Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Είναι γνωστός με το κωδικό όνομα ‘the director’. Στην ταυτότητα του αναφέρεται το Arthur Henrique Ramos de Oliveira Melo. Στην πλάτη του το Arthur. Από το 2018 ανήκει στην Μπαρτσελόνα, όπου πήγε αφότου η Γκρέμιο πήρε 40 εκατομμύρια ευρώ και ο παίκτης εξαετές συμβόλαιο, με buyout στα 400.000.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ουδεμία έκπληξη προκαλεί η τελευταία πληροφορία που αποκάλυψε η Mundo Deportivo και θέλει την ‘Μπάρσα’ να έχει δώσει την άδεια της να μιλήσει το παιδί με τη Γιουβέντους που τον θέλει. Αλλά γιατί τον θέλει.

“Μου αρέσει να ‘χω την μπάλα, να κάνω κοντινές πάσες, με γρήγορες επαφές, να ελέγχω το κέντρο και το ρυθμό του αγώνα”.

Η ιστοσελίδα Coaches Voice ασχολήθηκε με τον 23χρονο και εξήγησε τους λόγους που ‘έχει συγκριθεί με τον Αντρές Ινιέστα’. Σημείωσε ότι οι ‘μπλαουγκράνα’ είχαν δώσει στον Αρτούρ τη φανέλα με το Νο8.

Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ο αμυντικός μέσος στην Γκρέμιο, αλλά έχει την ικανότητα να παίξει και ως κεντρικός μέσος. Είναι πιο αποτελεσματικός από δεξιά και μπορεί να προσαρμοστεί στα αριστερά, όποτε χρειαστεί. Η δυνατότητα του να αναζητά πάσες προς τα εμπρός και να κάνει ευκαιρίες τις κατοχές, είναι ‘κλειδί’ για το παιχνίδι του. Προσφέρει ό,τι χρειάζονται οι επιθετικοί που κινούνται από την πλάτη της άμυνας. Η τεχνική κατάρτιση αυτών των πασών θυμίζει έντονα εκείνη του Ιταλού θρύλου, Αντρέα Πίρλο. Όταν δεν μπορεί να στείλει την μπάλα μπροστά, έχει την ισορροπία και τον έλεγχο να την κρατά μακριά από την πίεση. Η ταχύτητα του στις αλλαγές κατεύθυνσης και την απομάκρυνση από τους αμυντικούς είναι ο λόγος που τον συγκρίνουν με τον θρυλικό Ινιέστα.

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη αδυναμία που έχει επιδείξει στη μέχρι τώρα καριέρα του είναι η έλλειψη δεξιοτεχνίας, ως προς το να μπορεί να καθορίσει το υπό πίεση παιχνίδι, στην περιοχή της ομάδας του. Δεν έχει επιδείξει τη σιγουριά που χρειάζεται, όταν πρέπει να δώσει πάσα για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα. Το χαλαρό της προσέγγισης του οδηγεί σε απώλειες που γίνονται σε επικίνδυνες θέσεις -εντός του αμυντικού μισού του γηπέδου. Ψηλά η ικανότητα του να κρατά την κατοχή είναι εξαιρετική. Το ποσοστό επιτυχημένων πασών στην Γκρέμιο ήταν εντυπωσιακό και δίπλα στους Μπουσκέτς, Ράκιτιτς και Κουτίνιο αναμένεται να το βελτιώσει”. Ως ο κύριος ανταγωνισμός του αναφέρθηκε ο Ράκιτιτς. Στο κείμενο είχε επισημανθεί πως ο Αρτούρ θα είχε τη βοήθεια του Ερνέστο Βαλβέρδε, που τον είχε επιλέξει.

