Επιλογή Σελίδας

Ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση της εικόνας μου για έναν σύλλογο έπαιζε ο Υπεύθυνος των Ακαδημιών. Η επιλογή της εκάστοτε Διοίκησης σε ένα πρόσωπο που ουσιαστικά είναι αυτό που θα διαμορφώσει το μελλοντικό προφίλ της ομάδας. Ο Υπεύθυνος Ακαδημιών είναι ο επικεφαλής της ομάδας που συμμετέχει στην αθλητική εξέλιξη, αλλά -το πιο σημαντικό- συμβάλλει έμμεσα ή άμεσα στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών που εμπιστευόμαστε, ως γονείς, σε έναν σύλλογο.

Πριν δύο μήνες ο Πιερικός Αρχέλαος ανακοίνωσε την επιστροφή του Μίλτου Μηλιάτη ως επικεφαλής της Ακαδημίας του και αυτόματα τέθηκε ως προτεραιότητά μου να τον συναντήσω και να τον γνωρίσω από κοντά. Αν μη τι άλλο, το επαγγελματικό του βιογραφικό σε προκαλεί να τον γνωρίσεις, καθώς σε προϊδεάζει για μία συνάντηση μέσα από την οποία έχεις πολλά να μάθεις. Είτε για το basket, είτε για τα παιδιά…

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της νέας χρονιάς για την Ακαδημία του Πιερικού Αρχέλαου, την Δευτέρα στις 19:00 στο Κλειστό του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το ραντεβού κλείστηκε και ο Μίλτος Μηλιάτης μίλησε αποκλειστικά στο Κατερίνη Sport! Σίγουρα ο χρόνος ήταν περιορισμένος, λόγω των προπονήσεων, αλλά μια πρώτη εικόνα την πήραμε και μάλιστα είναι άκρως θετική! Πάμε να δούμε τα όσα συζητήσαμε:

Μίλτο, αυτή δεν είναι είναι η πρώτη παρουσία σου στον σύλλογο. Επέστρεψες σε γνώριμα λημέρια.

Μ.Μ.: Νιώθω τυχερός καθώς είχα την τιμή να δουλέψω και στους δύο συλλόγους. Ξεκίνησα από τον Αρχέλαο ως βοηθός του Γιάννη Διδασκάλου που ήταν τότε πρώτος προπονητης, ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ. Μετά έρχομαι στον Πιερικό και στην στην συνέχεια έφυγα για Θεσσαλονίκη.

Εργάστηκα στον Ιωνικό Διαβατών ως προπονητής σε παιδικό και εφηβικό και στην συνέχεια έγινα Περιφερειακός Προπονητής Γυναικών και βοηθός Ομοσπονδιακού προπονητή σε ηλικιακά τμήματα γυναικών. Στην συνέχεια δέχτηκα πρόταση από τον Άρη να αναλάβω τη γυναικεία ομάδα, που έπαιζε τότε στην Α2. Μια μικρή ατυχία μας στέρησε την άνοδο στην Α1 και μετά μου πρότειναν να αναλάβω τις Ακαδημίες του Άρη, όταν αποχώρησε ο Γιώργος Δοξάκης. Μετά για επαγγελματικούς λόγους, λόγω του ότι ήμουν στο Αθλητικό Γυμνάσιο της Κατερίνης, επέστρεψα στην πόλη.

Τότε είχα την τιμή να αναλάβω Υπεύθυνος στις Ακαδημίες όταν έγινε η συγχώνευση του Πιερικού με τον Αρχέλαο. Τότε ήταν πιο δύσκολες οι συνθήκες, καθώς έπρεπε δύο διαφορετικές ομάδες, σε όλους τους τομείς, να γίνουν μία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τότε μέλη των διοικήσεων και των δύο ομάδων και συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να καταφέρουμε κι εμείς οι προπονητές να φέρουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα επιτυχή αποτελέσματα που ήρθαν τα επόμενα χρόνια και δικαίωσαν στην ουσία τα άτομα αυτά που σκέφτηκαν αυτήν την συγχώνευση.

