Επιλογή Σελίδας


Η περίοδος που διακόπηκε, οι διοργανώσεις που αναβλήθηκαν κι εκείνες που βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο επηρεάζουν όλους τους αθλητές. Κάποιους, όμως, περισσότερο, είτε επί τα χείρω είτε επί τα βελτίω.

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ο Κώστας Φορτούνης του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο για τη Super League 1 2019-2020 στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020  EUROKINISSI SPORTS/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Λευτέρη Ελευθερίου

Μυστικό είναι η συνήθεια. Όσο απομακρύνεται η ίδια η ζωή από εκείνα που συνέβαιναν και δεν συμβαίνουν, τόσο τείνουν να γίνονται μακρινή ανάμνηση και να πρέπει, όταν επιστρέφουν, να κερδίσουν ξανά την αξία τους. Ένα καλοκαίρι χωρίς Euro και Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ήταν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να γίνει ένα καλοκαίρι με νοκ άουτ ματς στο Champions League και συνέχεια της κανονικής περιόδου -και κατόπιν έναρξη των playoffs- στο ΝΒΑ. Στα υπόλοιπα σπορ, η παύση εργασιών είναι πιο κοντά στο μόνιμο από ό,τι στο ημιμόνιμο. Με την εξαίρεση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη. Από Σεπτέμβρη, όπως φαίνεται, θα γεμίσουν τα κορτ και οι τενίστες θα κάνουν υπερωρίες. Μεγάλη μπουκιά φάε, βεβαίως.

Πρώτιστο, βέβαια, δεν υπάρχουν γλαύκες, να υπάρχει ο κόσμος όπως τον ξέραμε. Η μία καραντίνα κι η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επίθεση ενός ιού δεν συνεπάγεται ότι στην περίπτωση που βρεθούμε στο σημείο από όπου το αφήσαμε, θα είναι πάντα έτσι. Τα σπορ δεν είναι άλλος κόσμος για να διαφοροποιείται από την πορεία του ανθρώπινου είδους ούτε οι αθλητές είναι πρώτα αθλητές και έπειτα άνθρωποι ώστε, αν συμβαίνει κάτι που τους υποχρεώνει να προστατεύσουν την υγεία τους, να μην το κάνουν. Τουναντίον, σε αυτήν την περίπτωση, η ζημιά κοστολογείται -και αυτό το ρήμα είναι ακριβές και ειλικρινές.

Η κατάσταση πριν πέσει η αυλαία στα σπορ λίγο μετά το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη ασφαλώς επιδέχετο κατηγοριοποίησης σε ό,τι αφορά εκείνους που είχαν τις πιθανότητες να πάρουν τίτλους, αυτούς που βρίσκονταν εκτός νυμφώνος και όσους θα μπορούσαν να βρεθούν οριακά στην καλύτερη στιγμή τους το πιο κρίσιμο χρονικό σημείο. Περισσότερο από υποψία, είναι επανέναρξη ότι φαινομενικά και στην ουσία του τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Τούτη τη στιγμή, αν οριοθετηθεί, επί παραδείγματι, η επανέναρξη στα μέσα Μάη (ένα χρονικό διάστημα σχετικό, αλλά αφού πρόκειται για εκτίμηση δεν αλλάζει κατά πολύ η κατάσταση αν ήταν, φερ’ ειπείν, μέσα Ιούνη), είναι δυνατόν να διακριθούν εκείνοι που ευνοήθηκαν, που αδικήθηκαν από τη διακοπή και όσοι τη βλέπουν ως ίσα βάρκα ίσα νερά. Επ’ ουδενί αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ήθελε να δει τις διοργανώσεις να σταματούν. Αντιθέτως. Ωστόσο, θα ήταν αδόκιμο να κατατεθεί ότι για όλους είναι το ίδιο. Η στωικότητα δεν κάνει άλλο από το να σφραγίζει την ανθρώπινη σοφία ή τη δικαίωση της αντίληψης.

