Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Συριώδη

Όλα ξεκίνησαν δέκα ημέρες πριν. Ήταν 19 Απριλίου 1995, όταν οι Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αναμετρήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, σε μια σεζόν που οι “πράσινοι” κατέκτησαν το πρωτάθλημα ύστερα από τριετή κυριαρχία της Ένωσης. Χιλιάδες φίλαθλοι και των δυο ομάδων στο γήπεδο, επίκεντρο του αγώνα ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο οποίος φορούσε την φανέλα της “Ένωσης” και οι φίλοι του “τριφυλλιού” δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι ο δικός τους “Μητσάρας” ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Στο 12′, κερδίζει (ένα μάλλον αμφισβητούμενο) πέναλτι, πέφτοντας εντυπωσιακά στην περιοχή και ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεσή του. Η έλλειψη καθαρού μυαλού ήταν εμφανής, ο κόσμος του Παναθηναϊκού φώναζε “Μητσάρα βαζέλα βγάλε τη φανέλα” και η μπάλα πήγε στα… πουλιά. Η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί νωρίς στον τελικό και να κάνει δικό της το μομέντουμ.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ “ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ” ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ…

Ο αγώνας ήταν νευρικός, το θέαμα κακό, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια στην κερκίδα. Καρέκλες εκτοξεύονταν, φωτιές άναψαν, το ξύλο ήταν απίστευτο και η αστυνομία αδυνατούσε για κάμποση ώρα να επιβάλει την τάξη. Το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις το 0-0 στο 90ο λεπτό φάνταζε (και ήταν) φυσιολογικό και δίκαιο. Σημειωτέον, ότι στο ημίχρονο υπήρξε επεισόδιο του τότε προέδρου του Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη, με τον αστυνομικό, Φώτη Ζουμπούλη, επειδή… τόλμησε να μην του επιτρέψει την είσοδο στα αποδυτήρια.

Ακολουθούσε ημίωρη παράταση και αν δεν προέκυπτε νικητής, όλα θα κρίνονταν στα πέναλτι, όπως και ένα χρόνο πριν, όπου ο τελικός ήταν συγκλονιστικός ανάμεσα στις δυο ομάδες (2-2 στην κανονική διάρκεια και 3-3 στην παράταση) και ο Παναθηναϊκός πήρε το τρόπαιο στη ρώσικη ρουλέτα.

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ “ΜΠΑΡΟΥΤΙ” ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο αγώνας εκεί οδηγούνταν, μέχρι που έγινε που φάση που τίναξε τα πάντα στον αέρα στο 118ο λεπτό! Ο Βλάχος μάρκαρε τον Βαζέχα μέσα στην περιοχή, ο Πολωνός φορ έπεσε (δεν φάνηκε ξεκάθαρα αν υπήρχε μαρκάρισμα για πέναλτι) και ο διαιτητής, Φίλιππος Μπάκας, υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Το τι ακολούθησε, δεν έχει προηγούμενο. Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω του, τον πήγαιναν… καροτσάκι, τον έβριζαν, ενώ του έσκισαν μέχρι και τη φανέλα του. Την ίδια στιγμή, ξέφυγε εκ νέου η κατάσταση στις εξέδρες.

Ο Βλάχος πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε και μετά τον κρατούσαν για να μην χτυπήσει διαιτητή, ενώ ο Μανωλάς που έσπρωχνε συνεχώς τον ρέφερι, πήρε κόκκινη κάρτα. Ύστερα από αρκετή ώρα ξεκίνησε πάλι ο τελικός, το ρολόι έγραφε 119ο λεπτό και ο Βαζέχα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ και χαρίζοντας το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης (64’ Κολιτσιδάκης), Καλιτζάκης, Καπουράνης, Μπορέλι, Νιόπλιας, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Μάρκος, Δώνης (73’ Αλεξούδης), Βαζέχα.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Αγορογιάννης (73’ Κοπιτσής), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Κασάπης, Σαμπανάτζοβιτς (117’ Μπορμπόκης), Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Τσιάρτας, Δημητριάδης.