Μια συγχώνεψη που κατ’ εμέ, είναι μονόδρομος στις επαρχιακές πόλεις. Το να έχεις δύο ισχυρούς συλλόγους σε ένα άθλημα δεν οφελεί μακροπρόθεσμα. Κανιβαλίζεται η ισχύς των ομάδων, με δεδομένο και το ότι η δεξαμενή άντλησης παικτών είναι μικρή.

Μ.Μ.: Συμφωνώ απόλυτα. Το είχαμε δει κι εμείς τότε, καθώς μοιραζόντουσαν τα παιδιά τα οποία θα μπορούσαν να είναι μέλη μιας ισχυρής ομάδας και να πετύχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια ξαναφήνεις την πόλη μας.

Μ.Μ: Ναι, φεύγω για την Αθήνα, όπου έμεινα πέντε χρόνια και εργάστηκα στις Ακαδημίες του Πανιωνίου. Εκεί συνέλεξα πολλές εμπειρίες, μιας και ο Πανιώνιος είναι από τα πιο οργανωμένα σωματεία σε ότι αφορά τις Ακαδημίες. Για να καταλάβεις έχουν τρία κλειστά γήπεδα και γυμνάζονται…

Οι διαφορές που είδες ανάμεσα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη σε ότι αφορά την οργάνωση και τις υποδομές και στον τρόπο λειτουργίας;

Μ.Μ.: Υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Όσο πιο μεγάλη είναι μία πόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δεξαμενή των προπονητών μέσα από την οποία έχεις να επιλέξεις, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους παίκτες. Σε μία πιο μικρή πολή είναι πιο δύσκολο να βρεις προπονητές με γνώσεις, εμπειρία και όρεξη για δουλειά.

Επιστρέφοντας μετά από οτκώ χρόνια στον Πιερικό Αρχέλαο, τι βλέπεις σε σχέση με αυτό που άφησες;

Μ.Μ.: Βλέπω μία πολύ μεγάλη εξέλιξη στο αγωνιστικό κομμάτι, που αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλείας που έκαναν διοίκηση και προπονητές. Ακολούθησαν πιστά ένα πλάνο, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε εκπονηθεί τότε και το τήρησαν κατά γράμμα μέχρι αυτήν την στιγμή που συζητάμε. Οπότε οι καρποί όλων αυτών είναι ο Φακοπουλίδης, ο Τσαλμπούρης, ο Τσιρογιάννης και πολλά άλλα παιδιά. Εκ του αποτελέσματος, μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να κριθεί αυτό το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που δεν το στήριξαν μόνο οι προπονητές, αλλά και η διοίκηση. Γιατί στην αρχή υπήρχαν προβλήματα. Μέχρι να αρχίσει να αποδίδει όλο αυτό το κόστος ήταν και οικονομικό και αγωνιστικό.

Η υπομονή που έδειξε η διοίκηση σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι κάτι σπάνιο, που δεν το συναντάς εύκολα. Αλλά πλέον η αναγνώριση όλου αυτού ξεπερνά τα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό. Μας ξέρουν στην Αθήνα, στην Πάτρα, οπολυδήποτε στην Ελλάδα μετά τις συμμετοχές της σε τελικές φάσεις των ηλικιακών πρωταθλημάτων. Το οξύμωρο είναι ότι όλο αυτό είναι αναγνωρίσιμο περισσότερο εκτός Πιερίας, παρά στην Πιερία!

DSCF8298

Ποια είναι η φιλοσοφία της Ακαδημίας του Πιερικού Αρχέλαου;

Μ.Μ.: Είναι πραγματικά ευτυχές το γεγονός ότι έχουμε ένα γήπεδο και μπορούμε και το χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. αυτό μας λύνει τα χέρια, καθώς δεν αναγκαζόμαστε να γίνουμε γυρολόγοι αναζητώντας προπονητική στέγη σε γυμναστήρια σχολείων. Αυτό μας λύνει τα χέρια, ώστε να κάτσουμε να ασχοληθούμε πιο εμπεριστατωμένα με τα αγωνιστικά τμήματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η ευχέρια των ωρών και για εμάς, αλλά και για τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα που εκπονήθηκε πριν εννέα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αυτό συνεχίζει και αποδίδει και αυτό κάτι λέει.