Οι ευνοημένοι

Ο Μάικλ Τζόρνταν των Σικάγο Μπουλς σε στιγμιότυπο του αγώνα με τουτς Σιάτλ Σόνικς για τους τελικούς του NBA 1995-1996, Σιάτλ, Τετάρτη 12 Ιουνίου 1996

Ο Μάικλ Τζόρνταν των Σικάγο Μπουλς σε στιγμιότυπο του αγώνα με τουτς Σιάτλ Σόνικς για τους τελικούς του NBA 1995-1996, Σιάτλ, Τετάρτη 12 Ιουνίου 1996  AP PHOTO/BETH A. KEISER

Μάικλ Τζόρνταν: Ξέρετε γιατί είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών; Επειδή όχι μόνο το ντοκιμαντέρ των ESPN και Netflix ‘Last Dance’, ένα χαρακτηρισμό που έδωσε ο Φιλ Τζάκσον στην τελευταία χρονιά των Σικάγο Μπουλς ως ομάδας του Τζόρνταν, αναμένεται εδώ και μία διετία με μεγάλο ενδιαφέρον (μία κάμερα που έμπαινε σε όλους τους χώρους όπου βρισκόταν η ομάδα -και τώρα ξέρουμε ότι το νούμερο 23 δεν ήταν απλώς ηγεμόνας, αλλά είχε την οξύτητα ενός Αφρικανού δικτάτορα), αλλά και διότι κατάφερε να είναι, αυτό το ντοκιμαντέρ, το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός της συγκεκριμένης περιόδου. Το μόνο αθλητικό γεγονός. Πώς τα καταφέρνει πάντα;

Λιονέλ Μέσι: Ήταν πολύ κουρασμένος, οι Λουίς Σουάρες και Ουσμάν Ντεμπελέ είχαν τραυματιστεί, με τη διοίκηση η κόντρα ήταν στα όρια (αν δεν τα είχε ξεπεράσει) της σαπουνόπερας, όχι πως τώρα είναι καλύτερα. Θα πάρει πολύ σημαντικές ανάσες, θα επιστρέψουν οι τραυματίες, οι ομάδες στο Champions League που ήταν πιο φορμαρισμένες από την Μπαρτσελόνα θα χάσουν τουλάχιστον ένα κλικ, γιατί όχι; Οι ‘μπλαουγκράνα’ προπορεύονται και στη La Liga έστω και με έναν βαθμό διαφορά και σίγουρα ήταν εκείνοι που χρειάζονταν να μπουν στα πιτς περισσότερο από τη νεανική Ρεάλ.

Ρότζερ Φέντερερ: Θα έχανε όλα τα τουρνουά της ερήμου στις ΗΠΑ, τα χωμάτινα και το Ρολάν Γκαρός και μπορεί να επέστρεφε στο Γουίμπλεντον. Τώρα, θα παίξει στο χώμα τον Σεπτέμβρη (αν και εφόσον), φρέσκος σαν έντελβαις, έχοντας κλείσει τα 39 αλλά με 6 μήνες χωρίς ανταγωνισμό. Αν όλοι ξεκινούν από το μηδέν, οι πιθανότητες είναι με τον πιο ικανό και ταλαντούχο, υπό την έννοια ότι δουλεύει όσο οποιοσδήποτε και ο Φέντερερ είναι ο πιο ικανός τενίστας στην ιστορία.

Πεπ Γκουαρδιόλα: Θα μου πεις, έχει το 1-2 επί της Ρεάλ στο ‘Σαντιάγο Μπερναμπέου’ για τους ’16’ του Champions League. Ναι, αλλά βίωνε καθεστώς πίεσης, σε κάθε συνέντευξη, μικρή η μεγάλη, το “αν δεν με απολύσουν θα μείνω” το επαναλάμβανε αντί του “καλησπέρα”, η Μάντσεστερ Σίτι είχε συντριβεί στο αγγλικό πρωτάθλημα και πιθανότατα το “είναι τιμή μου να κοουτσάρω αυτούς τους παίκτες” περισσότερο παρέπεμπε στην ακροτελεύτια προσπάθειά του να κρατήσει τη σχέση ζωντανή, παρά ήταν κυριολεκτικό. Όπως στην πλειονότητα σχέσεων που έχουν αρχίσει να βαράνε άσχημα ποσοστά ρουτίνας, ο λίγος καιρός χώρια μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός.

