Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Τη Δευτέρα 25/5, στις 11.00 (12.00 Ελλάδος) ο Τζόρντι Μπερτομέου θα συνδεθεί διαδικτυακά με τους εκπροσώπους των μετόχων της Εurolegue, για να τον ενημερώσουν επί του τι θέλουν να κάνουν με την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Αν δηλαδή, προτιμούν να τη λήξουν εδώ ή να την ολοκληρώσουν, μέσω διαδικασίας που θα γίνει σε μια πόλη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής και CEO της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ πέταξε το μπαλάκι στις 11 ομάδες που ‘χουν εγγυημένο συμβόλαιο στην Euroleague -ουσιαστικά τις άφησε να ‘σφαχτούν’ μεταξύ τους και να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη, από την οποία απαλλάχθηκε εκείνος. Αυτή η αποκάλυψη άνηκε στην As, που έχει έδρα στη Μαδρίτη, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης που τάσσεται υπέρ του restart. Ποιοι άλλοι το θέλουν; Περίμενε λίγο.

Αν σκέφτεσαι πως αυτό που έκανε ο Μπερτομέου είναι ο θρίαμβος της δημοκρατίας, να σου πω ότι στο ΝΒΑ ο Άνταμ Σίλβερ είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, προφανώς έπειτα από επικοινωνία -και σε συνεννόηση- με τους ιδιοκτήτες των οργανισμών και με όλους τους άλλους φορείς που ασχολούνται με το όποιο μείζον θέμα επηρεάζει τη λίγκα. Έχω δε, την αίσθηση ότι αν έλεγε στους ιδιοκτήτες των 30 οργανισμών ‘αποφασίστε μόνοι σας και πείτε μου’, μάλλον δεν θα έμενε για πολύ στη θέση του.

Η τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς

Στο θέμα μας, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας 25/5, το Σάββατο 24/5 ο Μπερτομέου θα ‘χει online ραντεβού με τον αρχηγό και έναν senior παίκτη από κάθε ομάδα, ‘παρουσία’ και του γιατρού της Euroleague. Ο σκοπός είναι να ενημερωθούν οι αθλητές για το πρωτόκολλο της επιστροφής και όσα θα ισχύσουν, σχετικά με τη διασφάλιση της υγείας τους -αν γίνει η επανεκκίνηση-, ώστε να συμφωνήσουν να αγωνιστούν. Οι πληροφορίες θέλουν το πρωτόκολλο να αφορά ό,τι έχεις διαβάσει για την Bundesliga (απομόνωση μιας εβδομάδας, πριν την επανεμφάνιση στα παρκέ, διαδοχικά τεστ, απολυμάνσεις, καραντίνα κλπ).

Η ερώτηση που θα ‘χει ενδιαφέρον ν’ απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τους παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος του Ιουνίου, δεδομένου ότι η διοργάνωση θα τελειώσει μέσα στον Ιούλιο -επειδή δεν γίνεται να αρχίσουν το event με μια ομάδα και να το τελειώσουν με άλλη. Μια τέτοια περίπτωση παίκτη είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Δεν είναι η μόνη.

Πού θα γίνει το restart

Ντίνος Μήτογλου, Σακίλ ΜακΚίσικ και Όγκουστίν Ρούμπιτ σε στιγμιότυπο από το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκό στις αρχές Μαρτίου

Η πόλη που θα επιλεγεί για να μαζέψει τις ομάδες και να γίνει η ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, φαίνεται να ‘χει άμεση σχέση με το restart αυτό καθ’ αυτό. Τη σήμερον ημέρα (γιατί αύριο ποιος ξέρει τι ξημερώνει, δεδομένης της προϊστορίας με ομάδες που είπαν πως θα ψηφίσουν το ‘άλφα’ και ψήφισαν το ‘βήτα’), ο Μπερτομέου φαίνεται να ‘χει τις έξι ψήφους που χρειάζεται για τη συνέχιση της σεζόν. Δηλαδή τις φτάνει, αν δώσει το event στο Κάουνας.

Οι πληροφορίες θέλουν τη Ζάλγκιρις να μην ήθελε να γυρίσει στα γήπεδα (εν τη απουσία των ξένων παικτών), εν τούτοις ο Υπουργός των Σπορ έκανε το Κάουνας υποψήφια πόλη, σκεπτόμενος πως καθ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει πιο ανώδυνο το -50% του μπάτζετ της ομάδας -μέσω της διαμονής των ομάδων και τυχόν χορηγιών και όχι φυσικά, των θεατών που δεν θα υπάρχουν. Ως εκ τούτου, αν επιλεγεί το Κάουνας δεν γίνεται να μην παίξει η Ζάλγκιρις.

Ποιες είναι ο 6 ψήφοι του Μπερτομέου

Πρώτα θα θυμίσουμε τις 11 ομάδες που θα καταθέσουν ψήφο και μετά θα αναφερθούμε στην παρέα της Ζάλγκιρις. Eίναι προφανώς οι Λιθουανοί, μαζί με τους Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι τρεις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια) ενημέρωσαν, στις συζητήσεις που γίνονται και τις τελευταίες ώρες, πως θα ταχθούν υπέρ του ‘ναι’. Το αυτό θα κάνει και η Αναντολού Εφές και συν τη Ζάλγκιρις, φτάσαμε στις 5 ψήφους. Η έκτη που χρειάζεται για να έχει πλειοψηφία ο Μπερτομέου ανήκει στον Ολυμπιακό – πάντα βάσει πληροφοριών που αφορούν επικοινωνία με το εξωτερικό και όσα λέγονται μεταξύ των ομάδων, καθώς όλοι έχουν ένα ενδιαφέρον να μάθουν για την τύχη τους.

Η Μακάμπι δεν θέλει να συνεχιστεί η σεζόν -με τους λόγους να είναι οι προφανείς και να αφορούν τη μικρή προετοιμασία που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τους παίκτες, τα συμβόλαια που λήγουν, τους ξένους παίκτες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους (χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα το πώς μπορούν να γυρίσουν) ή/και το πώς θα γίνουν τα ταξίδια των ομάδων στον όποιο προορισμό αποφασιστεί. Κράτα το ‘ταξίδια’ όπως σου λέω πως οι πληροφορίες θέλουν την ΤΣΣΚΑ να ψηφίζει ‘όχι’, γιατί η Ρωσία έχει γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας και δεν επιτρέπονται τα ταξίδια και δύσκολα μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις εδώ που έφτασε η κατάσταση. Στο ‘όχι’ είναι μέχρι αυτήν την ώρα και οι Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε και Αρμάνι.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This