Επιλογή Σελίδας



Δήλωση – απάντηση του γγΑ, για την ανακοίνωση της ΚΟΕ και άλλων Ομοσπονδιών

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφορικά με την ανακοίνωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), όπου διατυπώνεται το ερώτημα «κατά πόσο συμβαδίζει η μείωση του ποσού επιχορήγησης με την πρωτιά στο σύστημα αξιολόγησης», αλλά και λοιπές αντίστοιχες ανακοινώσεις άλλων Ομοσπονδιών, έκανε την εξής δήλωση:
«Η απάντηση στην ανακοίνωση της ΚΟΕ –και όχι μόνο- είναι ότι η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών συμβαδίζει απόλυτα με την αξιολόγηση του συστήματος «ΧΙΛΩΝ» και για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, είναι σε μερικές περιπτώσεις και λίγο παραπάνω, ως μερίδιο επί του συνόλου. 
Η μείωση στο ποσό της επιχορήγησης της ΚΟΕ δεν είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Είναι απόρροια ότι το 2020 δεν μοιράζεται επιπλέον στις ομοσπονδίες το ποσό των 2.300.000 από τα πριμ των Πρωταθλητών και των προπονητών τους, για τις μεγάλες αθλητικές τους διακρίσεις, όπως καταχρηστικά συνέβη πέρσι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. 
Τα ποσά των πριμ των διακριθέντων Πρωταθλητών και προπονητών θα διατεθούν σε αυτούς, όπως οφείλονται και δεν πηγαίνουν ως επιχορήγηση στις ομοσπονδίες. Συνέπεια; Οι επιχορηγήσεις να παρουσιάζονται (πλασματικά) ως μειωμένες κατά 11,27% στο σύνολό τους…
Επιπλέον, στις 19/2/2020, όταν παρουσιάστηκε το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» στους εκπροσώπους όλων των Ομοσπονδιών, κάναμε απολύτως σαφή τα ποσοστά στα οποία κινούνταν βάσει της αξιολόγησης η κάθε Ομοσπονδία, επί του συνολικού προϋπολογισμού για τις Ολυμπιακές, Μη Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες. 
Για την ΚΟΕ, λοιπόν, το ποσοστό αυτό ήταν 13,3% επί του συνόλου των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Η ΚΟΕ, τελικά, εισπράττει το 13,8% επί του συνόλου!
Αν μάλιστα, προσθέσουμε και το ποσό των 177.000 ευρώ, που καταβλήθηκε στην ΚΟΕ από τη ΓΓΑ για τα προγράμματα κολύμβησης του υπουργείου Παιδείας και τελικά δεν ξοδεύτηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά συμψηφίστηκε, η ποσοστιαία αναλογία της ΚΟΕ πηγαίνει στο 14,7%.
 Άρα, ότι παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην ημερίδα του «ΧΙΛΩΝ», αυτό ίσχυσε για την Κολυμβητική Ομοσπονδία και μάλιστα λίγο αυξημένα. 
Για παράδειγμα, η κατάσταση των μεριδίων κατανομής της επιχορήγησης σε ορισμένες Ομοσπονδίες έχει ως εξής, συγκριτικά με την ήδη γνωστή κατανομή που είχε προκύψει από την αξιολόγηση με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» και είχε παρουσιαστεί στις 19/2/2020:
     Ενδεικτικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ» (19/2/2020) Τελικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ»  
ΣΕΓΑΣ 17,8% 17,8%
ΚΟΕ 13,3% 13,8%
ΕΟΚ 11,5% 11,9%
ΕΟΠΕ 8,3%                                                         8,3%
ΕΓΟ 6,1% 6,4%
ΟΧΕ 4,6% 4,9%
Συνεπώς, δεν καταλαβαίνουμε την «έκπληξη» κάποιων Ομοσπονδιών, όταν τα μερίδιά τους επί της επιχορήγησης που προκύπταν από την διαφανή αξιολόγηση του συστήματος «ΧΙΛΩΝ», ήταν ήδη γνωστά από τον Φεβρουάριο.
Κλείνοντας, η μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας, η ματαίωση ταξιδιών για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις, η έγκαιρη ένταξη στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας και η απ’ ευθείας ενίσχυση των Σωματείων, που επίκειται, μαζί με άλλες έμμεσες πρωτοβουλίες στήριξης, υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες της επιχορήγησης».
photo xilon

Pin It on Pinterest

Shares
Share This