Η Αλίνα Ζαγκίταβα σε στιγμιότυπο κατά τους τελικούς Grand Prix στο 'Παλάβελα', Τορίνο, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Η Αλίνα Ζαγκίταβα σε στιγμιότυπο κατά τους τελικούς Grand Prix στο ‘Παλάβελα’, Τορίνο, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019  AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Αλίνα Ζαγκίταβα: Είπε ότι αποχωρεί για λίγο από το καλλιτεχνικό πατινάζ, έχασε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επειδή απλώς δεν προκρίθηκε και τελικά δεν αποχωρεί καν. Παραμένει η ‘πριγκίπισσα’, τα προγράμματά της στα γκαλά λογίζονται ως εξαιρετικά αισθησιακά και μπορεί, αν βρει ανέτοιμες τις θαυματουργές πιτσιρίκες της Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, να δημιουργήσει κάποια τεχνητή ένεση αυτοπεποίθησης για να παραμείνει ζωντανή το 2021.

Κώστας Φορτούνης: Πάνω που επέστρεψε από τη ρήξη χιαστού, ένα μικρό επεισόδιο δημιουργήθηκε με την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς να μην τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το εκτός έδρας ματς της φάσης των 32 του Europa League με την Άρσεναλ, που αποδείχθηκε απλώς ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Φορτούνης ζήτησε συγγνώμη, παρ’ όλα αυτά θέλει χρόνο να ξεθυμάνει το πράγμα. Άμα τη επιστροφεί του σε κάποιον καιρό, οι σχέσεις θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως, οι πάγοι θα έχουν λιώσει, το πρόβλημά του θα ανήκει σε ένα παρελθόν που θα το λες και μακρινό, θα είναι μία νέα αρχή και ένα επιπλέον όπλο για την ομάδα του.

Ζινεντίν Ζιντάν: Είναι κάπως οξύμωρο να είναι στους ευνοημένους ο Μέσι, ο Γκουαρδιόλα και ο Ζιντάν, ωστόσο η θέση και των 3 ήταν δύσκολη τη δεδομένη στιγμή. Θα μπορούσε φερ’ ειπείν (με βάση και τη γενικότερη καθυστέρηση από τις κυβερνήσεις χωρών) κάποιου είδους αρτηριοσκληρωτισμός της UEFA να λειτουργήσει και να έκλειναν τα γήπεδα την επόμενη εβδομάδα από ό,τι έγινε, οπότε να αποκλειόταν η Ρεάλ από τη Σίτι, πριν μπούμε στη διακοπή. Ο Ζιντάν θα είχε στην πλάτη τον αποκλεισμό στη φάση των 16 του Champions League και την τελευταία ήττα από τη Λεβάντε, κάτι που θα έδινε στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο ‘Μπερναμπέου’, τη 1η Μαρτίου, διαστάσεις φάρσας. Αυτήν τη στιγμή, η Ρεάλ δεν βρίσκεται εκτός κάποιων από τους στόχους της και τουλάχιστον οι νεαροί ποδοσφαιριστές της θα μπορούν σε πολύ λιγότερο χρόνο να βρεθούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Ακόμα κι έτσι να μην είναι, ο Γάλλος… αγόρασε χρόνο ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Σερένα Γουίλιαμς: Αυτό κι αν είναι παράδοξο, μια και ο λόγος γίνεται για μία τενίστρια 38 χρόνων, που ενδεχομένως να κλείνει τα 39 κατά τη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός. Όμως, προέρχεται από διαδοχικούς χαμένους τελικούς, μετά τη μητρότητα και είχε αρκετά ψυχολογικά προβληματάκια με τη γέννηση και το μεγάλωμα της κόρης της. Αυτό ανέδειξε την αναπάντεχη ευαισθησία της, ακόμα και με τον τρόπο που κοινώνησε τις συναισθηματικές διακυμάνσεις της και ενδεχομένως να χρειαζόταν να ξεκουραστεί. Άλλωστε, ψάχνει ακόμα ένα Major για να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Μάργκαρετ Κορτ (που στην περίπτωσή της δεν ήταν όλα την εποχή των Όπεν) και αυτό το διάλειμμα ανακόπτει το σερί των χαμένων διοργανώσεων. Όσον αφορά στην ηλικία της, το να ειπωθεί ότι δεν έχει αθλητικό μειονέκτημα ακόμη είναι υποτιμητικό.