Το Γενάρη του 2020, ο Αρτούρ έγινε ‘η μεγαλύτερη απογοήτευση της Μπαρτσελόνα, επί εποχής Βαλβέρδε’. Στο μεσοδιάστημα, είχε εξαιρετική συνέπεια στο να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί που εξέθετε διαρκώς την ‘οικογένεια’ του.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 η As είχε δημοσιεύσει άρθρο που ξεκινούσε με τη διαπίστωση ότι “από την ημέρα που πήγε ο Αρτούρ στην Μπαρτσελόνα, το όνομα του έχει συνδυαστεί με δυο πράγματα: τον Τσάβι και τους τραυματισμούς. Ο Βραζιλιάνος έχει συγκριθεί με το θρύλο και όχι αδίκως, με τα στιλ των παικτών να παρουσιάζουν ομοιότητες, ως προς τον τρόπο που μοιράζουν την μπάλα και εκείνον που την προστατεύουν”. Μετά άρχισαν τα ‘αλλά’.

Ο Βαλβέρδε του ‘χε ζητήσει να κινείται πιο κάθετα και να γίνει πιο φιλόδοξος, μπροστά στο τέρμα. Για την ακρίβεια, είχε μαλλιάσει η γλώσσα του κόουτς να λέει τα ίδια και τα ίδια. Δεν τα είδε ποτέ.

Δεν βοήθησε το ‘μέσα-έξω’ λόγω τραυματισμών. Στην πρώτη του σεζόν στη Βαρκελώνη, έχασε 15 μέρες με πρόβλημα στον απαγωγό. Ακολούθησαν 19 απουσίες λόγω προσαγωγών και 12 εξαιτίας μυικού προβλήματος. Τη σεζόν 2019-20 έχασε 10 μέρες, τον Αύγουστο με ενοχλήσεις στον αχίλλειο, 44 με θέμα στο ηβικό οστό (το Δεκέμβρη -το πρόβλημα είχε ξεκινήσει το 2018-19, διευκρινίστηκε ως χρόνιο και άρα δύσκολα αντιμετωπίσιμο) και 11 λόγω αστραγάλου, τον Μάρτιο. Είχε και κάτι άλλους μικρότερους τραυματισμούς, από χτυπήματα.

Στη λίστα με τα θέματα προστέθηκαν και τα πειθαρχικά. Αρχικά, τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ταξιδέψει στο Παρίσι, για να παραστεί στα γενέθλια του Νεϊμάρ -ενώ η Μπαρτσελόνα είχε ματς για το Copa del Rey δυο μέρες αργότερα. Εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Προφανώς και υπήρξε δυσαρέσκεια. Ζήτησε συγγνώμη. Μυαλό δεν έβαλε.

Στις 24/11 του 2019 είχε πάει για snowboarding στην Ανδόρα -που το λες και επικίνδυνο και άρα απαγορευμένο για επαγγελματίες αθλητές- μετά το ματς με τη Λεγανιές. Δεν είχε παίξει -είχε το πρόβλημα με το ηβικό οστό. Παρ’ όλα αυτά, το σπορ στο οποίο επιδόθηκε δεν βοηθούσε την κατάσταση. Τη δυσχαίρενε. Ξαναπήγε στις 3/12 λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, η Μπαρτσελόνα έπαιζε εναντίον της Ατλέτικο. Στις 13/12 δεν έπαιξε με την Ρεάλ Σοσιεδάδ (ήταν η τρίτη σερί φορά που έμενε εκτός, λόγω του θέματος που ‘χε) και τότε όλοι έμαθαν για τις ‘εξωσχολικές’ δραστηριότητες. Γενικά και ειδικότερα.

Όταν δεν έπαιξε στο ματς με τη Μαγιόρκα, πάντα το Δεκέμβρη του 2019, ρεπόρτερ είχαν αναφέρει πως ο λόγος ήταν ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα -και όχι ενοχλήσεις στον προσαγωγό. ‘Έδωσαν’ και την πηγή του.

