Επιλογή Σελίδας



Του Ηλία Καλλονά

Γεννήθηκε στην Ιταλία από Γάλλους γονείς με καταγωγή από τη Γουαδελούπη. Μετανάστης από τα μικράτα του, παρότι δεν αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού ο πατέρας του ήταν ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς της δεκαετίας του ’90 και του ’00. Επομένως, η μετακόμιση στην Ιταλία ήταν επαγγελματική επιλογή της οικογένειας και όχι ανάγκη για μία καλύτερη ζωή. Ωστόσο, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως είναι να έχεις περισσότερες από μία πατρίδες.

Ο Μάρκους Τουράμ, στα 22 του, ξεχωρίζει χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποιεί με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ, αλλά την ίδια στιγμή κατάφερε να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διαφορετικό και πιο ουσιαστικό λόγο. Στην αναμέτρηση με την Ουνιόν Βερολίνου, για την 29η αγωνιστική της Bundesliga, ο Γάλλος στράικερ σκόραρε με υπέροχη κεφαλιά το 2-0 της ομάδας του και στη συνέχεια γονάτισε και απέτισε φόρο τιμής στον δολοφονημένο Τζορτζ Φλόιντ.

Ουσιαστικά, ο Τουράμ μιμήθηκε τον παίκτη του NFL και quarterback των San Fransico 49ers, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος το 2016, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε αγώνα του πρωταθλήματος, είχε γονατίσει, διαμαρτυρόμενος για τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό. Βέβαια, η κίνηση του Κάπερνικ τού στοίχισε την καριέρα του, αφού οι 49ers έλυσαν το συμβόλαιό του, ενώ καμία ομάδα δεν θέλησε να τον αποκτήσει.

Αντίθετα, ο Γάλλος επιθετικός κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό, αποδεικνύοντας πως πέρα από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, είναι και σκεπτόμενος άνθρωπος. Χρησιμοποίησε τη δύναμη που του προσφέρει το ποδόσφαιρο και η εικόνα για καλό σκοπό, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεννημένος στις 6 Αυγούστου του 1997, ο πρωτότοκος υιός των Λιλιάν και Σάντρα Τουράμ πήρε το όνομα “Μάρκους” από τον Τζαμαϊκανό ακτιβιστή, Μάρκους Γκάρβεϊ. Ο Γκάρβεϊ έδωσε μάχη για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική μέσω του θρησκευτικού κινήματος “Ρασταφάρι”. Στα κείμενά του, ο Γκάρβεϊ μιλούσε για την απελευθέρωση από τα δεσμά του ρατσισμού και της σκλαβιάς. Ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας άλλος Μάρκους έστειλε μήνυμα κατά των φυλετικών διακρίσεων, μέσω του ποδοσφαίρου, που έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο και αποτελεί το “όπιο” του λαού.

Kαι μπορεί ο ίδιος να μην έζησε δυσκολίες ή να μην έδωσε μάχη για τη ζωή του, αλλά είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μία οικογένεια με έντονη αντιρατσιστική δράση. Ο Λιλιάν Τουράμ, ρέκορντμαν συμμετοχών (142) στην εθνική Γαλλίας και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998, δεν έπαψε ποτέ να καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, αλλά και τα ρατσιστικά περιστατικά απέναντι σε Αφρικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς, που δεν γνώρισαν καμία άλλη χώρα πέρα από τη Γαλλία.

“Όποιος είναι επιφανής, πρέπει να είναι και υπεύθυνος και να εναντιώνεται στις αδικίες, ώστε να τελειώνουμε με αυτήν την υποκρισία όλων όσοι κλείνουν τα μάτια. Γιατί σε ένα γήπεδο όταν κάποιοι οπαδοί κραυγάζουν σαν πίθηκοι όποτε ακουμπάω την μπάλα επειδή είμαι μαύρος, είμαστε ικανοποιημένοι να δηλώνουμε απλά ότι πρόκειται περί ανόητων ανθρώπων”, είχε δηλώσει ο Λιλιάν Τουράμ σε συνέντευξή του στη Liberation.

“ΕΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΑΜ, ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ”

Ο Μάρκους είχε έναν ποδοσφαιριστή σύμβολο κατά του ρατσισμού μέσα στο σπίτι του. Παρ’ όλα αυτά, δεν είδε ποτέ έτσι τον πατέρα του. Απόλυτα λογικό. “Βλέπω τον πατέρα μου ως πατέρα μου κι όχι ως πρώην ποδοσφαιριστή. Έτσι τον βλέπετε εσείς κι ο κόσμος. Είναι απλά ο πατέρας μου και είμαι απλά ο γιος του”, είχε σχολιάσει με χαμόγελο σε ερώτηση που του έγινε από το επίσημο κανάλι της Bundesliga. Βέβαια, δεν ακολούθησε ακριβώς τα βήματά του, αφού επέλεξε μία διαφορετική θέση μέσα στο γήπεδο για να δείξει την αξία του.

Εν αντιθέσει με τον πατέρα του που ήταν σπουδαίος στόπερ, ο Μάρκους Τουράμ “παραστράτισε” και πραγματοποιεί μία αξιόλογη καριέρα ως επιθετικός. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό χρειαζόταν η διορατικότητα του Γάλλου προπονητή, Φιλίπ Πρεντό, ο οποίος διέκρινε το ξεχωριστό ταλέντο του, από πολύ μικρή ηλικία, όταν ο Τουράμ ήταν μέλος των ακαδημιών της Μπουλόν-Μπιλανκούρ. “Ο Μάρκους είχε πολύ καλή επαφή με την μπάλα, ήταν καλός στο ένας εναντίον ενός, αλλά και γρήγορος. Aυτό που τον ξεχωρίζει από τους υπολοίπους, σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι η γοητεία του. Λέει διαρκώς αστεία και αγαπά τη ζωή”, είχε δηλώσει ο Πρεντό για τον Τουράμ.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ ΤΟΝ ΕΜΠΑΠΕ

Ύστερα από μία επιτυχημένη διετία στη Μπουλόν, ο 15χρονος -τότε- Τουράμ πήρε την απόφαση να μεταγραφεί στις ακαδημίες της Σοσό. Αμέσως κατάφερε να ξεχωρίσει και να κληθεί στην U17 της Γαλλίας, έχοντας στο πλευρό του σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Ουσμάν Ντεμπελέ και ο Ζαν-Κεβίν Ογκουστίν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη γενιά “προβιβάστηκε” και στην U19 της Γαλλίας, η οποία έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης το καλοκαίρι του 2016.

Τα βήματα γίνονταν αργά, αλλά σταθερά. Το καλοκαίρι του 2017 η Γκινγκάμπ έκανε κίνηση και τον απέκτησε αντί 600.000 ευρώ από τη Σοσό, με την οποία είχε 22 συμμετοχές την προηγούμενη σεζόν. Ο Τουράμ ακολούθησε τα βήματα του Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος είχε αγωνιστεί με επιτυχία στη γαλλική ομάδα πριν πάρει μεταγραφή για τη Μαρσέιγ και στη συνέχεια για την Τσέλσι. Ο Ιβοριανός ήταν ένα από τα παιδικά ινδάλματα του Τουράμ, παίρνοντας αρκετά στοιχεία από το παιχνίδι του.

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΦΟΝ ΚΑΙ ΤΟ “ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΣΤΗΝ ΠΑΡΙ

Στα 19 του, είχε έρθει πλέον η στιγμή να ξεχωρίσει και να ακουστεί το όνομά του ακόμη πιο έντονα. Οι άνθρωποι της Γκινγκάμπ, που αγωνιζόταν στη Ligue 1, τον εμπιστεύτηκαν και ο Τουράμ άρχισε να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του. Η σεζόν 2017-18 ήταν “αναγνωριστική”, με τον νεαρό επιθετικό να πετυχαίνει τέσσερα γκολ και να μοιράζει τρεις ασίστ σε 34 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μάλιστα, στο Coupe de France σκόραρε με πέναλτι στην ήττα με 4-2 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ήταν ένα… προμήνυμα για το τι θα επακολουθούσε ένα χρόνο μετά στο Coupe de la Ligue.