Οι ‘δεν τρέχει τίποτα’

Σιμόν Μπάιλς: Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνουν κατά τον τωρινό προγραμματισμό, στις 24 Ιουλίου θα έχει κλείσει τα 24, μία ηλικία που είναι οριακή για γυμνάστρια και έχουν αντιπαρέλθει μόνο κάποιες πολύ σπουδαίες, όπως, παραδείγματος χάρη, ο μύθος που ακούει στο ονοματεπώνυμο Σβιετλάνα Χόρχινα. Η Μπάιλς κέρδισε 5 από τα 6 διαθέσιμα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο ενόργανης το προηγούμενο φθινόπωρο στη Στουτγάρδη, οπότε τη διακοπή δεν τη λες ευεργετική. Όμως, η διαφορά της από οποιαδήποτε άλλη γυμνάστρια είναι τόσο μεγάλη, που είναι αμφίβολο στον έναν χρόνο να καλυφθεί, τουλάχιστον τόσο αισθητά ώστε να είναι μειωμένη η απόσταση. Ακόμα κι αν γυμνάστριες όπως η Βικτόριγια Καμόβα και η Αλίγια Μουστάφινα το ξανασκεφτούν, η κορυφαία γυμνάστρια όλων των εποχών απέχει σε τέτοιο βαθμό, που μόνο ένα εξωφρενικό ταλέντο ή δυσάρεστοι εξωγενείς παράγοντες γίνεται να ανακόψουν την πορεία της προς το 2ο διαδοχικό χρυσό στο σύνθετο ατομικό. Μόλις δύο, ειρήσθω εν παρόδω, το έχουν καταφέρει: η Σοβιετική Λαρίσα Λατίνινα και η Τσεχοσλοβάκα Βέρα Τσασλάφσκα.

Κορονοϊός: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της διακοπής

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ολυμπιονίκης στο αγώνισμα των κρίκων προπονείται υπό την καθοδήγηση του προπονητή του Δημήτρη Ράπτη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, Τετάρτη 24 Απριλίου 2019  CONTRA.GR / ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Λευτέρης Πετρούνιας: Θα μπορούσε να συνιστά πλεονέκτημα η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για τον ‘χρυσό’ ολυμπιονίκη του Ρίο, αν δεν είχε βρει τη φόρμα του στο κατάλληλο σημείο. Ο Πετρούνιας είχε ξεκινήσει να βρίσκει τα βήματά του στο Παγκόσμιο της Μελβούρνης και ήταν βέβαιος νικητής στο Μπακού, η επικράτησή του στο τουρνουά του οποίου τελικώς κατακυρώθηκε, δίνοντάς του ισχυρό πλεονέκτημα για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σχεδόν σίγουρη πρόκρισή του είναι ένα πλεονέκτημα, ωστόσο ο ένας χρόνος δεν είναι αμελητέος για έναν τόσο δυνατό γυμναστή, ειδικά όταν ο… παραλήγοντας γράφει για πρώτη φορά ‘3’. Πάντως, μία υπόθεση εργασίας είναι ότι όσο πιο απομακρυσμένος είσαι από έναν φριχτό τραυματισμό, όπως αυτόν από τον οποίο υπέφερε στον αριστερό ώμο του, τόσο πιο άφοβα προετοιμάζεσαι. Ειδικά για έναν… τρομοκράτη, σε ό,τι αφορά τους άλλους γυμναστές, αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το τέλος της καριέρας του μπορεί να αποτελέσει την πιο σπουδαία στιγμή του.