Το πρωτάθλημα διεκόπη για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όταν γύρισε στις προπονήσεις, είχε παραπανίσια κιλά. Είχε διαβεβαιώσει το τιμ της ‘Μπάρσα’ πως θα πάει στη Βραζιλία, μαζί με δυο φυσικοθεραπευτές για να συνεχίσει την αποθεραπεία και να επιστρέψει στα γήπεδα, το συντομότερο. Πέραν των εξτρά κιλών, υπήρχε επιδείνωση και στο πρόβλημα με το ηβικό οστό. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε πως θα χρειαστεί άλλες τρεις εβδομάδες για να συνέλθει. Διευκρινίστηκε και ότι ο μεταβολισμός του είναι από αυτούς που παίρνει κιλά εύκολα και τα χάνει δύσκολα.

Η αρχή της ιστορίας δεν είχε προβλήματα

Ο Αρτούρ γεννήθηκε στις 12/8 του 1996, στην πόλη Goiânia της Βραζιλίας, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Goias, με πληθυσμό 1.466.105 ανθρώπων και το μικρότερο αριθμό με φαβέλες. Η οικογένεια του άνηκε στη μέση τάξη. Είδωλο του παιδιού ήταν ο -κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος- αδελφός του, Πάουλο. Προφανώς και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους της πόλης. “Η γειτονιά μου ήταν πολύ ήσυχη και για αυτό παίζαμε στο δρόμο με τα αδέλφια μου και τους φίλους μου. Θυμάμαι δεν φορούσα παπούτσια και συχνά χτυπούσα στα γόνατα και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Το ποδόσφαιρο ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο από κάθε τι άλλο, πάντα”. Έπαιζε και βόλεϊ, αλλά δεν τον συγκίνησε ιδιαίτερα. Εξυπακούεται πως για να επιβιώσει έπρεπε να μάθει τρικ, να χειρίζεται την μπάλα, να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις του -και τελικά να αποκτήσει τεχνική. Από πολύ μικρός ενημέρωσε τους γονείς του πως θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, όπως τα 5/6 των αγοριών που μεγαλώνουν στη χώρα του. Και για αυτό η Λουσία και ο Άιλτον του ‘χαν πει πως θα μπορούσε να ασχολείται με το χόμπι του, εφόσον ήταν καλός και στα μαθήματα του.

Ο Άιλτον πήρε τον Αρτούρ και τον Πάουλο και τους πήγε σε ακαδημία Futsal, όπου μπήκαν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (ο ένας ήταν 4 και ο άλλος 7). Εκεί έμαθε πώς να ‘διαβάζει’ γρήγορα ό,τι είχε απέναντι του, ώστε να αντιδρά -γρήγορα. Ο Πάουλο κάποια στιγμή βαρέθηκε. Ο Αρτούρ όχι. Έμεινε στην ακαδημία του Nilton Maravilha για τρία χρόνια. Μετά πέρασε στο ποδόσφαιρο, αφότου πέρασε το δοκιμαστικό στην Γκόιας. Έγινε το σημείο αναφοράς της ομάδας του, εξ ου και ο προπονητής του τον έβαλε να παίζει με μεγαλύτερα -πιο ψηλά και πιο δυνατά- παιδιά. Προσαρμόστηκε άμεσα. Άρχισε να κερδίζει και τίτλους.

Από τα 11 δεχόταν προτάσεις από ομάδες futsal να ενισχύει τις προσπάθειες τους σε τουρνουά, επί πληρωμή. Ο σύλλογος του δεν έδωσε άδεια. Εκείνος δεν νοιάστηκε και έκανε δουλειά στα κρυφά. Η βασική προϋπόθεση για να παίξει σε τουρνουά futsal ήταν να δεσμευτεί η ομάδα πως δεν θα πει τίποτα στην Goias -και μετά τα λεφτά. Κέρδισε εμπειρίες που τον έκαναν αρχηγό -στο ηλικιακό του γκρουπ- και ξεχωριστή περίπτωση μέσου, ικανού να βλέπει εξαιρετικά γήπεδο και να δημιουργεί. Σε ένα τουρνουά futsal είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι. Παρ όλα αυτά δεν έλειπε από τις υποχρεώσεις της Γκόιας -έπαιζε με γύψο. Αποθεώθηκε για την αυτοθυσία του και έτσι προέκυψαν προσκλήσεις για να κάνει προπονήσεις με μεγαλύτερες ομάδες.

