Επιλογή Σελίδας



Στην Ελλάδα και από τηλεοπτικής άποψης, η πορεία της Νιγηρίας μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) σημαδεύτηκε από την μυθική ατάκα του Μανώλη Μαυρομμάτη «δεξί κροσέ, αριστερό και… γκολ η Νιγηρία», επειδή περιέγραφε πυγμαχία και έριχνε κλεφτές ματιές σε διπλανή οθόνη, όπου μεταδίδονταν ο τελικός του ποδοσφαιρικού τουρνουά!

Και αν ο τελικός με την Αργεντινή ήταν συναρπαστικός (3-2), ο ημιτελικός των Σούπερ Αετών με την Βραζιλία ήταν ακόμα πιο απολαυστικός. Από την μια, η πιο χαρισματική ποδοσφαιρική φουρνιά της αφρικανικής χώρας, με παίκτες όπως ο Οκότσα, ο Αμουνίκε, ο Αμοκάτσι και ο Κανού.

Και, από την άλλη, η βάση της Βραζιλίας που θα κατακτούσε το Μουντιάλ έξι χρόνια αργότερα, με παικταράδες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο και ο Ρομπέρτο Κάρλος. Η ολυμπιακή κατάρα της Σελεσάο, η οποία πήρε το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά το 2016 και μέσα στο σπίτι της, έμελλε να την λυγίσει και εκείνο το απόγευμα.

Στις 31 Ιουλίου του 1996, στο «Σάνφορντ Στέντιουμ» της… Αθήνας, αλλά στην Τζόρτζια, η Βραζιλία δικαίωνε τον τίτλο του μεγάλου φαβορί για 90 λεπτά, αφού προηγήθηκε 1-0 και 3-1, με δύο γκολ του άλλοτε μέσου του Παναθηναϊκού, Φλάβιο Κονσεϊσάο, και ένα του Μπεμπέτο. Εκτός από τον Φλάβιο και τον «Ρίμπο», σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν και οι επίσης μετέπειτα «Έλληνες» Ρονάλντο Γκιάρο (Άρης) και Ζε Ελίας (Ολυμπιακός).

Η Νιγηρία, παρ’ ότι βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Απάντησε με ωραίο ποδόσφαιρο και πίστη και, με γκολ του Νουάνκο Κανού στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, ο ίδιος παίκτης σημείωσε γρήγορα το «χρυσό γκολ» (τότε ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός) και έστειλε την ομάδα του στον τελικό. Μια ομάδα γεμάτη χρυσάφι…

Νιγηρία – Βραζιλία 4-3 (παράταση)

(20′ αυτ. Ρομπέρτο Κάρλος, 78′ Ικπέμπα, 90′, 90’+4′ Κανού – 1′, 38′ Φλάβιο Κονσεϊσάο, 28′ Μπεμπέτο)

Νιγηρία (Γιοχάνες Μπονφρέρ): Ντόσου – Ομπραάκου (83′ Ορούμα), Οκετσούκβου, Λαουάλ, Γουέστ – Μπαμπαγκίντα (68′ Φατούσι), Μπαμπαγιάρο, Οκότσα, Αμουνίκε (46′ Ικπέμπα) – Αμοκάτσι, Κανού.

Βραζιλία (Μάριο Ζαγκάλο): Ντίντα – Ζε Μαρία, Αλνταΐρ, Ρονάλντο Γκιάρο, Ρομπέρτο Κάρλος – Ζε Ελίας, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Αμαράλ, Ζουνίνιο (67′ Ριβάλντο) – Μπεμπέτο, Ρονάλντο (85′ Σάβιο).

Διαιτητής: Χοσέ Μαρία Γαρθία Αράντα (Ισπανία)

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This