Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Δέκα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τον τελικό του Κυπέλλου 2005, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε (στην Πάτρα) τον Άρη με 3-0 κατακτώντας το τρόπαιο για 21η φορά στην ιστορία του. Ήταν 21 Μαΐου, σαν σήμερα δηλαδή, με τους ‘ερυθρόλευκους’ να δίνουν μια διπλή μάχη. Ήθελαν να πάρουν το νταμπλ, νικώντας κατ’ αρχήν τον Άρη στον τελικό της διοργάνωσης και εν συνεχεία να πάνε στη Θεσσαλονίκη, να επικρατήσουν του Ηρακλή και να στεφθούν πρωταθλητές.

Ο τελικός έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για τον ανταγωνισμό μέσα στο Παμπελλοπονησιακό Στάδιο (ο Άρης περνούσε μια πολύ ταραχώδη χρονιά με υποβιβασμό στην Β’ Εθνική) όσο για ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε τέτοια ματς. Το πέτυχε ο Ριβάλντο στο 70′ όταν έκανε το 2-0, με ένα μοναδικό τρόπο.

Το σκορ είχε ανοίξει στο 56′ με πέναλτι (που κέρδισε ο Τζιοβάνι) του Τζόρτζεβιτς. Ένα τέταρτο αργότερα, ο Ριβάλντο χτύπησε κόρνερ με γρήγορη πάσα στον Καστίγιο, που ξαναγύρισε την μπάλα στον Βραζιλιάνο. Πιο μέσα από τη γωνία του κόρνερ, ο ‘Ρίμπο’ είδε τον Πουρλιοτόπουλο και αποφάσισε να στείλει την μπάλα με μοναδικό τρόπο, πάνω από τον τερματοφύλακα του Άρη και στη συμβολή των δοκαριών της εστίας του.

Δείτε ακριβώς πως στο 1:26 του βίντεο

Tην άλλη μέρα το ‘ΦΩΣ’ χαρακτήρισε το αριστούργημα του Ριβάλντο σαν το ‘γκολ του αιώνα’. Σίγουρα είναι το ωραιότερο που έχει σκοράρει ο μεγάλος Βραζιλιάνος στην Ελλάδα. Η άφιξή του το καλοκαίρι του 2004 ήταν μια είδηση… μεγατόνων για το ποδόσφαιρο της χώρας. Στη Μύκονο, όπου βρισκόταν ο Σωκράτης Κόκκαλης την ημέρα της μεταγραφής του ‘Ρίμπο’, συναντάει δυο φίλους του: “Πήραμε ένα καλούτσικο παίκτη. Ριβάλντο τον λένε…“, λέει και τους αφήνει με το σαγόνι κάτω.

Ο Ριβάλντο έψαχνε να βρει μια ευκαιρία ν’ αναγεννηθεί ποδοσφαιρικά, αφού στην διετία του στη Μίλαν οι συμμετοχές του ήταν πολύ λίγες, κάτι άλλωστε που τον ανάγκασε να επιστρέψει για λίγο στη Βραζιλία. Η πρόταση του Κόκκαλη και του Ολυμπιακού έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Ο Ριβάλντο θα επιστρέψει δριμύτερος φορώντας τη φανέλα των Πειραιωτών και στα 33 του κάνει μια νέα καριέρα η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια, αφού μετά τον Ολυμπιακό μετακόμισε και στην ΑΕΚ!

Πανζουρλισμός στην υποδοχή του (21/7/2004)

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα τον βλέπαμε στα ελληνικά γήπεδα. Η τρέλα του Κόκκαλη, η συγκυρία που ήθελε τον ίδιο να ψάχνει μια ευκαιρία επιστροφής, τον έφεραν στα μέρη μας και πραγματικά ήταν μια απόλαυση. Ο Ριβάλντο ναι μεν δεν είχε την έκρηξη και την φρεσκάδα των χρόνων του στην Μπαρτσελόνα (στην οποία ουσιαστικά μεγαλούργησε) για το ελληνικό ποδόσφαιρο ωστόσο ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Λίγες μέρες μετά το γκολ στην Πάτρα και την κατάκτηση του Κυπέλλου, ήταν και ο σκόρερ του ‘χρυσού’ γκολ του Ολυμπιακού στο Καυτανζόγλειο, όταν οι Πειραιώτες νίκησαν με 1-0 και έτσι πήραν το πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από τον Παναθηναϊκό. Την ίδια μέρα (25/5/2005) η Λίβερπουλ κατακτούσε το Champions League, παρότι στο ημίχρονο έχανε από τη Μίλαν με… 3-0 (ισοφάρισε 3-3 και επικράτησε στα πέναλτι). Η έκσταση των ποδοσφαιρόφιλων για το θαύμα των ‘κόκκινων’ του Άνφιλντ, ενδεχομένως να υποβάθμισε τα ‘κατορθώματα’ του ‘Ρίμπο’ εκείνη τη χρονιά.

Το έκανε ξανά με τον ΟΦΗ

Το γκολ στον τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο, έχει μείνει στο μυαλό όλων, παρότι πέρασαν 15 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά ο Ριβάλντο ξανάβαλε ένα παρόμοιο γκολ, αυτή τη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος εναντίον του ΟΦΗ. Το ματς έγινε στο Καραϊσκάκη (5/3/2006), ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-0 και το τρίτο που βάζει ο Βραζιλιάνος έχει κάτι από τη μαγεία της Πάτρας.

