Επιλογή Σελίδας



Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Ήταν Οκτώβριος του 1965, όταν ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων. Η πρώτη τους μονομαχία έγινε στο Μόναχο, με την Ντόρτμουντ να φεύγει νικήτρια με 2-0 από την έδρα της Μπάγερν, η οποία μόλις είχε ανέβει στην Bundesliga. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν (’70, ’80) οι Βαυαροί γιγαντώθηκαν εντός και εκτός συνόρων, ενώ είχαν μεγάλη κόντρα με την Γκλάντμπαχ, το Αμβούργο και τη Βέρντερ Βρέμης. Όχι όμως με τους Βεστφαλούς, οι οποίοι βρίσκονταν τις περισσότερες σεζόν στα μεσαία στρώματα του βαθμολογικού πίνακα (1972 έως 1976 είχαν υποβιβαστεί). Μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Το 11-1 υπέρ της Μπάγερν, στις 27 Νοεμβρίου 1971.

Η κόντρα των δύο ομάδων άρχισε ουσιαστικά να «φουντώνει» τη δεκαετία του ’90. Η άφιξη του Ότμαρ Χίτσφελντ στην τεχνική ηγεσία της Ντόρτμουντ «μεγάλωσε» την ομάδα αγωνιστικά και τη μετέτρεψε σε αντίπαλον δέος της Μπάγερν. Τα δύο σερί πρωταθλήματα Γερμανίας, το 1995 και το 1996, επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Από τότε και μετά, οι αναμετρήσεις τους εξελίχθηκαν πολλές φορές σε μονομαχίες, που ξέφευγαν από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές εκείνης της εποχής ήταν μια γκριμάτσα του Λόταρ Ματέους προς τον Αντρέας Μέλερ. Σε μία προσπάθεια να δείξει πως ο αντίπαλος του συνεχώς διαμαρτύρεται στους διαιτητές, ο αρχηγός της Μπάγερν έκανε πως έκλαιγε, με τον άσο της Ντόρτμουντ να κάνει πως του σκουπίζει τα «δάκρυα».

Μεγάλο πλήγμα για την Μπάγερν ήταν το γεγονός πως το 1997 η Ντόρτμουντ κατέκτησε το Champions League. Όχι μόνο γιατί οι Βαυαροί είχαν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης από το 1976, αλλά επειδή οι Βεστφαλοί σήκωσαν το τρόπαιο μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Την αμέσως επόμενη σεζόν, το 1997-98, η Ντόρτμουντ πλήγωσε ξανά την Μπάγερν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα προημιτελικά του Champions League, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες (πρώτος «εμφύλιος» στην ιστορία της διοργάνωσης) και οι «κιτρινόμαυροι» πήραν την πρόκριση στην παράταση του επαναληπτικού.

Η Ντόρτμουντ αμφισβητούσε ευθέως, πλέον, τα πρωτεία της αντιπάλου της, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στις τάξεις των Βαυαρών. Ενδεικτική είναι η αναμέτρηση για την Bundesliga, τη σεζόν 1998-99, στην οποία ο Όλιβερ Καν ενήργησε αντιαθλητικά εναντίον των αντιπάλων του. Αρχικά, ο τερματοφύλακας της Μπάγερν έριξε μια «καρατιά» στον Σαπουιζά και στη συνέχεια δάγκωσε τον Χέρλιχ στο πρόσωπο. Δύο ενέργειες, που δεν τιμωρήθηκαν ούτε με κίτρινη κάρτα από το διαιτητή της αναμέτρησης.

Η μετακίνηση του Χίτσφελντ από το Βεστφάλεν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου άλλαξε εκ νέου τις ισορροπίες και μετάτρεψε εκ νέου τους Βαυαρούς σε αφεντικά. Η κόντρα τους εντός γηπέδου μπορεί πολλές φορές να ξέφευγε από τα όρια (τρεις κόκκινες κάρτες στην αναμέτρηση της Bundesliga τη σεζόν 2000-01), όμως η Μπάγερν έδωσε χείρα βοηθείας στην Ντόρτμουντ το 2003. Οι «κιτρινόμαυροι» κινδύνευαν με χρεωκοπία και η μεγάλη τους αντίπαλος τους έδωσε δάνειο δύο εκατομμυρίων ευρώ. Άλλωστε, κάθε επιτυχία της Μπάγερν στη Γερμανία δε θα είχε τόση μεγάλη αξία, αν δε γινόταν κόντρα στην Ντόρτμουντ.

Στην πρώτη δεκαετία της νέα χιλιετίας, οι Βαυαροί κυριάρχησαν πλήρως, με τις νίκες να είναι 12-3 στα μεταξύ τους παιχνίδια. Όπως τη δεκαετία του ’90 με τον Χίτσφελντ, έτσι και τότε η παρουσία ενός προπονητή άλλαξε πάλι τα δεδομένα. Ο Γιούργκεν Κλοπ έφτιαξε μια νεανική ομάδα, που χτύπησε στα ίσια την Μπάγερν. Το 2010-11 και 2011-12, η Ντόρμουντ κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα, ενώ το 2012 έφτασε στο νταμπλ, μετά το εντυπωσιακό 5-2 στον τελικό του κυπέλλου απέναντι στην Μπάγερν. Τότε, ο Λεβαντόφσκι αγωνιζόταν ακόμη στην Μπορούσια και σε εκείνο το ματς είχε κάνει χατ-τρικ.

Η πιο σπουδαία αναμέτρηση στην ιστορία των δύο συλλόγων έγινε την επόμενη χρονιά. Τη σεζόν 2012-13, δύο γερμανικές ομάδες έφτασαν για πρώτη φορά σε τελικό Champions League. Το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου φιλοξένησε Βαυαρούς και Βεστφαλούς, με τον Άριεν Ρόμπεν να οδηγεί την Μπάγερν στην κατάκτηση του τροπαίου με γκολ στο 89’. Μία σεζόν που ολοκληρώθηκε με τρεμπλ για την ομάδα του Γιουπ Χάινκες.

Από εκείνη τη σεζόν μέχρι και σήμερα, η Μπάγερν έχει κυριαρχήσει απόλυτα στα γερμανικά γήπεδα. Μετρά εφτά σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων και το πιο αξιοσημείωτο μεταξύ των δύο ομάδων είναι η μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από τη μία ομάδα στην άλλη. Λεβαντόφσκι, Γκέτσε και Χούμελς έγιναν κάτοικοι Μονάχου, με τους δύο τελευταίους να επιστρέφουν ξανά στη Βεστφαλία. Το αποψινό είναι ντέρμπι τίτλου. Με νίκη η Ντόρτμουντ μειώνει στον ένα βαθμό και μπαίνει γερά στο «κόλπο». Σε αντίθετη περίπτωση, η Μπάγερν θα βρεθεί μια ανάσα από το όγδοο. Πόσο κρίμα να είναι άδειο το Signal Iduna Park σε ένα τέτοιο παιχνίδι…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This