Πριν απ’ αυτό, όμως, ο Τουράμ έζησε μία σημαντική και συνάμα πρωτόγνωρη στιγμή. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Ligue 1 της σεζόν 2018-19, η Γκινγκάμπ υποδέχθηκε την Παρί. Η ομάδα του Τουράμ έβαλε δύσκολα στους πρωταθλητές, αλλά τελικά ένας πρώην συμπαίκτης του στις εθνικές ομάδες, ο Κιλιάν Εμπαπέ έδωσε τη λύση με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά, διαμορφώνοντας το τελικό 1-3. Ωστόσο, μετά τη λήξη του αγώνα, ο τερματοφύλακας της Παρί, Τζανλουίτζι Μπουφόν πλησίασε τον Τουράμ, τον αγκάλιασε, τον φίλησε και αντάλλαξαν φανέλες. Ο Μάρκους γνώριζε καλά τον Ιταλό θρύλο, καθώς για πολλά χρόνια ήταν συμπαίκτης με τον πατέρα του σε Πάρμα και Γιουβέντους.

Παρ’ όλα αυτά, λίγους μήνες αργότερα δεν έδειξε τον ίδιο σεβασμό και τον “τιμώρησε” στα προημιτελικά του Coupe de la Ligue. Μπορεί ο Μπουφόν να ήταν στον πάγκο σε εκείνο τον αγώνα, αφού βασικός στα παιχνίδια του Κυπέλλου ήταν ο Αλφόνς Αρεολά, αλλά ο Τουράμ δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, κι ενώ το σκορ ήταν στο 1-1, ο νεαρός φορ ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Τιμό Κερέρ. Ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι, ο Τουράμ δεν δίστασε, πήρε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα, κάνοντας το 2-1 και δίνοντας στην ομάδα του μία μεγαλειώδη πρόκριση. Εκείνη η σεζόν ήταν ξεχωριστή, αφού η Γκινγκάμπ έφτασε μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο, καθώς έχασε στον τελικό από την Στρασμπούρ.

ΤΟ “ΑΧΤΥΠΗΤΟ” ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΠΛΕΑ

Το τρένο είχε μπει στις ράγες. Τα 13 γκολ σε 38 αγώνες ήταν το “εισιτήριο” για μία καλύτερη ομάδα. Το περασμένο καλοκαίρι, λοιπόν, η Γκλάντμπαχ, που φημίζεται για την εξέλιξη και ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών, έδωσε 9.000.000 ευρώ στη γαλλική ομάδα και τον έκανε δικό της. Ο Τουράμ άρχισε άμεσα την “απόσβεση”, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό δίδυμο στην επίθεση με τον συμπατριώτη του, Αλασάν Πλεά. Οι δυο τους έγιναν… Διόσκουροι, αλληλοσυμπληρώθηκαν και προσφέρουν όμορφο θέαμα με γκολ και ασίστ.

Ο Τουράμ έχει 14 γκολ και 9 ασίστ σε 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ο Πλεά μετράει 10 γκολ και 11 ασίστ σε 32 παιχνίδια. Ωστόσο, για τον 22χρονο φορ το γκολ απέναντι στην Ουνιόν θα είναι πάντα ιδιαίτερο και θα του θυμίζει όσα έχει ζήσει μέχρι στιγμής στη ζωή και την καριέρα του.

“Ενωμένοι προχωράμε μπροστά, ενωμένοι θα κάνουμε την αλλαγή”, έγραψε λίγο μετά το γκολ στο twitter. Ενωμένοι για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς διακρίσεις, με ποδοσφαιριστές και αθλητές που θα παίρνουν θέση σε σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αθλητές όπως ο Τουράμ…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This