Στα 14 (2010) αποφάσισε να φύγει από το ‘χωριό’, όπου ήταν πρώτος και να δοκιμαστεί στην ‘πόλη’. Πήγε στην Γκρέμιο, την τρίτη πιο valuable ομάδα της Νοτίου Αμερικής. Πέρασε από όλα τα τμήματα υποδομής και το 2015 έκανε ντεμπούτο με τους άνδρες, υπό τις οδηγίες του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι. Ο Αρτούρ συστήθηκε με το ρεκόρ των 40 πασών, σε ένα ματς που ‘χαν 100% επιτυχία. Ήταν στην πρώτη του εμφάνιση στο Copa Libertadores. Μπήκε στο ‘μάτι’ ομάδων της Ευρώπης -Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο- όπως ηγήθηκε της κατάκτησης του Copa do Brazil (2016), Copa Libertadores (2017, στην Αργεντινή ‘με τους φαν μας να φωνάζουν πιο δυνατά από τους Αργεντινούς που ήταν πολλοί περισσότεροι στις εξέδρες’) και Repoca Sudamericana (2018). Έγινε ο ‘συλλέκτης τίτλων’.

“Το ποδόσφαιρο σημαίνει τα πάντα για εμένα -δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν γινόμουν ποδοσφαιριστής. Εξαιτίας του έφυγα από το σπίτι μου πολύ μικρός. Χωρίστηκα από νωρίς με την οικογένεια μου. Κατάφερα να τη φέρω κοντά μου, λίγα χρόνια μετά”.

Οι ενοχλήσεις ομάδων που ήθελαν τον Αρτούρ αυξάνονταν, αλλά -όπως έγραψε το Life Bogger- η Γκρέμιο ήταν σταθερή στο ‘δεν τον δίνουμε’. Το θέμα τέθηκε σε ψήφιση στο διοικητικό συμβούλιο. Εκεί αποφασίστηκε να αυξήσουν το ποσό που είχαν στο συμβόλαιο του, για buyout. Εκείνος απάντησε με φωτογραφία, στην οποία εμφανιζόταν να φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (σημείωσε πως ήταν η αγαπημένη του ομάδα, από όταν ήταν παιδί), που έστειλε τον αδελφό του Ροναλντίνιο (‘άρχισα να παρακολουθώ την Μπαρτσελόνα, την εποχή του Ροναλντίνιο. Είχα φτάσει σε ηλικία που μπορούσα να καταλάβω καλύτερα το ποδόσφαιρο’) και τον scout της να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Παρεμπιπτόντως, πήγαν και την οικογένεια για δείπνο. Έβγαλαν και αναμνηστική φωτογραφία, την οποία δημοσίευσαν.

“Είχα ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες, αλλά μόλις προέκυψε αυτό της Μπαρτσελόνα δεν είχα να σκεφτώ κάτι. Ήταν αυτό που ήθελα πάντα. Είμαι παίκτης που ταιριάζω στο στιλ της ομάδας. Δεν ήθελα να χάσω την ευκαιρία”.

Η Γκρέμιο έγινε έξαλλη και κατήγγειλε το γεγονός στη FIFA -για χειραγώγηση της Μπαρτσελόνα σε παίκτη που είχε ενεργό συμβόλαιο-, πριν υποκύψει στην πίεση και δώσει τον παίκτη. Για 40 εκατομμύρια ευρώ. Η διαβεβαίωση των Καταναλών ήταν πως ‘τον προορίζουμε για αντικαταστάτη του Ινιέστα’, ο οποίος εγκατέλειψε το 2017-18. Ο Αρτούρ έγινε ο 34ος Βραζιλιάνος που υπέγραφε με τους ‘μπλαουγκράνα’. Συνέχισε τα online μαθήματα, για να πάρει πτυχίο, από τη Βαρκελώνη. Το buyout που μπήκε στο συμβόλαιο ήταν στα 400.000.000 ευρώ. Έως τότε είχε έναν τραυματισμό -στον αστράγαλο.

