Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Θα περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι μελετώντας τον Κώστα Σλούκα ο Ολυμπιακός; Σίγουρα ενδιαφέρεται και φέτος, άλλωστε έχει γίνει κι η πρώτη επαφή μαζί του, με συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους των “ερυθρολεύκων” που αγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, τα 5.000.000 ευρώ, για την επόμενη 3ετία. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ολυμπιακός είχε καλή οικονομική πρόταση και για τον Νικ Καλάθη, πριν έρθει η Μπαρτσελόνα και δώσει περισσότερα.

Λέγεται ότι κάτι αντίστοιχο ίσως γίνει και στην υπόθεση Σλούκα, με τον άλλο ισπανικό κολοσσό, τη Ρεάλ Μαδρίτης, να ορέγεται τον Έλληνα διεθνή. Θυμίζουμε βέβαια ότι ο Σλούκας δεν είναι ελεύθερος, δεσμεύεται με συμβόλαιο στη Φενέρμπαχτσε και για να φύγει θα πρέπει να πει το “ναι” η τουρκική ομάδα. Αν αληθεύουν τα περί πολύμηνης οφειλής δεδουλευμένων, ειλημμένης απόφασης της τουρκικής ομάδας για σημαντικές περικοπές συμβολαίων και σχεδόν σίγουρης αποχώρησης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τότε όλα συγκλίνουν σε αποχώρηση του 30χρονου πόιντ-γκαρντ από την Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια 5ετία.

Προφανώς, ο “ελεύθερος” Σλούκας δεν θα ενδιαφέρει μόνο τον Ολυμπιακό ή τη Ρεάλ. Σε μια εποχή που οι πόιντ-γκαρντ στην Ευρωλίγκα αναζητούνται με το… κιάλι, είναι πολύ λογικό ο Έλληνας μπασκετμπολίστας να αναζητήσει και την καλύτερη δυνατή πρόταση. Βρίσκεται, άλλωστε, στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του, το συμβόλαιο που θα υπογράψει φέτος ίσως να ‘ναι και το μεγαλύτερο απ’ όλα, αν και ο κορονοϊός, όπως και να ‘χει, πήγε λίγο πίσω το ράλι των αμοιβών, με κλαμπ, παίκτες και… ατζέντηδες να προσαρμόζονται στο νέο περιβάλλον. Ο Σλούκας, βέβαια, ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, των παικτών της “ελίτ”, που δεν πρόκειται να χάσουν πάρα πολλά από την πανδημία.

Ο Ολυμπιακός, όχι άδικα, θεωρεί ότι γύρω από τον Σλούκα μπορεί να χτίσει μια ομάδα, που θα περάσει στην επόμενη μέρα του συλλόγου. Η διετία πέρασε με το αποτυχημένο πείραμα Ντέιβιντ Μπλατ, την αποχώρηση από το ελληνικό πρωτάθλημα κι ένα σωρό άλλες αναταράξεις που κλυδώνισαν τους Πειραιώτες όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Με την πρόσληψη του Γιώργου Μπαρτζώκα, τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις και κυρίως τον εξορθολογισμό στο οικονονικό κομμάτι (ο Ολυμπιακός διακανόνισε όλες τις οφειλές του), άρχισε μια αντίστροφη πορεία από εκείνη που ‘χε πάρει και οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Είναι προφανές ότι η επανεκκίνηση της ομάδας θέλει και νέο ‘αίμα’, σωστές επιλογές και τομές, όπως συνηθίζεται δηλαδή, όταν οι σύλλογοι αλλάζουν ρότα και σελίδα. Σε αυτό το πλάνο, εντάσσεται η νέα προσπάθεια του Ολυμπιακού να επαναπατρίσει τον Σλούκα και του ξαναφορέσει τα “ερυθρόλευκα” έπειτα από 5 χρόνια.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους, που ο Ολυμπιακός αποκτά σχεδόν… εμμονή με τον Σλούκα. Είναι ένας κορυφαίος Έλληνας πόιντ-γκαρντ, που παίζει, πλέον, στο υψηλότερο επίπεδο και σίγουρα μπορεί να τεθεί επικεφαλής στη νέα ομάδα που οραματίζονται στον Πειραιά. Στα 30, δεν είναι πλέον το παιδαρέλι που γινόταν άντρας και ωρίμαζε μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού (τις διαδοχικές Ευρωλίγκες και τα πρωταθλήματα Ελλάδας). Το βιογραφικό του, πλέον, είναι από τα πιο λαμπερά στην κορυφαία διοργάνωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Κέρδισε ακόμη μια Ευρωλίγκα (το 2017), έπαιξε σε ακόμη έναν τελικό και κάθε χρόνο βρίσκεται στο Final Four. Ο Σλούκας μετράει 8 παρουσίες στο κορυφαίο ραντεβού και 14 αγώνες (6 με τον Ολυμπιακό, 8 με τη Φενέρμπαχτσε), έχοντας συνολικά 113 πόντους, 30 ριμπάουντ και 38 ασίστ. Η εμπειρία του είναι, πλέον, ανεκτίμητη όπως κι ο… εθισμός του στους τίτλους, καθώς με την τουρκική ομάδα κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και άλλα τόσα κύπελλα Τουρκίας.

