Επιλογή Σελίδας



Ο Τόμας Μίλερ θα παραμείνει… για μια ζωή στους Βαυαρούς μετά την ανανέωση του συμβολαίου του και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν μόνο τη φανέλα της Μπάγερν στην καριέρα τους.

Ζεπ Μάγιερ
Θεωρείται ο κορυφαίος Γερμανός τερματοφύλακας όλων των εποχών, με κατακτήσεις Μουντιάλ και Euro τη δεκαετία του ’70. Εκείνη την εποχή, ο «γάτος» είχε σαρώσει τα πάντα και με την Μπάγερν Μονάχου, το μοναδικό σύλλογο που αγωνίστηκε στην καριέρα του. Εντάχθηκε στις ακαδημίες σε ηλικία 14 ετών και «κρέμασε τα γάντια» στα 36 του, το 1980, με πάνω από 600 συμμετοχές. Εκτός των πολλών εγχώριων τίτλων, ο Μάγιερ ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών στις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του κυπέλλου πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976), αλλά και σε αυτή του κυπέλλου κυπελλούχων (1967). Μάλιστα, σε όλους τους παραπάνω τελικούς δέχθηκε μόλις ένα τέρμα.

Χανς-Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ
Ανήκει στην ίδια φουρνιά με τον Ζεπ Μάγιερ, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου και της Ευρώπης τη δεκαετία του ‘70, τόσο με την εθνική ομάδα όσο και με την Μπάγερν Μονάχου. Από τα 18 του μέχρι τα 33, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αγωνίστηκε μόνο στους Βαυαρούς και στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν παρτενέρ του Φραντς Μπεκενμπάουερ στο κέντρο της άμυνας. Φόρεσε σε περισσότερα από 500 παιχνίδια τη φανέλα της Μπάγερν και highlight της καριέρας του ήταν το γκολ στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1974. Ο Σβάρτσενμπεκ ισοφάρισε και οδήγησε τις δύο ομάδες σε επαναληπτικό, όπου οι Γερμανοί κατέκτησαν το τρόπαιο.

Μπερντ Ντούρνμπεργκερ
Ο πολυθεσίτης Γερμανός μεσοαμυντικός αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα της Μπάγερν σε ηλικία 19 ετών, το 1973. Αν και ήταν πολύ μικρός, αγωνίστηκε στους τρεις συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου πρωταθλητριών, κατακτώντας ισάριθμες φορές το τρόπαιο, μαζί με τους μεγαλύτερους Μάγιερ και Σβάρτσενμπεκ. Ο Ντούρνμπεργκερ φόρεσε για 13 χρόνια τη φανέλα των Βαυαρών και στη συνέχεια αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έχοντας πάνω από 500 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Παρά τη σπουδαία καριέρα του στην Μπάγερν, δε φόρεσε ούτε μία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο και έχει το ρεκόρ του ποδοσφαιριστή με τους περισσότερους τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, χωρίς ούτε μία συμμετοχή στην εθνική του ομάδα.

Κλάους Αουγκεντάλερ
Προς το τέλος της σπουδαίας καριέρας του στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Δυτική Γερμανία, στα γήπεδα της Ιταλίας, το 1990. Σε συλλογικό επίπεδο, βρέθηκε στην πρώτη ομάδα της Μπάγερν σε ηλικία 19 ετών, αμέσως μετά την κατάκτηση των τριών συνεχόμενων κυπέλλων πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976). Ο Αουγκεντάλερ έπεσε στην εποχή της «ανομβρίας» των Βαυαρών στους ευρωπαϊκούς τίτλους, όμως κατέκτησε εφτά φορές την Μπουντεσλίγκα. Στα 15 χρόνια που ήταν στο σύλλογο, ο Γερμανός αμυντικός είχε 550 συμμετοχές, ενώ η συνεισφορά του ήταν τέτοια, που μετά από ψηφοφορία μπήκε στην κορυφαία ενδεκάδα όλων των εποχών της Μπάγερν.

Φίλιπ Λαμ
Ο άλλοτε αρχηγός της Μπάγερν και της Γερμανίας υπήρξε για πολλά χρόνια συμπαίκτης με τον Μίλερ, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κατακτώντας μαζί του Παγκόσμιο Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ και δεκάδες άλλους τίτλους. Αμφότεροι ξεκίνησαν από τα «σπλάχνα» των Βαυαρών σε μικρή ηλικία, με τον Λαμ να ολοκληρώνει τη σπουδαία καριέρα του στο Μόναχο. Η μόνη του διαφορά σε σχέση με όλους τους προηγούμενους είναι πως στο ξεκίνημά του ο «κοντορεβυθούλης» αγωνίστηκε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη Στουτγκάρδη, μέχρι να «ψηθεί» και να ανέβει αγωνιστικό επίπεδο. Στην ουσία, όμως, δεν αποχώρησε ποτέ από την Μπάγερν, αφού είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού.

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This