Ένας από τους πρωτεργάτες αυτού είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που εξακολουθεί και το υπηρετεί. Ο Στέλιος το βίωσε και το υπηρετεί αυτό το πρόγραμμα από παίκτης. Είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και ξέρει τον σύλλογο πολύ καλά. Δούλεψε πάνω σε αυτό το πλάνο, το εξέλιξε και το βελτιώσε. Πάντα σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους προπονητές που έκαναν όλοι πολύ καλή δουλειά.

Σαν Ακαδημία μας ενδιαφέρει η εξάπλωση του αθλήματος στην πόλη και στην συνέχεια να κάνουμε ένα φιλτράρισμα, ώστε τα τμήματά μας να είναι δυνατά και να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, όχι μόνο σε ότι αφορά την ΕΚΑΣΚΕΜ, αλλά σε Πανελλήνιο επίπεδο. Κάθε χροόνο προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και αγωνιστικά αλλά και σε προφίλ.

Φέτος προωθήθηκαν στην ομάδα των ανδρών επτά παίκτες από την Ακαδημία και εκεί βρήκαν άλλους τρεις που είχαν προωθηθεί πέρυσι. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Μ.Μ.: Εμείς ασχολούμαστε πρωτίστως με το να αθληθούν τα παιδιά. Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα παιδί που δε μπορεί να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Σημασία έχει τα παιδιά να μάθουν να αγωνίζονται, να πειθαρχούν, να συνεργάζονται, να μάθουν το ευ αγωνίζεσθαι. Να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα βάση ενός πλάνου και με οργάνωση. Στην πορεία προκύπτει ο πρωταθλητισμός.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς;

Μ.Μ.: Ένας στόχος είναι να πάνε καλά τα αγωνιστικά τμήματα και να καταφέρουν να πρωταγωνιστήσουν και φέτος. Ο άλλος στόχος είναι να γίνει περισσότερο ποιοτική δουλειάς φέτος στην Ακαδημία. Σε αυτό το πλαίσιο φέτος επιλέξαμε η προπονητική ομάδα να είναι μιρκότερη, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ομοιογένεια και μεγαλύτερη ευελιξία.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης περισσότερων αθλητών έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από μία ομάδες σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Ώστε να δωθεί η ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να αποκτήσουν αγωνιστικές εμπειρίες. Να ζήσουν αυτήν στην στιγμή και να βιώσουν την όλη εμπειρία των αγώνων. Οτιδήποτε δίνει στο παιδί περισσότερες παραστάσεις είναι χρήσιμο για αυτό.

Ο Μίλτος Μηλιάτης έχει διατελέσει:
-Περιφερειακός Προπονητής Κεντρικής Μακεδονίας Γυναικών.
-Βοηθός Ομοσπονδιακού Προπονητή Κορασίδων-Νεανίδων.
– Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Τ.Α.Δ Γυμνασίου Λιτοχώρου στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης.
-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Τ.Α.Δ 7ου Γυμνασίου Κατερίνης στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης.
-Περιφερειακός Προπονητής Ε.Κ.Α.Σ.Θεσσαλονίκης
-Προπονητής στα τμήματα Εφήβων και Παίδων του ΑΣ Ιωνικός Θεσσαλονίκης με συμμετοχή σε διεθνές Τουρνουά στην πόλη Οχρίδα των Σκοπίων.
-Προπονητής του Άρη Θεσσαλονίκης στο γυναικείο τμήμα και υπεύθυνος των τμημάτων νεανίδων – κορασίδων.
-Υπεύθυνος Ακαδημιών του Άρη Θεσσαλονίκης.
-Υπεύθυνος Ακαδημιών, προπονητής Εφήβων και προπονητής Γυναικών στο σωματείο ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος.
-Προπονητής των τμημάτων νεανίδων – κορασίδων του ΓΣ Πανιώνιος καθώς και βοηθός προπονητή του γυναικείου τμήματος στην Α1 εθνική κατηγορία.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This