Γιούργκεν Κλοπ: Η ζημιά έγινε δυο μέρες πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο στον πλανήτη (τουλάχιστον στο γνώριμο για τη δημοφιλία του παιχνιδιού μέρος του). Ήταν ο αποκλεισμός στους ’16’ του Champions League μέσα στο ‘Άνφιλντ’ με θύτη την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Αρμάντ Ντουπλάντις: Έκανε παγκόσμια ρεκόρ κατά την περίοδο του κλειστού στίβου, αλλά ο ανοιχτός είναι άλλο κεφάλαιο και ουδόλως αποτελεί συνέχεια. Τα 6,18μ. που πήδηξε στη Γλασκώβη ο κορυφαίος επικοντίστας του κόσμου αναδείκνυαν την κατάστασή του, ωστόσο η διαφορά του από τους υπόλοιπους άλτες είναι ούτως ή άλλως τεράστια και το είδος είναι τόσο ιδιαίτερο, που δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλο δέος για τον 20χρονο Σουηδό ως το Τόκιο. Ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της Μπάιλς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Κενυάτες μαραθωνοδρόμους, τον Έλιουντ Κιπτσόγκε και την Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ, ειδικά από τη στιγμή που θα τους επιτραπεί να τρέξουν με τα Vaporfly στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών.

Η Σαμπρίνα Ιονέσκου των Όρεγκον Ντακς πριν από αγώνα με τις Γιούτες Γιούτα για τα προημιτελικά του Pac-12, Λας Βέγκας, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Η Σαμπρίνα Ιονέσκου των Όρεγκον Ντακς πριν από αγώνα με τις Γιούτες Γιούτα για τα προημιτελικά του Pac-12, Λας Βέγκας, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020  AP PHOTO/JOHN LOCHER

Σαμπρίνα Ιονέσκου: Μπορεί να κόπηκε βάναυσα, λίγο πριν το εθνικό τουρνουά, η πορεία της στο κολέγιο, μπορεί να μην πραγματοποίησε με το Όρεγκον το όνειρό της, να κερδίσει το πρωτάθλημα, αλλά είχε κατορθώσει ήδη να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ με 2.000 πόντους, 1.000 ριμπάουντ και 1.000 ασίστ σε μία σεζόν, συν ότι η επόμενη μέρα τη βρίσκει ως νούμερο 1 του ντραφτ στο ΝΒΑ και, οπωσδήποτε, στο ρόστερ της εθνικής των ΗΠΑ για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το αρνητικό είναι ότι στην ηλικία του χρειάζεται εμπειρία, να εντρυφεί σε καταστάσεις και να παίζει μεγάλους αγώνες, μέχρι να μάθει να νικάει άσχημα. Το θετικό είναι ότι, για τα 22 του, έχει αρκετές εικόνες ώστε να διαθέτει υπέρτερη γνώση, συν το γεγονός ότι η ίδια η ηλικία του θα του επιτρέπει να είναι ακόμη νεότατος όταν μπει ξανά στο τουρ. Ο Τσιτσιπάς είχε κερδίσει το 250άρι της Μασσαλίας και φτάσει στον τελικό του Ντουμπάι στο 500άρι, αλλά η παρουσία του στο Αυστραλιανό Όπεν δεν είχε τη λάμψη της προηγούμενης χρονιάς και ο αποκλεισμός στον 3ο γύρο με τον Μίλος Ράονιτς επιβεβαίωσε ότι μετά την κατάκτηση των ΑΤΡ Finals, οι τενίστες χρειάζονται λίγο χρόνο για να μπουν στη σεζόν.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πανθομολογουμένως άξιζε το MVP του ΝΒΑ στο σημείο που διακόπηκε η σεζόν και ενδεχομένως να μην το έχανε. Οι Μιλγουόκι Μπακς εκείνη την περίοδο είχαν κάνει μια μικρή ‘κοιλιά’ στην απόδοσή τους, αλλά είχαν το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα και o Αντετοκούνμπο είχε κοντά στα 55 παιχνίδια με 29,6 πόντους, 13,8 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ, ενώ ενδεχομένως να έβρισκαν ξανά τα πατήματά τους. Στα 25 πλέον, δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 3 ματς για να επιστρέψει σε ‘Greek Freak mode’, ειδικά λόγω των προσόντων του, τη στιγμή που οι περισσότεροι δελφίνοι του τίτλου ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερο καιρό. Η διακοπή σχεδόν εγγυάται ότι οι Μπακς θα μπουν ορεξάτοι στη συνέχεια του πρωταθλήματος (εφόσον αυτό συνεχιστεί) και, χωρίς τη συναισθηματική, κυρίως, ‘προπαγάνδα’ του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Αντετοκούνμπο θα ανεβάσει ξανά την απόσταση από εκείνον που τον χωρίζει από το δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο του καλύτερου παίκτη την κανονική περίοδο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη πανηγυρίζει την επιτυχημένη προσπάθεια στα 4,85μ. που της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ντόχα (29/09/2019)

