Επιλογή Σελίδας



Του Νίκου Παπαδογιάννη

Τους περυσινούς τελικούς του ΝΒΑ τους παρακολούθησα στο νησί, τους προπέρσινους στις διακοπές. Θυμάμαι κάποια χρονιά να ξενυχτάω στο μπαλκόνι με σαγιονάρες, ελαφρά ενδυμασία και τρανζιστοράκι συντονισμένο στον ραδιοσταθμό της αμερικάνικης βάσης του Ελληνικού, για Πίστονς εναντίον Μπλέιζερς.

Φέτος, προβλέπεται δροσιά, ζακέτα και πρωτοβρόχια. Σύμφωνα με το καλεντάρι που εκτός απροόπτου θα εγκριθεί αύριο από τους ιδιοκτήτες των 30 ομάδων, οι τελικοί θα τραβήξουν έως τις 12 Οκτωβρίου.

Ναι, σωστά διαβάσατε, η αγωνιστική περίοδος που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου του 2019 μπορεί να τελειώσει 355 μέρες αργότερα. Κάτι είχε πιάσει το αυτί μου για σεζόν-μαραθώνιο, αλλά αυτό πια ξεπερνάει τα όρια.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ταχύρρυθμη ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, με συμμετοχή των 22 ομάδων που έχουν ρεαλιστικές ελπίδες συμμετοχής στα πλέι-οφ.

Εκτός από τις 16 που βρίσκονταν πάνω από τη διαχωριστική γραμμή τη μέρα της διακοπής, θα συνεχίσουν επίσης η Νέα Ορλεάνη, το Πόρτλαντ, το Σαν Αντόνιο, το Σακραμένο, το Φοίνιξ και μόνο μία ανατολική, η Ουάσιγκτον. Οι οχτώ πληβείοι συνεχίζουν απτόητοι τις διακοπές.

Οι συγκεκριμένες 22 ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους σε μία σειρά 8 αγώνων κανονικής περιόδου για να βγουν τα ζευγάρια των πλέι-οφ. Προβλέπεται ακόμη και πιθανό μπαράζ, εάν η βαθμολογική διαφορά μεταξύ 8ου και 9ου αποδειχθεί μικρή.

Θα ακολουθήσουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή του 2020, υποθέτω σε μορφή «best of 7», εάν ερμηνεύω σωστά το επί χάρτου χρονοδιάγραμμα.

Βεβαίως, η έννοια «πλεονέκτημα έδρας» αποτελεί νεκρό γράμμα, αφού όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις της Disney World, στο ουδέτερο Ορλάντο.

Οι ομάδες θα καταλύσουν για πολλές εβδομάδες σε συνθήκες «φούσκας» στα –ερημωμένα σήμερα- ξενοδοχεία που εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών του Μίκι Μάους.

Δεδομένου ότι το σχέδιο του Άνταμ Σίλβερ απαιτεί τζάμπολ στις 31 Ιουλίου, οι ομάδες που θα φτάσουν μέχρι τους τελικούς μπορεί να μείνουν στη γειτονιά του Γκούφη επί 2,5 μήνες, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτούς η περίοδος προετοιμασίας. Αυτή μπορεί να γίνει στις επί μέρους πόλεις, υπό το άγρυπνο μάτι επιδημιολόγων και άλλων ειδικών.

Υποτίθεται ότι όλα τα ματς θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και μέσα σε καραντίνα, αλλά θα μου επιτρέψετε να προσθέσω εδώ έναν αστερίσκο.

Υποψιάζομαι ότι το ΝΒΑ θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να υπάρξει –έστω περιορισμένη- παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες. Έτσι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο η χασούρα από τα διαφυγόντα κέρδη. Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.

Το αντίστοιχο σχέδιο της Euroleague κρίθηκε ανέφικτο και εγκαταλείφθηκε, αλλά η εκ προοιμίου αποτυχία του οφείλεται σε εμπόδια που δεν ισχύουν για το ΝΒΑ.

Στην ομόσπονδη Αμερική δεν υπάρχουν συγκρουόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα ούτε διαφορετικές νομοθεσίες όπως στην Ευρώπη. Τα συμβόλαια θεωρούνται πιο ισχυρά και οι αθλητές δεν πρόκειται να πληρωθούν για τις μέρες του υποχρεωτικού καθισιού.

Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τόσο μεγάλα, που δεν επιτρέπουν ευελιξία ή ωχαδερφισμό. Οι απώλειες σε περίπτωση τερματισμού της σεζόν υπολογίστηκαν σε 350-450 εκατομμύρια δολάρια, νούμερο που κάνει την Euroleague να μοιάζει μαγαζάκι.

Όσο για τα πρακτικά ζητήματα, οι παρόμοιες απόπειρες των Ισπανών, των Ισραηλινών, των Γερμανών και άλλων για τουρνουά-φούσκα μπορούν να γίνουν πυξίδα ώστε να αποφευχθούν απρόβλεπτες αναταράξεις.