Η ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΥ

Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα για τον διαιτητή, ο οποίος δέκα ημέρες μετά θα ζούσε εφιαλτικές στιγμές. Στις 29 Απριλίου, ο διαιτητής Μπάκας βρισκόταν μέσα σε ταξί στη συμβολή των οδών Λαμίας και Αλίμου στο Άνω Καλαμάκι.

Ο ίδιος είχε φτάσει λίγο πριν στην Αθήνα με τελικό προορισμό την Καλαμάτα, όπου θα διηύθυνε τον αγώνα πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε απόσταση λίγων μέτρων από το αεροδρόμιο, τον περίμενε μια παρέα οκτώ ατόμων που επέβαιναν σε μηχανές και οι οποίοι τον ακολουθούσαν.

Μπλόκαραν το ταξί που οδηγούσε ο Δημήτρης Δημουλέας και με τη βία κατέβασαν τον Μπάκα και τον χτύπησαν με λοστούς και αλυσίδες σε όλο το σώμα του, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου, με σοβαρές κακώσεις από χτυπήματα στο κεφάλι.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ORIGINAL

Ο 38χρονος τότε διαιτητής από την Θεσσαλονίκη, έμπορος επαγγελματικών εξοπλισμών και έγγαμος με δυο παιδιά, διακομίστηκε στο ΚΑΤ και μετά τις πρώτες βοήθειες που δέχτηκε, αποχώρησε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Προηγουμένως, μαζί με τον οδηγό του ταξί, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Καλαμακίου και υπέβαλαν μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ έστειλε την έκθεσή του μαζί με τις γνωματεύσεις των γιατρών στον Εισαγγελέα.

Οι δράστες γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του διαιτητή, το τι ώρα έφτανε και τι δρομολόγιο θα ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να τον πετύχουν ευάλωτο και να τον… εκδικηθούν. “Όλες τις προηγούμενες ημέρες, μου τηλεφωνούσαν στο σπίτι μου και στο μαγαζί μου και με απειλούσαν. Όταν κληρώθηκα να διευθύνω το ματς της Καλαμάτας, με πήραν τηλέφωνο άγνωστοι και μου είπαν να μην πάω, γιατί θα με έσφαζαν“, είχε πει ο ίδιος και μάλιστα είχε ζητήσει αστυνομική προστασία, αλλά το περιπολικό δεν τον συνόδευσε ως το ξενοδοχείο.

Ο Φίλιππος Μπάκας είχε δηλώσει στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ” μετά την επίθεση: “Όταν φθάσαμε στο Ελληνικό, κοίταξα μαζί με τους επόπτες γύρω μου, αλλά δεν διέκρινα κάτι ύποπτο. Πήραμε ταξί για το ξενοδοχείο και λίγα μέτρα μακριά από το αεροδρόμιο, σε κάποιο φανάρι άρχισε η περιπέτειά μας. Πέντε ‘φουσκωτοί’ άνοιξαν την πόρτα του ταξί, με έσυραν έξω και άρχισαν να με χτυπάνε με λοστούς και με μια μεγάλη κλειδαριά στο σώμα, στα πόδια και στο πρόσωπο.

