Επιλογή Σελίδας



Ακόμη και τις πλέον ζοφερές προβλέψεις των ειδικών ξεπέρασε το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης τον Απρίλιο. Τα στοιχεία- σοκ από την έρευνα της IHS Markit δείχνουν μια προηγουμένου ύφεση τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για τη Βρετανία. Με τους ταχύτερους ρυθμούς εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον προηγούμενο μήνα, καθώς το lockdown πάγωσε τα πάντα, και ακόμα περισσότερο το… ποδόσφαιρο. Τα συμπτώματα της πανδημίας και στη δική της περίπτωση ήταν πολύ βαρύτερα των προβλέψεων. 

Η Γερμανία έγινε το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ανακάμπτει αγωνιστικά μετά από ένα δίμηνο παύσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας φτιάξει ένα πλαίσιο με σωστό πρωτόκολλο και διάφορα επίπεδα ασφαλείας και τεστ πήρε το ΟΚ από την Άνγκελα Μέρκελ για να αρχίσει ξανά. Ωστόσο, κι εδώ τα συμπτώματα της πανδημίας είναι έντονα. 

Οι απώλειες εσόδων για τις ομάδες της Bundesliga ανέρχονται στα 70.000.000 ευρώ από το γεγονός ότι τα ματς θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών σύμφωνα με έρευνα του Kicker. Οι απώλειες εσόδων για τις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας ανέρχονται σε 22.000.000 ευρώ.Το 1/3 των ομάδων της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (36 συνολικά τον αριθμό) αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της δίμηνης αναστολής αγωνιστικής δραστηριότητας, ενώ η Σάλκε έκλεισε το λογιστικό έτος 2019 με χρέη ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οι Γερμανοί όμως ξέρουν τον δρόμο για την ανάκαμψη, αφού βρήκαν τρόπο, ώστε τα άδεια γήπεδα να… γεμίσουν χρήματα.  Η Μπορούσια Μενγκενγκλάντμπαχ ετοιμάζεται να φτιάξει 13.000 προσομοιώσεις φιλάθλων (όπου μπορούν να έχουν και τα ονόματά τους επάνω), μία πρωτοβουλία η οποία θα εφαρμοστεί και θα βοηθήσει ομάδες πιο χαμηλών κατηγοριών στην Αγγλία και όχι μόνο. Το γήπεδο της Γκλάντμπαχ θα φιλοξενήσει το Σάββατο το πρώτο της ματς εντός χωρίς κόσμο. Η ομάδα Lewes από την Αγγλία που αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες (Isthmian Premier League), τρελάθηκε με την ιδέα, πήρε τη σκυτάλη και θα είναι η πρώτη που θα συμμετάσχει στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι; Συμμετέχουμε στο παιχνίδι». 
 

Image

Η ομάδα που έχει 1.600 μέλη θα προσφέρει στους φιλάθλους της την δυνατότητα να δώσουν το παρών με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο όταν θα επανέλθει η δράση. Στέλεχος της  Lewes τόνιζε πως οικονομικά η ομάδα είναι αρκετά καλά, όμως για τη συνέχεια θα χρειαστεί εναλλακτικούς τρόπους για έσοδα. Η Κάρεν Ντόμπρες επιτελικό στέλεχος της ομάδας εξηγεί πως ένα τέτοιο πρότζεκτ μπορεί να βοηθήσει πολύ τoυς συλλόγους ειδικά στο διάστημα που δεν θα μπορούν να έχουν φιλάθλους.

«Είναι πολύ πιθανό το ποδόσφαιρο να παίξει την επόμενη σεζόν χωρίς κόσμο. Οπότε μπορούμε να έχουμε προσομοιώσεις με τα πρόσωπα ή τα ονόματα των φιλάθλων και να νιώθουν πως είναι εκεί. Ότι ματς και να είναι και όποιος και να το δείχνει», λέει η Ντόμπρες. Ο Τομ Χίκσον είναι ο συνιδρυτής και συνδημιουργός του πρότζεκτ αυτού: «Μένουμε Σπίτι; Συμμετέχουμε στο παιχνίδι». Δηλώνει πως κάνουν συζητήσεις με ομάδες της Premier, του ΝΒΑ και του MLS γι αυτό το πλάνο.

«Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πάνω σε αυτό όλες τις ομάδες. Μικρές ή μεγάλες. Αυτό το πρότζεκτ θα δώσει μεγάλη ώθηση στους φιλάθλους. Θα δώσει έσοδα στις ομάδες και θα μπορέσουν να βγουν και λεφτά υπέρ της μάχης του κορονοϊού», σχολιάζει. Ο Μάρβιν Σάιμς, συνιδρυτής συμπληρώνει πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μαζί μας σε αυτό το πρότζεκτ, τον Ίνγκο (Ίνγκο Μίλερ), τον σούπερ φίλαθλο της Μπορούσια Μένγκενγκλάντμπαχ, τον φίλαθλο που ξεκίνησε αυτό το κόνσεπτ και πρότζεκτ και είναι μέλος της ομάδας μας».

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This