Επιλογή Σελίδας



Η μπάλα άρχισε και πάλι να τσουλάει σιγά σιγά. Εμείς, όμως, πιστοί στην special λίστα μας, θυμόμαστε κάθε φορά ένα παιχνίδι που ύμνησε το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Στο ξεκίνημα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Ρεάλ Μαδρίτης του Αλφρέδο ντι Στέφανο είχε σαρώσει τα πάντα. Πέντε διοργανώσεις, ισάριθμες κατακτήσεις για την ασταμάτητη Βασίλισσα, η οποία έμελλε να την… πατήσει από μια άλλη ισπανική ομάδα.

Την σεζόν 1960-61, η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τους Μαδριλένους στον πρώτο γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με συνολικό σκορ 4-3 και έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου όμως έμελλε να χαμογελάσει άλλη ομάδα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στον τελικό της 31ης Μαΐου του 1961 στο «Βάνκντορφ» της Βέρνης, μια εξαιρετική Μπενφίκα, χωρίς τον 19χρονο τότε Εουσέμπιο στην σύνθεσή της (έπαιζε ακόμα στην ομάδα Νέων), έδειξε χαρακτήρα, ανέτρεψε το σχετικά γρήγορο γκολ του Σάντορ Κότσις (21′) και προηγήθηκε έως και 3-1 (31′ Άγκουας, 32′ αυτ. Ραμαγέτς, 55′ Κολούνα).

Η Μπάρτσα, η οποία διέθετε τον μοναδικό Ισπανό που έχει κερδίσει «Χρυσή Μπάλα» (Λουίς Σουάρεθ), τρεις χαρισματικούς Ούγγρους μπαλαδόρους (Κουμπάλα, Κότσις, Τσίμπορ) και έναν Βραζιλιάνο γκολτζή (Εβαρίστο), μείωσε σε 3-2 (75′ Τσίμπορ), είχε τέσσερα δοκάρια (τα οποία ήταν… τετράγωνα στο γήπεδο της ελβετικής πόλης), αλλά εντέλει είδε τον Ζοσέ Άγκουας, αρχηγό και σκόρερ του πρώτου γκολ των Αετών, να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η Μπενφίκα δεν έμεινε σε αυτή την κούπα και, έναν χρόνο αργότερα, έκανε ριπίτ κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και με τον Εουσέμπιο ως αστέρι. Έκτοτε, όμως, μετράει πέντε χαμένους τελικούς, κυνηγημένη από την κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν. Αυτή, όμως, είναι μια άλλη ιστορία…

Μπενφίκα – Μπαρτσελόνα 3-2

(31′ Άγκουας, 32′ αυτ. Ραμαγέτς, 55′ Κολούνα – 21′ Κότσις, 75′ Τσίμπορ)

Μπενφίκα (Μπέλα Γκούτμαν): Κόστα Περέιρα – Μάριο Ζοάο, Ζερμάνο, Άνζελο – Νέτο, Κρουζ – Αουγκούστο, Σαντάνα, Άγκουας, Κολούνα, Καβέμ.

Μπαρτσελόνα (Ενρίκε Οριθαόλα): Ραμαγέτς – Φόντσο, Τζενσάνα, Γκράσια – Βερζές, Γκαράι – Κουμπάλα, Κότσις, Εβαρίστο, Σουάρεθ, Τσίμπορ.

Διαιτητής: Γκότφριντ Ντινστ (Ελβετία)

πηγή: gazzetta.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This