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, το ΝΒΑ ανυπομονεί να βγει στις επάλξεις για να αρθρώσει δημόσια πολιτικό λόγο. Οι τελευταίες εξελίξεις υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα σημαντικότερα από τη μπάλα και ότι η ισχυρή φωνή του αθλητή μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές εξελίξεις.

Στην τελική ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι 2-3 μήνες του μπάσκετ μπορούν να γίνουν πολύτιμο εφαλτήριο για την απαλλαγή της χώρας από τη λαίλαπα Τραμπ. Πλάναται πλάνην οικτράν και ζει σε διαφορετικό πλανήτη, όποιος νομίζει ότι το συγκεκριμένο θέμα μένει έξω από το τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Τα μπλουζάκια Black Lives Matter θα φορεθούν πολύ φέτος το καλοκαίρι στα γήπεδα του ΝΒΑ. Η μόδα τους δεν πρόκειται να ξεθωριάσει από τη νεροποντή της καταστολής. Ο φοβερός πλανητάρχης θα το προτιμούσε σιωπηλό το ΝΒΑ, εν όψει κάλπης.

Η είδηση για την επικείμενη επιστροφή του ΝΒΑ χαροποίησε πολλούς, αλλά στενοχώρησε όσους επιμένουν να θεωρούν, ότι υπάρχει μπάσκετ και εκτός Αμερικής. Μας στενοχώρησε πολύ.

Το ξεχειλωμένο καλεντάρι που θα εγκριθεί αύριο παρατείνει τη σεζόν μέχρι τον Οκτώβριο και μεταθέτει την επόμενη περίοδο για τον προσεχή Φεβρουάριο, με τον συνήθη ορίζοντα των οκτώ μηνών να ακολουθεί.

Αυτό καθιστά απίθανη τη συμμετοχή των παικτών του ΝΒΑ στα Προολυμπιακά τουρνουά του Ιουνίου 2021, αλλά και στους Αγώνες του Τόκιο.

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το ΝΒΑ θα διακόψει για λίγο τις εργασίες του όταν ανάψει η Φλόγα, για να μη τα τσουγκρίσει με τη ΔΟΕ και τη FIBA, η προολυμπιακή διαδικασία θα βρει τους Αμερικανούς παγερά αδιάφορους.

Δεν θα εκπλαγώ αν αυτή η εξέλιξη οδηγήσει σε ματαίωση των τεσσάρων Προολυμπιακών τουρνουά και αλλαγή του προκριματικού συστήματος, με κριτήριο π.χ. την «ειδική βαθμολογία», που τόσο βολεύει την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του ΝΒΑ στέλνει το εξής μήνυμα: «Κοιτάζουμε αποκλειστικά το τομάρι μας και αδιαφορούμε πλήρως για τον προγραμματισμό των άλλων».

Eκείνα τα παινεμένα μνημόνια συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ ΝΒΑ και FIBA κομματιάστηκαν μονομερώς, ένεκα force majeure: ανωτέρας βίας.

Εξανεμίζεται παράλληλα η θερινή μεταγραφική περίοδος του 2020 με τη γνωστή γέφυρα μεταξύ ΝΒΑ και Ευρώπης, αλλά ας πούμε ότι αυτό είναι δευτερεύουσα παράπλευρη απώλεια. Ωστόσο, πολλοί παίκτες θα τη ζήσουν στο πετσί τους.

Υπάρχει, τέλος, μία αξιοσημείωτη παράμετρος που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο.

Οι διεθνείς Ομοσπονδίες πολλών δημοφιλών αθλημάτων, ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο (το …κανονικό και όχι το αμερικανικό) σκέφτονται την καθιέρωση «ημερολογιακής» σεζόν, η οποία θα ξεκινάει λ.χ. τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο.

Η ετήσια χειμερινή αγρανάπαυση θα εξυπηρετεί καιρικά τις πλούσιες χώρες του παγερού βορρά. Στο μεταλύτερο μέρος του πλανήτη, δεν έχει νόημα να νεκρώνουν τα γήπεδα το κατακαλόκαιρο.

Το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ Νοέμβριο κουμπώνει θαυμάσια με αυτή την εισήγηση, αλλά η επανέναρξη των απανταχού ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων πριν ακόμη εξανεμιστεί η πανδημία χαλάει τη μαγιά.

Άλλωστε, απαιτείται προεργασία που θα αγγίξει τα όρια αθλητικής κοσμογονίας, με τη συμμετοχή σύσσωμης της αθλητικής κοινότητας, αν είναι να προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το νέο καλεντάρι του ΝΒΑ μπορεί να πυροδοτήσει νέα συζήτηση προς την κατεύθυνση της ριζικής αναδιάρθρωσης, αλλά η ΔΟΕ θα έχει πολλά να πει πάνω στο θέμα. Ιδίως αν –πράγμα αμφίβολο- οι Αγώνες του 2021 στο Τόκιο διεξαχθούν στην ώρα τους.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This