Επιλογή Σελίδας



Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Ο κύριος Αλαφούζος στη διάσκεψη της Σούπερ Λιγκ, για την ακρίβεια ο κύριος Αλαφούζος και όσοι τον ακολούθησαν ασμένως στη λογική “να κόψουμε δρόμο” και να φτάσουμε απευθείας στο τέλος, εν περιλήψει έπραξαν το εξής. Πρότειναν αυτήν που θα είναι η απολύτως απευκταία έσχατη λύση, για πρώτη και καλύτερη. Είναι πιθανόν ότι του(ς) διέφυγε η λεπτομέρεια, πως η Ελλάδα δεν είναι παρά το ένα πεντηκοστό πέμπτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι. Κανείς σε τούτο το γίγνεσθαι, δεν νοείται να λειτουργεί αυτόνομα. Εάν επί παραδείγματι ο κύριος Αλαφούζος ήξερε ότι, με μια πρώιμη απόφαση ματαίωσης του υπολοίπου της σεζόν, ενδεχομένως η θέση του Παναθηναϊκού στην κατάταξη δεν θα μετρούσε για να ξεπληρώσει ο σύλλογος την ποινή αποκλεισμού από τα Κύπελλα Ευρώπης, μάλλον θα υιοθετούσε διαφορετική στάση.

Η μετέπειτα διαρροή-εξήγηση ήταν ότι ο κύριος Αλαφούζος “έμαθε” από την κυβέρνηση στην οποία διαθέτει την ευχερή πρόσβαση να είναι συνομιλητής, ότι “ξέχασέ το, δεν έχει άλλη μπάλα εφέτος στην Ελλάδα, μη το κουράζουμε”. Από την ίδια κυβέρνηση η οποία (δεν πάει πολύς καιρός από τότε που) προσέτρεξε στην UEFA, ώστε τα του οίκου μας να μπουν σε μια κάποια τάξη. Της οποίας κυβέρνησης υπουργός, ο κύριος Αυγενάκης, την ίδια ημέρα της διάσκεψης στη Σούπερ Λιγκ αυτός είχε πει στο ράδιο πως Μάιο μπορεί να είναι εφικτό οι ομάδες ν’ αρχίσουν πάλι προπονήσεις. Πόσες…κυβερνήσεις ακριβώς, υπάρχουν στη χώρα;

Ευτυχώς ο προς στιγμήν κίνδυνος που “εν τη αγνοία” προκλήθηκε, ξεπεράστηκε με τον σοφό ελιγμό να πετάξουμε τη μπάλα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες…στα μνήματα. Ως τότε “τριμελείς επιτροπές από πέντε-έξι άτομα” θ’ αναλάβουν την τεχνήεσσα καθυστέρηση. Σε τρεις εβδομάδες, ως την επόμενη διάσκεψη δηλαδή, δεν θα έχει αλλάξει δραματικά κάτι. Εάν το peak της κρίσης το έχουμε ακόμη μπροστά μας και όχι πίσω μας, τώρα είναι πολύ νωρίς για το ο,τιδήποτε. Ας συναποδεχθούμε να ορίσουμε τα μέσα Μαίου ως το (ιδεατό) νωρίτερο για να έχουμε μια πρώτη, όσο γίνεται καθαρή, ιδέα πώς θα είναι το καλοκαίρι μας.

Δέκα αγωνιστικές πλέι-οφ στη Σούπερ Λιγκ, επτά παράλληλες αγωνιστικές πλέι-άουτ, οι ρεβάνς του ημιτελικού γύρου και ο τελικός στο κύπελλο, ό,τι υπόλοιπο έχει απομείνει στις παρακάτω κατηγορίες, όλο αυτό είναι ένα “πακέτο” που βγαίνει στις οκτώ-δέκα εβδομάδες ως τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Τρόποι να περατωθεί η χρονιά, υπάρχουν. Διαφορετικοί, ανάλογα με τις συνθήκες (που δεν είναι ίδιες) σε κάθε χώρα. Στην Αγγλία, η συζήτηση φτάνει έως στο να γίνουν ματς (όπως συμβαίνει στο Γιουθ Λιγκ της UEFA) μέσα σε προπονητικά κέντρα. Στην Πορτογαλία, λένε να μαζέψουν τις ομάδες στο Αλγκάρβ και εκεί, στον νότο, να παίξουν όλους τους αγώνες. Ακούγονται σαν προτάσεις απόγνωσης. Αλλά πάλι, μια χρονιά που θα περατωθεί όπως-όπως, είναι προτιμότερη από μια χρονιά που θα παγώσει οριστικά στο σημείο-μηδέν της κρίσης. Εν ανάγκη, εάν είναι αδύνατον οπουδήποτε αλλού, ας παίξουν όλοι (…για να το ελαφρύνουμε και λίγο) στην αμέριμνη Λευκορωσία!

