η επιστροφή στο παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων έγινε μάλλον την καλύτερη στιγμή. Η βελτίωση εξάλλου στο ποδοσφαιράκι της EA SPORTS ήταν τεράστια τα επόμενα χρόνια, την περίοδο που για τα δικά μου γούστα το Pro παρέμενε στάσιμο. Τρομερά γραφικά, εξαιρετικό gameplay και ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Ειδικά η Premier League είναι ένα μοναδικό κόλλημα που κρατά μέχρι και σήμερα!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This