Επιλογή Σελίδας

Γεννημένη στις 24 Μαΐου 1899, η Σουζάν Λενγκλέν έγινε δημοφιλής κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της (απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1938), κυριαρχώντας στο γυναικείο τένις όπως μαρτυρά η κατάκτηση συνολικά 241 τίτλων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν έξι τρόπαια Wimbledon.

Η Λενγκλέν από μικρή έπασχε από χρόνιο άσθμα, με τον πατέρα της να τη «σπρώχνει» προς το τένις, εκτιμώντας ότι θα βοηθούσε στην ενδυνάμωση του οργανισμού της. Η πρώτη της επαφή με το άθλημα ήρθε το 1910, σε ηλικία 11 ετών, ενώ το 1914 βρέθηκε να αγωνίζεται στον τελικό των French Championships και να κατακτά τον τίτλο στο World Hard Court Championships.

Η καριέρα της, όπως και πολλών άλλων αθλητών, μπήκε στον «πάγο» κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με την επιστροφή της στα courts να γίνεται το 1919, στο Wimbledon του Λονδίνου. Τότε, μετά από έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία του παγκοσμίου τένις λόγω της συναρπαστικής εξέλιξής του, η Λενγκλέν επικράτησε της Βρετανίδας –και επτά φορές κατόχου του συγκεκριμένου τροπαίου- Ντοροθέα Ντάγκλας Λάμπερτ. Ήταν η απαρχή μίας σπουδαίας καριέρας, με τη Λενγκλέν να κατακτά πέντε φορές τον τίτλο τα επόμενα έξι χρόνια, παραμένοντας για πολλές εβδομάδες στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Πέρα από τις επιδόσεις της στον αγωνιστικό χώρο, με το ασύλληπτο ποσοστό νικών καριέρας 97.99% (341 νίκες – 7 ήττες), η Λενγκλέν αποτέλεσε την πρώτη τενίστρια σταρ, προκαλώντας αίσθηση με το ντύσιμό της καθώς τα φορέματά της αποκάλυπταν τις γάμπες της, τη στιγμή που οι αντίπαλοί της φορούσαν μακρύτερες φούστες.

Το 1927, έχοντας καταπονήσει το σώμα της από τα συνεχή παιχνίδια και τα ταξίδια, η Λενγκλέν αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επαγγελματικό αθλητισμό και να αφοσιωθεί στην ακαδημία τένις που δημιούργησε με τον σύντροφό της Ζαν Τιγιέρ, δίπλα από τα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι. 

Αργότερα, η ίδια έγραψε και βιβλία για το τένις, ωστόσο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την υγεία της. Τον Ιούνιο του 1938 διαγνώστηκε με λευχαιμία, ενώ λίγες  ημέρες αργότερα, τυφλώθηκε. Τελικά, στις 4 Ιουλίου 1938 πέθανε, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε κακοήθη αναιμία.

Το 1997, το όνομα της Λενγκλέν δόθηκε στο δεύτερο court του Ρολάν Γκαρός, ενώ το τρόπαιο που δίνεται στις νικήτριες των γυναικών στο Γαλλικό Όπεν ονομάζεται «Coupe Suzanne Lenglen». Η Λενγκλέν, η οποία κέρδισε μία θέση στο Hall of Fame του παγκοσμίου τένις το 1978, συνεχίζει να θεωρείται από πολλούς ως μία από τις μεγαλύτερες παίκτριες στην ιστορία του αθλήματος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Pin It on Pinterest

Shares
Share This