Η Κατερίνα Στεφανίδη πανηγυρίζει την επιτυχημένη προσπάθεια στα 4,85μ. που της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Ντόχα (29/09/2019)  EUROKINISSI SPORTS

Κατερίνα Στεφανίδη: Έγινε ‘χάλκινη’ παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επί κοντώ στην Ντόχα και ξεκίνησε την προετοιμασία της απερίσπαστη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Δεν πήρε μέρος στον κλειστό στίβο και απλώς θα παρατείνει την προετοιμασία της για ακόμα έναν χρόνο, κάτι που ίσως της επιτρέψει να αντέξει την πίεση της επόμενης άνοιξης και ίσως να μπει, πιο ξεκούραστη, στον κλειστό στίβο του 2021. Αθλήτρια σπουδαίων αγώνων, η Στεφανίδη θα είναι 31 στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι σχεδόν συνομήλικη με τις άλτριες που την νίκησαν στην Ντόχα, τόσο τη ‘χρυσή’ Ρωσίδα Ανζέλικα Σιντόραβα όσο και την ‘ασημένια’ Αμερικανίδα Σάντι Μόρις.

Οι αδικημένοι

Άννα Κορακάκη: Είχε προλάβει να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Πρι του Κουβέιτ τον Ιανουάριο, στα 10μ. και πήρε άλλο ένα στο Διεθνές Κύπελλο Αεροβόλων Όπλων. Έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της και δεν χρειάζεται να αγχώνεται, παρ’ όλα αυτά ξεκίνησε ορμητικά τη χρονιά, η οποία διακόπηκε. Στην αρχή ανήκε στους ‘δεν τρέχει τίποτα’, όμως δεν γίνεται παρά να μπει στους αδικημένους.

Κρίστιαν Κόλμαν: Είναι ο κορυφαίος σπρίντερ στον κόσμο, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. στην Ντόχα το 2019, ενώ είναι κι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 60μ. κλειστού στίβου, με το 6.34 από το 2018. Φέτος έκανε 6.37 στο πρωτάθλημα κλειστού των ΗΠΑ στην Αλμπουκέρκη, στη 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Θα έμπαινε ως φαβορί στον ανοιχτό, αλλά δεν είναι απίθανο να βγει ένας σπρίντερ που να μπορεί να τρέξει τα 100μ. σε 9.70 ως τον επόμενο χρόνο, οπότε η θέση του 24χρονου από την Ατλάντα είναι επισφαλής.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ πανηγυρίζει γκολ με τη Ζάλτσμπουργκ