Επί 20 λεπτά κρατούσαν ακινητοποιημένο το ταξί και δεν άφηναν τον ταξιτζή και τους επόπτες να βγουν και να με βοηθήσουν. Συνολικά, ήταν οκτώ άτομα, πληρωμένοι δολοφόνοι και πρώτη φορά φοβήθηκα τόσο πολύ. Με χτυπούσαν και έλεγαν καρ….η θα πληρώσεις γι’ αυτά που έκανες στην ΑΕΚάρα. Έτσι πληρώνει η Original. Αν είσαι εσύ μια φορά μάγκας, εμείς είμαστε τριάντα.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν οι πρώτοι που είχαν αντικρίσει τους δράστες της επίθεσης στον διαιτητή Μπάκα. Και εξηγούμαστε. Η αποστολή της ομάδας επέστρεφε εκείνο το βράδυ από την Ξάνθη και είδαν καμιά 10αριά φίλους της ΑΕΚ να περιμένουν προφανώς την άφιξη του Θεσσαλονικιού διαιτητή και επιτέθηκαν λεκτικά στους “πράσινους” και ιδιαίτερα στον Νιόπλια. Μάλιστα, παραλίγο να δημιουργηθεί και σοβαρό επεισόδιο, αλλά επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι. Όλοι είχαν την απορία για την παρουσία οπαδών με κίτρινα κασκόλ, δίχως να γνωρίζουν για την άφιξη του Μπάκα.

Ο Φίλιππος Μπάκας είχε κατονομάσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως υποκινητή της επίθεσης σε δήλωση που είχε κάνει στην “Ελευθεροτυπία”, ενώ όταν ζητήθηκε από τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ να σχολιάσει την επίθεση στον 38χρονο διαιτητή, απάντησε: “Καταδικάζουμε το γεγονός. Είναι φανερό όμως ότι η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου, δεν αστυνομεύονται”. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κ. Καρράς, ο έτερος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, χωρίς όμως να αποκλείει και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συνομίλησε με τον Φίλιππο Μπάκα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον τελικό και μία από τις πιο απίστευτες στιχομυθίες του ελληνικού αθλητισμού έλαβε χώρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στην ερώτηση “Πείτε μας κύριε Μπάκα, ποιος ευθύνεται για τον ξυλοδαρμό σας;”, ο διαιτητής απάντησε “Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης…”, για να πάρει το λόγο στη συνέχεια ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης και να πει: “Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα”.

Το Νοέμβριο του 2009, ο παλαίμαχος ρέφερι είχε πει στην εφημερίδα “Εξέδρα”: “Στον τελικό του 1995 έδωσα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και το έχασε ο Σαραβάκος. Τότε ήμουν καλός; Να μην δώσω το άλλο πέναλτι, επειδή ήταν στο 118’; Πέναλτι το ένα, πέναλτι και το άλλο. Γιατί να μην το δώσω; Για να πάει το ματς στο πέναλτι και να είμαι ο καλός; Το DVD της φάσης πήγε στη FIFA και δικαιώθηκα. Είπαν ότι ήταν πέναλτι”.

Σχετικά με το τι άλλες επιπτώσεις είχε στη ζωή του η ενασχόλησή σας με τη διαιτησία, απάντησε πως “μετά το 1999 όλα κύλησαν καλά. Τα βρήκα και με αυτούς που με είχαν χτυπήσει” και ερωτηθείς για το αν κινήθηκε εναντίον τους, αποκρίθηκε: “Να πάρω τι; Ο ένας ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Οι άλλοι, πρεζόνια. Τι να πάρω από αυτούς;.

Όχι μόνο δεν το κυνήγησα, αλλά αυτόν που με χτύπησε, τον βοήθησα κιόλας. Αρκετά αργότερα, μεσολάβησα να πάει ο γιος του σε ομάδα. Όταν ήρθε και με βρήκε, του είπα ‘εσύ ήσουν που με χτύπησες’. Το παραδέχτηκε, αλλά δεν ήθελα να την πληρώσει ο γιος του. Ήταν καλός παίκτης και μίλησα με έναν μάνατζερ για να πάει σε ομάδα. Πήγε, πληρώνεται καλά και έχει και ταλέντο. Τι να έκανα; Αυτοί που έκαναν κακό θα το βρουν από τον Θεό”.

Ο Φίλιππος Μπάκας μιλά για την επίθεσή που δέχτηκε και δείχνει τα τραύματά του:

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This