Επιλογή Σελίδας



Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», σήμερα παρουσιάζουμε τον άνθρωπο που μας συστήθηκε στην Α’ Εθνική πρώτα σαν προπονητής και μετά σαν παίκτης!

ΛΕΦΤΕΡ: Πρώτα προπονητής, μετά παίκτης!

Το φθινόπωρο του 1963 ο θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης έρχεται στην Ελλάδα, γιατί όπως δηλώνει στην εφημερίδα “Ομάδα”, έχει νοσταλγήσει την πατρίδα. Παράλληλα αναλαμβάνει και προπονητής στο Αιγάλεω, καθώς φαίνεται ότι φιλοδοξεί να κάνει καριέρα. Είναι και 38 ετών, μεγάλος πια για μπάλα, τουλάχιστον για νέα καριέρα.

Αν και ο Γαβρήλος Γαζής έχει κάνει καλή πορεία με το Αιγάλεω, η αθηναϊκή ομάδα προφανώς κολακεύεται από τη φήμη του σπουδαίου Λευτέρη και τον προσλαμβάνει. Κάνει ντεμπούτο στο πάγκο της ομάδας στις 9 Νοεμβρίου 1963, Αιγάλεω – Ολυμπιακός, στη Λεωφόρο. Το Αιγάλεω χάνει δύσκολα με πέναλτι του Γιάγκου Σημαντήρη στο 78′ όταν ο Διαμαντόπουλος ανέτρεψε τον Βασιλείου. Μετά τον αγώνα ο νέος προπονητής δεν κάνει δηλώσεις…

Ο Λεφτέρ φεύγει κάθε Δευτέρα για Τουρκία αεροπορικά και επιστρέφει Πέμπτη ή Παρασκευή για προπονήσεις και αγώνες. Η ομάδα πάει χάλια και υποβιβάζεται γρήγορα.

Το… παικτικό του ντεμπούτο έγινε 11 μήνες περίπου μετά το… προπονητικό του. Έρχεται πάλι στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να γίνει προπονητής στην ΑΕΚ, που όμως τότε έχει τον Μίρκο Κοκότοβιτς στον πάγκο. Ο Κλεάνθης Μαρόπουλος τον τουμπάρει και αντί για προπονητή τον βάζει να υπογράψει δελτίο. Ο Λευτέρης είναι 39 ετών, αλλά ακόμα κοτσανάτος. Και στις 4 Οκτωβρίου 1964 στη Νέα Φιλαδέλφεια παίζει στο παιχνίδι ΑΕΚ – Προοδευτική 1-1. Γίνεται ο μοναδικός άνθρωπος που στην Α’ Εθνική έκανε ντεμπούτο πρώτα σαν προπονητής και μετά από ένα χρόνο σαν παίκτης!

Γίνεται παράλληλα ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της Α’ Εθνικής ως τότε. Παίζει μόνο πέντε ματς με δύο γκολ, και τα δύο στο 7-1 στη Ριζούπολη επί του Απόλλωνα, στις 11 Οκτωβρίου. Τραυματίζεται στον αγώνα με τον Ηρακλή και φεύγει γρήγορα. Γυρίζει στην Τουρκία, που θα συνεχίσει να παίζει μπάλα για πολλά ακόμα χρόνια…

Μένει λοιπόν στην ιστορία της Α’ Εθνικής, ως ο μοναδικός που πρώτα διατέλεσε προπονητής και μετά παίκτης! Παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία που αγωνίστηκε και που σκόραρε με τη φανέλα της ΑΕΚ στα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής.

Πηγή: Super League

Pin It on Pinterest

Shares
Share This