Επιλογή Σελίδας



Το μπλε σπίτι της Φρίντα Κάλο. Η έπαυλη του Έλβις Πρίσλεϊ στην Γκρέισλαντ. Η ξεχωριστή γωνιά του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στην Βιέννη. Τα πέντε σπίτια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Στράτφορντ. Η διώροφη κατοικία του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο Μπουένος Άιρες.

Δεκάδες ζωγράφοι, τραγουδιστές, μουσικοί, συγγραφείς και (ένας) ποδοσφαιριστής. Η μετατροπή του σπιτιού του Μαραντόνα σε μουσείο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει το μεγαλείο και την μοναδικότητα ενός ανθρώπου που σημάδεψε εκατομμύρια ζωές και τις περισσότερες με θετικό τρόπο. Σε αντίθεση, ίσως, με την δική του.

Το 1978, όταν το ταλέντο του 18χρονου Ντιεγκίτο είχε ήδη κάνει το μεγάλο «μπαμ», η Αρχεντίνος Τζούνιορς παραχώρησε το συγκεκριμένο σπίτι στον Μαραντόνα και την οικογένειά του, στο πλαίσιο της υπογραφής συμβολαίου.

Η οικογένεια Μαραντόνα βρέθηκε από την φτωχική γειτονιά του Βίγια Φιορίτο στην μεσαίας τάξης Λα Πατερνάλ, στη οδό Λασκάνο 2257. Οι συνθήκες διαβίωσης βελτιώθηκαν σημαντικά και, έστω και έμμεσα, αυτή η αλλαγή βοήθησε στην περαιτέρω εξέλιξη του ποδοσφαιριστή – καλλιτέχνη Ντιέγκο.

«ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΖΗΣΕ Ο ΝΤΙΕΓΚΟ»

Το 2016, το σπίτι άνοιξε (δωρεάν) για το κοινό ως μουσείο και χώρος λατρείας (χωρίς εισαγωγικά) του Μαραντόνα. Ο Αλμπέρτο Πέρες, προπονητής της Αρχεντίνος στο παρελθόν που πάντα του άρεσε να μαζεύει αναμνηστικά σχετικά με τον Ντιέγκο, δημιούργησε το σπίτι – μουσείο. Ένα μέρος που έχει χαρακτηριστεί πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τις τοπικές αρχές.

Το 2008, αντί περίπου εκατό χιλιάδων ευρώ, το αγόρασε από μια γυναίκα που ζούσε εκεί από το 1981, όταν ο Μαραντόνα άφησε την Αρχεντίνος και πήγε στην Μπόκα Τζούνιορς, προτού ξεκινήσει την καριέρα του στην Ευρώπη.

«Αυτό ήταν ίσως το πιο ρομαντικό κομμάτι της ζωής του, το καλύτερο» εξηγεί ο Πέρες, ο οποίος έχει διαμορφώσει το σπίτι όπως ακριβώς ήταν εκείνη την εποχή, με τα ίδια έπιπλα, ακόμα και ένα πικ απ στο οποίο ο Μαραντόνα άκουγε δίσκους στο δωμάτιο του, αλλά και ένα πιάνο όπου του άρεσε να παίζει.

«Μεγαλώσαμε τον Ντιέγκο στην Αρχεντίνος Τζούνιορς… Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι σήμαινε ο Ντιέγκο για τον σύλλογο και για την γειτονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μας γνωρίζουν εξαιτίας του» συνεχίζει ο Πέρες, το ξεχωριστό δημιούργημα του οποίου μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τους επισκέπτες, χάρη σε μια πλακέτα που υπάρχει δίπλα στην πόρτα εισόδου: «Σε αυτό το σπίτι έζησε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΙΑΣ

Ο Μαραντόνα είχε αρχίσει να νιώθει σταρ από τα 15 του κιόλας, όταν στην ανάπαυλα των αγώνων της Αρχεντίνος Τζούνιορς έμπαινε στο γήπεδο και γνώριζε την αποθέωση για τα κόλπα που έκανε με την μπάλα στα πόδια.

Τα πρώτα του χρόνια, όμως, ήταν ανέμελα, ειδικά σε σχέση με αυτό που ακολούθησε. Και στην γειτονιά της Λα Πατερνάλ, στο πρώτο σπίτι που αγόρασε για την οικογένειά του, ο Ντιεγκίτο χαλάρωνε ακούγοντας μουσική, παίζοντας πιάνο και απολαμβάνοντας την συντροφιά της οικογένειας του.

«Ο Ντιέγκο είναι ένας άνθρωπος που πάντα ζούσε με την οικογένεια» εξηγεί ο Αλμπέρτο Πέρες για τον Μαραντόνα, το μικρό υπνοδωμάτιο του οποίου μπορεί κανείς να το συναντήσει στον επάνω όροφο και περιλαμβάνει ένα μικρό, ξύλινο κρεβάτι με μπλε πάπλωμα, στο οποίο ο Ντιέγκο έκανε τα όνειρα που στη συνέχεια πραγματοποίησε.

«Ο Ντιέγκο κοιμόταν σε αυτό το δωμάτιο και είχε ένα μπάνιο απ’ έξω. Έκανε κρύο τον χειμώνα» λέει στην ξενάγηση του ο Πέρες, ο οποίος μέσα από μια αναζήτηση τριάντα ετών (που δεν έχει σταματήσει), έχει μαζέψει στο μουσείο ανέκδοτες φωτογραφίες του Αργεντινού θρύλου, το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του σπιτιού, μπάλες, λάβαρα, φανέλες, ακόμα και το πρώτο συμβόλαιο του Ντιέγκο με την Αρχεντίνος Τζούνιορς.

Μια τηλεόραση στο σαλόνι παίζει συνεχώς μερικές από τις μεγάλες στιγμές του Μαραντόνα με την Αρχεντίνος, την Μπόκα, την Μπαρτσελόνα, τη Νάπολι και, κυρίως, την Εθνική Αργεντινής.

Ένας ναός αφιερωμένος στην ζωή και την καριέρα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ανοιχτό και δωρεάν για το κοινό που τον λατρεύει μέχρι και σήμερα. «Στις φωτογραφίες μπορείς να δεις πόσο ευτυχισμένος ήταν» εξηγεί ο γιος του Αλμπέρτο Πέρες, Σέζαρ, ο οποίος βοήθησε τον πατέρα του να φέρει σε πέρας αυτό το έργο ζωής.

«Αυτή είναι μια δουλειά από καρδιάς, ένας ζωντανός φόρος τιμής στον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών» συμπληρώνει για την «La casa de D10S» (το σπίτι του Θεού).

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This