Βλέποντας κανείς τα στατιστικά του, διαπιστώνει και την άνοδό του σε όλα τα επίπεδα. Η περσινή σεζόν ήταν σχεδόν… εξωπραγματική (στα ποσοστά ευστοχίας), ενώ και φέτος ήταν μακράν ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης της Φενέρμπαχτσε. Από την πρώτη σεζόν, που ήταν κι η μετάβασή του σε ρόλο πραγματικού πρωταγωνιστή, ο Σλούκας παίζει 10 λεπτά περισσότερο και κατά μέσο όρο πετυχαίνει +5π, παίρνει +1 ριμπάουντ και δίνει +3 ασίστ. Μια σημαντική βελτίωση ενός παίκτη μιας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Αναλυτικά τα στατιστικά του:

ΣΕΖΟΝ ΑΓ ΛΣ Π ΔΙΠ ΤΡ ΒΟΛ ΡΙΜΠ ΑΣ ΚΛ Λ
2015-16 21 19:55 6.7 49.3% 34.5% 86% 1.7 3 0.3 1.7
2016-17 29 26:08 9.3 45.4% 42.9% 87% 2.1 4.5 0.6 2.5
2017-18 35 24:49 10 46.2% 38.1% 91.6% 2.5 5.4 0.6 2
2018-19 33 26:38 11.8 58% 44.9% 93.4% 2.2 4.8 0.5 1.9
2019-20 25 29:02 11,6 48.2% 42.2% 93.8% 2.8 6.1 0.9 2.6

Κάθε χρονιά, ο Σλούκας είχε δίπλα του και ακόμη έναν σκόρερ, που συνήθως κάλυπτε το “2”. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στην αρχή, ο Μπραντ Γουαναμέικερ μετά, ο Ερικ Γκριν πέρσι και ο Νάντο ντε Κολό φέτος, ήταν διαδοχικά οι παρτενέρ του στη Φενέρμπαχτσε. Δεν λειτουργεί εκτός συνόλου, ο 30χρονος άσος. Είναι ένας έξοχος πόιντ-γκαρντ, με πολύ καλή εκτέλεση και δημιουργία, μπορεί να πιέσει την μπάλα ή να ευστοχήσει σε clutch καταστάσεις, ωστόσο, για να λειτουργήσει καλύτερα, χρειάζεται κι ένα πολύ καλό δυάρι δίπλα του ή εν πάση περιπτώσει ακόμη έναν σκόρερ. Είναι ιδανικός να κάνει μια καλή ομάδα καλύτερη κι αυτό είναι κάτι που τα μεγάλα (και στρωμένα) κλαμπ της Ευρωλίγκας εκτιμούν ιδιαίτερα. Να γιατί και με… εικόνα:

Κι αν πάει στη Ρεάλ;

Το ενδιαφέρον της Ρεάλ είναι υπαρκτό. Ειδικά αν αποχωρήσει τελικά ο Φακούντο Καμπάτσο, ο οποίος ναι μεν έχει ένα τεράστιο buy-out (5.000.00 δολάρια), όμως λέγεται πως έχει βρει τον τρόπο να πληρώσει τη “βασίλισσα”. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Σλούκας είναι νούμερο ένα υποψήφιος να βρεθεί στη Μαδρίτη και να τεθεί υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Μαδριλένοι είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν και τις απαιτήσεις του Έλληνα γκαρντ, που αγγίζουν τα 2.000.000 ετησίως (από τη Φενέρμπαχτσε είναι να παίρνει φέτος 1.900.000).

Η Ρεάλ είναι μια ομάδα χωρίς κανένα πρόβλημα, δουλεύει στο ίδιο προπονητικό πρόγραμμα εδώ και χρόνια και σαφώς αποτελεί τον ελκυστικότερο προορισμό αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Ο Σλούκας ταιριάζει απόλυτα στο μοντέλο του Λάσο, άσχετα αν δεν κάνει τα… καουμποϊλίκια του Καμπάτσο.

Δεν ξέρουμε αν ο Ολυμπιακός προσπαθήσει να ανεβάσει την προσφορά του και να μπει σε μια διαπραγμάτευση πλειοδοσίας. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν εκτιμήσει την αξία του πρώην παίκτη τους, κινούνται όμως και με βάση τα δεδομένα της εποχής, ειδικά μετά την πανδημία. Θα ήθελαν τον παίκτη στο ρόστερ της νέας χρονιάς, όμως είναι λογικό να έχουν και εναλλακτικό πλάνο.

Αυτό, που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι ότι αν τα ποσά που ο Ολυμπιακός ήταν διατεθειμένος να σπαταλήσει είτε για τον Καλάθη είτε για τον Σλούκα θα τα ρίξει εν τέλει στις μεταγραφές. Θυμίζουμε ότι και πέρσι είχε… εγκριθεί το κονδύλι, για τον Σλούκα, αλλά ήταν “μόνο γι’ αυτόν τον παίκτη”. Εξ ου κι οι τελικές επιλογές για την περιφέρεια ήταν παίκτες που στοίχισαν πολύ λιγότερα χρήματα (αν και γι’ αυτό που… έπαιξαν, ίσχυσε εν τέλει το αντίστροφο). Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτήν τη χρονιά δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο λάθος. Ο Ολυμπιακός θέλει να ενισχυθεί επί της ουσίας και να γίνει καλύτερος από την ομάδα που είδαμε πέρσι μέχρι να πιάσει δουλειά ο Μπαρτζώκας και να αρχίσουν να διορθώνονται οι τεράστιες ανορθογραφίες.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This