Η UEFA θα τερματίσει, κυριολεκτικά θα το τερματίσει, όποιο περιθώριο χρειαστεί. Μας δίνει να καταλαβαίνουμε ως προτεραιότητα, ότι το να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα είναι πιο σημαντικό ακόμη κι από το να ολοκληρωθούν τα (“δικά της”) τρέχοντα Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ του 2019-20, αυτά είναι τα εύκολα. Ενας λόγος της προτεραιότητας στα εθνικά πρωταθλήματα, είναι να περιοριστεί η αιμορραγία τηλεοπτικών/χορηγικών εσόδων στις ομοσπονδίες και στις λίγκες. Ειδάλλως η UEFA θα χρειαστεί στο τέλος, για την εξισορρόπηση στο οικοσύστημα, να εκδώσει ένα δικό της…ευρω-ομόλογο. Στα εθνικά κύπελλα δε, φαίνεται να προκύπτει ελαστικότητα. Εάν/όπου δεν ολοκληρωθούν τα κύπελλα, οι θέσεις που παίρνουν στο Γιουρόπα Λιγκ οι κυπελλούχοι, θα δοθούν σε ομάδες με εναλλακτικό κριτήριο την κατάταξη στο πρωτάθλημα. Αλλ’ η κατάταξη στο πρωτάθλημα, για να συμβεί αυτό, πρέπει να είναι τελική.

Σε αντίθεση με το μπάσκετμπολ, στο ποδόσφαιρο η κατάταξη στο εθνικό πρωτάθλημα και η συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις παραμένουν αλληλένδετα. Αρρηκτα αλληλένδετα. Εάν παρ’ ελπίδα εφέτος οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Αγγλοι κατεβάσουν ρολλά στα πρωταθλήματά τους, ύστερα πώς θα παίξουν την επόμενη περίοδο οι ομάδες τους, ποιες και με ποιο κριτήριο, άλλες στο Τσάμπιονς Λιγκ ή άλλες στο Γιουρόπα Λιγκ ή άλλες…πουθενά; Ανάλογα με το θιγόμενο συμφέρον ενός εκάστου, προμηνύεται ένα τέλειο χάος από τη χιονοστιβάδα των προσφυγών. Η μέριμνα τούτη τη στιγμή είναι να μη μεταδοθεί ο ιός της περίπτωσης του Βελγίου, σαν ντόμινο, και αλλού. ‘Η, σε μια ακόμη καλύτερη περίπτωση, και οι ίδιοι οι Βέλγοι ν’ αναθεωρήσουν. Να επανέλθουν στην κοινή γραμμή.

Η UEFA δεν είπε κάτι άλλο, από το πιο λογικό που θα μπορούσε να πει. Πρωταθλήματα που θα σπεύσουν να ακυρώσουν ό,τι απομένει για να ολοκληρωθούν, δεν θα αναγνωριστεί ότι παρήγαγαν το έγκυρο αποτέλεσμα το οποίο εν συνεχεία θα αποτυπωθεί στον πίνακα των ομάδων που παίρνουν μέρος του χρόνου σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Ενας Ισπανός αξιωματούχος του ποδοσφαίρου, αυτές τις μέρες, το έθεσε με εύληπτο τρόπο. Δεν γίνεται να διακοπεί ένας μαραθώνιος στο τριακοστό χιλιόμετρο, και να δοθούν τα μετάλλια σε όποιους συμβαίνει εκείνη τη στιγμή να προπορεύονται.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This