Πρώτα βέβαια προσπαθεί με ραμπόνα να βρει τον… θρυλικό Μπαμπαγκίτα. Οι αμυντικοί του ΟΦΗ διώχνουν, αλλά ο δαιμόνιος Βραζιλιάνος, κερδίζοντας ξανά την κατοχή της μπάλας, βλέπει πως ο Σηφάκης δεν θα προλάβει να πάει κατευθείαν στη θέση του και κάνει πάλι μια παρόμοια λόμπα. Μέσα από την περιοχή, αυτή τη φορά, αλλά το ίδιο μαγική μ’ εκείνη της Πάτρας.

Δείτε το γκολ στο 2:15 του βίντεο

Το φάουλ με Παναθηναϊκό

Ο Ρίμπο ήταν σπεσιαλίστας στα χτυπήματα φάουλ. Και στις 4/12/2004 βάζει το πρώτο του τέτοιο γκολ στο πρωτάθλημα, καθορίζοντας μάλιστα την εξέλιξη του ελληνικού κλάσικο. Γενικά ο Ριβάλντο έπαιζε πολύ καλά στα ντέρμπι (το συνέχισε και φορώντας μετά τα ‘κιτρινόμαυρα’ της ΑΕΚ), στα οποία μια ή δυο προσπάθειές του έκαναν τη διαφορά. Εϊχε καταπληκτική αίσθηση του χώρου, μπορούσε με μια πάσα να βγάλει τον συμπαίκτη του ελεύθερο για γκολ, ενώ και ο ίδιος βρισκόταν πάντα σε επίκαιρη θέση για να σκοράρει.

Φυσικά τα χτυπήματά του με φάουλ ήταν η σπεσιαλιτέ του. Ο Κώστας Χαλκιάς ήταν από τους πρώτους τερματοφύλακες που το συνειδητοποίησε. Στο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟ για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Βραζιλιάνος κάνει ένα αριστοτεχνικό σουτ, που στέλνει την μπάλα στην αριστερή γωνία του Έλληνα τερματοφύλακα των ‘πρασίνων’ (δοκάρι και μέσα).

Δείτε το γκολ στο ξεκίνημα του βίντεο:

Με τον Χαλκιά για δεύτερη φορά

Πρωτάθλημα 2006-07. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στο ‘Κλεάνθης Βικελίδης’ και στο ημίχρονο με δυο γκολ του Κόκε ο Άρης προηγείται με 2-0! Ο Ριβάλντο που δεν έχει ξεκινήσει το ματς, μπαίνει στο 45′ ως η πρώτη αλλαγή του Τροντ Σόλιντ. Υπογράφει μια ‘επική’ ανατροπή για τους Πειραιώτες, καθώς σκοράρει με κεφαλιά από την σέντρα του Γεωργάτου και στη συνέχεια ισοφαρίζει με συστημένο χτύπημα από τα 25 μέτρα.

Κατά σύμπτωση κάτω από τα δοκάρια κάθεται πάλι ο Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος εκείνη τη χρονιά είχε πάρει μεταγραφή στον Άρη. Το σουτ του Ριβάλντο είχε τεχνική και δύναμη έτσι ώστε ο διεθνής τερματοφύλακας να μην μπορέσε ν’ αντιδράσει, πέραν της βουτιάς για να πει πως κάπως προσπάθησε ν’ αντιδράσει. Πώς ν’ αποκρούσεις, όμως, μια τέτοια οβίδα;

Δείτε την στο 1:48…

Χειροκρότησε και ο τερματοφύλακας

Αν δεν το έχετε καταλάβει, το θέμα έχει να κάνει με το τοπ-5 των γκολ του Ριβάλντο (στον Ολυμπιακό). Νομίζουμε ότι ίσως πιο ωραίο κι απ’ αυτό στην Πάτρα, ήταν αυτό που πέτυχε εναντίον του Ιωνικού στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 2006-07. Στις 13 Μαΐου 2007, ο Ριβάλντο φοράει για τελευταία φορά τη φανέλα των ‘ερυθρολεύκων’. Κατά σύμπτωση αυτό ειναι και το τελευταίο ματς του Γρηγόρη Γεωργάτου, που λίγο πριν τελειώσει το 90λεπτο, έσκυψε και φίλησε το χορτάρι.

Το παιχνίδι τελειώνει 5-3 υπέρ του Ολυμπιακού, με τον Ριβάλντο να ανοίγει το σκορ στο 41′, όταν έξω από την περιοχή, θα ‘σκάψει’ την μπάλα και θα την στείλει πάνω από τον Ραμίρες. Ο τερματοφύλακας του Ιωνικού κάνει δυο βήματα πίσω, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει το γκολ. Στο τέλος θα χειροκροτήσει την προσπάθεια του μεγάλου Βραζιλιάνου.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ριβάλντο ανακοίνωνε την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, με σκληρούς μάλιστα χαρακτηρισμούς για την μη ανανέωση του συμβολαίου του. Συνέχισε στην ΑΕΚ, με τη φανέλα της οποίας στο θριαμβευτικό 4-0 επί του Ολυμπιακού έκανε την περίφημη χειρονομία με τα δάχτυλά του, δείχνοντας τον αριθμό “4”. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη και επέστρεψε στο Καραϊσκάκη.

Εκεί δηλαδή που πρωταγωνίστησε σε μαγικές στιγμές. Όπως στο περίφημο γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ (5-1) στις 30/10/2004, όταν μαζί με Τζιοβάνι και Καστίγιο εξαφάνισαν την μπάλα!

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This