Επιλογή Σελίδας

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε τελικούς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στους οποίους ηττήθηκε η ομάδα, που αγωνιζόταν στην έδρα της.

Μουντιάλ 1950
Το τελευταίο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πριν από 70 χρόνια, έμεινε στην ιστορία ως «Μαρακανάζο», αποτυπώνοντας την οδυνηρή ήττα που υπέστη η Βραζιλία μέσα στο Μαρακανά από την Ουρουγουάη. Τότε, δεν υπήρχε τελικός, αλλά πρωταθλήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα που θα τερμάτιζε πρώτη στη δεύτερη φάση των ομίλων. Η Βραζιλία ήταν πρώτη στη βαθμολογία και της αρκούσε ακόμη και η ισοπαλία για να κατακτήσει το τρόπαιο. Άπαντες στη χώρα της σάμπα ήταν σίγουροι για την επιτυχία της «σελεσάο» και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το κλίμα ήταν γιορτινό πριν το ματς. Μάλιστα, η Βραζιλία άνοιξε το σκορ και ήρθε πιο κοντά στην επιτυχία. Ωστόσο, η Ουρουγουάη έφτασε στην ανατροπή μέσα σε λίγα λεπτά στην επανάληψη, κατακτώντας το τρόπαιο, με 1-2. Στο Μαρακανά απλώθηκε νεκρική σιγή, η χώρα έπεσε σε πένθος και πολλοί Βραζιλιάνοι αυτοκτόνησαν.

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1983-84
Ο συγκεκριμένος τελικός ήταν το απόλυτο κοντράστ, καθώς φαβορί ήταν η πρωτάρα Ρόμα και όχι η έμπειρη φιναλίστ Λίβερπουλ, που είχε ήδη στην κατοχή της τρία κύπελλα πρωταθλητριών τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί η αναμέτρηση διεξαγόταν στο Ολίμπικο της Ρώμης, έδρα των «τζιαλορόσι». Το 90λεπτο ολοκληρώθηκε με το ισόπαλο 1-1 (13’ Νιλ – 42’ Προύτσο), ένα σκορ που δεν άλλαξε ούτε στην παράταση. Ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι, με τη Λίβερπουλ να επικρατεί με 4-2 και να στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά. Στην ιστορία έμεινε η χορευτική κίνηση των ποδιών του Γκρόμπελαρ, προκειμένου να αποσυντονίσει τον Γκρατζιάνι στην τελευταία εκτέλεση της Ρόμα. Κάτι που κατάφερε, αφού ο Ιταλός έστειλε την μπάλα άουτ.

Euro 2004
Το έπος της Πορτογαλίας για την εθνική μας ομάδα ολοκληρώθηκε, όπως ακριβώς άρχισε. Με νίκη της «γαλανόλευκης» επί της οικοδέσποινας. Οι Πορτογάλοι του Λουίς Φίγκο, του Ρούι Κόστα, του Ντέκο και του 19χρονου Ρονάλντο ήταν το μεγάλο φαβορί το βράδυ της 4ης Ιουλίου, στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είχε αποκλείσει υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Τσεχία. Και όπως είχε κάνει και στην πρεμιέρα των ομίλων, στο Οπόρτο, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ φρόντισε να τιμωρήσει τους διοργανωτές. Η κεφαλιά του Χαριστέα στο 57’ έστειλε όλους τους Έλληνες στον έβδομο ουρανό, ολοκληρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Τσάμπιονς Λιγκ 2011-12
Οι τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν ήταν η οικοδέσποινα του τελικού, απέναντι στην Τσέλσι που κυνηγούσε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Οι Βαυαροί ήταν το ακλόνητο φαβορί, καθώς η έδρα του αγώνα ήταν το γήπεδό της, το Αλιάνζ Αρίνα του Μονάχου. Οι Γερμανοί ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και μετά το γκολ του Μίλερ στο 83’ έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη. Ωστόσο, πέντε λεπτά αργότερα, ο Ντρογκμπά ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση. Στο έξτρα 30λεπτο, η Μπάγερν έχασε πέναλτι και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, η Τσέλσι επικράτησε με 4-3 και κατέκτησε για πρώτη φορά το Τσάμπιονς Λιγκ, «παγώνοντας» ταυτόχρονα το γερμανικό κοινό.

Euro 2016
Δώδεκα ολόκληρα χρόνια περίμενε η Πορτογαλία για να ξορκίσει τους δαίμονες από το «κάζο» που υπέστη από την Ελλάδα μέσα στο σπίτι της, το 2004. Και μάλιστα το κατόρθωσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κατακτώντας το Euro, με νίκη στον τελικό απέναντι στην οικοδέσποινα. Οι Ίβηρες είχαν φτάσει στο μεγάλο ραντεβού με… στυλ Σάντος και στο Σταντ Ντε Φρανς ήταν το αουτσάιντερ κόντρα στη διοργανώτρια Γαλλία των Γκριεζμάν και Πογκμπά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα είχαν μία ακόμη ατυχία, αφού τραυματίστηκε ο Ρονάλντο και αποχώρησε. Παρόλα αυτά, η Πορτογαλία έφτασε τον τελικό μέχρι την παράταση και με γκολ του Έντερ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This