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ πανηγυρίζει γκολ με τη Ζάλτσμπουργκ  AP PHOTO/KERSTIN JOENSSON

Έρλινγκ Χάαλαντ: Δεν είστε 19 χρόνων, επιθετικός πυραυλοκίνητος, ο πρώτος έφηβος στην ιστορία που σκόραρε διψήφιο αριθμό γκολ στο Champions League με δύο ομάδες, ένας ποδοσφαιριστής που είχε παραπάνω από ένα γκολ ανά ματς με την ομάδα του (9 σε 8 εμφανίσεις με την Ντόρτμουντ) για να ξέρετε τι σημαίνει μία διακοπή. Φαντάσου να είσαι στο σχολείο, να έχεις κάνει φίλους, να έχεις βρει κοπέλα και τον Απρίλιο να σου λένε οι γονείς σου ότι πρέπει να μετακομίσεις σε άλλη πόλη, 500 χιλιόμετρα μακριά.

Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι: Η Αταλάντα ήταν η ομάδα που έπαιζε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη όταν τη βρήκε το κακό. Είχε διαλύσει τη Βαλένθια στους ’16’ του Champions League και ζούσε ένα όνειρο. Το οποίο διακόπηκε άγαρμπα και με τρόπο σπαρακτικό. Σε αντίθεση με τη Λείψια του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, το Μπέργκαμο βιώνει όσο λίγες πόλεις παγκοσμίως την οδύνη και τις συνέπειες του Covid-19, ενώ η γερμανική ομάδα κάνει ήδη προπονήσεις. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Αταλάντα επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν.

Ο αργυρός πρωταθλητής κόσμου 2019 στα 50μ. ελεύθερο, Κριστιάν Γκολομέεβ, σε φωτογράφιση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου για τη συνέντευξή του στο Contra.gr, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ο αργυρός πρωταθλητής κόσμου 2019 στα 50μ. ελεύθερο, Κριστιάν Γκολομέεβ, σε φωτογράφιση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου για τη συνέντευξή του στο Contra.gr, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019  CONTRA.GR/ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Κριστιάν Γκολομέεβ: ‘Ασημένιος’ παγκόσμιος πρωταθλητής στα 50μ. ελεύθερο στην Γκουανγκτζού στις 27 Ιουλίου, δεν μπορείς να πεις ότι στα 28 του θα έχει χάσει πλήρως το αβαντάζ από εκείνη την εμφάνιση, αλλά όπως και να έχει δύο χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Γκολομέεβ είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει, ωστόσο εκεί που υπάρχει ζημιά είναι στο μομέντουμ. Βεβαίως, θα έχει την ευκαιρία να προετοιμαστεί ακόμα καλύτερα για το κατοστάρι. Δεν είναι ο απολύτως αδικημένος, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχασε η Βενετιά βελόνι.

Ακσάνα Τσουσαβίτινα: Κέρδισε στη Στουτγάρδη την πρόκριση στο σύνθετο ομαδικό για το Τόκιο αυτό το καλοκαίρι, όπου θα μετείχε στους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της στην ενόργανη γυμναστική. Και αυτό θα το έκανε στα 45. Είναι ακόμη σε ισχύ, ωστόσο ένας χρόνος διαφορά σε αυτό το χρονικό διάστημα της ζωής της Ουζμπέκας είναι τεράστια απόσταση.

