Επιλογή Σελίδας



Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που έγιναν αρχηγοί στο σύλλογο ή στην εθνική τους ομάδα σε πολύ μικρή ηλικία.

Φραντσέσκο Τότι – Ρόμα
Ο σπουδαίος “capitano” της ιταλικής ομάδας και σύμβολο του συλλόγου από το 1992 έως το 2017. Από τα 25 αυτά χρόνια, στα 19 ο Τότι φορούσε το περιβραχιόνιο της ομάδας. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 1998, σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Ουντινέζε, ο Ιταλός άσος μπήκε για πρώτη φορά στο γήπεδο ως αρχηγός της Ρόμα (μέχρι τότε αρχηγός ήταν ο Αλνταϊρ). Τότε, ήταν μόλις 22 ετών και γινόταν ο πιο νέος “capitano” στην ιστορία της Serie A. Ένα προσωνύμιο που τον ακολούθησε μέχρι την ολοκλήρωση της καριέρας του.

Φερνάντο Τόρες – Ατλέτικο Μαδρίτης
Ο αγαπημένος “El Niño” των φίλων της Ατλέτικο, που ξεκίνησε να δημιουργεί το μύθο του με το σύλλογο από τα… αλώνια της Segunda Division, σε ηλικία 17 ετών. Το 2002 ανέβηκε στη La Liga, όμως η σεζόν-ορόσημο για τον ίδιο ήταν η επόμενη, το 2003-04. Τότε, ο Τόρες ήταν μόλις 19 ετών, όμως ήταν ήδη ο ηγέτης της ομάδας. Σε αυτή την ηλικία έγινε αρχηγός της Ατλέτικο Μαδρίτης, φορώντας το περιβραχιόνιο μέχρι να αποχωρήσει για τη Λίβερπουλ. Όταν επέστρεψε στους «ροχιμπλάνκος», τον Ιανουάριο του 2015, αρχηγός ήταν ο Γκάμπι, όμως ο Ισπανός επιθετικός φόρεσε – τιμής ένεκεν – το περιβραχιόνιο στον τελευταίο αγώνα του με την ομάδα το 2018.

Σεσκ Φάμπρεγας – Άρσεναλ
Αποχώρησε από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα στα 16 του χρόνια, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτή της Άρσεναλ. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Αρσέν Βενγκέρ τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα και τον έκανε το νεότερο ποδοσφαιριστή, που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα με τους «κανονιέρηδες». Πριν καν κλείσει τα 18 του ήταν ήδη βασικός στους Λονδρέζους και με την ηγετική του φυσιογνωμία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, οδήγησε τον τεχνικό της ομάδας να του δώσει το περιβραχιόνιο. Μόλις στα 22 του, τη σεζόν 2008-09, ο Φάμπρεγας διαδέχθηκε στην αρχηγία της Άρσεναλ τον Γκαλάς και φυσικά παρέμεινε “captain” μέχρι να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα.

Κριστιάνο Ρονάλντο – Πορτογαλία
Έκανε ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της χώρας του το 2003, σε ηλικία 18 ετών. Ο Κριστιάνο έγινε βασικός πολύ γρήγορα και η επιρροή του σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια τον έκανε πολύ σύντομα αρχηγό. Φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο σε ένα φιλικό απέναντι στη Βραζιλία, το Φεβρουάριο του 2007, μία ημέρα αφότου είχε κλείσει τα 22, μετά από επιθυμία του προέδρου της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Κάρλος Σίλβα, που είχε φύγει από τη ζωή λίγες ημέρες νωρίτερα. Μόνιμος “capitano” έγινε μετά το Euro 2008 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Νεϊμάρ – Βραζιλία
Είχε γίνει συζήτηση περί κλήσης του στο Μουντιάλ του 2010, όμως ο Ντούνγκα επέλεξε να μην πάρει στην αποστολή τον 18χρονο – τότε – άσο. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, ο Νεϊμάρ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής ανδρών και μέσα σε μία τετραετία έγινε αρχηγός. Ορόσημο ήταν ξανά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά το «κάζο» μέσα στη χώρα του, το καλοκαίρι του 2014, ο Νεϊμάρ φόρεσε το περιβραχιόνιο, έπειτα και από τον τραυματισμό του Νταβίντ Σίλβα. Και μάλιστα ο άνθρωπος που τον είχε αποκλείσει από το Μουντιάλ του 2010, ο Ντούνγκα, τον έχρισε πρώτο αρχηγό της εθνικής Βραζιλίας μόλις στα 22 του.

Ματάις Ντε Λιχτ – Άγιαξ
Ένα σορό ρεκόρ – σχετικά με την ηλικία – έσπασε στο διάστημα που αγωνιζόταν με τη φανέλα του Άγιαξ, είτε στο ολλανδικό πρωτάθλημα, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη σεζόν 2017-18 και πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια, φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του Άγιαξ, έπειτα από τον τραυματισμό του Βέλτμαν. Ο Ντε Λιχτ διατήρησε την αρχηγία στον «Αίαντα» και την επόμενη σεζόν και τον Φεβρουάριο του 2019 έγραψε ιστορία. Σε ηλικία 19 ετών και 186 ημερών, στον αγώνα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία των νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This