Πριν υπογράψει πήρε ένα τηλέφωνο τον Νεϊμάρ και τον Κουτίνιο, να ρωτήσει σχετικά. Στην πρώτη του συνέντευξη ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, αφότου είχε μετακομίσει στην Ισπανία, είχε ξεκαθαρίσει πως ξέρει ότι τον συγκρίνουν με τον Τσάβι και τον Ινιέστα, αλλά γνωρίζει επίσης “ότι είναι δύσκολο για όποιον άλλον παίκτη να ακολουθήσει τα χνάρια τους, δεδομένων όσων έχουν κάνει εκείνοι για το ποδόσφαιρο και όσα εκπροσωπούσαν. Είναι σημείο αναφοράς για εμένα και πάντα προσπαθώ να μαθαίνω από εκείνους. Όσο πιο κοντά φτάσω στο επίπεδο τους, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είμαι. Είναι μέσοι στους οποίους πάντα ήθελα να μοιάσω. Άνθρωποι στους οποίους θέλω να μοιάσω. Έχω μιλήσει με ανθρώπους που τους ξέρουν. Είναι δυο εξαιρετικές αναφορές για εμένα”. Είχε πει και ότι “πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος παίκτης από τον Μέσι. Αυτή είναι η άποψη μου. Θέλω να μάθω από όλους τους συμπαίκτες μου, γιατί όλοι είναι εκπληκτικοί”. Τέλος, είχε πει πως όταν δεν δουλεύει, θέλει να είναι με την οικογένεια του και να κάνει πράγματα μαζί της.

Το τι έγινε εκεί το διάβασες, οπότε πάμε στο τι γίνεται τώρα. Στις 19 του Απρίλη ο παίκτης είχε σχολιάσει το ενδιαφέρον της Ίντερ για την πάρτη του, τονίζοντας ότι “δεν έχει τελειώσει ο χρόνος μου στην Μπαρτσελόνα. Είναι τιμή να ενδιαφέρονται για εμένα. Είναι τιμή για κάθε παίκτη να συνδέεται με ένα τόσο μεγάλο club όπως είναι η Ίντερ, που έχει εκπληκτικό προπονητή και εντυπωσιακή ομάδα, αλλά το μυαλό μου είναι επικεντρωμένο στην Μπαρτσελόνα. Είμαι χαρούμενος στην ομάδα και την πόλη και με βλέπω εδώ για πολλά χρόνια”. Έβαλε και φωτογραφία του εαυτού του να μελετά καταλανικά.

Τα συναισθήματα φάνηκε να είναι αμοιβαία. Δεν ήταν. Στη λίστα αυτών που θα ήθελαν τον Αρτούρ προστέθηκε η Τότεναμ και επέστρεψε η Γιουβέντους. Η ‘Μπάρσα’ αρχικά είχε πει πως ο Βραζιλιάνος είναι από τους λίγους που υπάρχουν στο ρόστερ και δεν πωλούνται. Μετά διέρρευσε πως θα δοθεί εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει mega deal. Ο Μαουρίτσιο Σάρι δείχνει έτοιμος να δώσει τους Μίραλεμ Πιάνιτς, Ροντρίγκο Μπετανκούρ και Φεντερίκο Μπερναντέσκι -συν λεφτά-, με τους ‘μπλαουγκράνα’ να ‘χουν εξηγήσει (πάντα σύμφωνα με πληροφορίες) ότι το όνομα που θα τελείωνε αμέσως την υπόθεση είναι αυτό του Ματάις ντε Λιχτ. Η ‘vecchia signora’ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο. Προς το παρόν, εξασφάλισε την άδεια να μιλήσει με τον εκπρόσωπο του Αρτούρ. Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση αυτής της επαφής.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This