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Είχε μία απίστευτη, για την ηλικία του, χρονιά ως τώρα (25,7 πόντους, 7,9 ριμπάουντ, 10,6 ασίστ) και στο ΝΒΑ ακούγονταν ψίθυροι για το ότι ίσως, και ως φόρο τιμής, έπρεπε να κερδίσει το MVP, το 5ο, όσα έχουν δηλαδή ο Μπιλ Ράσελ και ο Μάικλ Τζόρνταν, και ένα λιγότερο από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Ο τραγικός θάνατος του Κόμπε Μπράιαντ, τον οποίο είχε περάσει την προηγουμένη στην 3η θέση του συνολικού πίνακα των σκόρερ, ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να έχει την αποστολή να οδηγήσει τους Λέικερς στην κατάκτηση του τίτλου, ένα δέλεαρ που θα τρεφόταν, όσο πλησίαζε η ώρα, από το κοινό αίσθημα συμπάθειας. Είναι αμφίβολο, με το πρωτάθλημα στον πάγο, αν θα γίνει να κρατηθεί αυτή η θέρμη στην επικείμενη συνέχειά του. Συν ότι την προτελευταία μέρα του έτους κλείνει τα 36 και, αν και είναι ένα πραγματικό θαύμα ανθρώπινης σμίλευσης, κάθε μέρα που περνάει τον οδηγεί προς το τέλος της καριέρας του και όχι προς την ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων του.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Όπεν ανά χείρας

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Όπεν ανά χείρας  AP PHOTO/DITA ALANGKARA

Νόβακ Τζόκοβιτς: Είχε κατακτήσει το Αυστραλιανό και είχε 18-0, έως ότου σταματήσει η σεζόν. Ακόμα κι αν επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν κόπηκε ο ‘ομφάλιος λώρος’ αυτού που θα μπορούσε να είναι μία ιστορικά καλή χρονιά, με μόνο αληθινό εμπόδιο τον Ράφα Ναδάλ στο χώμα.

Ντίνα και Αρίνα Αβιέρινα: Είχαν κυριαρχήσει οι καταπληκτικές δίδυμες σε όλες τις διοργανώσεις ρυθμικής γυμναστικής από το 2017. Η πρώτη έχει 19 χρυσά σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό, η δεύτερη 11. Ο στόχος να βρεθούν στην καλύτερη κατάστασή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε περίπατο και στην ουσία της η ρυθμική έχει να κάνει με την ισορροπία, με τον χρόνο να έχει τη μέγιστη δυνατή σημασία, αφού όλα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. Δεν είναι σπουδαία η πιθανότητα να αλλάξει κάτι δραματικά, παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται αυτή η δήλωση να τοποθετηθεί μετά βεβαιότητας. Στο Μπακού έκαναν το 1-2, παραδείγματος χάρη, για το Παγκόσμιο του 2019, αλλά η Ισραηλινή Λινόι Άσραμ δεν ήταν πολύ μακριά. Ο Απρίλης για τις 21χρονες δίδυμες θα ήταν γεμάτος αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Κέιλεμπ Ντρέσελ: Έχει ήδη 13 χρυσά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης και θα έπεφτε στην πισίνα του Τόκιο για τουλάχιστον 6 στους Ολυμπιακούς. Στην κολύμβηση, συνήθως, τη χρονιά μετά το δίσεκτο βγαίνουν οι σταρ του επόμενου ολυμπιακού κύκλου, οι οποίοι τώρα μπορούν να ονειρεύονται το Τόκιο, αφού θα υπάρχουν μπόλικοι αγώνες πρόκρισης. Ο Αμερικανός είναι ο ισχυρότερος κολυμβητής στον κόσμο στις μικρές αποστάσεις σε ελεύθερο και πεταλούδα, αλλά αυτά, τουλάχιστον στο ατομικό κομμάτι, είναι δεδομένα που αλλάζουν. Ο Ντρέσελ, βεβαίως, δεν θα έχει κλείσει τα 25 στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο ο Μάικλ Φελπς, τον οποίο δυνητικά κυνηγά, είχε ήδη 14 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια σε αυτήν την ηλικία, σε αντίθεση με το παιδί από τη Φλόριντα, που έχει 2 από τη σκυτάλη στο Ρίο.

πηγή: contra.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This